23 liepos, 2015
Kauno technologijos universiteto informacija

Lietuvos maisto pramonėje – mokslo įkvėpti pokyčiai

Valgančio žmogaus veido mimiką „perskaitantis“ kompiuteris, sugedusius maisto produktus akimirksniu identifikuojanti elektroninė nosis. Tarsi mokslinė fantastika skambančios inovacijos buvo pademonstruotos liepos 22 d., Kauno technologijos universiteto (KTU) ir įmonių grupės „KG Group“ bendradarbiavimo sutarties pasirašymo metu. Šia sutartimi siekiama skatinti glaudesnį mokslo bei verslo bendradarbiavimą kuriant novatoriškus, žmonių sveikatai naudingus produktus, taip pat aktyviai bendradarbiauti keliant darbuotojų kvalifikaciją ir ruošiant naujus specialistus.

KTU rektorius prof. Petras Baršauskas neabejoja, kad sutarties su įmonių grupe „KG Group“ pasirašymas – dar vienas puikus pavyzdys, kaip mokslas ir verslas gali atrasti būdą efektyviai bendradarbiauti.

„Šiandien esame identifikavę kelias bendradarbiavimo sritis, kurios yra abipusiai naudingos. Pavyzdžiui, esamų „KG Group“ darbuotojų kompetencijų ugdymas, jų įgūdžių tobulinimas bei inovatyvių produktų kūrimas. Universitetas verslo pasaulio atstovams pristato sukurtų naujausių technologijų, tokių kaip elektroninė nosis „Peres“ panaudojimo ir pritaikymo galimybes bei potencialą“, – sakė KTU rektorius prof. P. Baršauskas.

Technologija "Face Reader".

Pasak įmonių grupės „KG Group“ vadovo dr. Tautvydo Barščio, šiandienos pokyčiai ir mokslo išradimai tampa vis aktualesni įgyvendinant tiek naujas verslo idėjas, tiek tobulinant gamybinius procesus. Su KTU bendradarbiaujama jau daugiau kaip 17 metų, o dar glaudesnis darbas prasidėjo prieš beveik penkerius metus, kai buvo atidarytas KTU Maisto mokslo ir technologijų kompetencijų centras (MMTKC).

Šiandien pasirašyta sutartis tarp Universiteto ir „KG Group“ įmonių (AB „Kauno Grūdai“, AB Vilniaus paukštynas ir AB Kaišiadorių paukštynas) numato platesnes bendro darbo kryptis, kurios kurs naudą vartotojams, įmonių grupės ir universiteto darbuotojams bei studentams. Kaip vieną iš svarbiausių šių dienų inovacijų taikymo sričių „KG Group“ vadovas T. Barštys įvardija novatoriškų produktų kūrimą.

„Kurdami aukščiausios kokybės, saugius, sveikatai naudingus, daug laiko paruošimui neatimančius produktus stengiamės eiti koja kojon su pasaulio tendencijomis. Atsižvelgdami į besikeičiančius žmonių įpročius, jau dabar kuriame novatoriškus produktus, kuriuos vartos ne tik šiandienos, bet ir ateities vartotojai, – teigia verslininkas, – Dirbdami maisto pramonėje puikiai suprantame, kad be mokslininkų žinių ir išradimų, pažangos šioje srityje nepasieksime, todėl glaudžiai bendradarbiaujame su mokslininkais, taikome naujausias jų sukurtas technologijas“.

„Viena didžiausių maisto pramonės įmonių „KG Group“ yra ilgamečiai KTU partneriai. Šia sutartimi dar labiau sutvirtiname mokslo ir verslo ryšius. Kartu siekiame rinkai pasiūlyti novatoriškus produktus, naudingus eiliniam vartotojui – ne tik skanius, bet ir saugius, šiuolaikiškus, paklausą atitinkančius maisto gaminius pagal aukščiausius standartus. Taip skatiname plėtoti ir diegti inovacijas, kurios keičia kiekvieno iš mūsų gyvenimą“, – teigė KTU Nacionalinio inovacijų ir verslo centro (NIVC), teikiančio kokybiškas mokslinių tyrimų paslaugas verslo įmonėms „vieno langelio“ principu, direktorius Edmundas Šalna.

Anot T. Barščio, gamybinėse įmonėse dirbantiems specialistams labai svarbu nuolat atnaujinti profesines žinias, todėl bendras darbas su Kauno technologijos universitetu leidžia darbuotojams nuolatos tobulinti, gilinti tiek teorines, tiek praktines žinias pasitelkiant modernias universiteto laboratorijas ir mokslo centrus, gauti neįkainojamas mokslininkų įžvalgas.

Verslo įmonės, norėdamos užsitikrinti specialistų potencialą, turi padėti studentams įgyti praktinių žinių ir įsilieti į darbo rinką, todėl svarbu sudaryti sąlygas praktikai, leisti pasinaudoti gamybinėmis bazėmis. „Kasmet „KG Group“ įmonėse praktiką atlieka apie 100 studentų iš įvairių Lietuvos aukštųjų mokyklų. Daugiau kaip trečdalis pasilieka dirbti mūsų įmonėse. Didžiąją dalį jų – sudaro KTU absolventai“, – pažymėjo T. Barštys.


16 balandžio, 2024

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) 100-mečio jubiliejui skirtų renginių ciklas tęsiasi. Dalyvių širdyse neabejotinai visam gyvenimui išliks […]

16 balandžio, 2024

Ekrano laiko ribojimas vaikams – neretai tik iliuzija. Mažųjų noras tęsti kovas įtraukiančiuose žaidimuose, žiūrėti „TikTok“ filmukus ar tiesiog susirašinėti […]

15 balandžio, 2024

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį, tęsdamas tradicines darbo dienas regionuose, su komanda dirbo Šakių rajone. Šalies vadovas susitiko su […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Atlikus patikrinimą Šiaulių „Jovaro“ progimnazijoje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) įtaria, kad darbuotojai dalį produktų pasisavindavo. „Prie pastato įėjimo, […]

12 balandžio, 2024

Dažnas, pažvelgęs į dangų, pagalvoja, koks jausmas valdyti įspūdingo dydžio orlaivį? Norint pajusti, būtina gerokai pasistengti, siekiant piloto karjeros, tačiau […]

11 balandžio, 2024

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsteigtą Vaikų literatūros premiją viceministrė Agnė Kudarauskienė šiandien įteikė rašytojui Justinui Žilinskui ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos […]

11 balandžio, 2024

Ukmergės rajono mero Dariaus Varno teigimu, savivaldybė labiausiai siekia investuoti į miesto infrastruktūros vystymą. Vis dėlto, pasak mero, daugiau nei […]

10 balandžio, 2024

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą dėl švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto atleidimo. Tai Eltai patvirtino prezidento patarėjas Ridas […]

9 balandžio, 2024

Šiandien, po kelerių metų pertraukos, po rekonstrukcijos oficialiai duris atvėrė Aukštaičių g. 4C įsikūręs Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Vaikų ir […]

9 balandžio, 2024

Dauguma (59 proc.) tėvų Lietuvoje mano, kad IT srities profesijos yra ir išliks perspektyviais karjeros pasirinkimais jų vaikams, o 39 […]

9 balandžio, 2024

Kai pasaulį sujaukė koronaviruso pandemija, paaiškėjo, kad galime gyventi švariau. Žinoma, tai nulėmė pandemijos iššaukti ribojimai – kasdienis gyvenimas buvo […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

Chemikė dr. Milda Petrulevičienė / FTMC nuot.
9 balandžio, 2024

Vandenilis – gyvybei būtinas cheminis elementas, kuris yra organinių junginių bei vandens sudedamoji dalis. Natūraliomis sąlygomis vandenilis – tai dujos, […]

5 balandžio, 2024

Gyvavimo ciklo mąstysena (angl. life cycle thinking) – vis dažniau aplinkosauga ir tvarumu besidominčių žmonių vartojama sąvoka visame pasaulyje. Nors terminas […]

5 balandžio, 2024

5G Lietuvoje kasmet mušant naujus mobiliojo interneto spartos rekordus, pasaulinis ryšio technologijų traukinys jau juda 6G kryptimi. Nors šeštos kartos […]

4 balandžio, 2024

Siekdama skatinti verslumo ugdymą nuo pat mokyklos suolo, Inovacijų agentūra, bendradarbiaudama kartu su anterprenystės ugdymo organizacija „Lietuvos Junior Achievement“, kviečia […]

Infomobilis / G. Kartano nuotr.
3 balandžio, 2024

Panevėžys jau antrus metus iš eilės paminėjo Pasaulinę inžinerijos dieną. Visą kovo mėnesį vyko įmones ir įstaigas suvienijęs renginių ciklas […]

3 balandžio, 2024

Išsirinkti profesiją sparčiai kintančiame nuolat tobulėjančių technologijų ir dirbtinio intelekto pasaulyje gali būti nelengva. Moksleiviams, kurių greitu metu laukia svarbūs […]