kovo 13, 2019
Artūras Sujeta
Avižų košės nauda sveikatai

Maisto prekių įvairovė, skirtingų gamintojų siūlomi tos pačios grupės produktai, reklamos, skonio pasirinkimų galybė bei spalvotos etiketės traukia kiekvieno pirkėjo dėmesį. Šiandiena abejonių nekyla, kiekvieno žmogaus sveikatai palankios mitybos priešai yra pridėtinis cukrus ir didelis sočiųjų riebalų kiekis. Nėra taip paprasta išsirinkti greitą ir skanų užkandį ar maisto produktą kuriame nebūtų šių maisto medžiagų pertekliaus. Laikas, praleidžiamas renkantis prekes parduotuvėje, gali ženkliai sutrumpėti, jeigu tik žinosite pagrindinius sveikatai palankios mitybos „filtrus“.

Kalbant apie vieną sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižas, yra kelios svarbios taisyklės:

  • Maistinių skaidulų kiekis – kuo daugiau, tuo geriau.
  • Sočiųjų riebalų kiekis – kuo mažiau, tuo geriau.
  • „Dairy free“ – saugus alergiškiems pienui.
  • Pridėtinio cukraus kiekis – geriau išvis nebūtų.

Jeigu visgi nenorite gaišti laiko tikrindami visus šiuos faktus – rinkitės produktus pažymėtus žalio rakto skylutės simboliu. Produktai su „Rakto skylutės“ ženklu – tos pačios prekinės grupės produktai, tačiau juose mažiau arba išvis nėra pridėtinio cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose – daugiau maistinių skaidulų. Viena taisyklė tinkanti visoms!

Apie tai, kodėl absoliučiai didžiausiame kiekyje sveikatai palankių dietų meniu yra avižos – nauda sveikatai TOP šešetukas:

  1. Energijos atsargos.

Pagrindinė maistinė medžiaga, naudojama mūsų kūnuose energijai gauti yra angliavandeniai. Priklausomai nuo savo sudėties, angliavandeniai gali labai greitai pakelti gliukozės lygį mūsų kraujyje (aukšto glikeminio indekso angliavandeniai). Tokie angliavandeniai, dažnu atveju, yra blogas pasirinkimas norint apsirūpinti energija ilgesniam laikui.

Avižų košė turtinga žemo glikeminio indekso angliavandeniais (tai yra santykinai lėtai veikiančius gliukozės lygį kraujyje), taip pat turi šiek tiek baltymų, tačiau kartu su ja galima vartoti ir daug baltymų turintį maistą. Publikuoti tyrimai International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism žurnale, vertinantys ištvermės reikalaujančių sporto šakų sportininkų rezultatus, rodo ženkliai geresnius ištvermės rodiklius, jeigu prieš ~3 valandas iki bėgimo yra suvartojamas būtent žemo glikeminio indekso maistas be pridėtinio cukraus.

  1. Oda.

Journal of Drugs in Dermatology žurnale publikuoti tyrimai leidžia vertinti avižas ne tik kaip labai palankų mūsų sveikatai maistą, bet taip pat naudingą alternatyvą, norint palaikyti sveiką odą. Avižose esančios medžiagos beta-gliukanai leidžia augalams sulaikyti ir neprarasti drėgmės, gali prisidėti prie odos biofizikinių savybių išsaugojimo. Tokios medžiagos, kaip pavyzdžiui, varis, cinkas, selenas, tiaminas ir niacinas yra labai svarbūs odos bendrajai būklei, taip pat yra aptinkamos maistui naudojamose avižose.

  1. Diabetas.

II tipo diabetas yra viena iš pavojingiausių lėtinių neinfekcinių ligų, kurios protrūkį šiuolaikiniame pasaulyje ypač sunku kontroliuoti. Daugybė mokslinių tyrimų vienu iš efektyviausių būdų laiko tinkamą maisto racioną, kuriame gausu būtent žemo glikeminio indekso angliavandenių bei maistinių skaidulų. Toks maistas, kuriame nėra pridėtinio cukraus, leidžia efektyviau kontroliuoti insulino hormono išskyrimą į kraują, kuris yra vienintelis hormonas, mažinantis gliukozės lygį kraujyje, suvartojus vienokio ar kitokio maisto. Savo ruoštu žemo glikeminio indekso maistas gali prisidėti prie geresnės gliukozės kontrolės kraujyje bei apsaugoti organizmą nuo insulino tolerancijos didėjimo – vieno iš pagrindinių ligos rizikos faktorių.

  1. Kūno masės indeksas.

Nutukimas ir antsvoris yra didžiulė pasaulinio lygio sveikatos problema. Atlikti moksliniai tyrimai, publikuoti journal Molecular Nutrition and Food Research, leidžia manyti, kad beta-gliukanai, gaunami suvalgius avižinės košės teigiamai veikia cholecistokinino lygi. Šis hormonas yra svarbus alkio kontrolei. Taip pat, avižos, turinčios daug maistinių skaidulų, yra ilgiau virškinamos ir leidžia jausti „pilnam“ ilgesnį laiką.

  1. Širdis ir kraujotaka.

Daugybė mokslinių tyrimų rodo, kad tirpios vandenyje maistinės skaidulos pagerina kraujo cholesterolio profilį – sumažiną blogąjį, kitaip vadinamą mažo tankio cholesterolį. Avižos yra turtingos ne tik tirpiomis vandenyje maistinėmis skaidulomis, bet turi kalcio ir kalio, kurie teigiamai veikia kraujo spaudimą.

  1. Onkologinės ligos.

Kalbant apie avižas kaip maistą, kuris yra integruojamas į bendrą mitybos strategiją, svarbu paminėti ne tik tirpias, bet ir netirpias maistines skaidulas, kurios pasižymi laisvinamuoju poveikiu. Šios skaidulinės medžiagos pritraukia vandenį tokiu būdu palengvina perdirbamo maisto judėjimą per virškinamąjį traktą. Vidurių užkietėjimo prevencija yra labai svarbi kalbant apie tiesiosios žarnos onkologinių susirgimų gaubtinės žarnos sveikatą. Daugybė mokslinių studijų, nagrinėjančių gaubtinės žarnos vėžio temą, nurodo teigiamą maistinių skaidulų poveikį, kuris didėja arba mažėja priklausomai nuo suvartojamo kiekio.

Share Button

gegužės 22, 2019

Praėjusios paros įvykiai įrodė, kad organų donorystė nepaiso sienų tarp šalių. Donorinėje ligoninėje paruošto donoro organai suteiks viltį pasveikti trims […]

gegužės 14, 2019

Vilniaus regione gyvenantiems žmonėms, turintiems sunkią negalią, odontologinės paslaugos jau tampa prieinamesnės, nes jas galima teikti pacientų namuose. Tuo tikslu […]

balandžio 26, 2019

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamentas informuoja, kad per pastarąją savaitę Kauno apskrityje registruota dar 12  […]

balandžio 17, 2019

Dėl maisto ir kūno formų streso patiriame daugiau negu bet kada anksčiau. Ypač tai aktualu didžiųjų metų švenčių metu, kai […]

balandžio 12, 2019

Mitybos tema paskutiniu metu yra viena aktualiausių ir dažniausiai aptarinėjamų. Apie ją girdime per televiziją, skaitome žurnaluose, o internete atsirado […]

balandžio 9, 2019

Dažnas, susidūręs su šiuo regėjimo sutrikimu, gydytojų kabinete išgirsta bene vienintelį receptą – nešioti akinius ir tikrinti regėjimą kas pusę […]

balandžio 8, 2019

Šiemet politinis pavasaris prasidėjo netikėta tema – tymai. Liga, kurią europiečiai jau buvo visam laikui sunaikinę, smogė atgal. Gal ir […]

balandžio 4, 2019

Kauno mieste ir rajone fiksuojama daugiausia tymų atvejų, ypač sudėtinga situacija Kauno mieste. Šiandien sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis dėl […]

kovo 29, 2019

Dažnas nė nesusimąstydamas vartoja garsią Horacijaus frazę „carpe diem“, raginančią išnaudoti dieną, mėgautis kiekviena akimirka. 72–iejų Nijolė Smaliukienė sako patyrusi, […]

kovo 27, 2019

9195 – šitiek Lietuvos gyventojų sutikimą po savo mirties padovanoti organus donorystei pasirašė elektroniniu būdu.   „Šiandien – ypatinga diena: […]