7 lapkričio, 2017

Lapkričio 8-oji paskelbta Europos sveikos mitybos diena

Sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja tinkamą kiekį jam būtinų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kt.). Pagrindiniai netinkamos mitybos padariniai – viršsvoris, nutukimas arba organizmo išsekimas, nualinimas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė ragina atkreipti dėmesį į tinkamą maisto tvarkymą, kad vartotoją pasiektų ne tik skanus, bet ir saugus maistas. Mūsų šalyje kasmet užregistruojama apie 20 tūkst. susirgimų žarnyno infekcinėmis ligomis, daugiau nei 70 proc. susirgusiųjų gydomi ligoninėse (ES šalyse šis procentas nesiekia 50). Sergamumas šiomis ligomis neturi tendencijos mažėti, o oficialioji statistika neatspindi realios situacijos, kadangi asmenys, sergantys lengvomis formomis, medicinos pagalbos dažniausiai nesikreipia. Didžiausi sergamumo rodikliai yra vaikų iki 5 metų amžiaus grupėse. Apie 70 proc. susirgusiųjų žarnyno infekcinėmis ligomis Lietuvoje užsikrečia namų aplinkoje. Deja pasitaiko atvejų, kai žmonės nukenčia nuo parduotuvėse pirkto ar viešojo maitinimo įmonėse vartoto maisto. Dažniausios protrūkių priežastys yra nesaugus maisto tvarkymas, maisto tvarkymo higienos nežinojimas ar asmens higienos reikalavimų pažeidimai.

Kokie registruoti protrūkiai Kauno apskrityje?

Kauno apskrityje, per 2017 metų sausio- spalio mėnesius atlikta šešių, dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės įvykusių, ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkių epidemiologinė diagnostika. Vieno protrūkio infekcijos perdavimo rizikos veiksnys buvo namų gamybos tortas, atsineštas į kavinę ir pateiktas giminių susitikime vakarienės metu. Kito – į banketą atsineštas nežinomo gamintojo tortas be kokybę patvirtinančių dokumentų. Trečio protrūkio infekcijos perdavimo rizikos veiksnys buvo tortas, gamintas viename iš Kauno konditerijos cechų. Ketvirto protrūkio metu buvo įtartas bet kuris valgytas patiekalas, gamintas ir patiektas Kauno rajono kavinėje vykusių krikštynų metu. Neatmetama bet kurio patiekalo kryžminio užteršimo galimybė (ant žaliai mėsai ruošti skirto stalo tvarkomi iškepti kepsniai, neženklintas žalios mėsos tvarkymo inventorius, nešvarumai ant grindų, įrenginių, tinkamo galiojimo paviršių dezinfekcijos priemonių nebuvimas, atviros atliekų talpos ir kt.). Analizuojant protrūkio išplitimo priežastis, neatmetami ir papildomi infekcijos perdavimo rizikos veiksniai – patiekalų antrinis užteršimas dėl tinkamų sąlygų darbuotojų asmens higienai užtikrinti nebuvimas. Penkto protrūkio infekcijos perdavimo rizikos veiksnys – Kauno rajone gamintas ir išvežiojamas maistas. Papildomais rizikos veiksniais, galėjusiais prisidėti prie nesaugaus maisto pateikimo, galėjo būti didelis gaminančių maistą asmenų darbo krūvis, pažeidus patiekalams gaminti skirtų žaliavų laikymo trukmės ir temperatūros bei rankų higienos ir aplinkos nukenksminimo reikalavimus (vienoje pamainoje dirba 3 darbuotojai ir kasdien pagaminama iki 500 porcijų). Neatmetama ir maisto kryžminė tarša (švieži kopūstai buvo laikomi dėžėje nuo viščiukų broilerių filė, tuo pačiu keliu patenka žaliavos į sandėliavimo patalpas ir išnešami pagaminti patiekalai). Patogeninės bakterijos, galimai sukėlusios ūmios žarnyno infekcijos atvejus, į šviežių kopūstų salotas, kurios buvo vartotos be papildomo terminio apdorojimo, galėjo patekti nuo taros. Šešto registruoto protrūkio metu aptiktas salmoneliozės sukėlėjas, galėjęs įtakoti žaliavos taršą (sušaldytoje kiaulienos mentėje aptikta Salmonella Enteritidis), iš kurios ruoštas įdaras blyneliams su mėsa, galimai pažeidus temperatūrinį režimą.

Kaip išvengti per maistą plintančių ligų?

Per maistą plintančių ligų sukėlėjai ilgai išlieka gyvybingi išorinėje aplinkoje, o esant palankioms sąlygoms gali daugintis maisto produktuose. Daugelio bakterijų skaičius, esant palankioms sąlygoms maisto produkte per pusę valandos padvigubėja. Jei maistas laikomas šaltai, bakterijos nesidaugina, tačiau išlieka gyvybingos. Patogeniniai mikroorganizmai (pvz. salmoneliozės sukėlėjas ir kt.) jautrūs aukštos temperatūros poveikiui, todėl maistą, kuriame gali būti šių mikroorganizmų, reikia virti arba kepti.

Specialistai rekomenduoja būti atidiems perkant maisto produktus ir atkreipti dėmesį į gamintojų nurodytą galiojimo ar suvartojimo laiką, paisyti gamintojų nurodytų maisto laikymo sąlygų, saugiai gaminti maistą – tinkamai apdoroti karščiu, neužteršti vartojimui paruošto maisto, paisyti maisto gamybos technologijos reikalavimų, plauti rankas. Dažnas ir tinkamas rankų plovimas yra paprasčiausias ir saugiausias būdas pašalinti nuo jų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus ir sumažinti riziką užsikrėsti per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis.

Minint Europos sveikos mitybos dieną, norisi palinkėti visiems: valgykim, kad gyventume, o ne gyvenkime, kad valgytume. Būkime sveiki!


Senieji Kvesų karjerai
11 balandžio, 2024

Aplinkos apsaugos agentūra (AAA) nepatvirtino UAB „Rizgonys“ planuojamos ūkinės veiklos – naudingųjų išteklių gavybos Kvesų smėlio ir žvyro telkinio naujame […]

8 balandžio, 2024

Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje […]

Prezidentūros nuotr.
4 balandžio, 2024

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį, tęsdamas tradicines darbo dienas regionuose, su komanda dirbo Kaišiadorių rajone. Šalies vadovas susitiko su […]

27 kovo, 2024

Tarptautinės teatro dienos išvakarėse Kauno miesto savivaldybė tradiciškai surengė iškilmingą profesionalių kūrėjų, aktorių ir režisierių apdovanojimų ceremoniją. Kauno kultūros centre […]

Charkivui Kaunas perdavė 20 miesto autobusų
21 kovo, 2024

Nuo karo Ukrainoje pradžios paramą miestams partneriams teikiantis Kaunas ėmėsi dar vienos iniciatyvos. Okupantų nusiaubtam antram pagal dydį šalies miestui […]

„Padel Hub“ nuotrauka iš drono
8 kovo, 2024

Kaune balandžio mėnesį duris atvers viena didžiausių padelio ir skvošo arenų Lietuvoje. Nors daugiausiai dėmesio pastaruoju metu skiriama būtent šioms […]

7 kovo, 2024

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai kasmet vykdydami erkių stebėseną pasirinktose Lietuvos vietovėse mato, kad erkės aktyvios nuo pat kalendorinio […]

7 kovo, 2024

Pavasarį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodas Kaune pasitinka su visiškai nauja ekspozicija oranžerijoje: po naujai įrengtą, erdvią ir moderniai […]

5 kovo, 2024

Dvi dešimtys iš daugiau kaip penkių šimtų abipus Laisvės alėjos išsirikiavusių senųjų liepų dėl kamienuose smarkiai išplitusio puvinio netrukus užleis […]

1 kovo, 2024

Žalia šviesa uždegta – per artimiausius kelerius metus nusidrieks nauja jungtis iš Nemuno salos link Aleksoto bei Žemosios Fredos. Šią […]

29 vasario, 2024

Vasario 28 dieną, Kauno technologijų ir mokymo centre, įvyko visus vienijantis futbolo čempionato „Futbolas visiems“ pirmasis etapas, kuriame varžėsi 8 […]

28 vasario, 2024

Kauno Vinco Kudirkos viešoji biblioteka pristato dar vieną naujovę – penkiuose jos skyriuose ir padaliniuose įdiegta savitarnos sistema. Ji leidžia […]

23 vasario, 2024

„Žalgiris Group“ Kauno Dariaus ir Girėno stadione bei Kauno sporto halėje planuoja pritaikyti patirtį, įgytą valdant „Žalgirio“ areną. Šiuo metu […]

14 vasario, 2024

Jonavos ligoninė gimdančioms moterims pasiūlė naujovę – susilaukti kūdikio čia galima tarsi spalvotam sapne. Tokį pojūtį sukuria ligoninėje pradėta taikyti […]

Socialinių paslaugų skyriaus pirma komanda su treneriu Ryčiu Šležiu tapo turnyro nugalėtojais / Valdo Knyzelio nuotr.
13 vasario, 2024

Vasario 13 dieną Kauno technologijų mokymo centro Socialinių paslaugų skyriaus stadione įvyko antrasis integracinis profesinių mokyklų 8 prieš 8 futbolo […]

Andrius Šukutis / A. Reipos nuotr.
13 vasario, 2024

„Kalvystė man – savęs realizavimas, kai užgimusi mintis tampa kūriniu. Ne šiaip kūriniu, o ilgaamžiu. Šiais plastmasės laikais tai svarbu“, […]

13 vasario, 2024

Visuomenei ir ekspertų komisijai buvo pasiūlytas 60 vaistinių augalų sąrašas, iš kurio viešo balsavimo būdu išrinktas nugalėtojų penketukas bei komisijos […]

12 vasario, 2024

Kaune atidaryta paroda, pristatanti neeilinę dailininko, kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir rašytojos Sofijos Kymantaitės meilės istoriją: 1229 dienas, ne tik […]

25 sausio, 2024

Anksčiau šią įspūdingo dydžio nuotrauką galėjote pamatyti kauniečiams žinomame Vingių Dubingių bare, o šiandien ji papildė Vytauto Didžiojo karo muziejaus […]

22 sausio, 2024

Penktadienį, sausio 19 d., Kauno rajone, Naujųjų Muniškių kaime, iškilmingai atidarytas vienintelis Lietuvoje Laukinių gyvūnų globos centras (LGGC). Unikalus Lietuvos […]