kovo 26, 2018
Daiva Žalgevičienė
Specialistai pataria: kaip saugiai ruošti šventinį stalą

Tradicinis šv. Velykų stalas neįsivaizduojamas be margučių ir kitų šventinių patiekalų, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento specialistai pataria, kaip tinkamai tvarkyti kiaušinius ir žalią mėsą.

Ką svarbu žinoti perkant ir vartojant kiaušinius?

  • Pirkti tik ženklintus kiaušinius.
  • Kiaušinių galiojimo terminas yra 28 dienos, todėl perkant kiaušinius svarbu atkreipti dėmesį į jų galiojimo datą.
  • Nupirktus kiaušinius laikyti šaldytuve. Neplauti.
  • Kiaušinius švariai nuplauti tik prieš vartojimą.
  • Gerai išvirti ar iškepti kiaušinius (trynys turi būti kietas).
  • Nusiplauti rankas po kiaušinių tvarkymo.

Kaip tinkamai tvarkyti žalią mėsą?

  • Sušaldytą mėsą atitirpinti šaldytuve, o prieš gaminimą – visada nuplauti.
  • Žalią mėsą laikyti šaldytuve taip, kad ji nesiliestų su kitu maistu arba skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą.
  • Kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos dorojimo.
  • Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo.
  • Nesuvalgytą maistą laikyti šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti.

Pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai yra vištų kiaušiniai ir vištiena

Kiaušiniuose salmonelės gali būti randamos ne tik ant kiaušinio lukšto, bet ir jo viduje. Dažniausiai salmoneliozės susirgimai registruojami dėl kiaušinių, maisto produktų su kiaušiniais, kuomet jie termiškai netinkamai apdorojami. Taip pat dėl nepakankamai gerai iškeptos vištienos, dėl kryžminės maisto taršos (tai gali atsitikti, kai skystis nuo žalios mėsos patenka į vartojimui paruoštą maistą, pavyzdžiui, mišrainę).

Daugiausiai pažeidžiama virškinimo sistema

Salmoneliozės simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai) dažniausiai prasideda po 12-72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Šis susirgimas paprastai trunka 4-7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują, tokiu atveju gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu.

Share Button

sausio 22, 2019

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad 2019 m. sausio 21 d. NVSC specialistai rekomendavo Kauno ir Panevėžio miestų, Prienų, […]

sausio 2, 2019

Jei paskutiniąją besibaigiančių metų dieną norite įprasminti kilniu darbu, Nacionalinis transplantacijos biuras kviečia pasirašyti sutikimą donoro kortelei gauti. Šitaip papildysite […]

gruodžio 28, 2018

Tai jau tapo keista tradicija – metų pabaigoje kaip iš gausybės rago pasipila ateinančių metų prognozės ir pranašystės. Ir pranašaujama […]

gruodžio 17, 2018

Kalėdinis laikotarpis jau seniai tapo didelio pelno švente prekybininkams. Puiku yra tai, kad kalėdiniu laikotarpiu esame dosnesni ir pagalvojame ne […]

gruodžio 12, 2018

Visi turime vienokių ar kitokių odos problemų: išsausėjusi oda, įvairūs bėrimai ir kt. Todėl kartais prireikia apsilankyti pas dermatologą. Iš […]

gruodžio 10, 2018

Vaikams, kaip ir suaugusiems, svarbu, kad dantys būtų sveiki, gražūs ir švarūs. Vaiką reikėtų pirmą kartą nuvesti pas odontologą, kai […]

gruodžio 5, 2018

Šiuolaikinių žmonių mityba orientuojama išskirtinai į mėgavimąsi skoniu. Todėl atsirado daugybė sintetinių skaniklių, skonio stipriklių, kurie suteikia gero skonio iliuziją. […]

gruodžio 5, 2018

Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo ir kitų teisės aktų pakeitimams, kuriais taisoma […]

gruodžio 1, 2018

Manoma, jog žmogaus sielos grožį parodo tai, kaip jis elgiasi su gyvūnais. Smagu stebėti, kaip šeimininkai savo augintiniais rūpinasi, kaip […]

lapkričio 30, 2018

Gyvename kasdien vis labiau modernėjančiame pasaulyje, kuriame elektromagnetiniai laukai, sklindantys iš buitinių elektros prietaisų, radijo ir televizijos stočių, kompiuterių ir […]