29 sausio, 2016

5 produktai, kuriuos šiais metais privalu turėti virtuvėje

Bulves keis batatai, o avokadai transformuosis į desertus – tokias kulinarines naujoves kviečia išbandyti garsiausi virtuvės šefai ir kulinarinių tinklaraščių autoriai. Šiais metais išlieka populiarūs sveiki produktai, tačiau kai kurie jų, pasak „Čili picos“ virtuvės šefės Liucijos Makovskos, mūsų lėkštėse šiemet turėtų atsidurti dažniau nei iki šiol. L. Makovska siūlo virtuvėje visada turėti avokadų, saldžių bulvių, datulių, įvairių daigų ir kalendros bei išbandyti naujus šių produktų ruošimo būdus.

Avokadas 

Avokadas – tai vienas naudingiausių ir maistingiausių vaisių, kuriame gausu vitaminų ir kitų žmogaus organizmui būtinų medžiagų: gerai įsisavinamų baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, vitaminų A, E, D, K, B1, B2, B6, biotino, karotino.

„Avokadą galima naudoti padažams, užkandžiams, salotoms, gėrimams ir net desertams ruošti. Pastariesiems avokadą naudoti dar kiek neįprasta, tačiau būtent su avokadais gaminami desertai šiais metais galėtų vis dažniau papuošti mūsų stalą“, – sako L. Makovska.

Picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo išbandyti paprastą ir greitą desertą su avokadais – avokadų ir laimų kremą. Dviem porcijoms reikės:

  • 120 g avokado
  • 100 g anakardžių riešutų
  • 100 ml vandens
  • 40 ml laimo sulčių
  • 30 ml agavų nektaro
  • šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
  • žiupsnelio jūros druskos
  • 8 g vanilinio cukraus
  • 30 ml kokosų aliejaus

Visus produktus sudėkite į plakiklio indą ir plakite apie 2 min., kol gausite vienalytę kreminę masę.

Saldi bulvė  – batatas  

Mitybos specialistai saldžias bulves laiko vienomis naudingiausių daržovių, tinkančių ne tik garnyrams, bet ir pagrindiniams patiekalams gaminti. Batatuose gausu beta karotino, vitamino C, skaidulų ir kalcio, todėl jie ne tik skanūs, bet ir naudingi organizmui. L. Makovska teigia, kad saldi bulvė – tai puikus ingredientas salotoms.

„Prieš ruošiant patiekalą iš batatų, juos reikėtų apdoroti. Saldžiosios bulvės nuvalomos, supjaustomos kubeliais arba skiltelėmis, tuomet apšlakstomos alyvuogių aliejumi, druska ir juodais, šviežiai maltais pipirais. Bulvės dedamos į kepimo skardą ir kepamos iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštėja (apie 20 min.). Salotose šios bulvės – puikus derinys su fetos ar ožkos sūriu. Be to, jas drąsiai galima apibarstyti moliūgų sėklomis ar garstyčių, ridikėlių daigais“, – patarimais dalinasi picerijų tinklo virtuvės šefė.

Orkaitėje keptos saldžiosios bulvės puikiai tinka ir su vištiena. Ji gali būti kepta ant grotelių arba virta garuose.

Kalendra  

Kalendra – tai puiki ir naudinga organizmui prieskoninė žolelė, plačiai vartojama sveiką gyvenseną propaguojančių žmonių, todėl šiemet itin madinga. Kalendra turtinga vitaminų C, A, B1, B2, B3, turi kalcio, magnio, fosforo, folio rūgšties.

„Kalendra gali būti derinama prie salotų padažų tiek kapota, tiek smulkinta. Ji puikiai išryškina skonį padažuose prie jautienos ar žuvies patiekalų. Be to, kalendra puikiai pakeičia krapus ir kitas jau pabodusias prieskonines žoleles. Tačiau kalendra atrasta dar ne kiekvienoje virtuvėje“, – pastebi šefė.

Daigai (ridikėlių, saulėgrąžų, garstyčių, žirnelių)  

Įvairūs daigai ir žalumynai pastaruoju metu tapo itin populiarūs – jų galima rasti visuose prekybos centruose. L. Makovska teigia, kad šiemet daigai taip pat išliks madingi ne tik gurmaniškuose restoranuose, bet ir kasdieniuose valgiuose. Juos galima patiekti tiek užkandžiuose, tiek salotose, taip pat derinant skonius ir puošiant karštus patiekalus.

„Garstyčių ir ridikėlių daigai puikiai dera su pelėsiniu sūriu. Pavyzdžiui, galite išmėginti mėlynojo pelėsinio sūrio, graikinių riešutų ir daigų derinį“, – siūlo L. Makovska.

Virtuvės šefė taip pat pabrėžia, kad skirtingus daigus reikėtų derinti prie tam tikrų patiekalų. Pavyzdžiui, žirnelių daigai turi savotišką skonį, tad nors jie puikiai atrodo, tačiau į visus patiekalus jų dėti nereikėtų. Jie puikiai tinka su vištiena, ypač jeigu prie vištienos patiekiamos orkaitėje pakepintos morkos. Žirnelių daigai taip pat tinka prie karštų lašišos patiekalų ar salotų su lašiša.

„Daigai taip pat puiki ir maistinga sveikuoliškų kokteilių sudedamoji dalis. Kokteiliams ypač tinka saulėgrąžų daigai. Ryte energijos dienos pradžiai galite pasikrauti kokteiliu iš banano, kelių špinatų lapų, saujelės saulėgrąžų daigų, obuolių sulčių ar migdolų pieno. Tai skanus, mineralais praturtintas kokteilis“, – receptu dalijasi „Čili picos“ virtuvės šefė.

Datulės 

Datulės vis labiau populiarėja kaip saldiklių pakaitalas desertuose. Tačiau jos ne tik saldžios, bet ir labai naudingos, nes jų sudėtyje gausu kalio, vario, magnio, vitamino B6 bei geležies.

„Jeigu norite mažiau saldumo – išbandykite kreminį riešutų ir datulių desertą, kurio nereikia kepti. Sutrinkite saujelę riešutų, pavyzdžiui, anakardžių, migdolų ar graikinių. Įdėkite kakavos, saujelę datulių ir pusę banano. Viską sumalkite iki vientisos masės. Štai ir viskas – jėgų ir sotumo jausmą suteikiantis desertas“, – pataria L. Makovska.

Datulės gali būti naudojamos ruošiant baltyminius kokteilius. „Keturi paprasti ingredientai – migdolų pienas, datulės, cinamonas ir vanilė – tai viskas, ko reikia puikiam kokteiliui. Ir sveika, ir skanu“, – teigia L. Makovska.

Pasak šefės, datulės puikia pagardina ir salotas. L. Makovska dalinasi lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptu. Šį padažą picerijų tinklo virtuvės šefė siūlo naudoti ir kitoms salotoms gardinti, mat jis sveikesnis nei įprasti dažniausiai naudojami pagardai.

L. Makovskos lapinių salotų su riešutinio skonio padažu receptas (2 porc.)

Salotoms reikės:

  • 50 g špinatų
  • 50 g gražgarsčių arba lapinių kopūstų
  • 40 g salierų stiebų
  • 30 g konservuotų juodųjų alyvuogių
  • 50 g šiaudeliais tarkuotų morkų
  • 80 g džiovintų datulių
  • 8 g linų sėmenų
  • Padažui reikės:
  • 150 ml kokosų pieno
  • 30 g švelnaus migdolų sviesto
  • 20 ml vandens
  • 4 g Himalajų druskos
  • 12 ml spaustų laimo sulčių
  • 60 g tahini
  • 4 g nuvalytos imbiero šaknies
  • 20 ml agavų sirupo
  • mažas žiupsnelis maltos aštrios paprikos

Į kokteilinę sudėkite visus padažo ingredientus ir suplakite iki vientisos masės. Gardinkite salotas. Skanaus!


24 balandžio, 2024

Regis, kuo galėtum nustebinti lietuvį, pasiūlęs pasivaikščioti miške. Miškai, medžio artumas, sakoma, mums tiesiog į kraują įaugę. Vis dėlto savaitgalį […]

23 balandžio, 2024

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Nors iki oficialaus „Android 15“ […]

22 balandžio, 2024

Beveik pusę amžiaus skaičiuojanti, ne vienam aukšto lygio sportininkui pagrindus paklojusi Kauno ledo arena ruošiasi transformacijai. Iki šiol čia plušėję […]

19 balandžio, 2024

Rašytiniuose šaltiniuose Utenos vardas paminėtas 1261 m., kai Lietuvos karalius Mindaugas laiške kalavijuočių ordinui už suteiktą pagalbą perleido Utten žemes. […]

19 balandžio, 2024

Nors orai šiluma nelepina, tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo didysis tulpių žydėjimas jau pasirengęs tikram spalvų sprogimui: trečiąją […]

19 balandžio, 2024

Kazlų Rūda pristatė bene pirmąjį Lietuvoje virtualų savivaldybės teritorijos žemėlapį, kuriame vienoje vietoje galima rasti lankytinas vietas, poilsio objektus, prekybos […]

Lietuvos suaugusiųjų rinktinė Europos čempionate / LSŠF nuotr.
18 balandžio, 2024

Prie stulbinančių Lietuvos sportininkų pasiekimų prisidėjo ir mūsų šalies šokėjai. Per pastarąsias kelias dienas Pasaulio sportinių šokių federacija (WDSF) surengė […]

17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

8 balandžio, 2024

Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje […]

4 balandžio, 2024

Kai kalbama apie važiavimą motociklu, šalmas nėra tik saugos įranga – tai geriausia motociklininko apsauga negailestingame asfalto ir greičio pasaulyje. […]

4 balandžio, 2024

Prabangaus svetingumo srityje siekis sukurti nepamirštamą pirmąjį įspūdį svečiams yra meno forma. Didėjant konkurencijai, prabangūs kurortai nuolat ieško naujoviškų būdų, […]