30 spalio, 2018
Berta Čaikauskaitė

Pritrūkusiems idėjų virtuvėje – maisto ekspertės patarimai, ką pasigaminti iš moliūgų

Rudens gėrybių stalas neįsivaizduojamas be karališkojo moliūgo. Ši maistinga daržovė mus stebina ne vien ryškia išore ar dydžiu, bet ir universalumu. Iš jos galima pagaminti daugybę įvairiausių patiekalų, o maistinėmis savybėmis ši auginimo sąlygoms nereikli daržovė užima vieną aukščiausių dietinių daržovių sąrašo vietų.

Sezoninės daržovės virtuvėje                       

Artėjant lapkričiui žmonės vis dar džiaugiasi moliūgų derliumi – vieni juos užsiaugina sode patys, kiti įsigyja iš ūkininkų ar prekybos centruose. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė atskleidžia, kad daugiausia moliūgų nuperkama būtent prieš lapkričio 1-ąją.

„Moliūgų pardavimai labiausiai išauga per Helovino šventę – tuomet žmonės šias daržoves perka ne tik maistui, bet ir namų puošimui. Pastebime, kad šiuo laikotarpiu jų pardavimai pakyla net iki 5-6 kartų. Beje, pastaraisiais metais ši daržovė sparčiai populiarėja – atsiranda įvairių jos rūšių bei naudojimų būdų – pradedant įvairiomis salotomis, baigiant saldainiais ir tortais. Taip pat pastebime, kad pirkėjai itin vertina moliūgus, atkeliavusius iš lietuviškų ūkių, todėl šiuo metu laiku jiems teikia pirmenybę tiek dėl kokybės, tiek dėl prieinamos kainos“, – sako B. Čaikauskaitė.

Maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, gaminti iš sezoninių daržovių – moliūgų – naudinga ne tik sveikatai, bet ir piniginei.

„Gaminti iš šviežių vaisių ar daržovių, pavyzdžiui, moliūgų – ne tik populiari, bet ir teisinga tendencija. Sezoninės daržovės išsaugo daugiausiai vitaminų, be to – kainuoja pigiau nei atvežtinės, šiltnamiuose užaugintos daržovės,“ – sako maisto ekspertė ir tikina, kad iš moliūgo galima pasigaminti daug gardžių patiekalų, tačiau pirmiausia siūlo išmėginti blynelius.

Moliūgų blyneliai

Jums reikės:

1,5 stiklinės pieno

1 stiklinės moliūgų tyrės

1 kiaušinio

2 v. š. kokosų aliejaus

2 v. š. acto

2 stiklinių pilno grūdo miltų

3 v. š. cukraus

2 v. š. kepimo miltelių

1 a. š. valgomosios sodos

1 a. š. cinamono

0,5 a. š. malto imbiero

0,5 a. š. druskos

Gaminimas:

Dideliame dubenyje lengvai išplakite pieną, moliūgų tyrę, kiaušinį, kokosų aliejų ir actą. Į atskirą indą persijokite miltus, suberkite kepimo miltelius, valgomąją sodą, cinamoną, imbierą ir druską. Į skystų produktų mišinį iš lėto suberkite sausąjį. Gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę, švelniai ją ištepkite kokosų aliejumi ir kepkite blynelius. Blyneliai turi išsipūsti ir švelniai paruduoti. Patiekite su klevų sirupu. Skanaus!

Rudens klasika – trinta moliūgų sriuba

Moliūgas yra vienas populiariausių ingredientų trintose sriubose. Pasak maisto ekspertės, ši daržovė dominuoja klasikiniuose ir gurmaniškuose sriubų receptuose. Aukso viduriukas, kuris patiks visiems –moliūgų sriuba su lęšiais.

„Trinta moliūgų sriuba – rudens sezono klasika, kurią siūlo daugelis restoranų bei kitų maitinimo įstaigų. Populiari ir pikantiškesnė šios sriubos versija su aitriaisiais pipirais bei kokosų pienu. Visgi, rekomenduoju pasigaminti trintą moliūgų sriubą su lęšiais – patiks ne tik gurmanams, bet ir vaikams,“ – teigia maisto ekspertė.

Jums reikės:

1 v. š. alyvuogių aliejaus

2 svogūnų

2 česnako galvučių

800 g moliūgo minkštimo

Šviežio moliūgo sėklų

100 g raudonųjų lęšių

Kelių šakelių šviežio čiobrelio

1 l daržovių sultinio

Druskos ir pipirų pagal skonį

50 g liesos grietinės

Gaminimas:

Susmulkinkite svogūnus, česnaką ir moliūgo minkštimą. Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų Sudėkite svogūnus ir kepkite, kol suminkštės ir apskrus. Tuomet įmaišykite česnaką, moliūgo minkštimą, lęšius ir čiobrelį. Viską užpilkite karštu daržovių sultiniu. Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite apie 20 minučių, kol lęšiai ir daržovės taps minkštos. Tuo metu nuplaukite šviežio moliūgo sėklas ir nusausinkite jas virtuviniu rankšluosčiu. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite moliūgo sėklas ir kepkite jas, kol pradės sproginėti. Kelis kartus atidžiai pamaišykite, kad sėklos nesudegtų ir uždenkite keptuvę. Kai sėklos apskrus ir išsipūs, apibarstykite jas žiupsneliu druskos ir cukraus. Dar kartą gerai išmaišykite. Išvirusią moliūgų masę sutrinkite elektriniu maišytuvu iki vientisos, glotnios masės. Sudėkite grietinę ir dar kartą pamaišykite. Paragaukite ar netrūksta prieskonių. Ant viršaus uždėkite šaukštą grietinės, kelis čiobrelių lapelius ir apibarstykite kepintomis moliūgų sėklomis. Skanaus!

Gurmanams – grikių rizotas su moliūgais ir grybais

Ieškantiems originalesnių receptų, maisto ekspertė siūlo pasigaminti rizotą su moliūgais. Viduržemio jūros šalyse išpopuliarėjęs, dažniausiai iš ryžių gaminimas, patiekalas, gali įgauti visai kitas – rudeniškas ir lietuviškas – spalvas, jeigu įdėsite moliūgų ir grybų, o ryžius pakeisite grikiais.

Jums reikės:

1 nedidelio svogūno

2 česnako galvučių

1 a. š. kokosų aliejaus

1 stiklinės grikių kruopų

2 stiklinių vištienos sultinio

2 stiklinių kubeliais smulkinto moliūgo

1 stiklinės mėgstamų grybų

1 a. š. sojų ir ryžių pastos

0,5 stiklinės kokosų pieno

0,25 stiklinės smulkintos petražolės

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Smulkiai susmulkinkite svogūną ir česnaką. Į gilią keptuvę sudėkite kokosų aliejų, suberkite svogūną ir česnaką. Kepkite ant lėtos ugnies kelias minutes, kol pasklis kvapas. Įmaišykite nevirtas grikių kruopas – stebėkite, kad jos gerai pasidengtų aliejumi ir kelias minutes patroškinkite. Supilkite pusę stiklinės vištienos sultinio ir sudėkite sojų ir ryžių pastą. Lėtai troškinkite ant mažos ugnies, kol kruopos sugers visą skystį. Sudėkite moliūgo gabalėlius ir dar pusę stiklinės vištienos sultinio. Tuomet suberkite grybus ir kitą pusę stiklinės sultinio. Maišykite, kol moliūgai suminkštės, o skysčio nebeliks. Tuomet supilkite likusią vištienos sultinio dalį ir viską troškinkite, kol grikiai pilnai išbrinks. Pagardinkite druska, pipirais ir petražolėmis. Pabaigoje įmaišykite kokosų pieną. Skanaus!


19 balandžio, 2024

„Telia“ per pirmuosius tris šių metų mėnesius užkirto kelią 2,6 mln. atakų, nutaikytų į Lietuvos mobiliojo ryšio abonentus. Apsaugoti vartotojus […]

19 balandžio, 2024

Po Lietuvos žiedinių savivaldybių merų kreipimosi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį dėl nepritarimo rengiamai pacientų pavėžėjimo pertvarkai ministerija šią […]

Gitanas Nausėda. Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
19 balandžio, 2024

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Lenkijoje buvo sulaikyti du asmenys, įtariami išpuoliu prieš Lietuvoje gyvenantį Rusijos opozicionierių Leonidą Volkovą. „Lenkijoje […]

18 balandžio, 2024

Vilniaus rajone ketvirtadienio naktį užsidegė Medininkų pasienio kontrolės punkte esantis Vilniaus teritorinės muitinės angaras. Žmonės per gaisrą nenukentėjo, darbuotojai spėjo […]

18 balandžio, 2024

Atšilę orai ne tik pripildė parkus ir skverus saule pasidžiaugti skubančiais gyventojais, bet ir įnešė pokyčių į eismo srautus. Gatvėse […]

17 balandžio, 2024

Senjorų organizacijos su Vidaus reikalų ministerija (VRM) pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo įsipareigota stiprinti vyresnio amžiaus žmonių žinias apie civilinę saugą […]

17 balandžio, 2024

Lietuvos banko (LB) vertinimu, nors mažėja fizinių bankų klientų aptarnavimo skyrių, poreikis „gyvai“ konsultacijai išlieka. Tačiau, anot LB atstovės, gyventojai […]

17 balandžio, 2024

Vykstant karinėms pratyboms, tam tikroje Vilniaus miesto dalyje, gegužės 7–8 dienomis nakties metu bus įvedama komendanto valanda, skelbia sostinės savivaldybė. […]

16 balandžio, 2024

Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ Ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos […]

16 balandžio, 2024

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) 100-mečio jubiliejui skirtų renginių ciklas tęsiasi. Dalyvių širdyse neabejotinai visam gyvenimui išliks […]

16 balandžio, 2024

Ekrano laiko ribojimas vaikams – neretai tik iliuzija. Mažųjų noras tęsti kovas įtraukiančiuose žaidimuose, žiūrėti „TikTok“ filmukus ar tiesiog susirašinėti […]

Punios šilas. Kirtimai / Renato Jakaičio nuotr.
14 balandžio, 2024

2023 m. iškirsta Šveicarijos plotui prilygstanti atogrąžų miškų teritorija, praneša Pasaulio išteklių institutas. Mokslininkų teigimu, tokiu mastu kertant žemės plaučiais […]

14 balandžio, 2024

Vidaus reikalų ministerija (VRM) praneša, kad Ukrainos pareigūnai gegužės mėnesį Lietuvoje surengs civilinės saugos mokymus. „Turime mokytis iš ukrainiečių išmoktų […]

14 balandžio, 2024

Po vėlų šeštadienio vakarą Irano surengtos atakos prieš Izraelį, Užsienio reikalų ministerija (URM) Artimuosiuose Rytuose esančius lietuvius ragina sekti naujausias […]

14 balandžio, 2024

Iranas šeštadienio vakare paleido į Izraelį daugiau nei 200 bepiločių orlaivių ir raketų, pranešė Izraelio kariuomenė, smarkiai eskaluodamas jau ilgus […]

Arvydas Avulis. Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
12 balandžio, 2024

Po ketvirtadienį paskelbtų Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvadų visuomenėje vėl kilus diskusijoms dėl Nacionalinio stadiono likimo, nekilnojamojo turto plėtros kompanijos […]

12 balandžio, 2024

Atlikus patikrinimą Šiaulių „Jovaro“ progimnazijoje, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) įtaria, kad darbuotojai dalį produktų pasisavindavo. „Prie pastato įėjimo, […]

Agnė Bilotaitė, Rustamas Liubajevas. ELTA / Dainius Labutis
11 balandžio, 2024

Didžiulė neteisėtų migrantų grupė iš Baltarusijos agresyviomis priemonėmis bandė patekti į Lenkijos teritoriją, pranešė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Anot […]

11 balandžio, 2024

Telekomunikacijų bendrovė „Telia“ remia pečius su Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ ir padės skleisti žinią apie visame pasaulyje vis labiau […]

10 balandžio, 2024

Trečiadienį aštuonių aplink Baltijos jūrą esančių šalių ir Belgijos ministrai, atsakingi už energetiką, Vilniuje aptars jūrinio vėjo vystymo perspektyvas bei […]