kovo 1, 2018
Dalia Jakštienė
Plateliuose vyko seminaras-mokymai „Tradiciniai žemaitiški vėdarai“

Vasario 24 dieną Žemaitijos nacionaliniame parke Platelių dvaro sodyboje amatų centre įvyko seminaras ,,Tradiciniai žemaitiški vėdarai“. Susidomėjimas buvo didžiulis. Susirinko smalsuoliai iš Kretingos, Telšių, Mažeikių, Plungės ir Platelių. Seminarą vedė Dalia Jakštienė, o jai talkino Rima Rimkienė iš Pučkorių kaimo (Plungės r.). Rima noriai pasidalijo savo patirtimi ir žiniomis, perimtomis iš savo mamytės Stanislavos Gedminaitės- Latakienės (1933 – 1996), kilusios iš Pučkorių kaimo. Aldona Kuprelytė pristatė tradicinius žemaičių valgius.

Kraujiniai vėdarai yra senovinis žemaitiškas patiekalas. Dabar kiek primirštas. Seniau, kai žmonės papjaudavo kiaulę, stengdavosi viską panaudoti, kad nereikėtų nieko išmesti. Kraują ir grobus (žarnas) panaudodavo vėdarams. Paėmę kraują truputį pasūdydavo, nes vėdarus kepdavo, kai būdavo sutvarkyta visa papjautos kiaulės mėsa. Storuosius grobus (žarnas) išplaudavo ir išvalydavo. Virdavo grucę (perlines kruopas), paspirgindavo lašinukus su svogūnais. Viską sumaišę su krauju kimšdavo į grobus (žarnas). Žemaitijoje kraujinius vėdarus kepdavo ir su bulvių tarkiu, tada kraują sumaišydavo ne tik su gruce (perlinėmis kruopomis), bet gausiai pridėdavo ir bulvių tarkių. O jei likdavo nepanaudotų grobų, kepdavo bulvinius vėdarus. Grobų galus užspausdavo iš obels šakelių padarytais pagaliukais (skeltukais). Šitos užspaudimo vietos būdavo pačios skaniausios. Gerai iškūrentame duonkepyje, kai lieka tik žarijos, vėdarai pašaunami kepti. Kepdavo apie valandą. Vėdarai skaniausi yra antrą dieną, kai supjaustyti vėdarai paskrudinami keptuvėje. Vėdarus valgydavo paskanindami ištirpintais taukų spirgais ir grietine.

Platelių dvaro sodybos tradicinių amatų centre vykusiame seminare susirinkusieji kepė abiejų rūšių vėdarus – su tarkiais ir tik kraujinius. Vienus kepėme orkaitėje, kitus duonkepėje. Visi seminaro dalyviai patvirtino, kad skaniausi vis dėlto buvo kepti duonkepėje. Seminaro dalyviai pasidalino savo prisiminimais iš vaikystės apie kiaulės pjovimą ir patiekalų iš skerdienos gaminimą, ką šiandien jau mažai bedarome. 
Seminaras buvo labai šiltas ir ,,skanus“.

Dėkojame visiems dalyvavusiems.
Ateityje planuojame organizuoti ne vieną seminarą apie jau primirštus, tradicinius valgius.

Jei kam įdomu pabandyti išsikepti vėdarus, o tam bus reikalinga:

  • 1 litras kraujo, 
  • 300 gramų grucės (perlinių kruopų), 
  • Spirgintų lašinukų su svogūnu,
  • Druskos pagal skonį,
  • Gerą saują mėtų lapelių. 

Į išvalytus grobus (žarnas) sukemšame aukščiau išvardintų sumaišytų produktų masę ir apie 1 val. kepame 180 laipsnių temperatūroje orkaitėje.

Share Button


gegužės 25, 2020

Praėjusį šeštadienį Telšiuose suorganizuota „Gatvės muzikos diena“ kitaip – net aštuoniuose Telšių miesto daugiabučių namų kiemuose trumpus koncertus surengė Telšių […]

gegužės 21, 2020

Telšių kultūros centro puslapyje socialiniame tinkle „Facebook“ eksponuojama virtuali 2020 m. Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ Telšių regioninio […]

gegužės 18, 2020

Lietuvos muziejų asociacijos (LMA) valdyba 2019 Metų muziejininko vardą suteikė ir premiją skyrė Žemaičių dailės muziejaus direktoriaus pavaduotojai dr. Jolantai […]

gegužės 17, 2020

Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino rekomendacijas, kaip saugiai leisti laiką paplūdimiuose. Nuo šiol prie vandens telkinių lankytis bus galima nebe po […]

gegužės 13, 2020

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) informuoja, kad jau aiškūs visų gegužės 9–10 d. prevenciškai dėl koronaviruso infekcijos (COVID-19) išsityrusių 1629 žmonių […]

gegužės 7, 2020

Pasiruošimas ilgai planuotiems projektams mūsų savivaldybėje nesustojo ir pasaulinės pandemijos, kurią sukėlė koronavirusas, metu. Plungės rajono savivaldybės administracijos direktorius Mindaugas […]

gegužės 6, 2020

Lietuvos informacinę erdvę stebintys kariuomenės ekspertai atkreipia dėmesį į vis didėjantį dezinformacijos srautą, susijusį su koronaviruso valdymu. Specialistai ragina gyventojus […]

balandžio 27, 2020

Palaipsniui švelninant karantiną, vis daugiau įstaigų gali atnaujinti veiklą – nuo pirmadienio gali pradėti veikti archyvai, bibliotekos ir muziejai, jeigu […]

balandžio 24, 2020

Nuo pirmadienio, balandžio 27 d., lankytojams atveriami atvirose erdvėse esantys pažintiniai ir mokomieji takai, parkai, zoologijos, botanikos sodai, išskyrus apžvalgos […]

balandžio 21, 2020

Tradiciškai pasitinkant Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną – Lietuvos tautodailininkų sąjungos Mažeikių skyriaus nariai kviečia į savo darbų […]