birželio 2, 2015
Dažniausia bakterinės kilmės žarnyno infekcija – kampilobakteriozė

Panevėžio visuomenės sveikatos centro (toliau – Centras) specialistai atkreipia dėmesį, kad kiekvienais metais šiltuoju metų laiku didėja tikimybė užsikrėsti maistu plintančiomis infekcijomis. Yra žinoma daugiau nei 250 įvairių maisto kilmės ligų. Dauguma iš jų yra infekcinės ligos, kurių priežastimi gali būti su maistu į žmogaus organizmą patekę mikroorganizmai, tačiau vasaros sezono metu dažniausiai užsikrečiama bakterinės kilmės žarnyno ligomis.

Salmoneliozė ir kampilobakteriozė yra dažniausiai registruojamos per maistą plintančios zoonozės visame Europos regione. Panevėžio apskrityje per pastaruosius 2 metus (2013-2014 m.) didėjo sergamumas kampilobakterioze atitinkamai nuo 105 iki 119 atvejų. Didžiausias sergamumo rodiklis buvo stebimas Panevėžio mieste – 8,14 atv./10 tūkst. gyv., kuris daugiau nei 2 kartus viršijo Lietuvos sergamumo kampilobakterioze rodiklį (4,04 atv./ 10 tūkst. gyv.).

Kampilobakteriozė yra per maistą plintanti infekcinė liga, kurią sukelia campylobacter bakterijos. Ligos simptomai paprastai pasireiškia po 2-5 dienų nuo užsikrėtimo. Susirgimas trunka apie savaitę. Kampilobakteriozė pasireiškia viduriavimu (gali būti vandeningas, su krauju), karščiavimu, pilvo, galvos, raumenų skausmais, pykinimu ar vėmimu. Bakterijoms patekus į kraują galimos sepsio komplikacijos, kepenų, kasos, sąnarių uždegimas, neurologiniai sutrikimai (Guillan-Barre sindromas).

Kampilobakterioze galima užsikrėsti vartojant žalią arba nepakankamai termiškai apdorotą mėsą, ypač paukštieną ir jos produktus, nepasterizuotą pieną, kampilobakterijomis užterštą vandenį.

Siekiant išvengti žarnyno užkrečiamųjų ligų, svarbu maistą gerai termiškai paruošti: gerai išvirti ar iškepti mėsą, paukštieną, kiaušinius ir jų produktus. Žalią pieną ar iš jo pagamintus produktus, ypač pirktus turgavietėse iš atsitiktinių asmenų, būtina užvirinti ar kitaip apdoroti karščiu. „Nesukryžiuoti“ – maistą gaminti taip, kad blogosios bakterijos, esančios žaliuose produktuose, nepatektų į jau vartojimui paruoštą maistą. Šaldytuve laikomi gatavi produktai neturi liestis su žaliais, o skystis nuo atitirpinamos mėsos nelašėti ant kitų produktų. Atvėsinti – nesuvalgytą ar iš anksto paruoštą maistą reikia laikyti šaldytuve, nes kambario temperatūroje bakterijos sparčiai dauginasi. Ilgiau laikytą šaldytuve maistą prieš vartojimą taip pat patartina gerai pakaitinti. Plauti, valyti: didžiąją dalį bakterijų galima pašalinti įprastinėmis priemonėmis, t. y. muilu ir vandeniu. Visada reikia plauti rankas ne tik pasinaudojus tualetu ar prieš valgio gaminimą, bet dar dažniau – jį gamindami. Svarbu kuo dažniau plauti, valyti virtuvės stalo, pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius. Žalią mėsą, daržoves ar gatavus produktus geriau pjaustyti ant atskirų lentelių. Vaisius, daržoves, kiaušinius, žalią mėsą kruopščiai plauti po tekančiu vandeniu. Kopūstų, salotų viršutinius lapus geriau nuimti. Ypač kruopščiai reikia plauti rankas, pakeitus vaikui vystyklus (sauskelnes), slaugant žarnyno infekcine liga sergantį ligonį.

Share Button


spalio 28, 2020

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 776 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 270 iš jų […]

spalio 26, 2020

Per vakar parą Lietuvoje buvo patvirtinti 766 atvejai koronavirusinės infekcijos atvejai. 208 atvejai buvo patvirtinti Vilniaus apskrityje, 170 Klaipėdos, 166 […]

spalio 23, 2020

Kilus klausimų dėl lankytojų registracijos prekybos centruose, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patikslina, kad prekybos centrai bendrąją prasme nelaikomi laisvalaikio ir […]

spalio 21, 2020

Atsižvelgdama į tarptautinių organizacijų rekomendacijas, trečiadienio posėdyje Vyriausybė pritarė savivaldybių skirstymui į tris zonas pagal epidemiologinius rodiklius – geltoną, žalią […]

spalio 21, 2020

Lietuvoje per vakar parą patvirtinta 311 koronavirusinės infekcijos atvejų. Iš jų 101 Kauno, 68 Vilniaus, 39 Telšių, 36 Klaipėdos, 27 […]

spalio 19, 2020

Mobilus testavimo punktas sostinėje virsta tyrimų miesteliu – nuo šiandien tyrimų pajėgumai yra didinami ir bus priimama net iki 1000 […]

spalio 17, 2020

Penktadienį Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorė – savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos vadovė Ilona Šaparauskienė sušaukė Lazdijų rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos […]

spalio 16, 2020

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno klinikų Kraujo centras informuoja, kad šiuo metu padaugėjo pacientų, kuriems būtinas skubus kraujo perpylimas, […]

spalio 10, 2020

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 205 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. Atvejai patvirtinti visose […]

spalio 7, 2020

Atsižvelgdama į nepalankią epidemiologinę koronaviruso (COVID-19) situaciją, Vyriausybė skelbia karantiną Raseinių rajono savivaldybėje. Karantino režimo trukmė – nuo 2020 m. […]

spalio 5, 2020

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 100 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. 40 iš jų registruota […]

spalio 2, 2020

Sulaukus klausimų dėl išgijimo nuo koronaviruso (COVID-19), Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kada šalies gyventojai, kuriems buvo diagnozuotas koronavirusas, laikomi […]

rugsėjo 30, 2020

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 115 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. 55 iš jų registruoti […]

rugsėjo 30, 2020

Raseinių rajone susiklosčius nepalankiai epidemiologinei situacijai dėl COVID-19 ligos, atsakingos institucijos ir visuomenė raginamos operatyviai imtis veiksmų, kad infekcijos plitimas […]

rugsėjo 25, 2020

Socialinio gyvenimo apribojimas, darbas ir mokymasis nuotoliniu būdu, lankymasis tik ten, kur tikrai būtina, tinkamas asmeninių apsaugos priemonių dėvėjimas – […]

rugsėjo 25, 2020

Paaiškėjus, kad Lietuvos partizanų memorialo atidarymo Kryžkalnyje renginio organizatoriai neregistravo dalyvių ir tokio sąrašo epidemiologams nepateikė, NVSC ragina renginio dalyvius […]

rugsėjo 25, 2020

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 114 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. 43 iš jų registruoti […]

rugsėjo 13, 2020

Šiuo metu koronaviruso sukelta liga COVID-19 iš viso serga 12 Jurbarko rajono gyventojų. Vienas sergantis asmuo gydomas ligoninėje, visi kiti […]

rugsėjo 13, 2020

  Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) praneša, kad Vilniaus Gabijos progimnazijoje šiandien ryte nustatyti 6 koronavirusinės infekcijos atvejai mokiniams. Tik […]

rugpjūčio 18, 2020

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 38 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejai. 23 iš jų […]