26 lapkričio, 2018

Papasakojo, koks alus gaminamas senolėms perkramtant kukurūzus

Lotynų Amerika neatsilieka nuo pasaulinės kraftinio alaus revoliucijos – čia verdamas alus iš vietinių, tačiau europiečiams neįprastų ingredientų. Kuo daryklos mažesnės, tuo alaus gerbėjams jų verdamas alus įdomesnis. Aštresnių pojūčių mėgėjai čia gali išmėginti ir senovinio peruvietiško alaus Chicha, gaminamo iš kukurūzų ir fermentuojamo žmogaus seilėmis, arba keliauti į kalnuose įsikūrusias daryklas.

Čilės alus su vynuogių sultimis, peruvietiškas – su žolelėmis ir kvapniąja mediena

Lotynų Amerikos alaus rinkos svarbą pasaulinėje arenoje rodo ir kasmet vykstantis didžiausias šiame regione alaus konkursas „Copa Cervezas de America Santjago“. Santjage, Čilėje, teisėjavęs vyriausiasis „Kalnapilio“ aludaris Ričardas Barakūnas iš šio konkurso parsivežė įspūdžių apie naujausias alaus madas.

„Ekvadore, Bolivijoje ir kitose Pietų Amerikos šalyse vykstantis kraftinio alaus judėjimas augina šio alaus poreikį ne tik vietos rinkoje, bet ir visame pasaulyje. Santjage vietinis kraftinis alus dėl išskirtinių ingredientų, nedidelio gamybos kiekio ir ilgesnio gamybos proceso gali būti brangesnis nei atvežtinis belgiškas alus. Ingredientų įvairovę riboja tik fantazija. Pavyzdžiui, Čilėje kaip vyno krašte, populiarėja alus su vynuogių sultimis. Alus netgi brandinamas vyno statinėse, tad ir rezultatas yra pusiau vynas, pusiau alus“, – apie šio regiono alaus tendencijas pasakoja R. Barakūnas.

Tuo tarpu peruviečiai alų gardina tuo, kuo garsėja jų šalis – kakavos pupelėmis, medumi, šaknimis, egzotiška kvapiąja mediena. Kuo aukščiau kalnuose darykla yra įsikūrusi, tuo sunkiau alų užvirti, tad tokių gamintojų alus tarp alaus žinovų dar paklausesnis. Vyriausiasis „Kalnapilio“ aludaris lankėsi ir vienoje aukščiausiai pasaulyje – 2,5 km virš jūros lygio – įsikūrusių daryklų, kuri yra Šventajame slėnyje, prie pat inkų tvirtvovės Maču Pikču.

„Vietinės tradicijos kraftiniam alui suteikia autentiškumo, o šio alaus žinovai labiausiai ir ieško. Tiesa, autentiškumo atžvilgiu įdomiausias mano ragautas alus yra senovinis peruvietiškas Chicha. Jis gaminamas iš kukurūzų, kurie neturi grūdus cukrinančio fermento. Tad fermentavimas vyksta peruviečių senolėms kukurūzus perkramtant ir išspjaunant į puodą. Šį turinį užpylus vandeniu jau po kelių dienų turimas kukurūzinis alus – drumzlinas ir balzganas gėrimas“, – įspūdžiais dalijasi R. Barakūnas.

Dominuoja rūgštieji ir drumstieji India pale ale alūs

Kaip ir kitų gėrimų kategorijos, alus turi savo madas. Kai kurios tendencijos išlieka ilgesniam laikui, kitos nuslopsta vos gimusios. Ilgai išsilaikė ir iki šiol tebegyva karčiųjų India pale ale tipo alaus rūšių mada. Šįmet ji pasuko kito skonio linkme – tarp konkurso „Copa Cervezas de America Santjago“ laimėtojų dominavo tos ale tipo rūšys, kurios yra rūgščios ir drumstos.

Vyriausiasis „Kalnapilio“ aludaris priduria, kad rūgščiųjų alaus rūšių tendenciją palaiko ir alaus brandinimo kitų gėrimų statinėse mada. „Jei čiliečiai alų brandina vyno statinėse, kitų šalių gamintojai tam pasitelkia viskio ar konjako statines. Jose alus įgauna vyno, dūmo, medienos ar kitokį aromatą, būdingą gėrimui, kuris statinėje buvo laikomas anksčiau“, – pasakoja R. Barakūnas.

Žinovų dėmesio sulaukė ir kvapniųjų Naujosios Anglijos India pale ale rūšių kryptis. Kvapnumo šiam alui suteikia vaisiai, uogos ir net pieno kokteiliams naudojami ingredientai. Kai kurie gamintojai eina dar toliau – vietoj įprastinių mielių naudoja šampano, vyno ar japoniškosios sakės mieles.

„Nestandartinio kraftinio alaus revoliucija susiformavo kaip atsvara visą pasaulį užvaldžiusiam lagerui. Kai kuriuose konkursuose skirtingų kraftinio alaus kategorijų priskaičiuojama virš šimto. Tad alaus raida yra labai įvairiapusė – nuo tradicinio gėrimo iki improvizacijų, kurios savo skoniu net nebūtinai primena alų“, – tendencijas apibendrina Ričardas.

Teisėjavo su 60 tarptautinių teisėjų

„Copa Cervezas de America Santjago“ alaus konkurse buvo pristatyta beveik 1700 alaus rūšių. Jas vertino 60 alaus someljė, atvykę iš viso pasaulio. Tarp jų – ir vyriausiasis „Kalnapilio“ aludaris.

„Šiame konkurse alų degustavo ir vertino profesionalūs someljė – alaus daryklų žmonės, kurie turi visapusiškos patirties ir gamindami, ir degustuodami alų. Kadangi patys dalyvauja alaus gamybos procese, puikiai išmano tiek gamybinę, tiek alaus skonio pusę. Tai rimti šios rinkos profesionalai, dalyvaujantys įvairiuose konkursuose, kitaip tariant – alaus pasaulio „grietinėlė“. Teisėjaujančių someljė nuomones ir įspūdžius konkurse renka alaus temomis rašantys žurnalistai ir netgi rašytojai“, – apie teisėjavimo patirtį kalba aludaris.

Jis konkursuose teisėjauja jau 7 metus, turi sukaupęs solidų alaus someljė bagažą. „Copa Cervezas de America Santjago“ konkursas ir jo teisėjų nuomonė yra svarbi ne tik dėl laimėjimų, bet ir dėl pagaminto alaus tobulinimo. Pašnekovas pasakoja, kad šiame konkurse savo alų pristatantys aludariai tikisi gauti profesionalų įžvalgų ir atsiliepimų apie tai, kuo alus tiko ar netiko, kokios klaidos padarytos.

Alaus someljė vaidmuo primena daugeliui gerai pažįstamą vyno someljė funkciją. Vienas pagrindinių skirtumų – degustuojamas vynas konkursų metu išspjaunamas, nes tenka išragauti labai daug vynų. Tuo tarpu degustuojamo alaus gurkšnis visuomet nuryjamas. Aludariai netgi juokauja, kad alus visuomet toks geras, jog jo nereikia net išspjauti.

Pirmiausiai alaus someljė vertina vizualią alaus pusę – spalvą, skaidrumą, filtravimo ar nefiltravimo ypatumus, putos storį ir kaip stabiliai ji laikosi. Tuomet ateina metas aromatams – alaus someljė kiša nosį į taurę ir uosdamas siekia identifikuot tiek gerus, tiek blogus aromatus. Pasitaiko, kad alus būna prastos kokybės – toks nedelsiant pašalinamas iš konkurso. Po aromatų degustuojamas skonis alų ragaujant. Svarbu pajusti visus skonius, poskonius, kartumą ir rūgštumą. Degustacijos metu dalyvauja beveik visos juslės – rega, uoslė, skonio receptoriai.


18 balandžio, 2024

Vilniaus rajone ketvirtadienio naktį užsidegė Medininkų pasienio kontrolės punkte esantis Vilniaus teritorinės muitinės angaras. Žmonės per gaisrą nenukentėjo, darbuotojai spėjo […]

18 balandžio, 2024

Atšilę orai ne tik pripildė parkus ir skverus saule pasidžiaugti skubančiais gyventojais, bet ir įnešė pokyčių į eismo srautus. Gatvėse […]

17 balandžio, 2024

Senjorų organizacijos su Vidaus reikalų ministerija (VRM) pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo įsipareigota stiprinti vyresnio amžiaus žmonių žinias apie civilinę saugą […]

17 balandžio, 2024

Lietuvos banko (LB) vertinimu, nors mažėja fizinių bankų klientų aptarnavimo skyrių, poreikis „gyvai“ konsultacijai išlieka. Tačiau, anot LB atstovės, gyventojai […]

17 balandžio, 2024

Vykstant karinėms pratyboms, tam tikroje Vilniaus miesto dalyje, gegužės 7–8 dienomis nakties metu bus įvedama komendanto valanda, skelbia sostinės savivaldybė. […]

16 balandžio, 2024

Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ Ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos […]

16 balandžio, 2024

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) 100-mečio jubiliejui skirtų renginių ciklas tęsiasi. Dalyvių širdyse neabejotinai visam gyvenimui išliks […]

16 balandžio, 2024

Ekrano laiko ribojimas vaikams – neretai tik iliuzija. Mažųjų noras tęsti kovas įtraukiančiuose žaidimuose, žiūrėti „TikTok“ filmukus ar tiesiog susirašinėti […]

Punios šilas. Kirtimai / Renato Jakaičio nuotr.
14 balandžio, 2024

2023 m. iškirsta Šveicarijos plotui prilygstanti atogrąžų miškų teritorija, praneša Pasaulio išteklių institutas. Mokslininkų teigimu, tokiu mastu kertant žemės plaučiais […]

14 balandžio, 2024

Vidaus reikalų ministerija (VRM) praneša, kad Ukrainos pareigūnai gegužės mėnesį Lietuvoje surengs civilinės saugos mokymus. „Turime mokytis iš ukrainiečių išmoktų […]

14 balandžio, 2024

Po vėlų šeštadienio vakarą Irano surengtos atakos prieš Izraelį, Užsienio reikalų ministerija (URM) Artimuosiuose Rytuose esančius lietuvius ragina sekti naujausias […]

14 balandžio, 2024

Iranas šeštadienio vakare paleido į Izraelį daugiau nei 200 bepiločių orlaivių ir raketų, pranešė Izraelio kariuomenė, smarkiai eskaluodamas jau ilgus […]

Arvydas Avulis. Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
12 balandžio, 2024

Po ketvirtadienį paskelbtų Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvadų visuomenėje vėl kilus diskusijoms dėl Nacionalinio stadiono likimo, nekilnojamojo turto plėtros kompanijos […]

12 balandžio, 2024

Atlikus patikrinimą Šiaulių „Jovaro“ progimnazijoje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) įtaria, kad darbuotojai dalį produktų pasisavindavo. „Prie pastato įėjimo, […]

Agnė Bilotaitė, Rustamas Liubajevas. ELTA / Dainius Labutis
11 balandžio, 2024

Didžiulė neteisėtų migrantų grupė iš Baltarusijos agresyviomis priemonėmis bandė patekti į Lenkijos teritoriją, pranešė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Anot […]

11 balandžio, 2024

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ remia pečius su Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ ir padės skleisti žinią apie visame pasaulyje vis labiau […]

10 balandžio, 2024

Trečiadienį aštuonių aplink Baltijos jūrą esančių šalių ir Belgijos ministrai, atsakingi už energetiką, Vilniuje aptars jūrinio vėjo vystymo perspektyvas bei […]

10 balandžio, 2024

Socialinės apsaugos ir darbo viceministro Martyno Šiurkaus teigimu, Vyriausybė siūlo griežčiau vertinti skiriamą paramą už pirmąjį būstą žiedinėse savivaldybėse. Pasak […]

9 balandžio, 2024

Neseniai buvo paskelbti 2024 m. greitosios „Eurobarometro“ apklausos „Viešoji nuomonė ES regionuose“ rezultatai. Ši apklausa reguliariai yra vykdoma kas trejus […]

Kristina Krupavičienė. ELTA / Dainius Labutis
9 balandžio, 2024

Lietuvos Konstituciniam teismui priėmus sprendimą leisti dėl svarbių priežasčių pasitraukti iš privačių pensijų fondų, Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Kristina […]