liepos 20, 2016
Kodėl kai kurios spurgos turi skyles?

Visame pasaulyje spurgų vardas žinomas vis kitu pavadinimu ir kita išvaizda – raitytos, apvalios, su skyle viduje, su glaistu, įdaru ar tiesiog tarsi pynė. Tačiau ar kada nors girdėjote, kad senovėje šių skanėstų kepėjai pamatė, kad kepant spurgas su skylute, išimtas viduriukas taip pat gali būti naudingas. Tokį spurgos variantą netgi pavadino spurgos skyle! Jos yra nedidelės, vieno kąsnio, o ir gaminamos identiškai, todėl siūlome vasarą užklydusius svečius pavaišinti būtent spurgos skylėmis.

Kita istorija – apie kapitoną Hensoną Gregory, kuriam mama į tolimas keliones laivu įdėdavo apvalių spurgų, tačiau kartą patekęs į audrą jis persmeigė vairo stipiną spurga, kad atlaisvintų rankas. Sakoma, kad kapitonui labai patiko naujai atrastos spurgos su skyle, mat  buvo geriau iškepusios, nesijaudavo tešlos skonio viduryje jų, o „nauju receptu“ pasidalino ir su savo mama. Ilgainiui jis tapo atpažįstamas, kaip kapitonas Henson Gregory, kuris išrado spurgos skylę.

Spurgų įvairiausiais pavadinimais yra galima rasti visame pasaulyje. Štai Indijoje jos vadinamos vada, ir gaminamos iš bulvių miltų. Tuo tarpu Izraelyje spurgos vadinamos sufganiyah ir yra tradicinis Chanukos (žydų pergalės prieš graikus šventės) patiekalas, kurių viduje dažniausiai būna raudona želė, o viršus apibarstytos cukraus pudra. O štai Suomijoje šis gardėsis yra populiarus ne tik saldus, bet ir su mėsa viduje.

Pačių spurgų – amerikietiškų, lietuviškų, ispaniškų ar net itališkų – ko gero bus ragavęs bet kuris saldumynų mėgėjas. Tačiau spurgos skylių turbūt dar neteko skanauti nei jums, nei jūsų draugams. Dalinamės receptu, kuris padės lengvai ir iš pirmo karto paruošti originalų desertą nesugaišindamas Jūsų brangaus laiko.

Jums reikės:

  1. Pakuotės „Kauno grūdų“ miltinio mišinio varškės spurgytėms
  2. 400-600 g. varškės
  3. 70 g. aliejaus tešlai
  4. 100 g. vandens
  5. Aliejaus kepimui (pagal gaminimo būdą)

Paruošimas:

  1. Supilkite mišinį į dubenį, įdėkite varškę.
  2. Įpilkite 70 g. aliejaus ir įpilkite vandens (priklausomai nuo norimos gauti tešlos konsistencijos – formuojama rankomis (tirštesnė) ar dozuojama šaukštu (skystesnė)).
  3. Gerai išmaišykite tešlą ir palikite 10 minučių pasibrandinti.
  4. Suformuokite apvalius rutulius, šiek tiek suplokite juos. Su paprastu kamšteliu nuo gėrimo padarykite skylę per vidurį. Ir jūs jau turite ne tik spurgą, bet ir spurgos skylę.
  5. Kepkite abu įkaitintame iki 170 laipsnių temperatūros aliejuje kol gražiai paruduos.
Share Button


balandžio 2, 2020

Lietuvos triatlonininkas, pasaulio ultratriatlono čempionas, pasaulio rekordininkas, Lietuvos Respublikos nusipelnęs treneris, Panevėžio triatlono klubo vadovas, „Geležiniu žmogumi“ pramintas panevėžietis Vidmantas […]

balandžio 2, 2020

Pirmą kartą Lietuvos gyventojai išgyvena sudėtingą laikotarpį – visuotinį karantiną. Šis laikas, kuris tęsis dar kelias savaites, privertė ieškoti naujų […]

kovo 26, 2020

Lietuvių virtuvė, kaip ir daugelis kitų šalių virtuvių, yra daugiakultūrinė. Istoriškai Lietuvos krašto žmonių valgymo įpročius formavo juos supanti aplinka. […]

kovo 14, 2020

Negalėjome nesureaguoti į puikią lietuvių Eurovizijos dainą. Būdami interaktyvaus turinio kūrėjai nusprendėme būti pirmaisiais Lietuvoje, o gal ir pasaulyje, kurie […]

kovo 8, 2020

Kovo 8-osios tradiciją – pasveikinti Moters dienos proga ir nudžiuginti gėlėmis viešojo transporto keleives – šiandien rytą tęsė SĮ „Susisiekimo […]

kovo 6, 2020

Jeigu mėgstate darbuotis sode, tada puikiai žinote tą jausmą, kai nežinote, kokią aprangą reikėtų pasirinkti. Atrodo, kad visai patogu būtų […]

vasario 28, 2020

Recepto dainai, jaudinančiai klausytojus, nėra – kūryba gimsta iš jausmų, kuriais gyveni. Tuo įsitikinęs atlikėjas Kazimieras Likša, teigiantis, kad būtų […]

vasario 24, 2020

Vasario 22 d. Žaliūkių malūnininko sodyboje tradiciškai vyko Užgavėnių šventė. Šiemet žiema neparodė savo nagų, tad pernelyg jos vyti nereikėjo […]

vasario 21, 2020

Kokia vasarinė padanga yra gera? Galbūt tai pigi, plati arba tiesiog itin tvirta padanga? Mes manome, kad eiliniam vairuotojui gera […]

vasario 14, 2020

Peržvelgus paskutiniųjų kelių nacionalinių „Eurovizijos“ atrankų finalų dainų autorių sąrašus, galima stebėti tendenciją, kad jame daugėja lietuviškų pavardžių. Tai pastebi […]