kovo 26, 2018
Daiva Žalgevičienė
Specialistai pataria: kaip saugiai ruošti šventinį stalą

Tradicinis šv. Velykų stalas neįsivaizduojamas be margučių ir kitų šventinių patiekalų, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamento specialistai pataria, kaip tinkamai tvarkyti kiaušinius ir žalią mėsą.

Ką svarbu žinoti perkant ir vartojant kiaušinius?

  • Pirkti tik ženklintus kiaušinius.
  • Kiaušinių galiojimo terminas yra 28 dienos, todėl perkant kiaušinius svarbu atkreipti dėmesį į jų galiojimo datą.
  • Nupirktus kiaušinius laikyti šaldytuve. Neplauti.
  • Kiaušinius švariai nuplauti tik prieš vartojimą.
  • Gerai išvirti ar iškepti kiaušinius (trynys turi būti kietas).
  • Nusiplauti rankas po kiaušinių tvarkymo.

Kaip tinkamai tvarkyti žalią mėsą?

  • Sušaldytą mėsą atitirpinti šaldytuve, o prieš gaminimą – visada nuplauti.
  • Žalią mėsą laikyti šaldytuve taip, kad ji nesiliestų su kitu maistu arba skystis nuo žalios mėsos nenuvarvėtų į vartojimui paruoštą maistą.
  • Kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu virtuvės įrankius bei rankas po žalios mėsos dorojimo.
  • Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo.
  • Nesuvalgytą maistą laikyti šaldytuve, o prieš vartojimą pakartotinai pakaitinti.

Pagrindiniai salmoneliozės rizikos veiksniai yra vištų kiaušiniai ir vištiena

Kiaušiniuose salmonelės gali būti randamos ne tik ant kiaušinio lukšto, bet ir jo viduje. Dažniausiai salmoneliozės susirgimai registruojami dėl kiaušinių, maisto produktų su kiaušiniais, kuomet jie termiškai netinkamai apdorojami. Taip pat dėl nepakankamai gerai iškeptos vištienos, dėl kryžminės maisto taršos (tai gali atsitikti, kai skystis nuo žalios mėsos patenka į vartojimui paruoštą maistą, pavyzdžiui, mišrainę).

Daugiausiai pažeidžiama virškinimo sistema

Salmoneliozės simptomai (pykinimas, vėmimas, viduriavimas, karščiavimas, pilvo ir galvos skausmai) dažniausiai prasideda po 12-72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio, esančio maisto produkte. Šis susirgimas paprastai trunka 4-7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo, tačiau kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują, tokiu atveju gali komplikuotis bet kurio organo pažeidimu.

Share Button

rugpjūčio 17, 2018

Slaugos poreikis Lietuvoje didėja, tad sunkiai sergantys mūsų šalies gyventojai jiems reikalingas slaugos paslaugas gali gauti ne tik ligoninėje, poliklinikoje, bet ir […]

rugpjūčio 17, 2018

Prarastų dantų atkūrimas yra svarbus dėl įvairių priežasčių: tai yra reikalinga tam, kad kramtymo funkcija vėl taptų visaverte, kad sąkandis […]

rugpjūčio 14, 2018

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Panevėžio departamentas (NVSC Panevėžio departamentas) informuoja, kad 2018-08-13 iš VšĮ Respublikinės Panevėžio […]

rugpjūčio 10, 2018

Klausa – viena iš penkių žmogaus juslių, kuri yra laikoma viena svarbiausių. Deja, bėgant laikui klausa prastėja, tampa sunkiau susikalbėti […]

rugpjūčio 4, 2018

Melskime Viešpatį, kad padėtų kiekvienam atpažinti savo pašaukimą – „akis bei širdis nuo žemės aukso pakelti į Dangų“. Pradžios knygoje […]

rugpjūčio 2, 2018

Jau įpusėjo šių metų Nacionalinio kraujo centro neatlygintinos kraujo donorystės Turo kelionė, skirta Lietuvos valstybės šimtmečiui. „Maloniai stebimės ir džiaugiamės, […]

liepos 31, 2018

Kiekvienas žmogus gyvenime vienaip ar kitaip yra susiduręs su protiniais dantimis, o jei ne, tai susipažins, nes protiniai dantys kažkada […]

liepos 30, 2018

„Prisimenu tą karštą gegužės dieną labai ryškiai, nes ji pakeitė mano gyvenimą, – prisimena Tomas Vasiliauskas. – Man tada buvo […]

liepos 30, 2018

Sakoma, jog meilė nugali viską, išskyrus dantų skausmą. Nemalonų gėlimą dantų bei dantenų srityje galime pajusti net jei ir neturime […]

liepos 27, 2018

Kiekvienas žmogus anksčiau ar vėliau susiduria su šią paslaugą teikiančiais specialistais. Dantys bei jų priežiūra reikalauja laiko, atidumo ir kruopštumo, […]