15 gegužės, 2015
Palangos miesto savivaldybės informacija

Penktadienį prasidedanti Kurorto šventė kviečia mylėti Palangą

Šiandien, penktadienį, pradėdama tris dienas truksiančią Kurorto šventę, Palanga primena – atostogos jau ne už kalnų. O kad laikas, praleistas prie jūros, paliktų tik malonius prisiminimus, didžiausias Lietuvos kurortas savo svečiams, kaip ir kasmet, parengė naujovių.

Budi gelbėtojai

Nuo penktadienio Palangos paplūdimiuose budėjimą pradėjo gelbėtojai. Tiesa, darbo kol kas jie turi nedaug – jūros vanduo dar nespėjo įšilti, tad drąsuolių, besiryžtančių bristi į šaltą vandenį, kol kas nėra. Nepaisant to, centrinėje gelbėjimo stotyje nuo šiandien gelbėtojai budės kasdien – nuo 8 val. iki 20 val.

Nuo birželio Palangos pajūryje gelbėtojų skaičius gerokai ūgtels – iki maždaug 70. Poilsiautojų saugumu jie rūpinsis, budėdami dviejose gelbėjimo stotyse bei vienuolikoje gelbėjimo postų. Šių darbo laikas vasarą bus nuo 9 val. iki 20 val., gelbėjimo stotyse budėjimas prasidės valanda anksčiau.

Palangos aplinkkelis

Visi, vykstantys į Palangą automobiliu, netruks įvertinti vieną iš svarbiausių šio sezono naujovių – prieš pusantros savaitės oficialiai atidarytą Palangos aplinkkelį, nukreipiantį tranzitinių, ypač – sunkiasvorių automobilių eismą nuo kurorto.

8,25 kilometro ilgio Palangos aplinkkelis 23-ejus metus bus prižiūrimas privačiomis lėšomis. Valstybė už atliktus darbus ir suteiktas paslaugas investuotojams pradės mokėti nuo trečiųjų projekto įgyvendinimo metų ir atlygį išmokės per 23-ejus metus. Projekto įgyvendinimo kaina – 35,79 mln. eurų. Jo valdymą ir administravimą per visą sutarties galiojimo laikotarpį vykdys bendrovė „Palangos aplinkkelis“.

Autobusų stotis

Vykstantieji į Palangą visuomeniniu transportu liks maloniai nustebinti kita naujiena – jau keletą mėnesių į kurortą vykstantys autobusai suka nebe į senąją, o į naują, modernią ir itin patogią tiek keleiviams, tiek ir vairuotojams, autobusų stotį.

Naujojoje autobusų stotyje įrengta moderni laukimo salė, bilietų kasos, tualetai. Pasirūpinta ir vairuotojais – jų patogumui įrengtas jaukus poilsio kambarys. Perone įrengta 16 autobusų stovėjimo aikštelių, taip – atskiros bagažo bei smulkių siuntų tarnybos. Stoties pastate duris atvėrė ir jauki kavinė.

Atnaujintas Gintaro muziejus

Balandžio pabaigoje lankytojams duris atvėrė atsinaujinęs Gintaro muziejus. Restauracijos ir atnaujinimo metu variniu pakeistas grafų Tiškevičių laikus menančių rūmų stogas, pastatas pritaikytas neįgaliesiems, taip pat – dideliems turistų srautams priimti. Išplėstos ir muziejaus erdvės – įengtas cokolinis aukštas, kuriame įkurtas ne tik modernus lankytojų aptarnavimo terminalas bei konferencijų salė, bet ir sukurtas Baltijos šalių kultūrinių susitikimų ir meno renginių centras.

Pirmajame aukšte esančios rūmų erdvės lankytojus žavi atnaujintais istoriniais rūmų interjerais, pasakojančiais apie grafų Tiškevičių gyvenimą šiuose rūmuose. Palangos bei grafų Tiškevičių istorija besidomintiems lankytojams pristatomos penkios salės: Holas, Renginių salė, Raudonasis salonas, Didysis salonas, Grafienės kabinetas, Mėlynasis salonas, Jaunojo grafo kabinetas, Mažasis salonas. Šiose reprezentacinėse rūmų salėse atkurta aristokratų rezidencijos aplinka, kurioje eksponuojami 18 amžiaus pabaigos – 19 amžiaus pradžios didikų rūmų interjerų kūriniai iš Lietuvos dailės muziejaus išsaugotų grafų Tiškevičių, kitų Lietuvos didikų rūmų bei privačių kolekcijų. Interjerų ekspozicijos autorius – Romualdas Budrys.

Apšvies Birutės parką

Siurprizą pateiks ir Palangos perlu vadinamas Birutės parkas – ši kurorto erdvė kasmet gražinama, kad taptų dar patrauklesnė poilsiautojams. Šiųmetė vasaros naujovė – naktinis parko apšvietimas, kad pajūryje palydėję saulę, kurorto svečiai įsimintiną romantišką vakarą galėtų pratęsti jaukiame gamtos prieglobstyje.

Parko apšvietimas bus įjungtas kiekvieną vasaros vakarą pradėjus temti, ir džiugins naktinėtojus iki ryto.

Muzikuojantis fontanas

Birželį tiek palangiškių, tie poilsiautojų dėmesį neabejotinai trauks muzikuojantis fontanas, įrengtas rekonstruotos Jūratės gatvės aikštėje. Trumpąja žinute užsisakę patinkančią muziką, pramogautojai galės mėgautis įspūdingu vandens bei šviesų šokiu.

Mažieji poilsiautojai taip pat neliko pamiršti – kasmet populiarumo nestokojantis Vaikų parkas, įrengtas pušynų apsuptyje, visai šalia jūros, vasarą pasitinka taip pat atsinaujinęs. Vaikų parkas praturtintas naujais įrenginiais, kad mažieji turėtų kuo įvairiau čia leisti laisvalaikį.

Koncertų salė

Palangoje intensyviai vyks darbai net ir prasidėjus vasarai – šiuo metu rekonstruojama Koncertų salė, kuri lankytojams duris atvers dar šiais metais. Pastatas jau yra įgavęs apvalią formą bei yra maždaug 4 tūkst. kv. metrų ploto.

Modernioje Koncertų salėje bus įrengtas 2200 sėdimų žiūrovų vietų amfiteatras su apie sceną išdėstytomis žiūrovų vietomis. Numatyta ir galimybė žemesnįjį amfiteatro lygį transformuoti į horizontalaus grindų paviršiaus salę. Rekonstruotas pastatas bus pritaikytas veikti ne tik šiltuoju sezonu, bet apskritus metus.

Vila „Anapilis“

Metų pabaigoje bus baigta ir grafų Tiškevičių laikus menančios medinės vilos „Anapilis“ restauracija. Jos metu bus sutvarkyta ne tik „Anapilio“ išorė (pakeista stogo danga, atkurti balkonai, pagal poreikį pakeisti arba restauruoti vilos langai bei durys), bet ir atlikta vidaus apdaila, pastatas apšiltintas iš vidaus, iš medinės į gelžbetoninę bus pakeista ir rūsio perdanga.

Istorinė Palangos vila kartu bus pritaikyta ir šiandieniniams poreikiams, kad po restauracijos čia galėtų įsikurti Kurorto muziejus – pagal ikonografinę medžiagą bus atkurtos renginiams bei ekspozicijoms skirtos salės ir kitos erdvės, atnaujinti sanitariniai mazgai, neįgaliųjų patogumui įrengtas liftas iš rūsio į antrą aukštą, bus įrengta ir papildoma evakuacinė laiptinė – kad pastatas atitiktų priešgaisrinius reikalavimus. Taip pat restauratoriai įrengs naują laiptinę iš pastato antrojo aukšto į bokštelį.

Statomas kempingas

Šiais metais bus baigtas ir europinius standartus atitinkančio kempingo Nemirsetoje antrasis statybos darbų etapas. Pirmuoju darbų etapu, įgyvendintu praėjusiais metais, teritorijoje buvo įrengta visa kemperiams reikalinga infrastruktūra – 46 autopriekabų-karavanų vietos, įvažiavimo – išvažiavimo postas, pastatyti ir sanitarinės – higieninės paskirties bei maisto gaminimo pastatai.

Įgyvendinant antrąjį projekto etapą, Pajūrio regioninio parko teritorijoje esančiame kempinge infrastruktūra bus pritaikyta norintiems iškylauti su palapinėmis. Čia bus įrengtos 59 vietos palapinėms statyti, ties kiekviena iš jų – vieta automobiliui. Taip pat bus įrengta 10 automobilių bei 12 kemperių stovėjimo vietų, išdygs, bus užbaigtas statyti sanotarinės-higienineės paskirties pastatas, atsiras ir dar du pastatai – bendrojo naudojimo bei maisto gaminimo.

Trečiajame darbų etape ateityje numatyta įrengti 14 namelių, skirtų nakvynei ir poilsiui. Poilsio nameliai pasižymės tradicine 20 amžiaus pradžios architektūrine stilistika – etnografiniam regionui būdingomis šviesaus molio spalvos sienomis bei šlaitiniais deginto molio čerpių stogais. Visuose bus įrengtos virtuvės bei higienos įranga.

Šurmuliuoja šventiniu ritmu

Na o šiandien aktyviojo kurortinio sezono pradžią skelbianti Palanga šurmuliuoja šventiniu ritmu – nuo vidurdienio Vytauto gatvėje šurmuliuoja kermošius skambiu pavadinimu – „Palangos Juzė“. Iš daugumos tokio pobūdžio renginių šis kermošius išsiskiria savo turiniu – čia dalyvauja tik tautinio ir kulinarinio paveldo pristatytojai. Duris lankytojams viena po kitos atveria ir meno parodos, kurios veiks visą savaitgalį.

Simboliškas sutapimas – penktadienį Palangoje vyks Lietuvos kurortų asociacijos suvažiavimas, kuriame dalyvaus kurortų ir kurortinių vietovių vadovai. Tad šiandien Palangoje prasidedanti Kurorto šventė tapo savotiška jungtinė visų kurortų vasaros sezono pradžia, nes nuo gegužės vidurio kas savaitę į savo kurorto šventes kvies vis kitas šalies kurortas.

Mero inauguracija

Vakare, 18 val., Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje bus aukojamos šv. Mišios už Palangą, joms pasibaigus nuo centrinės miesto aikštės iki Jūratės ir Kastyčio skvero pajudės šventinė eisena „Myliu Palangą“. Skvere ir bus paskelbta Kurorto šventės „Myliu Palangą“ pradžia, o bene pagrindinis šios šventinės dalies akcentas bus mero Š. Vaitkaus inauguracija. Pasak Kurorto šventės organizatorių, mero inauguracija – renginys, skirtas visuomenei, kuri šiais metais pirmą kartą merą rinko tiesiogiai. Todėl ceremonijai pasirinkta vieša erdvė – kad visi išgirstų mero palangiškiams sakomą įsipareigojimą bei matytų, kaip merui uždedamos regalijos.

Lazerių šou

Pasibaigus šiai ceremonijai, palangiškių ir svečių dėmesio lauks jungtinis Lietuvos kurortų atstovų koncertas. Jo metu scenoje žiūrovai išvys Palangos kultūros centro kolektyvus, liaudiškos muzikos kapelą „Joldija“ iš Neringos, birštoniečius Laurą Budreckytę ir džiazo kvartetą „CinAmono 4“ bei Druskininkų atstovą Anatolijų Oleiniką.

Vienas iš gražiausių šios dienos reginių palangiškių ir kurorto svečių Jūratės ir Kastyčio skvere numatomas 22 val. – organizatoriai žada, jog maždaug pusvalandžio trukmės lazerių šou nepaliks abejingų. „Fontano vandens čiurkšlės, gamtos apsuptis, šalia – ošianti jūra  bei kopos ir visa tai papuošianti ugnis – lazerių šou bei pirotechnikos efektai – susirinkusiesiems neabejotinai paliks įspūdį“, – sakė Palangos kultūros centro kultūrinės veiklos vadybininkas.

Įspūdingas fejerverkas

Šventinių renginių, skirtų įvairių pomėgių pramogautojams, Palangoje bus apstu visą savaitgalį: šeštadienį veiks parodos, sporto varžybos, skambės koncertai, žiūrovų dėmesio lauks ir tradicinė chorų šventė „Su jūra dainuok“.

Šeštadienio vakarą, 18.30 val., Jūratės ir Kastyčio skvere koncertuos Gintė Sičiūnaitė ir grupė „Saulės kliošas“, po pusvalandžio ją pakeis grupė „Jazzmaitija“, vėliau – pučiamųjų orkestras „Ąžuolynas“. 21.30 val. scenoje žiūrovai išvys grupę „Bilpan“, kuri susirinkusiesiems dovanos įspūdingą koncertą.

Tačiau pagrindinis šeštadienio akcentas neabejotinai taps įspūdingas šventinis Vilniaus fejerijos fejerverkas, dangų ties jūros tiltu nušviesiantis 23 val. Pajūryje susirinkę žiūrovai bus stebinami stebins ypatingomis kompozicijomis, įspūdingu spalvų žaismu bei puikiai parinktu muzikiniu takeliu.

Sekmadienis tradiciškai bus skiriamas sportui – kurorte savo jėgas išbandys įvairių sporto šakų sporto mėgėjai.


15 balandžio, 2024

Kultūros dienos išvakarėse Priekulėje pristatytas naujas festivalis „Ženklai“, kviečiantis pažinti nepažintą Priekulę ir jos kūrėjus. Festivalio atidarymo renginio metu įteikti […]

11 balandžio, 2024

Balandžio 9 d. vykusios parodos ,,Senosios vaistinės” atidarymo metu parodos autorė Asta Bartkevičiūtė papasakojo apie senųjų vaistinių interjerą ir įdomiausius […]

28 kovo, 2024

Kitą savaitę Klaipėdos rajono gyventojams bus pasiūlyta dar viena paslauga  – Gyventojo kortelė. Ji bus išduodama nemokamai ir kortelės turėtojams […]

21 kovo, 2024

Pradėta unikalaus kultūros paveldo objekto – Jokšų tilto, pastatyto per Karaliaus Vilhelmo kanalą, rekonstrukcija. Šiuo metu jau demontuotos tilto perdangos […]

13 kovo, 2024

Artėjantis pavasaris pajūryje vėl paskatins vandens turizmą. Pastebima, kad kasmet mažųjų laivelių skaičius Vakarų regiono vandens keliuose tik didėja. Tai […]

Alfonso Mažūno nuotr.
7 kovo, 2024

Klaipėdoje duris atveria unikali, nors ir laikina, edukacinė erdvė – Lietuvos medinio burinio laivyno angaras. Ji veikia ,,Memelio miesto“ dalyje, […]

5 kovo, 2024

Klaipėdos rajoną pasiekė ilgai laukta Lietuvos nacionalinio kultūros centro žinia – Veiviržėnų Šv. Marijos Magdalenos atlaidai įtraukti į Lietuvos nematerialaus […]

28 vasario, 2024

Klaipėdos rajone duris atveria pirmieji savarankiško gyvenimo namai. Savivaldybė jau pasirašė akreditavimo sutartį su kaimo bendruomene „Smilgynai ir kaimynai“, o […]

28 vasario, 2024

Palanga – ne tik populiariausias Lietuvos kurortas, bet ir vienas draugiškiausių miestų socialiai pažeistiems žmonėms. ,,Kai priklausai socialiai pažeistai grupei, […]

26 vasario, 2024

Klaipėdos rajonas ir toliau tęsia paramą Lymanui Ukrainoje. Į miestą partnerį netrukus iškeliaus dar viena humanitarinės pagalbos siunta – du […]

14 vasario, 2024

Svarbią kiekvienam savo kraštą mylinčiam šventę – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Klaipėdos rajono centras Gargždai pasitinka pasipuošęs išskirtine tautine simbolika. […]

30 sausio, 2024

Kuršių nerijoje, vos tik leidus orams, bus pradėti rekonstruoti du paskutinieji populiaraus pėsčiųjų ir dviračių tako, jungiančio Smiltynę su Nida […]

27 sausio, 2024

Du etnografinius regionus istoriškai jungiantis Klaipėdos rajonas šiuos metus skelbia Žemaičių rašto metais. Norint įprasminti tokių metų minėjimą, rajone planuojamas […]

26 sausio, 2024

Ketvirtadienį Priekulės kultūros centre įvyko tradicinis Mero padėkos vakaras, kuriame buvo įteiktos 5 nominacijos tiems, kurie 2023-aisiais buvo ryškiausi versle, […]

22 sausio, 2024

Ketvirtadienio vakarą M. Valančiaus viešojoje bibliotekoje surengti geriausių Kretingos rajono sportininkų apdovanojimai. Renginio metu pagerbti geriausi 2023 metų rajono sportininkai, […]

17 sausio, 2024

Sausio 12 d. vakare Šilutės Hugo Šojaus muziejuje vyko knygos „Šilutės Hugo Šojaus muziejus, dvaras, parkas – verta atrasti“ pristatymas. […]

15 sausio, 2024

Ne viena Lietuvos savivaldybė yra priversta didinti įmokas už atliekų tvarkymą. Tai yra neišvengiama, nes atliekų tvarkymo sistema yra susijusi […]

5 sausio, 2024

30 procentų Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos gautų dividendų turėtų būti skiriami miesto reikmėms. Tokių pokyčių siekia Klaipėdos miesto meras […]

28 gruodžio, 2023

Nuo 2024 m. sausio 1 d. Lietuvos gyventojai privalės atskirai rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas. Tai ES valstybes nares įpareigoja […]

Donato Bielkausko nuotr.
21 gruodžio, 2023

Iki sausio 5 d. Kuršių nerijos istorijos muziejuje (Pamario g. 53, Neringa) galima aplankyti Donato Bielkausko instaliaciją „Kai žemė atėjo […]