6 balandžio, 2017

Mokinio pietų lėkštė turi keistis: valdžia ir gamintojai imasi mitybos pokyčių

Kas antras Lietuvos moksleivis kasdien ar kelis kartus per dieną valgo saldumynus, o beveik ketvirtadalis moksleivių turi antsvorio, rodo Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro (SMLPC) atliktas tyrimas. Prastėjanti mokinių mityba prie bendro stalo susodino valdžios atstovus, verslininkus ir pačius mokinius bei jų tėvus. Mokinių mitybą nuspręsta gerinti, kur kas griežčiau reguliuojant mokyklose teikiamo maisto sudėtį, kokybę ir valgiaraščius bei diegiant sveikatai palankios mitybos principus ne tik mokiniams, bet ir jų tėvams.

Prieš šešerius metus mokyklose jau buvo įvestos sveikos mitybos sistema, tačiau vaikai vis dar mažai valgo sveikatai palankių patiekalų bei užkandžių. Kaip parodė 2016 m. SMLPC tyrimas, 7 proc. 5-7 klasių mokinių kas dieną geria cukraus turinčius gaiviuosius gėrimus, o 33 proc. jų užkandžiams dažniausiai renkasi saldumynus.

Pasaulinės sveikatos dienos išvakarėse Vilniaus „Genio“ progimnazijoje Sveikatos apsaugos ir Švietimo ministerijų atstovai, sveikos mitybos specialistai, gamintojai kartu su mokyklos bendruomene diskutavo, kokiomis priemonėmis kovoti su nesveikais mokinių mitybos įpročiais.

Išskirtinis Vyriausybės dėmesys – sveikesnei mokinių mitybai

Europos Komisija valstybėms narėms yra nurodžiusi 2017 m. priimti nacionalinius teisės aktus, kuriuose būtų numatytos priemonės gerinti maisto produktų sudėtį. Patvirtintoje Lietuvos Vyriausybės programoje išskirtinis dėmesys – sveikatai palankios mitybos formavimui Lietuvos mokyklose.

Per ateinančius metus SAM tikslas – tobulinti sveikos mitybos sistemą mokyklose. Suplanuota plėtoti sveikatai palankių ir ekologiškų produktų vartojimą švietimo įstaigose bei ugdyti sveikos vaikų mitybos įgūdžius. Numatytos konkrečios priemonės leis pasiekti vaikus, jų šeimas ir mokytojus, bus dirbama įvairiais lygmenimis, kad vaikai pirmiausia suvoktų sveikos mitybos privalumus ir svarbą jų gerai savijautai bei sveikatai.

Įkvėpimo semsis iš Skandinavijos šalių

SAM programoje numatyta skatinti sveiko maisto, atitinkančio „Rakto skylutės“ principus, tiekimą į ugdymo įstaigas, parengti maisto produktų specifikacijas maitinimo konkursams, vetegarinio maitinimo mokyklose rekomendacijas.

„Rakto skylutė“ yra ES registruotas prekių ženklas, kuriuo ženklinti produktai savo sudėtyje turi mažiau cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose – daugiau maistinių skaidulų.

„Šiaurės šalių mokyklose dauguma naudojamų produktų atitinka „Rakto skylutės“ kriterijus. Sekdami šiais Europos lyderiais, jau 6 metus intensyviai geriname vaikų maitinimą ir siekiame mūsų mokyklose įvesti panašius reikalavimus. Labai svarbus ir Lietuvos gamintojų sąmoningumas, noras gerinti produktų sudėtį, kurti didesnę jų pasiūlą“, – pasakoja SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas dr. Almantas Kranauskas.

Lietuvoje sveikatai palankių produktų, žymimų „Rakto skylute“, vos per šimtas. Didžiausią jų asortimentą turi grūdų perdirbimo įmonė „Malsena“.

„Šiai dienai „Rakto skylute“ ženklintų produktų turime virš dvidešimt. Išplėtėme savo sveikatai palankios produkcijos asortimentą, nes pastaraisiais metais daug investuojame į produktų sudėties gerinimą, mažiname cukraus, druskos bei didindame sveikatai palankių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, visų grūdo dalių ingredientų kiekį. Sveikos mitybos propagavimas mokyklose – kompleksinis klausimas. Gamintojų pastangos keisti maisto produktų sudėtį nepasieks norimo tikslo be aktyvaus prevencinio švietimo nacionaliniu mastu“, – sako UAB „Malsena Plius“ generalinis direktorius Aldas Baltutis.

Sveikus pietus ir užkandžius įvertino moksleiviai

Sveikatai palankaus maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė pastebi, jog vaikų maitinimas mokyklose dar turi kur tobulėti ir pateikė dažniausias valgyklose aptinkamas klaidas.

„Prieš metus cukraus ir druskos kiekis mokyklų maiste buvo sumažintas, išimti maisto produktai su iš dalies hidrintais riebalais, nėra bulvių ir kukurūzų traškučių, tik kartą per savaitę gali būti tiekiami rūkytos mėsos gaminiai, tačiau vis dar egzistuoja mitybos netolygumai ir nesveiki įpročiai. Valgiaraščiuose neretai dominuoja rafinuoti miltai, riebalai, didelis kiekis mėsos, bulvių, o šviežių daržovių ir vaisių kiekis išlieka mažas. Mokiniai vis dar gali įsigyti bandelių su įvairiais įdarais, saldžių gėrimų, įvairių rūšių sausainių. Vartojant šiuos menkaverčius užkandžius, viršyti cukraus dienos normą vaikams, kuri pagal PSO rekomendacijas yra 12 g per dieną – labai paprasta“, – teigia R. Bogušienė.

Formuojant sveikus valgymo įpročius, svarbu mokiniams patiekti šiuolaikiškus, patrauklius ir sveikus  patiekalus, nepersismelkusius  aliejumi, neprikepusius, salotas gardinti grynu alyvuogių ar kitu nerafinuotu aliejumi, miltinius patiekalus gaminti iš viso grūdo miltų.

Renginio metu moksleiviai, kartu su tėvų bendruomene ir SAM atstovais ragavo sveikatai palankių patiekalų bei užkandžių, išsakė savo nuomonę, patarimus ir pademonstravo, kad sveikas maistas yra prieinamas ir skanus.  

„Labai patiko trinta sriuba, o karštas kalakutienos patiekalas buvo paskanintas mano mėgstamomis daržovėmis.  Kitą kartą norėčiau paragauti varškės apkepo. Šiaip namie ir mokykloje valgau daug įvairių košių, nes žinau, kad jos labai sveikos“, – paragavęs sveikuoliškų patiekalų savo įspūdžiais dalinosi penktokas Ignas.

Tėvų bendruomenės atstovas Darius Marcinkus, kurio du vaikai mokosi šioje mokykloje, liko patenkintas ragautais patiekalais ir akcentavo, kad mokyklos valgiaraštyje svarbi pasirinkimo galimybė. Skirtingi vaikai mėgsta skirtingus skonius ir maisto produktus, todėl svarbu ruošti sveikus ir įvairius patiekalus.

Meniu sudarė: trinta porų sriuba balinta kokosų pienu, lęšių sriuba su daržovėmis, konvekcinėje krosnelėje kepta kalakutiena ir daržovės su virtais viso grūdo makaronais, varškės apkepas, šviežių daržovių salotos su tyru alyvuogių aliejumi, burokėlių salotos su obuoliais ir sezamo sėklomis. Užkandžiams pasiūlyti – morkytės, viso grūdo keksiukai su bananais ir sėlenomis, avižų ir morkų sausainiai pagaminti iš viso grūdo Spelta miltų.


17 balandžio, 2024

„NuSPACES. Branduolinės erdvės: atominio kultūros paveldo bendruomenės, materialumai ir vietovės“ yra tarptautinis mokslo projektas, 2021–2024 m. vykdytas trijose šalyse – […]

17 balandžio, 2024

Asociacija „Demencija Lietuvoje“ ir pasaulinė organizacija „Alzheimer‘s Disease International“ vykdo su demencija susijusių nuostatų tyrimą. Numatoma, kad demencijos sindromo poveikis […]

16 balandžio, 2024

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) 100-mečio jubiliejui skirtų renginių ciklas tęsiasi. Dalyvių širdyse neabejotinai visam gyvenimui išliks […]

16 balandžio, 2024

Ekrano laiko ribojimas vaikams – neretai tik iliuzija. Mažųjų noras tęsti kovas įtraukiančiuose žaidimuose, žiūrėti „TikTok“ filmukus ar tiesiog susirašinėti […]

15 balandžio, 2024

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį, tęsdamas tradicines darbo dienas regionuose, su komanda dirbo Šakių rajone. Šalies vadovas susitiko su […]

15 balandžio, 2024

Spuogais serga ne vien paaugliai brendimo laikotarpiu. Pastaruoju metu ryškėja ir nauja spuogų rūšis, kuri puola suaugusius. Ji kankina dvidešimtmečius, […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Atlikus patikrinimą Šiaulių „Jovaro“ progimnazijoje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) įtaria, kad darbuotojai dalį produktų pasisavindavo. „Prie pastato įėjimo, […]

12 balandžio, 2024

Dažnas, pažvelgęs į dangų, pagalvoja, koks jausmas valdyti įspūdingo dydžio orlaivį? Norint pajusti, būtina gerokai pasistengti, siekiant piloto karjeros, tačiau […]

12 balandžio, 2024

Ketvirtadienį į Alytaus policiją kreipėsi Vilniaus teritorinė ligonių kasa, kuri pranešė apie, kaip įtariama, apgaulės būdu iš biudžeto įgytus daugiau […]

11 balandžio, 2024

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos įsteigtą Vaikų literatūros premiją viceministrė Agnė Kudarauskienė šiandien įteikė rašytojui Justinui Žilinskui ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos […]

11 balandžio, 2024

Ukmergės rajono mero Dariaus Varno teigimu, savivaldybė labiausiai siekia investuoti į miesto infrastruktūros vystymą. Vis dėlto, pasak mero, daugiau nei […]

10 balandžio, 2024

Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė dekretą dėl švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto atleidimo. Tai Eltai patvirtino prezidento patarėjas Ridas […]

9 balandžio, 2024

Šiandien, po kelerių metų pertraukos, po rekonstrukcijos oficialiai duris atvėrė Aukštaičių g. 4C įsikūręs Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Vaikų ir […]

9 balandžio, 2024

Dauguma (59 proc.) tėvų Lietuvoje mano, kad IT srities profesijos yra ir išliks perspektyviais karjeros pasirinkimais jų vaikams, o 39 […]

9 balandžio, 2024

Kai pasaulį sujaukė koronaviruso pandemija, paaiškėjo, kad galime gyventi švariau. Žinoma, tai nulėmė pandemijos iššaukti ribojimai – kasdienis gyvenimas buvo […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

Chemikė dr. Milda Petrulevičienė / FTMC nuot.
9 balandžio, 2024

Vandenilis – gyvybei būtinas cheminis elementas, kuris yra organinių junginių bei vandens sudedamoji dalis. Natūraliomis sąlygomis vandenilis – tai dujos, […]