kovo 1, 2018
Dalia Jakštienė
Plateliuose vyko seminaras-mokymai „Tradiciniai žemaitiški vėdarai“

Vasario 24 dieną Žemaitijos nacionaliniame parke Platelių dvaro sodyboje amatų centre įvyko seminaras ,,Tradiciniai žemaitiški vėdarai“. Susidomėjimas buvo didžiulis. Susirinko smalsuoliai iš Kretingos, Telšių, Mažeikių, Plungės ir Platelių. Seminarą vedė Dalia Jakštienė, o jai talkino Rima Rimkienė iš Pučkorių kaimo (Plungės r.). Rima noriai pasidalijo savo patirtimi ir žiniomis, perimtomis iš savo mamytės Stanislavos Gedminaitės- Latakienės (1933 – 1996), kilusios iš Pučkorių kaimo. Aldona Kuprelytė pristatė tradicinius žemaičių valgius.

Kraujiniai vėdarai yra senovinis žemaitiškas patiekalas. Dabar kiek primirštas. Seniau, kai žmonės papjaudavo kiaulę, stengdavosi viską panaudoti, kad nereikėtų nieko išmesti. Kraują ir grobus (žarnas) panaudodavo vėdarams. Paėmę kraują truputį pasūdydavo, nes vėdarus kepdavo, kai būdavo sutvarkyta visa papjautos kiaulės mėsa. Storuosius grobus (žarnas) išplaudavo ir išvalydavo. Virdavo grucę (perlines kruopas), paspirgindavo lašinukus su svogūnais. Viską sumaišę su krauju kimšdavo į grobus (žarnas). Žemaitijoje kraujinius vėdarus kepdavo ir su bulvių tarkiu, tada kraują sumaišydavo ne tik su gruce (perlinėmis kruopomis), bet gausiai pridėdavo ir bulvių tarkių. O jei likdavo nepanaudotų grobų, kepdavo bulvinius vėdarus. Grobų galus užspausdavo iš obels šakelių padarytais pagaliukais (skeltukais). Šitos užspaudimo vietos būdavo pačios skaniausios. Gerai iškūrentame duonkepyje, kai lieka tik žarijos, vėdarai pašaunami kepti. Kepdavo apie valandą. Vėdarai skaniausi yra antrą dieną, kai supjaustyti vėdarai paskrudinami keptuvėje. Vėdarus valgydavo paskanindami ištirpintais taukų spirgais ir grietine.

Platelių dvaro sodybos tradicinių amatų centre vykusiame seminare susirinkusieji kepė abiejų rūšių vėdarus – su tarkiais ir tik kraujinius. Vienus kepėme orkaitėje, kitus duonkepėje. Visi seminaro dalyviai patvirtino, kad skaniausi vis dėlto buvo kepti duonkepėje. Seminaro dalyviai pasidalino savo prisiminimais iš vaikystės apie kiaulės pjovimą ir patiekalų iš skerdienos gaminimą, ką šiandien jau mažai bedarome. 
Seminaras buvo labai šiltas ir ,,skanus“.

Dėkojame visiems dalyvavusiems.
Ateityje planuojame organizuoti ne vieną seminarą apie jau primirštus, tradicinius valgius.

Jei kam įdomu pabandyti išsikepti vėdarus, o tam bus reikalinga:

  • 1 litras kraujo, 
  • 300 gramų grucės (perlinių kruopų), 
  • Spirgintų lašinukų su svogūnu,
  • Druskos pagal skonį,
  • Gerą saują mėtų lapelių. 

Į išvalytus grobus (žarnas) sukemšame aukščiau išvardintų sumaišytų produktų masę ir apie 1 val. kepame 180 laipsnių temperatūroje orkaitėje.

Share Button

birželio 25, 2019

Birželio 23-iąją Telšių miesto senosiose kapinėse, Rainių Kančios koplyčioje ir netoliese esančiame miške vyko Rainių tragedijos 78-ųjų metinių minėjimas.  Rainių […]

birželio 19, 2019

Birželio 15 – 16 dienomis Plungės miestas aidėjo nuo pučiamųjų orkestrų muzikos, dėmesį kaustė regioninė dainų šventė ,,Gyvybės medis“. Birželio […]

birželio 12, 2019

Baigėsi Lietuvos vaikų ir moksleivių – liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ nacionalinis ratas. Šiemet geriausiais paskelbti net 49 diplomantai […]

birželio 11, 2019

Birželio 15-16 dienomis Plungės miesto šventės metu vyks XVI-asis respublikinis pučiamųjų orkestrų festivalis. Šis jau šešioliktą kartą Plungės kultūros centro […]

birželio 3, 2019

Birželio 1-ąją, Tarptautinę vaikų gynimo dieną, Telšių miesto amfiteatre nuskambėjo Vaikų dainų ir šokių šventė „Jei būsi tu – būsiu […]

gegužės 29, 2019

Gegužės 24 d. vyko Telšių rajono savivaldybės kultūros centro organizuota tarptautinė įvairių žanrų ir stilių šokių grupių šventė-konkursas „Šokių pynė […]

gegužės 6, 2019

Gegužės 4-oji ypatinga buvo ne tik Telšių rajono savivaldybės kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro ansambliui „Čiučiuruks“, bet ir visiems […]

gegužės 2, 2019

Mažeikiuose gyvenanti Alina į organizaciją „Atgal į gamtą – pagalba laukiniams gyvūnams“ kreipėsi su klausimu, kaip maitinti naminės pelėdos jauniklius. […]

balandžio 29, 2019

Sekmadienį, balandžio 28-ąją, susirinkusieji į Telšių rajono savivaldybės kultūros centro surengtą Atvelykio šventę „Rėid margs kiaušinielis“ nuoširdžiai linksminosi: šoko, dainavo […]

balandžio 23, 2019

Balandžio 14-20 dienomis Plungės kultūros centro direktorius Romas Matulis dalyvavo tarptautinėje stažuotėje „Kultūros įstaigų vaidmuo kuriant regiono kultūrinį savitumą – […]