kovo 26, 2018
Daiva Žalgevičienė
Specialistai pataria: kaip saugiai ruošti šventinį stalą

Tradicinis šv. Velykų stalas neįsivaizduojamas be margučių ir kitų šventinių patiekalų, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento specialistai pataria, kaip tinkamai tvarkyti kiaušinius ir žalią mėsą.

Ką svarbu žinoti perkant ir vartojant kiaušinius?

  • Pirkti tik ženklintus kiaušinius.
  • Kiaušinių galiojimo terminas yra 28 dienos, todėl perkant kiaušinius svarbu atkreipti dėmesį į jų galiojimo datą.
  • Nupirktus kiaušinius laikyti šaldytuve. Neplauti.
  • Kiaušinius švariai nuplauti tik prieš vartojimą.
  • Gerai išvirti ar iškepti kiaušinius (trynys turi būti kietas).
  • Nusiplauti rankas po kiaušinių tvarkymo.

Kaip tinkamai tvarkyti žalią mėsą?

  • Sušaldytą mėsą atitirpinti šaldytuve, o prieš gaminimą – visada nuplauti.
  • Žalią mėsą laikyti šaldytuve taip, kad ji nesiliestų su kitu maistu arba skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą.
  • Kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos dorojimo.
  • Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo.
  • Nesuvalgytą maistą laikyti šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti.

Pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai yra vištų kiaušiniai ir vištiena

Kiaušiniuose salmonelės gali būti randamos ne tik ant kiaušinio lukšto, bet ir jo viduje. Dažniausiai salmoneliozės susirgimai registruojami dėl kiaušinių, maisto produktų su kiaušiniais, kuomet jie termiškai netinkamai apdorojami. Taip pat dėl nepakankamai gerai iškeptos vištienos, dėl kryžminės maisto taršos (tai gali atsitikti, kai skystis nuo žalios mėsos patenka į vartojimui paruoštą maistą, pavyzdžiui, mišrainę).

Daugiausiai pažeidžiama virškinimo sistema

Salmoneliozės simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai) dažniausiai prasideda po 12-72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Šis susirgimas paprastai trunka 4-7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują, tokiu atveju gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu.

Share Button
Komentarai (0)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


gegužės 21, 2018

Iššūkio “30 dienų be vienkartinių indų” organizatoriai džiaugiasi prisijungusių žmonių gausa. Kai kurie dalyviai atsisakė ne tik vienkartinių indų: šiaudelių, […]

gegužės 21, 2018

Gyvename ne tik švaros, bet ir alergijos amžiuje, kai alerginė sloga, astma ar atopinis dermatitas plinta kaip epidemija. Mūsų naudojamas […]

gegužės 21, 2018

Kad ir kaip retai apie tai kalbama, moterys gana dažnai susiduria su nemaloniais pojūčiais, susijusiais su jų lytiniu gyvenimu. Seksualinė […]

gegužės 16, 2018

ETNO SPA – Panevėžyje bei visame Pabaltijyje vienintelis SPA puoselėjantis lietuviškąsias tradicijas ir jų šaknis. Atvykę į šį SPA, pasijusite […]

gegužės 8, 2018

„Vanduo – antras po deguonies!“ – tokiu šūkiu antradienio rytą svečius pasitiko sveikos mitybos specialistė Aistė Švetkauskė, žymius šalies žmones […]

gegužės 8, 2018

Likus vos kelioms savaitėms iki vasaros, svorio metimo klausimas tampa vis aktualesniu – bent keliais papildomais kilogramais atsikratyti norėtų daugybė […]

gegužės 7, 2018

Lietuvos sveikuolių sąjunga ir socialinio verslo iniciatyva „Kūrybos kampas 360°“ kartu su partneriu KTU Aplinkos inžinerijos institutu nuo gegužės 7 […]

gegužės 4, 2018

Pasaulio išminčiai sako, kad gyvenime nebūna atsitiktinumų – viskas nutinka tada, kada esame atviri tai priimti, kai norime pažinti, suprasti. […]

gegužės 4, 2018

Švietimo reformos iniciatoriai žengė dar vieną žingsnį ir per pastarąsias savaites pristatė artimiausius pokyčius Lietuvos aukštojo mokslo švietimo sistemoje. Vienas […]

gegužės 3, 2018

Nuo 2009 m. Pasaulio sveikatos organizacija gegužės 5 dieną paskelbė Pasauline rankų higienos diena. Šią dieną Nacionalinio visuomenės sveikatos centro […]