13 spalio, 2016

Ar tikrai šaldytus produktus vartoti yra pavojinga?

Parduotuvių lentynose matome platų šaldytų produktų asortimentą: greta uogų, daržovių galite rasti pusgaminius, kuriuos tereikia tik atšildyti ir iškepti ar išvirti. Populiarėja ir jau paruoštų šaldytų patiekalų, kurių paruošimas – itin greitas, vartojimas. Lietuvos vartotojai vis dar baiminasi, ar tikrai šaldyti produktai nekenkia jų sveikatai, tačiau mitybos specialistai bei gamintojai ramina, kad tinkamai užšaldžius, o vėliau atšildžius prieš gaminimą, dėl jų poveikio baimintis nereikėtų.

Siekiant išlaikyti maisto produktus ilgiau, jie marinuojami, konservuojami, džiovinami arba šaldomi, tačiau tik apdorojus pastaruoju būdu išlieka produkto skonis bei struktūra. Kaip teigia Danguolė Gasparavičienė, VšĮ „Tikra Mityba“, besirūpinančios sveikos mitybos ir sveikos gyvensenos principų ugdymu, direktorė, maisto produktų užšaldymas yra vienas iš sveikiausių konservavimo būdų:

„Greitai užšaldyti maisto produktai yra produktai, užšaldyti greitojo šaldymo būdu, kurio metu, atsižvelgiant į produkto rūšį, didžiausios kristalizacijos zona įveikiama kaip galima greičiau, o po terminės stabilizacijos nuolat palaikoma galutinė produkto temperatūra visuose taškuose yra -18°C arba žemesnė, – pasakoja D. Gasparavičienė, – Šaldymas yra vienas iš geriausių, patogiausių ir sveikiausių konservavimo būdų, nes jei visas šaldymo procesas atliekamas tinkamai, tai didžioji dalis: 80-90 proc. maisto produkto ar gaminio vertingų maisto medžiagų išlieka, priešingai nei konservuojant kitais būdais.“

Pasak sveikos mitybos ekspertės, yra geriau rinktis maisto produktų užšaldymą, o ne marinavimą ar džiovinimą: „Tinkamai užšaldžius ir tinkamai laikant užšaldytus maisto produktus, bakterijų dauginimas sustabdomas, todėl priešingai nei marinuojant, nereikalingi konservantai, produktas neprisūdomas, o jo skoninės savybės išlieka tokios pačios, ar palyginus su džiovintais maisto produktais, nepraranda nei spalvos, nei aromato, – teigia D. Gasparavičienė, – Tačiau užšaldant maisto produktus ar gaminius reikėtų nepamiršti, kad užšaldymas kokybinių, skoninių savybių bei maistinės vertės tikrai nepagerina, todėl užšaldymui skirtos maisto žaliavos, pusgaminiai ar gaminiai turėtų būti saugūs, kokybiški ir švieži.“

Pasak AB Vilniaus paukštynas generalinio direktoriaus Gintaro Martinkaus, žymiai daugiau rizikų dėl kokybės kyla ne tik užšaldant produktus, o užtikrinant tinkamas jų laikymo sąlygas, o vėliau – atšildant.

„Visus šaldytus produktus reikia laikyti šaldymo kameroje laikantis produktų pakuotėje nurodytų instrukcijų, Jūsų šaldiklyje visuomet turėtų būti -18 C temperatūra. Sušaldytos mėsos tinkamumo vartoti trukmė gali svyruoti nuo kelių mėnesių iki metų. Visą šaldytą viščiuką šaldiklyje nuo jo pagaminimo datos laikyti galima 12 mėn., supjaustytus vištienos gabaliukus – 9 mėn. Tokius produktus, kaip vištienos kepenėles, skrandukus, širdeles, galima laikyti 3 mėn., – pasakoja paukštyno generalinis direktorius, – Jei vištienos produktai užšaldyti jau po papildomo apdorojimo, jų laikymo trukmė taip pat skiriasi: antai marinuotos vištienos pusgaminius šaldiklyje galima laikyti iki 12 mėn., vištienos gaminius (virtus, rūkytus) – 6 mėn., na o vištienos kepsnelius, maltinius mėsainiams galima laikyti iki 1,5 metų, nes jie yra pilnai termiškai apdoroti ir tinkamai supakuoti.“

Šaldyta aviena šaldiklyje gali būti laikoma 6-9 mėn. ėriena ir veršiena – 9 mėn., kiaulienos šonkauliukai – 4–6 mėn., Jautiena – 3–4 mėn., na o įvairūs gaminiai: dešros, kumpeliai, laikomi iki 3 mėn. Šaldyta malta mėsa gali būti laikoma iki 3 mėn. priklausomai nuo sudėties. Tačiau, reikia atsižvelgti į kiekvieno konkretaus produkto gamintojo nurodomas rekomendacijas.

„Mėsos tinkamumo vartoti trukmė priklauso nuo daugelio veiksnių: užšaldymo temperatūros ir trukmės, kitų aplinkos parametrų, mėsos pradinių savybių, supakavimo būdų, mikrobiologinių rodiklių ir kt. Gamintojai garantuoja, kad prieš užšaldant bet kurią mėsą ar jos gaminius, atkreipiamas dėmesys į jos būklę, atliekama griežta kokybės patikra. Todėl vartotojams nereikėtų nerimauti dėl jau sušaldyto produkto kokybės“, – teigia paukštyno atstovas.

Parduotuvėje galite rasti ne tik šaldytų mėsos, tešlos gaminių, įvairių uogų ar daržovių. Plečiasi ir jau paruoštų vartoti patiekalų asortimentas: kepsnelių, maltinių mėsainiams, kukulių, kotletų ir pan. Kaip ir renkantis šviežią mėsą ar jos gaminius, taip ir šaldytą – specialistai rekomenduoja atsižvelgti į mėsos rūšį, jos dalis, nepirkti itin riebių produktų, o geriau rinktis liesesnius gaminius, pavyzdžiui, paukštienos.

VšĮ „Tikra Mityba“ direktorė Danguolė Gasparavičienė taip pat pastebi, kad daroma daug klaidų atšildant ir paruošiant vartoti jau užšaldytus produktus:

„Svarbu ne tik tinkamas produktų užšaldymas, bet ir atšildymas. Atšildant maisto produktus, taip pat svarbu laikytis tam tikrų taisyklių ir reikalavimų, kad maisto produktai išliktų saugūs ir kokybiški ir neprarastų vertingų maistinių medžiagų ir vitaminų. Reikėtų atšildyti tiek užšaldytų produktų, kiek jų planuojame suvartoti per vieną kartą,“ – pataria sveikos mitybos ekspertė.

Maisto produktus atšildyti galima originalioje pakuotėje šaldytuve, mikrobangų krosnelėje pasinaudojant atšildymo funkcija ar po tekančiu šaltu geriamuoju vandeniu, nesant tiesioginio sąlyčio su maistu. Jokiu būdu negalima užšaldytų maisto produktų atšildyti kambario temperatūroje!!! Pakartotinai užšaldyti jau atšildyto maisto produkto taip pat negalima, nes atšildžius suintensyvėja mikrobiologiniai procesai, ir toks maisto produktas gali tapti nesaugus.


17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

8 balandžio, 2024

Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje […]

4 balandžio, 2024

Kai kalbama apie važiavimą motociklu, šalmas nėra tik saugos įranga – tai geriausia motociklininko apsauga negailestingame asfalto ir greičio pasaulyje. […]

4 balandžio, 2024

Prabangaus svetingumo srityje siekis sukurti nepamirštamą pirmąjį įspūdį svečiams yra meno forma. Didėjant konkurencijai, prabangūs kurortai nuolat ieško naujoviškų būdų, […]

4 balandžio, 2024

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurios metu buvo organizuojamos sportinės mankštos […]

3 balandžio, 2024

Sveiki ir laimingi santykiai – juos turėti nori visi, tačiau, ar juos sukurti bei palaikyti yra labai sunki užduotis? Pats […]

29 kovo, 2024

Per Velykas išvykdami lankyti artimųjų pasiimame tiek daiktų, kad jų talpinimas į automobilį tampa tikru išbandymu. Bagažinės ne visada pakanka, […]

29 kovo, 2024

Didieji prekybos tinklai skelbia Velykų sekmadienį durų neatversiantys – sutrumpintu laiku dirbs tik dalis budinčių bei autonominės parduotuvės. Tačiau Vilniaus, […]

28 kovo, 2024

Artėjant moksleivių pavasario atostogoms dalis šeimų kartu su atžalomis planuoja keliones į užsienį. Psichologė atkreipia dėmesį, kad išvykos į svečias […]

26 kovo, 2024

Savaitgalio išvykos įgauna pagreitį! Telšių regiono lyderis – Žemaitijos turizmo informacijos centras – kviečia jus į viešnagę Telšiuose ir Telšių rajone […]

25 kovo, 2024

Pastaraisiais metais ėmė sparčiai populiarėti termo rūbai. Tai funkcionali apranga, pasižyminti termoreguliacinėmis savybėmis. Ji skirta palaikyti komfortiškai kūno temperatūrai esant […]