liepos 20, 2016
Kodėl kai kurios spurgos turi skyles?

Visame pasaulyje spurgų vardas žinomas vis kitu pavadinimu ir kita išvaizda – raitytos, apvalios, su skyle viduje, su glaistu, įdaru ar tiesiog tarsi pynė. Tačiau ar kada nors girdėjote, kad senovėje šių skanėstų kepėjai pamatė, kad kepant spurgas su skylute, išimtas viduriukas taip pat gali būti naudingas. Tokį spurgos variantą netgi pavadino spurgos skyle! Jos yra nedidelės, vieno kąsnio, o ir gaminamos identiškai, todėl siūlome vasarą užklydusius svečius pavaišinti būtent spurgos skylėmis.

Kita istorija – apie kapitoną Hensoną Gregory, kuriam mama į tolimas keliones laivu įdėdavo apvalių spurgų, tačiau kartą patekęs į audrą jis persmeigė vairo stipiną spurga, kad atlaisvintų rankas. Sakoma, kad kapitonui labai patiko naujai atrastos spurgos su skyle, mat  buvo geriau iškepusios, nesijaudavo tešlos skonio viduryje jų, o „nauju receptu“ pasidalino ir su savo mama. Ilgainiui jis tapo atpažįstamas, kaip kapitonas Henson Gregory, kuris išrado spurgos skylę.

Spurgų įvairiausiais pavadinimais yra galima rasti visame pasaulyje. Štai Indijoje jos vadinamos vada, ir gaminamos iš bulvių miltų. Tuo tarpu Izraelyje spurgos vadinamos sufganiyah ir yra tradicinis Chanukos (žydų pergalės prieš graikus šventės) patiekalas, kurių viduje dažniausiai būna raudona želė, o viršus apibarstytos cukraus pudra. O štai Suomijoje šis gardėsis yra populiarus ne tik saldus, bet ir su mėsa viduje.

Pačių spurgų – amerikietiškų, lietuviškų, ispaniškų ar net itališkų – ko gero bus ragavęs bet kuris saldumynų mėgėjas. Tačiau spurgos skylių turbūt dar neteko skanauti nei jums, nei jūsų draugams. Dalinamės receptu, kuris padės lengvai ir iš pirmo karto paruošti originalų desertą nesugaišindamas Jūsų brangaus laiko.

Jums reikės:

  1. Pakuotės „Kauno grūdų“ miltinio mišinio varškės spurgytėms
  2. 400-600 g. varškės
  3. 70 g. aliejaus tešlai
  4. 100 g. vandens
  5. Aliejaus kepimui (pagal gaminimo būdą)

Paruošimas:

  1. Supilkite mišinį į dubenį, įdėkite varškę.
  2. Įpilkite 70 g. aliejaus ir įpilkite vandens (priklausomai nuo norimos gauti tešlos konsistencijos – formuojama rankomis (tirštesnė) ar dozuojama šaukštu (skystesnė)).
  3. Gerai išmaišykite tešlą ir palikite 10 minučių pasibrandinti.
  4. Suformuokite apvalius rutulius, šiek tiek suplokite juos. Su paprastu kamšteliu nuo gėrimo padarykite skylę per vidurį. Ir jūs jau turite ne tik spurgą, bet ir spurgos skylę.
  5. Kepkite abu įkaitintame iki 170 laipsnių temperatūros aliejuje kol gražiai paruduos.
Share Button


birželio 30, 2020

Šis sezonas sporto pasaulyje buvo visiškai kitoks nei buvome įpratę. Viruso sukelta pandemija sustabdė krepšinį, tenisą ir net olimpines žaidynes. […]

birželio 26, 2020

Visiems žinomas šūkis „Benai, plaukiam į Nidą“ įgyja naują tiesioginę prasmę. Penktadienį duotas startas pirmajam modernaus laivo „Benas“ startui maršrutu […]

birželio 23, 2020

Tėvams dažnai tenka rimtas iššūkis pastūmėti vaikus tinkama linkme. Jums reikia rasti tinkamus hobius arba bent sritis, kurių link teks […]

birželio 22, 2020

Jau šią savaitę švęsime vasaros saulėgrįžą, dar vadinamą Rasos švente arba Joninėmis. Trumpiausią metų naktį Lietuvos miestai ir miesteliai kviečia sutikti […]

birželio 12, 2020

Apdailos darbai apima daugybę skirtingų procesų – interjero apdaila ir remontas, interjero dizaino projektavimas, nestandartinių baldų montavimas, santechnikos, vėdinimo, elektros […]

birželio 11, 2020

Ar dabar, kai dėl susiklosčiusių aplinkybių praleidžiate daug laiko kartu sėdėdami ant sofos ir žiūrėdami televizorių, jaučiatės tolimi, svetimi? Santykių […]

birželio 2, 2020

Ruošiantis ilgesnei svečių viešnagei tikrai yra ką apgalvoti. Juk norisi, kad atvykusieji mūsų namuose jaustųsi kuo geriau ir pasimėgautų kiekviena […]

gegužės 28, 2020

Viename populiariame animaciniame filme apie lenktyninį automobilį rodoma stebuklinga alyva, kuria pateptos surūdijusio automobilio kėbulo dalys ima tviskėti. Realiame gyvenime […]

gegužės 19, 2020

Balkonas bute dažniausiai tampa dar vienu kambariu, kuriame galime pakvėpuoti vasara dvelkiančiu oru ir pasimėgauti maloniais saulės spinduliais. Visgi, tam, […]

gegužės 19, 2020

Dažnai keliaujantys ar turintys sodo namelius, neretai naudojasi ir biotualetu. Šių įrenginių pajungimui nereikia nei vandens, nei kanalizacijos, todėl tai […]

gegužės 12, 2020

Apsipirkinėjimas internetu – vienas iš patogiausių pasirinkimų šiuo metu, kai stengiamasi be reikalo neiti iš namų. Tai greita, paprasta ir […]

balandžio 27, 2020

Kaip mes žiūrime į kitą žmogų? Kokia ta tolerancija? O yra viena teisinga religija? Kaip susiję  R. R. Tolkienas, Ana […]

balandžio 27, 2020

Palaipsniui švelninant karantiną, vis daugiau įstaigų gali atnaujinti veiklą – nuo pirmadienio gali pradėti veikti archyvai, bibliotekos ir muziejai, jeigu […]

balandžio 2, 2020

Lietuvos triatlonininkas, pasaulio ultratriatlono čempionas, pasaulio rekordininkas, Lietuvos Respublikos nusipelnęs treneris, Panevėžio triatlono klubo vadovas, „Geležiniu žmogumi“ pramintas panevėžietis Vidmantas […]

balandžio 2, 2020

Pirmą kartą Lietuvos gyventojai išgyvena sudėtingą laikotarpį – visuotinį karantiną. Šis laikas, kuris tęsis dar kelias savaites, privertė ieškoti naujų […]

kovo 26, 2020

Lietuvių virtuvė, kaip ir daugelis kitų šalių virtuvių, yra daugiakultūrinė. Istoriškai Lietuvos krašto žmonių valgymo įpročius formavo juos supanti aplinka. […]

kovo 14, 2020

Negalėjome nesureaguoti į puikią lietuvių Eurovizijos dainą. Būdami interaktyvaus turinio kūrėjai nusprendėme būti pirmaisiais Lietuvoje, o gal ir pasaulyje, kurie […]

kovo 8, 2020

Kovo 8-osios tradiciją – pasveikinti Moters dienos proga ir nudžiuginti gėlėmis viešojo transporto keleives – šiandien rytą tęsė SĮ „Susisiekimo […]

kovo 6, 2020

Jeigu mėgstate darbuotis sode, tada puikiai žinote tą jausmą, kai nežinote, kokią aprangą reikėtų pasirinkti. Atrodo, kad visai patogu būtų […]

vasario 28, 2020

Recepto dainai, jaudinančiai klausytojus, nėra – kūryba gimsta iš jausmų, kuriais gyveni. Tuo įsitikinęs atlikėjas Kazimieras Likša, teigiantis, kad būtų […]