gruodžio 29, 2017
Devyni sėkmę simbolizuojantys valgiai Naujųjų metų vakarui

Daugelyje pasaulio šalių skirtingi valgiai, patiekiami ant Naujųjų metų stalo, turi simbolines reikšmes. Tad gruodžio 31-osios vakarą įsileiskite į savo namus Graikijos, Kinijos, Meksikos ar  kitų šalių virtuvių tradicijas. Papildykite savo šventinį stalą produktais ar patiekalais, simbolizuojančiais sėkmingus ateinančius metus.

  1. 12 vynuogių vidurnaktį – sėkmingiems metams

Ant Naujųjų stalo viso pasaulio šalyse rasime įvairių gardžių vaisių, tačiau vynuogės turi ypatingą reikšmę. Ispanijoje, Portugalijoje, Meksikoje, Kuboje, Ekvadore, Peru – vidurnaktį, mušant dvyliktai valandai, suvalgoma dvylika vynuogių, simbolizuojančių kiekvieną metų mėnesį. Jei kuri iš vynuogių karti ar rūgšti, tikima, kad šis mėnuo gali būti sunkesnis.

  1. Riešutai ir sėklos – laimei ir gyvybingumui

Riešutai – naujo gyvenimo simboliai, dažnai dovanojami Naujųjų metų proga, linkint draugams ir šeimai sėkmingos pradžios. Riešutais įdaromi tortai, apibarstomi šventiniai desertai. Kai kuriose kultūrose gaminamas žiedo formos pyragas su riešutais, kaip tęstinio klestėjimo ženklas.

Pistacijos Kinijoje dažnai dovanojamos tikint, kad tai yra sveikatos, laimės ir sėkmės simbolis. Žemės riešutai, dar vadinami „ilgaamžiškumo riešutais“, simbolizuoja gyvybingumą, turtus ir garbę. Kinai prisimena ir saulėgrąžas, kurios tradicinėje šalies kultūroje reiškia būsimus sūnus ir anūkus.

Švedijoje, Norvegijoje ryžių pudinge slepiamas migdolas. Tikima, kad jo radėjas ateinančiais metais gyvens labai turtingai ir džiaugsis klestinčiais metais. Graikinis riešutas pranašauja sėkmę, jei viduje yra sveikas ir skanus. Jei riešuto vidus yra kartus ar supuvęs – gali griūti planai. Šie riešutai taip pat yra stiprus vyriškumo bei vaisingumo simbolis.

  1. Datulės – klestėjimui

Kinijoje datulės simbolizuoja naują pradžią ir klestėjimą. Šiuos vaisius kinai patiekia džiovintus, valgo kaip užkandį arba smulkiai supjaustę, ruošia arbatą.

  1. Koldūnai – turtams ir gerovei

Kinai ruošdami Naujųjų metų vaišes itin didelį dėmesį skiria formoms ir spalvoms. Taip mėgstamus koldūnus jie paruošia lyg aukso ar sidabro liejinius, prašydami turtų ir gerovės.

  1. Granatai – sveikatai

Šiuos vaisius Turkijoje Naujųjų vakarą valgo dėl dviejų priežasčių. Pirmoji – apvali saldžių sėklyčių forma primena monetas – klestėjimą. Antroji priežastis – raudona vaisiaus spalva, manoma, simbolizuoja sveiką širdį ir vaisingumą. Meksikoje granatų vaisiai ant Naujųjų stalo simbolizuoja klestėjimą.

  1. Makaronai ir ryžiai – ilgaamžiškumui

Daugelyje Azijos šalių ilgi makaronai valgomi Naujųjų metų dieną tikint, kad tai – ilgo gyvenimo simbolis. Japonijoje užkandžiams ruošiami ryžių pyragaičiai, pagaminti iš pūstų, virtų ryžių, užpildytų saldžiųjų pupelių pasta.

  1. Žuvis – sėkmei pritraukti

Šis patiekalas populiarus ir Naujųjų metų šventei gaminamas Vokietijoje, Lenkijoje, Danijoje, Italijoje, Švedijoje, ir kitose šalyse, tikint, kad žuvis pritrauks sėkmę. Kinijoje žuvis simbolizuoja sėkmingus metus, jei patiekiama visa – su galva ir uodega, tuomet tikima, kad visi metai bus klestintys.

  1. Kiauliena – gerovei ir progresui

Austrijoje, Vengrijoje, Italijoje, Kuboje ir kitose šalyse, tikima, kad kiauliena yra gerovės, sėkmės ir laimės bei sotaus gyvenimo simbolis. Kuboje ir Ispanijoje kiaulė simbolizuoja progresą ir inovacijas. Ispanai kepa kiaulės formos sausainius ar kitus pyragėlius.

  1. Desertai – ne tik saldžiam gyvenimui

Kiekviena šeimininkė, ruošdama vaišes Naujųjų metų vakarui, desertui skiria ypatingą dėmesį. Tikima, kad desertai pranašauja saldų gyvenimą, tad kinai šios šventės proga būtinai vaišinasi ryžių pyragu, gardintu žemės riešutais bei sezamo sėklomis – laimės simboliais.

Meksikiečiai, tikėdamiesi sėkmingų metų, gamina žiedo formos duonos pyragą, įdarytą cukruotais vaisiais. Puiki jų alternatyva – įvairūs mėgstami džiovinti vaisiai.

Graikijoje ruošiamas pyragas Vasilopita. Tai apskritas kavos pyragas, paprastai gaminamas su migdolais. Į pyrago vidų įdedama moneta. Graikai tiki, kad asmenį, radusį monetą, ateinančiais metais lydės sėkmė.

Ir gurmanams, ir lietuviškos virtuvės gerbėjams

Visus 9 patiekalus Naujųjų metų vakaro vaišėms puikiai pritaikys tiek mėgstantys tradicinės lietuviškos virtuvės patiekalus, tiek ir gurmanai. Riešutai, džiovinti vaisiai ir sėklos – ne tik vertingas užkandis, bet ir puikus įvairių desertų, salotų ingredientas, paįvairinantis skonį bei puošiantis tortus, pyragus, pudingus.  Laikydamiesi skandinavų tradicijų, maloniai nustebinkite artimuosius ar svečius, pasirūpindami nedideliu siurprizu deserto viduje – migdolu, kuris simbolizuos turtus ateinančiais metais.

Kinų mėgstamus koldūnus ar pyragėlius Naujiesiems gaminkite su džiovintais vaisiais, riešutais, varške, paskrudinkite, kad jie įgautų auksinę spalvą, juk ši spalva Kinijoje pranašauja turtus. Prisiminkite ir 12 mėnesių simbolizuojančias vynuoges bei granatų sėklas, kuriomis galite puošti įvairius patiekalus – tiek saldžiuosius, tiek užkandžius.

Eksperimentuokite, suteikite patiekalams įvairių skonio atspalvių, ir svarbiausia tikėkite, kad ateinantys 2018-ieji bus sėkmingi ir laimingi metai Jums bei Jūsų artimiesiems.

Share Button

spalio 4, 2019

Žiemos šventės atsineša su savimi ne tik džiaugsmą, dalelę magiškos paslapties ir malonų šurmulį, bet ir apmąstymų kupinus jausmus. Artėjant […]

rugsėjo 5, 2019

Tik keisdami save mes galime pakeisti pasaulį. Skaitymas yra vienas iš lengviausiai prieinamų būdų plėsti savo pasaulio suvokimą, keisti mąstymą, […]

rugpjūčio 31, 2019

Šiandien, paskutinę vasaros dieną, Vilniaus Vingio parke pasiektas masiškiausios juoko pamokos rekordas, kurį užfiksavo Lietuvos rekordų knygą leidžianti agentūra „Factum“. […]

rugpjūčio 9, 2019

Televizijos laidų vedėja ir prodiuserė Gintarė Gurevičiūtė keliauja visuomet, kai tik turi galimybę. Išnaršiusi ne vieną pasaulio šalį ji teigia, […]

liepos 19, 2019

Pirmą kartą Lietuvoje viešėjęs kvartetas „Klezjazz“ liepos 18 d. džiazą ir klezmerį sujungė į vieną visumą ir Chaimo Frenkelio vilos […]

liepos 16, 2019

Lietuvoje Lėtojo turizmo atšaka žengia pirmuosius žingsnius. Vakarų Europos šalyse Lėtojo turizmo produktai ir paslaugos sulaukia nemažo populiarumo, kadangi yra […]

birželio 20, 2019

Atlikėjos Natalijos Bunkės gyvenime – pokyčių metas. Į naujus namus įsikėlusi žinoma moteris pirmą kartą visuomenei pravėrė jų duris ir […]

birželio 3, 2019

FISKARS pristato naujus „Xact™“ sodo įrankius, kurie papildys esamą asortimentą su naujais pažangiais mažais rankiniais įrankiais, grėbliais ir purentuvais. Sukurta […]

gegužės 30, 2019

FISKARS pristato naują „Waterwheel“ laistymo sistemą, kurią sudaro visa apimanti ritė palengvinanti sodo laistymą. Patenkinančios entuziastingų sodininkų poreikius visame pasaulyje, […]

gegužės 9, 2019

Vestuvės yra nuostabiausia ir labiausiai laukiama šventė, kuriai būsimi jaunavedžiai įprastai būna linkę skirti didžiules pastangas, daugybę laiko ir nemenkas […]