rugsėjo 24, 2018
Sigita Kriaučiūnienė | www.sveikuoliai.lt
Mityba, gerinanti regėjimą

Daugelis žmonių klausia, kokius maisto produktus valgyti, kad gerėtų regėjimas? Taip pat kyla klausimų ar yra kokių nors vertingų maisto papildų, gerinančių regėjimą. Rugsėjo 29 d. Lietuvos sveikuolių sąjungos rengiamoje sveiko maisto šventėje „Sapiegų parko grilis“ bus gausu idėjų, kaip kasdienis maistas gali pagerinti ne tik sveikatą, bet ir regėjimą.

Regėjimas ir mityba

Mūsų regėjimo aštrumą įtakoja daugelis dalykų, mityba yra vienas iš jų. Kai kuriems žmonėms pavyko sustiprinti savo regėjimą vien pakeitus mitybos įpročius. Tai gali kelti nuostabą, nes natūralūs regėjimo gerinimo metodai tvirtina, kad geras regėjimas sugrįžta kai susigrąžiname teisingus žiūrėjimo įpročius. Tačiau šie žmonės nieko apie juos nežinojo. Taip pat yra žmonių, kuriems pavyko atsisakyti akinių tiesiog pakeitus gyvenimo būdą, nors jokių regėjimo gerinimo pratybų jie nedarė.

Kai žmogus imasi sveikesnės gyvensenos, tai paprastai įneša daugiau ramybės į jo gyvenimą: dingsta skubėjimas, atsiranda daugiau judėjimo, taikomos kvėpavimo praktikos, dažniau pastebimi dabarties momentai. O atsipalaidavimas yra gero regėjimo garantija.

Vitamino A svarba

Vitaminas A yra svarbus normaliam tinklainės ląstelių funkcionavimui, tačiau nebūtina valgyti maisto produktų, kuriuose gausu vitamino A. Mums reikalingas maistas, kurį kūnas paverčia vitaminu A. Tarkime, kepenys karotiną paverčia vitaminu A. Ann Wigmore savo knygoje „Želmenys“ rašo, kad želmenų sultyse vitamino A nėra, tačiau jose yra karotino, kuris paverčiamas vitaminu A.

Sveikatai nepalanki mityba blogina regėjimą

Akivaizdu, kad sveikatai nepalanki mityba blogina ne tik regėjimą, bet ir apskritai žmogaus bendrą fizinę ir emocinę savijautą. Regėjimo gerinimo natūraliais būdais metodai siūlo tokius mitybos principus:

  • Valgyti aukščiausios kokybės maisto produktus, geriausia, jei galite juos užsiauginti patys. Organinis maistas yra pats geriausias. Sumažinkite arba visiškai eliminuokite apdoroto, negyvo maisto vartojimą. Gyvybinė energija, esanti maiste, yra nemažiau svarbi kaip mineralai, vitaminai ar kitos medžiagos maiste.
  • Valgykite įvairų maistą. Kūnui reikia įvairovės.
  • Išmokite derinti maistą. Virškinimo sistema vienu metu geriausiai viršina panašų, derantį tarpusavyje maistą. Pvz., krakmolingus maistas ir daug baltymų turintis maistas tarpusavyje nedera, juos valgyti reikia atskirai. Skandis skirtingiems maisto produktams virškinti sukuria skirtingos cheminės sudėties aplinką. Nesuderintas maistas lieka gerai nesuvirškintas ir neįsisavintas. Sutelkite dėmesį į tai, ką valgote. Dėmesio koncentracija – vienas iš gero regėjimo susigrąžinimo būdų, gero regėjimo įpročių.
  • Nustokite rūkyti ir vartoti alkoholį.
  • Jei mėgstate sultis, spauskite jas patys. Pastovėję sultys praranda savo vertę.
  • Išbraukite cukrų, kavą ir baltus miltus iš savo raciono.
  • Sumažinkite druskos ir prieskonių kiekį.
  • Sumažinkite pieno, mėsos produktų vartojimą.
  • Vasarą gerkite šalto vandens, žiemą – šilto;
  • Nevalgykite tuomet, kai nesate alkanas.
  • Venkite valgyti tuomet, kai esate įtampoje ar užplūdus emocijoms;
  • Venkite pramonės sukurtų konservantų, dažiklių, kvapų, stipriklių;
  • Nevalgykite vėlai vakare
  • Būkite kantrus savo mitybos pasirinkimo kelyje. Naujiems valgymo įpročiams susiformuoti, kaip ir naujiems regėjimo įpročiams, reikia laiko.
  • Tobulinkite savo mitybą tol, kol jūsų virškinimo veikla taps normali.

Sveikatos ir regėjimo gerinimo įpročiai visada greta

„Ir net jei susitvarkysite savo mitybą, gali būti, kad kūnas neįsisavins visų medžiagų dėl per didelės įtampos jūsų gyvenimą. Todėl ramybės paieškos keičiant mitybą yra taip pat svarbios“, – sako Th. Quackenbush savo knygoje „Relearning To See“ („Vėl išmokti matyti“ angl.).

Kūnas ir protas džiaugiasi natūraliu maistu, tuomet išvengiama daug ligų. Mityba, kuri leidžia atsipalaiduoti, daugiau judėti ir susikoncentruoti tikrai prisideda prie natūralaus, aiškaus ir aštraus matymo.

Sveikai mitybai skirta šventė rugsėjo 29 d. Vilniuje – puiki proga pasisemti idėjų kaip derinti maistą, kaip paprastai ir be didelių pastangų paruošti maistą šeimai, vaikams, iškylai, kad jis leistų kūnui gyventi atsipalaidavime ir akims matyti geriau. Daugiau informacijos ir registracija į šventę, degustacinę vaakrienę vyksta www.sveikuoliai.lt

Share Button


vasario 21, 2020

Apsaugant vaikus nuo grėsmių, susijusių su nesaugiu interneto naudojimu, reikia turėti informaciją apie galimas grėsmes ir žinoti būdus, kaip jų […]

vasario 21, 2020

Apie Juozo Kiero, kraštiečio, sporto entuziasto, triatlonininko, gyvenimą nedaug žinojome, todėl Onuškio bibliotekoje surengėme susitikimą ir jo 25 metų sportinių […]

vasario 21, 2020

Kasmet Saugesnio interneto savaite siekiama atkreipti dėmesį į kylančias problemas internete ir pasirinkti temą, kuri atspindėtų dabarties aktualijas. Grendavės biblioteka, […]

vasario 21, 2020

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje prasidėjo projektas „Knygos, kuriančios pasaulius“. Projekto tikslas – užtikrinti aukštos kokybės profesionalųjį meną. Kiekvienas […]

vasario 20, 2020

Jono Meko citatos „Gyventi reikia be formulių, reikia būti atviram“ improvizacija šiandien pradėta 21-oji Vilniaus knygų mugė. Atidarymo scenoje vaizdais, […]

vasario 19, 2020

Mes labai mylime savo gimtąją kalbą, todėl, artėjant Tarptautinei gimtosios kalbos dienai, kuri minima vasario 21-ąją, Rūdiškių bibliotekoje surengėme edukacinį […]

vasario 19, 2020

Vasario 12 dieną Lentvario miesto bibliotekoje svečiavosi vaikų rašytojas, vertėjas, knygų leidybos agentas Benas Bėrantas, kuris kartu su dailininke, knygų […]

vasario 19, 2020

Jau ketvirtadienį Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ prasideda 21-oji Vilniaus knygų mugė. Kaip niekad gausi renginių ir susitikimų, dar […]

vasario 19, 2020

Vyriausiojo miesto architekto skyrius, vertinimui gavęs projektinius pasiūlymus, kuriuose numatomas pastato Kauno g. 5 paskirties keitimas, kreipėsi į Vilniaus miesto […]

vasario 19, 2020

Vasario 16-oji – diena, labai reikšminga kiekvienam lietuviui, žinančiam ir gerbiančiam savo šalies praeitį. 1918 metais Lietuvos taryba, kurią sudarė […]