liepos 20, 2016
Kodėl kai kurios spurgos turi skyles?

Visame pasaulyje spurgų vardas žinomas vis kitu pavadinimu ir kita išvaizda – raitytos, apvalios, su skyle viduje, su glaistu, įdaru ar tiesiog tarsi pynė. Tačiau ar kada nors girdėjote, kad senovėje šių skanėstų kepėjai pamatė, kad kepant spurgas su skylute, išimtas viduriukas taip pat gali būti naudingas. Tokį spurgos variantą netgi pavadino spurgos skyle! Jos yra nedidelės, vieno kąsnio, o ir gaminamos identiškai, todėl siūlome vasarą užklydusius svečius pavaišinti būtent spurgos skylėmis.

Kita istorija – apie kapitoną Hensoną Gregory, kuriam mama į tolimas keliones laivu įdėdavo apvalių spurgų, tačiau kartą patekęs į audrą jis persmeigė vairo stipiną spurga, kad atlaisvintų rankas. Sakoma, kad kapitonui labai patiko naujai atrastos spurgos su skyle, mat  buvo geriau iškepusios, nesijaudavo tešlos skonio viduryje jų, o „nauju receptu“ pasidalino ir su savo mama. Ilgainiui jis tapo atpažįstamas, kaip kapitonas Henson Gregory, kuris išrado spurgos skylę.

Spurgų įvairiausiais pavadinimais yra galima rasti visame pasaulyje. Štai Indijoje jos vadinamos vada, ir gaminamos iš bulvių miltų. Tuo tarpu Izraelyje spurgos vadinamos sufganiyah ir yra tradicinis Chanukos (žydų pergalės prieš graikus šventės) patiekalas, kurių viduje dažniausiai būna raudona želė, o viršus apibarstytos cukraus pudra. O štai Suomijoje šis gardėsis yra populiarus ne tik saldus, bet ir su mėsa viduje.

Pačių spurgų – amerikietiškų, lietuviškų, ispaniškų ar net itališkų – ko gero bus ragavęs bet kuris saldumynų mėgėjas. Tačiau spurgos skylių turbūt dar neteko skanauti nei jums, nei jūsų draugams. Dalinamės receptu, kuris padės lengvai ir iš pirmo karto paruošti originalų desertą nesugaišindamas Jūsų brangaus laiko.

Jums reikės:

  1. Pakuotės „Kauno grūdų“ miltinio mišinio varškės spurgytėms
  2. 400-600 g. varškės
  3. 70 g. aliejaus tešlai
  4. 100 g. vandens
  5. Aliejaus kepimui (pagal gaminimo būdą)

Paruošimas:

  1. Supilkite mišinį į dubenį, įdėkite varškę.
  2. Įpilkite 70 g. aliejaus ir įpilkite vandens (priklausomai nuo norimos gauti tešlos konsistencijos – formuojama rankomis (tirštesnė) ar dozuojama šaukštu (skystesnė)).
  3. Gerai išmaišykite tešlą ir palikite 10 minučių pasibrandinti.
  4. Suformuokite apvalius rutulius, šiek tiek suplokite juos. Su paprastu kamšteliu nuo gėrimo padarykite skylę per vidurį. Ir jūs jau turite ne tik spurgą, bet ir spurgos skylę.
  5. Kepkite abu įkaitintame iki 170 laipsnių temperatūros aliejuje kol gražiai paruduos.
Share Button


rugsėjo 10, 2020

Kad ir kaip sparčiai modernėtų mūsų visuomenė – žmonės vis dar vertina laiko patikrintus, iš seno atkeliavusius dalykus, tokius kaip […]

rugsėjo 8, 2020

Prasidėjus mokslo metams, Lietuvos jūrų muziejus siūlo moksleiviams ir mokytojams nepasiriboti tik mokykla, o pasinaudoti galimybe pažinti vandenų pasaulį ir […]

rugsėjo 4, 2020

Šiandien Maldėnuose esančioje Paežerių ežero poilsiavietėje atidarytas pirmasis vandenlenčių parkas Vilkaviškio rajone.   Šio parko iniciatorius ir sumanytojas – verslininkas […]

rugpjūčio 25, 2020

Su ką tik jubiliejinį gimtadienį atšventusia Jūrate Norvaišiene kalbamės, žiūrėdamos viena į kitą kompiuterio ekrane. Tačiau jau po keleto minučių […]

rugpjūčio 24, 2020

Lietuvoje šeštadienį duotas startas 10-ajam intelektualiam mototurizmo raliui „Ryterna Modul Mototourism Rally“. Tąryt Vilniuje prie Šv. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčios, […]

rugpjūčio 20, 2020

Pandemijai visame pasaulyje koreguojant kino premjerų ir festivalių planus, „Nepatogaus kino“ organizatoriai keičia festivalio formatą ir džiaugiasi, kad šiemet filmai […]

liepos 30, 2020

Jaukiame Lomių miestelyje Tauragės rajone yra biblioteka, o joje bene kiekvieną pavakarę laiką leidžia Samanta Uselytė ir Justas Naujokas. Šie […]

liepos 22, 2020

Nors šiųmetė Jūros šventė ne tokia gausi renginiais, tačiau Lietuvos jūrų muziejus jos lankytojus kviečia net į tris  ypatingus – […]

liepos 21, 2020

Pavasarį pasaulį užklupęs koronavirusas buvo nemenkas išbandymas ir bibliotekoms, kurios turėjo skubiai prisitaikyti prie naujos – virtualios realybės. Į internetinę […]

liepos 21, 2020

Gėlės dėžutėje – išskirtinis ir stilingas pasirinkimas, kai siekiama nustebinti artimą žmogų. Tokia dovana itin universali, tad gali būti tinkama […]

liepos 17, 2020

Virtuali erdvė visuomet pasirengusi mus priimti ir užimti – internete dirbame, mokomės, pramogaujame, bendraujame, apsiperkame, net gydomės. Jei apgalvotume, kaip […]

liepos 16, 2020

Taisyklė, jog visų skoniai – skirtingi, gali būti puikiai pritaikoma ir lietuviškoms vasaros atostogoms: juk idealų poilsį kiekvienas įsivaizduoja nevienodai. […]

liepos 10, 2020

Gyvename revoliuciniais laikais, kai vis daugiau įvairių dalykų keliasi į virtualią erdvę. Patys nepastebime, kaip dalykus, kuriuos dar visai neseniai […]

birželio 30, 2020

Šis sezonas sporto pasaulyje buvo visiškai kitoks nei buvome įpratę. Viruso sukelta pandemija sustabdė krepšinį, tenisą ir net olimpines žaidynes. […]

birželio 26, 2020

Visiems žinomas šūkis „Benai, plaukiam į Nidą“ įgyja naują tiesioginę prasmę. Penktadienį duotas startas pirmajam modernaus laivo „Benas“ startui maršrutu […]

birželio 23, 2020

Tėvams dažnai tenka rimtas iššūkis pastūmėti vaikus tinkama linkme. Jums reikia rasti tinkamus hobius arba bent sritis, kurių link teks […]

birželio 22, 2020

Jau šią savaitę švęsime vasaros saulėgrįžą, dar vadinamą Rasos švente arba Joninėmis. Trumpiausią metų naktį Lietuvos miestai ir miesteliai kviečia sutikti […]

birželio 11, 2020

Ar dabar, kai dėl susiklosčiusių aplinkybių praleidžiate daug laiko kartu sėdėdami ant sofos ir žiūrėdami televizorių, jaučiatės tolimi, svetimi? Santykių […]

birželio 2, 2020

Ruošiantis ilgesnei svečių viešnagei tikrai yra ką apgalvoti. Juk norisi, kad atvykusieji mūsų namuose jaustųsi kuo geriau ir pasimėgautų kiekviena […]

gegužės 28, 2020

Viename populiariame animaciniame filme apie lenktyninį automobilį rodoma stebuklinga alyva, kuria pateptos surūdijusio automobilio kėbulo dalys ima tviskėti. Realiame gyvenime […]