29 sausio, 2016

5 produktai, kuriuos šiais metais privalu turėti virtuvėje

Bulves keis batatai, o avokadai transformuosis į desertus – tokias kulinarines naujoves kviečia išbandyti garsiausi virtuvės šefai ir kulinarinių tinklaraščių autoriai. Šiais metais išlieka populiarūs sveiki produktai, tačiau kai kurie jų, pasak „Čili picos“ virtuvės šefės Liucijos Makovskos, mūsų lėkštėse šiemet turėtų atsidurti dažniau nei iki šiol. L. Makovska siūlo virtuvėje visada turėti avokadų, saldžių bulvių, datulių, įvairių daigų ir kalendros bei išbandyti naujus šių produktų ruošimo būdus.

Avokadas 

Avokadas – tai vienas naudingiausių ir maistingiausių vaisių, kuriame gausu vitaminų ir kitų žmogaus organizmui būtinų medžiagų: gerai įsisavinamų baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino.

„Avokadą galima naudoti padažams, užkandžiams, salotoms, gėrimams ir net desertams ruošti. Pastariesiems avokadą naudoti dar kiek neįprasta, tačiau būtent su avokadais gaminami desertai šiais metais galėtų vis dažniau papuošti mūsų stalą“, – sako L. Makovska.

Picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo išbandyti paprastą ir greitą desertą su avokadais – avokadų ir laimų kremą. Dviem porcijoms reikės:

  • 120 g avokado
  • 100 g anakardžių riešutų
  • 100 ml vandens
  • 40 ml laimo sulčių
  • 30 ml agavų nektaro
  • šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
  • žiupsnelio jūros druskos
  • 8 g vanilinio cukraus
  • 30 ml kokosų aliejaus

Visus produktus sudėkite į plakiklio indą ir plakite apie 2 min., kol gausite vienalytę kreminę masę.

Saldi bulvė  – batatas  

Mitybos specialistai saldžias bulves laiko vienomis naudingiausių daržovių, tinkančių ne tik garnyrams, bet ir pagrindiniams patiekalams gaminti. Batatuose gausu beta karotino, vitamino C, skaidulų ir kalcio, todėl jie ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. L. Makovska teigia, kad saldi bulvė – tai puikus ingredientas salotoms.

„Prieš ruošiant patiekalą iš batatų, juos reikėtų apdoroti. Saldžiosios bulvės nuvalomos, supjaustomos kubeliais arba skiltelėmis, tuomet apšlakstomos alyvuogių aliejumi, druska ir juodais, šviežiai maltais pipirais. Bulvės dedamos į kepimo skardą ir kepamos iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštėja (apie 20 min.). Salotose šios bulvės – puikus derinys su fetos ar ožkos sūriu. Be to, jas drąsiai galima apibarstyti moliūgų sėklomis ar garstyčių, ridikėlių daigais“, – patarimais dalinasi picerijų tinklo virtuvės šefė.

Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės puikiai tinka ir su vištiena. Ji gali būti kepta ant grotelių arba virta garuose.

Kalendra  

Kalendra – tai puiki ir naudinga organizmui prieskoninė žolelė, plačiai vartojama sveiką gyvenseną propaguojančių žmonių, todėl šiemet itin madinga. Kalendra turtinga vitaminų C, A, B1, B2, B3, turi kalcio, magnio, fosforo, folio rūgšties.

„Kalendra gali būti derinama prie salotų padažų tiek kapota, tiek smulkinta. Ji puikiai išryškina skonį padažuose prie jautienos ar žuvies patiekalų. Be to, kalendra puikiai pakeičia krapus ir kitas jau pabodusias prieskonines žoleles. Tačiau kalendra atrasta dar ne kiekvienoje virtuvėje“, – pastebi šefė.

Daigai (ridikėlių, saulėgrąžų, garstyčių, žirnelių)  

Įvairūs daigai ir žalumynai pastaruoju metu tapo itin populiarūs – jų galima rasti visuose prekybos centruose. L. Makovska teigia, kad šiemet daigai taip pat išliks madingi ne tik gurmaniškuose restoranuose, bet ir kasdieniuose valgiuose. Juos galima patiekti tiek užkandžiuose, tiek salotose, taip pat derinant skonius ir puošiant karštus patiekalus.

„Garstyčių ir ridikėlių daigai puikiai dera su pelėsiniu sūriu. Pavyzdžiui, galite išmėginti mėlynojo pelėsinio sūrio, graikinių riešutų ir daigų derinį“, – siūlo L. Makovska.

Virtuvės šefė taip pat pabrėžia, kad skirtingus daigus reikėtų derinti prie tam tikrų patiekalų. Pavyzdžiui, žirnelių daigai turi savotišką skonį, tad nors jie puikiai atrodo, tačiau į visus patiekalus jų dėti nereikėtų. Jie puikiai tinka su vištiena, ypač jeigu prie vištienos patiekiamos orkaitėje pakepintos morkos. Žirnelių daigai taip pat tinka prie karštų lašišos patiekalų ar salotų su lašiša.

„Daigai taip pat puiki ir maistinga sveikuoliškų kokteilių sudedamoji dalis. Kokteiliams ypač tinka saulėgrąžų daigai. Ryte energijos dienos pradžiai galite pasikrauti kokteiliu iš banano, kelių špinatų lapų, saujelės saulėgrąžų daigų, obuolių sulčių ar migdolų pieno. Tai skanus, mineralais praturtintas kokteilis“, – receptu dalijasi „Čili picos“ virtuvės šefė.

Datulės 

Datulės vis labiau populiarėja kaip saldiklių pakaitalas desertuose. Tačiau jos ne tik saldžios, bet ir labai naudingos, nes jų sudėtyje gausu kalio, vario, magnio, vitamino B6 bei geležies.

„Jeigu norite mažiau saldumo – išbandykite kreminį riešutų ir datulių desertą, kurio nereikia kepti. Sutrinkite saujelę riešutų, pavyzdžiui, anakardžių, migdolų ar graikinių. Įdėkite kakavos, saujelę datulių ir pusę banano. Viską sumalkite iki vientisos masės. Štai ir viskas – jėgų ir sotumo jausmą suteikiantis desertas“, – pataria L. Makovska.

Datulės gali būti naudojamos ruošiant baltyminius kokteilius. „Keturi paprasti ingredientai – migdolų pienas, datulės, cinamonas ir vanilė – tai viskas, ko reikia puikiam kokteiliui. Ir sveika, ir skanu“, – teigia L. Makovska.

Pasak šefės, datulės puikia pagardina ir salotas. L. Makovska dalinasi lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptu. Šį padažą picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo naudoti ir kitoms salotoms gardinti, mat jis sveikesnis nei įprasti dažniausiai naudojami pagardai.

L. Makovskos lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptas (2 porc.)

Salotoms reikės:

  • 50 g špinatų
  • 50 g gražgarsčių arba lapinių kopūstų
  • 40 g salierų stiebų
  • 30 g konservuotų juodųjų alyvuogių
  • 50 g šiaudeliais tarkuotų morkų
  • 80 g džiovintų datulių
  • 8 g linų sėmenų
  • Padažui reikės:
  • 150 ml kokosų pieno
  • 30 g švelnaus migdolų sviesto
  • 20 ml vandens
  • 4 g Himalajų druskos
  • 12 ml spaustų laimo sulčių
  • 60 g tahini
  • 4 g nuvalytos imbiero šaknies
  • 20 ml agavų sirupo
  • mažas žiupsnelis maltos aštrios paprikos

Į kokteilinę sudėkite visus padažo ingredientus ir suplakite iki vientisos masės. Gardinkite salotas. Skanaus!


21 rugsėjo, 2022

Vienas iš svarbiausių prekės elementų yra etiketės. Jos gali pritraukti vartotojo dėmesį, būtent dėl to jos turi būti išskirtinės. Šiame […]

Beatos Štampachovos nuotr.
20 rugsėjo, 2022

Nuo 2010 metų vykstantis tradicinis profesijų futbolo turnyras „Mano profesija“ įtraukė įvairių profesijų atstovus: policininkus, teisininkus, pedagogus, trenerius, sveikatos specialistus, […]

Ryčio Šeškaičio nuotr.
19 rugsėjo, 2022

Poetiška nuotaika, sakrali atmosfera ir muzikinis filosofavimas. Retai sutinkama sintezė, kurią galima patirti muzikos ir poezijos vakaruose – „Tarp dviejų […]

18 rugsėjo, 2022

2022 m. rugsėjo 16 d. Šiaulių kultūros centro pramogų salėje „Maksas“ (Aušros al. 31), vyko Lietuvos nacionalinio kultūros centro tradiciškai […]

15 rugsėjo, 2022

Aštuntą kartą Klaipėdoje vykęs tarptautinis animacijos ir vaizdo žaidimų festivalis BLON baigėsi apdovanojęs Lietuvos, Ukrainos ir tarptautinės konkursinės programos animacijos […]

FAI nuotr.
13 rugsėjo, 2022

Trečią kartą istorijoje Lietuvos vardas skambėjo labiausiai prestižinėse ir seniausiose dujinių balionų varžybose dėl Gordono Bennetto taurės. Robertas Komža su […]

13 rugsėjo, 2022

Šeštadienį Kazlų Rūdoje įvyko vienos didžiausių ekstremalaus bėgimo su kliūtimis varžybų Lietuvoje – „OCR Lietuva. Kazlų Rūda“. Aktyvūs žmonės nepabūgo […]

13 rugsėjo, 2022

Sporto lažybos visada įdomios. Pasirinkimas yra gana didelis, todėl kiekvienas sporto gerbėjas gaus savo pinigus. Taip yra ir Lietuvoje, kur […]

Kauno Lituanicos nuotr.
12 rugsėjo, 2022

Kauno „Lituanicos“ beisbolininkai dominavo pirmą kartą istorijoje tokiu formatu rengiamoje Lietuvos beisbolo taurėje ir tapo turnyro nugalėtojais. Sekmadienį Utenos beisbolo […]

11 rugsėjo, 2022

Rugsėjo 10 dieną prie Kidulių dvaro įvyko paskutinis ketvirtasis šeimų futbolo šventės „Vieninga šeima“ etapas. Į renginį atvyko 9 šeimos: […]

9 rugsėjo, 2022

Nepriekaištingus šuolius ir nusileidimus riedlentėmis ant laiptelių ir bortelių  tobulindavę Karoliniškių jaunuoliai turi naują aktyvaus laisvalaikio erdvę. Atverta nedidele aikštele […]

7 rugsėjo, 2022

Švedijos prekybos rūmai Lietuvoje surengė tradicinę švedišką vėžių valgymo šventę, vadinamą „kräftskiva“. Švedams tai itin svarbi vasaros pabaigos tradicija, kurios […]

7 rugsėjo, 2022

Lietuvos krepšinio lygos Kėdainių ,,Nevėžio-Optibet“ klubas ir Ignalinos rajono savivaldybė  rugsėjo 2-6 dienomis Ignalinoje organizavo treniruočių stovyklą. Sportininkai gyveno ir […]

Romualdas Malinauskas
5 rugsėjo, 2022

Pergalingos formulės vis dar nerandanti Lietuvos vyrų rinktinė Europos krepšinio čempionate po dviejų pratęsimų dramos 107:109 nusileido turnyro šeimininkams vokiečiams […]

5 rugsėjo, 2022

Sekmadienį sostinės centre finišavo jau 11-asis Vilniaus sporto festivalis, tūkstančiams dalyvių padovanojęs nuostabių sportiškų akimirkų. Čia vėl šurmuliavo jaunieji sportininkai […]

5 rugsėjo, 2022

Bendri pusryčiai, pietūs ir vakarienės, dalijimasis dienos planais ar įspūdžiais, smagūs vakarėliai ir jaukios šeimos šventės, kartais rankdarbių dirbtuvės, namų […]

3 rugsėjo, 2022

Įspūdingu jėgos akrobato Mariaus Praniausko pasirodymu penktadienį prasidėjo 11-asis Vilniaus sporto festivalis. Po ne tik sportinio, bet ir choreografinio jo […]

2 rugsėjo, 2022

Tikriausias retas žmogus, šiais laikais nebus girdėjęs, kas yra kazino. Galbūt esate buvęs kazino salone ir pats atlikote statymus ar […]

31 rugpjūčio, 2022

„Jei tikrai nori, rasi būdą, kaip tai padaryti“ – toks moto veda brandžius turistus po Europą ir kviečia pažinti svaiginantį […]

29 rugpjūčio, 2022

Klaipėdos sporto festivalis išsiskyrė ne tik gausybe sporto varžybų ir atrakcijų, bet buvo užfiksuotas ir „smėlio angelų“ rekordas. „Rekordų akademija“ […]