liepos 20, 2016
Kodėl kai kurios spurgos turi skyles?

Visame pasaulyje spurgų vardas žinomas vis kitu pavadinimu ir kita išvaizda – raitytos, apvalios, su skyle viduje, su glaistu, įdaru ar tiesiog tarsi pynė. Tačiau ar kada nors girdėjote, kad senovėje šių skanėstų kepėjai pamatė, kad kepant spurgas su skylute, išimtas viduriukas taip pat gali būti naudingas. Tokį spurgos variantą netgi pavadino spurgos skyle! Jos yra nedidelės, vieno kąsnio, o ir gaminamos identiškai, todėl siūlome vasarą užklydusius svečius pavaišinti būtent spurgos skylėmis.

Kita istorija – apie kapitoną Hensoną Gregory, kuriam mama į tolimas keliones laivu įdėdavo apvalių spurgų, tačiau kartą patekęs į audrą jis persmeigė vairo stipiną spurga, kad atlaisvintų rankas. Sakoma, kad kapitonui labai patiko naujai atrastos spurgos su skyle, mat  buvo geriau iškepusios, nesijaudavo tešlos skonio viduryje jų, o „nauju receptu“ pasidalino ir su savo mama. Ilgainiui jis tapo atpažįstamas, kaip kapitonas Henson Gregory, kuris išrado spurgos skylę.

Spurgų įvairiausiais pavadinimais yra galima rasti visame pasaulyje. Štai Indijoje jos vadinamos vada, ir gaminamos iš bulvių miltų. Tuo tarpu Izraelyje spurgos vadinamos sufganiyah ir yra tradicinis Chanukos (žydų pergalės prieš graikus šventės) patiekalas, kurių viduje dažniausiai būna raudona želė, o viršus apibarstytos cukraus pudra. O štai Suomijoje šis gardėsis yra populiarus ne tik saldus, bet ir su mėsa viduje.

Pačių spurgų – amerikietiškų, lietuviškų, ispaniškų ar net itališkų – ko gero bus ragavęs bet kuris saldumynų mėgėjas. Tačiau spurgos skylių turbūt dar neteko skanauti nei jums, nei jūsų draugams. Dalinamės receptu, kuris padės lengvai ir iš pirmo karto paruošti originalų desertą nesugaišindamas Jūsų brangaus laiko.

Jums reikės:

  1. Pakuotės „Kauno grūdų“ miltinio mišinio varškės spurgytėms
  2. 400-600 g. varškės
  3. 70 g. aliejaus tešlai
  4. 100 g. vandens
  5. Aliejaus kepimui (pagal gaminimo būdą)

Paruošimas:

  1. Supilkite mišinį į dubenį, įdėkite varškę.
  2. Įpilkite 70 g. aliejaus ir įpilkite vandens (priklausomai nuo norimos gauti tešlos konsistencijos – formuojama rankomis (tirštesnė) ar dozuojama šaukštu (skystesnė)).
  3. Gerai išmaišykite tešlą ir palikite 10 minučių pasibrandinti.
  4. Suformuokite apvalius rutulius, šiek tiek suplokite juos. Su paprastu kamšteliu nuo gėrimo padarykite skylę per vidurį. Ir jūs jau turite ne tik spurgą, bet ir spurgos skylę.
  5. Kepkite abu įkaitintame iki 170 laipsnių temperatūros aliejuje kol gražiai paruduos.
Share Button

rugsėjo 5, 2019

Tik keisdami save mes galime pakeisti pasaulį. Skaitymas yra vienas iš lengviausiai prieinamų būdų plėsti savo pasaulio suvokimą, keisti mąstymą, […]

rugpjūčio 31, 2019

Šiandien, paskutinę vasaros dieną, Vilniaus Vingio parke pasiektas masiškiausios juoko pamokos rekordas, kurį užfiksavo Lietuvos rekordų knygą leidžianti agentūra „Factum“. […]

rugpjūčio 9, 2019

Televizijos laidų vedėja ir prodiuserė Gintarė Gurevičiūtė keliauja visuomet, kai tik turi galimybę. Išnaršiusi ne vieną pasaulio šalį ji teigia, […]

liepos 19, 2019

Pirmą kartą Lietuvoje viešėjęs kvartetas „Klezjazz“ liepos 18 d. džiazą ir klezmerį sujungė į vieną visumą ir Chaimo Frenkelio vilos […]

liepos 16, 2019

Lietuvoje Lėtojo turizmo atšaka žengia pirmuosius žingsnius. Vakarų Europos šalyse Lėtojo turizmo produktai ir paslaugos sulaukia nemažo populiarumo, kadangi yra […]

birželio 20, 2019

Atlikėjos Natalijos Bunkės gyvenime – pokyčių metas. Į naujus namus įsikėlusi žinoma moteris pirmą kartą visuomenei pravėrė jų duris ir […]

birželio 3, 2019

FISKARS pristato naujus „Xact™“ sodo įrankius, kurie papildys esamą asortimentą su naujais pažangiais mažais rankiniais įrankiais, grėbliais ir purentuvais. Sukurta […]

gegužės 30, 2019

FISKARS pristato naują „Waterwheel“ laistymo sistemą, kurią sudaro visa apimanti ritė palengvinanti sodo laistymą. Patenkinančios entuziastingų sodininkų poreikius visame pasaulyje, […]

gegužės 9, 2019

Vestuvės yra nuostabiausia ir labiausiai laukiama šventė, kuriai būsimi jaunavedžiai įprastai būna linkę skirti didžiules pastangas, daugybę laiko ir nemenkas […]

gegužės 3, 2019

Galimybė tamsoje kitaip pažvelgti į meną ir netgi patiems tapti jo dalimi – su šia mintimi ketvirtadienio vakarą į sostinėje […]