6 spalio, 2015
Žemės ūkio ministerijos informacija

Pieno ūkis kuriamas savo jėgomis

Kasia Jankun, ūkininkė iš Širvintų r. Jauniūnų k., didžiuojasi savo vaikais, jaunaisiais ūkininkais 24 metų Gžegožu ir 26 metų Božena. Jie jau sukūrę šeimas, augina po du vaikučius, ir tikrai turi iš ko pasimokyti. Visi gyvena kartu, artimai bendrauja, tik per darbus trūksta laiko vienas kitu pasidžiaugti. Jų mamos Kasios ūkis – vienas geriausių rajone,  šiemet dalyvavo  žurnalo „Veidas“ ir Žemės ūkio rūmų surengtuose „Metų ūkio“ rinkimuose. Kasia su vyru Zbignevu dirba 200 ha žemės, iš jų pusė – nuosava, kita pusė – nuomojama. Daugiau nei pusė žemės skirta ganykloms ir grūdinių augalų pasėliams. Jie laiko 80 melžiamų karvių – Lietuvos juodmargių, ir tiek pat prieauglio. Buliukus parduoda mėsos supirkimo įmonėms, o telyčias palieka atnaujinti bandą. Iš karvės primelžia po 5 t, per dieną primelžiama iki 1 t pieno. Pusė pieno perdirbama čia pat įkurtame cechelyje, kita pusė parduodama UAB „Rokiškio sūris“.

Žmonės įkvepia ir palaiko

Kasia sako, kad jos kredo – gerumas ir sąžiningumas. Ji pasitiki žmonėmis, sako sutikusi daug tokių, kurie ją įkvėpė, padėjo įgyvendinti įvairius planus. Jaunystėje Kasia dirbo siuvėja ir svajojo tapti medike, o jos vyras Zbignevas dirbo oro uoste, tačiau atsitiko taip, kad abu neteko darbų ir 1991 m. sugrįžo į tėviškę, į Jauniūnų kaimą pas mamą. Ten atsiėmė 8 ha senelio žemės. „Tuomet tai atrodė labai didelis plotas, galvojau, ką aš su juo darysiu“, – dabar juokdamasi prisimena Kasia. Močiutė padovanojo karvę, kad būtų kuo vaikus maitinti, taip jauna šeima ir pradėjo ūkininkauti. Iš pradžių augino daržoves, kurias sėkmingai parduodavo, ūkis pamažu prakuto. Vėliau jauni ūkininkai pagalvojo, kad kartu su daržovėmis miestiečiams galima pasiūlyti ir pieno, pardavinėjo jį nelegaliai. Dar po kelerių metų nusipirko 12 juodmargių telyčių ir pasuko pieno ūkio link.

„Ir mama, ir močiutė laikė karves, visuomet mokėjome gaminti įvairius pieno produktus, tad taip ir pasirinkome pieno ūkį, pagalvojome, kad sūrius geriausiai mokame spausti“, – pasakoja ūkininkė.

Ūkininkai ne tik savo patirtį kaupė, bet ir mokėsi  iš daugelio šaltinių. Kasiai teko pabuvoti Prancūzijoje, Olandijoje, matyti, kaip sūriai gaminami, kaip vyksta visas procesas. Perdirbimo veikla itin išsiplėtojo, kai Kasia prieš penkerius metus susitiko su Mindaugu Maciulevičiumi, žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ vadovu ir tapo jo įkurto kooperatyvo nare. Šis kooperatyvas subūrė ūkininkus gaminti savo produkciją ir pardavinėti ją Lietuvos mobiliuosiuose turgeliuose.  Turgeliai labai pakėlė natūralių kaimiškų produktų vertę, labai juos išpopuliarino.

Ūkininkai gamina pieną, jogurtą, rūgpienį, grietinę, varškę, 15 rūšių sūrių, viskas šviežia, natūralu, be jokių konservantų. „Mes labai rūpinamės pirkėjais, stengiamės, kad jiems mūsų produktai patiktų, juk visas mūsų verslas nuo jų priklauso, tenkiname jų poreikius, gaminame produktus ir pagal užsakymus. Prekiaujame kasdien skirtingose vietose, kad visiems mūsų produktai būtų prieinami ir pasiekiami. Jau 12 metų produktų perdirbimu rūpinasi tie patys žmonės – mano dešinė ranka Janina Staržinskienė, jos vyras ir dar keli žmonės. Jais tikrai galiu pasitikėti. Mes su vyro brolio žmona rūpinamės prekyba, dokumentais, vyras – ganyklomis, gyvuliais, – patirtimi dalijasi Kasia. – Mūsų diena prasideda 4.30 val., kai vyras keliasi ir su moterimis eina karvių melžti. Tuo metu sūnus Gžegožas sukrauna produktus į mašiną ir mes 7 val. išvykstame prekiauti. Ir taip kasdien be išeiginių ir atostogų. Pavargstame“.

Kasia prisipažįsta, kad visa šeima susirenka kartu pabūti tik šeštadieniais, kai iškūrenama pirtis, tuomet visi ramiai pabendrauja, pasikalba, pasidalija įspūdžiais.

Ūkis sukurtas be paramos

Prieš 3 metus ūkininkai rengė projektą, planavo modernizuoti perdirbimo cechą. Projektas buvo sėkmingas, jiems skyrė 800 tūkst. Lt paramos, tačiau jie išsigando, kad daug lėšų reikės skolintis iš banko ir paramos atsisakė. Daugiau dalyvauti Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programos priemonėse nesiryžo, tad viskas, ką turi, įrengta ir pirkta nuosavomis lėšomis. Veikia perdirbimo cechelis, yra melžimo įranga, generatorius, mėšlo šalinimo įranga. Technika ūkyje nupirkta padėvėta. Ūkininkai įsitikinę, kad pieno kokybei svarbiausia yra geri pašarai, todėl tam skiria labai daug dėmesio, tuo tarpu technika gali būti ir ne tokia nauja, nuo to pienas nenukentės.

„Mano svajonė nors vienerius Naujuosius metus pasitikti be skolų, tačiau niekaip nepasiseka be jų apsieiti. Šiemet pirkom padėvėtą traktorių, kitais metais verkiant reikia kombaino, pašarų dalytuvo neturim, vis reikia pasiskolinti, į ūkį reikia nuolat investuoti“, – sako Kasia. Ji prisipažįsta, jog užėjus sunkmečiui, kritus supirkimo kainoms, labai rimtai su šeima svarstė, ar neatsisakyti pieno ūkio, ar neišparduoti karvių, ar neišnuomoti žemės.

„Taip atsitiko, kad buvau pakviesta vykti į Biuselį, į žemdirbių protestą kartu su Žemės ūkio rūmais. Ten sutikau puikių žmonių, jaunų ūkininkų, kuriems taip pat sunku, ne mes vieni vargstame, tad kai grįžau, pasikalbėjome su šeima ir nusprendėme išlaikyti pieno ūkį. Negalime nuleisti rankų, ypač dabar, kai tiek daug padaryta. Turim laikytis kad ir dėl žmonių, kurie pas mus dirba, tokių turime net 12,  mes esame už juos atsakingi. Esame žemės vaikai, pripratę prie darbo, jis mums patinka, nenorime jo keisti“, – atvirai kalba Kasia.

Ji supranta, kad pieno ūkių šeimininkai labai pririšti prie darbo, negali pasitraukti, negali jaustis pavargę, visą laiką yra atsakingi, turi rūpintis žmonėmis, gyvuliais, gamyba, perdirbimu, viskas turi būti šviežia, nieko neatidėsi rytdienai, tačiau kita vertus, jie yra optimistai.

„Daug nuveikėm, yra į ką pažiūrėti – pastatyta daug pastatų, auga sodas, užaugo vaikai, žaidžia anūkai, nuolat ūžia technika. Labai tikimės, kad vaikai perims visą mūsų veiklą. Gal jie geriau organizuos ūkio darbus, turės daugiau laisvo laiko gyvenimu pasidžiaugti, bet labai norėtume, kad jie čia liktų“, – savo viltimis dalijasi Kasia Jankun.


9 gegužės, 2025

Šią savaitę Kernavės archeologinėje vietovėje Vilniaus universiteto (VU) Istorijos fakulteto archeologai kartu su kitų institucijų ir partnerių mokslininkais aiškinosi, kaip […]

Sraigtiniai kompresoriai – technologija, kuri taupo energiją
8 gegužės, 2025

Suslėgto oro pasaulis galbūt neskamba taip įspūdingai kaip naujos technologijos išmaniuosiuose telefonuose, bet pramonėje jis yra ne mažiau svarbus. Oro […]

8 gegužės, 2025

Vilniuje esančiame „Ozo“ biurų parke greitai sužibės naujas vardas – „Simbiocity“. Lietuvos investicinė bendrovė „Baltic Opportunity“, valdoma „Lords LB Asset […]

V. Benkunskas ir V. Klyčko Kyjive
8 gegužės, 2025

Vilniaus miesto taryba priėmė sprendimą skirti paramą „Vilniaus parko” Kyjive įkūrimui. Tai reikšmingas solidarumo ir paramos ženklas Ukrainai, kovojančiai už […]

7 gegužės, 2025

Pradedamos virš 35 mln. eurų vertės viešbučio komplekso „Marina Nida“ statybos. Projektą plėtoja bendrovės „Kenova“ ir UAB „Marina Nida“. Generaliniu […]

4 gegužės, 2025

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skelbia rengsianti mokymus apie biosaugą. Pasak institucijos, užkrečiamų ligų klausimas šiame sektoriuje yra esminis, […]

1 gegužės, 2025

Ketvirtadienį minint Tarptautinę darbo dieną, profesinės sąjungos Vilniuje surengė kasmetines eitynes. Per šimtą renginyje dalyvavusiųjų atstovų reikalavo demokratijos darbe ir […]

28 balandžio, 2025

Skurdas ir nelygybė Lietuvoje – augančios žemės ūkio paramos koncentracijos pasekmė: Jaunieji ūkininkai ragina permąstyti ES paramos paskirstymą Lietuva išlieka […]

26 balandžio, 2025

Kai kiekviena minutė svarbi, tradiciniai siuntimo būdai ne visada atitinka lūkesčius. Tokiais atvejais puiki išeitis – express siuntos, kurios leidžia […]

26 balandžio, 2025

Daugelis verslų, pradėję naudoti Google Ads, tikisi greito rezultato – padidėjusio lankytojų srauto ir sparčiai augančių pardavimų. Visgi, realybė dažnai […]

24 balandžio, 2025

Miško kaina Lietuvoje yra nuolat kintantis rodiklis, priklausantis nuo daugelio veiksnių. Pastaraisiais metais miškų rinkos tendencijos rodo stabilų augimą, tačiau […]

Sauliaus Žiūros nuotr.
23 balandžio, 2025

Vilniaus miesto savivaldybė pristatė gyventojų evakavimo planą, kuris yra universalus ir gali būti pritaikomas skirtingų ekstremalių situacijų metu evakuojant tiek […]

23 balandžio, 2025

Auksas antradienį pirmą kartą viršijo 3 500 dolerių už unciją ribą po JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtų tarifų ir aštrios […]

23 balandžio, 2025

Aukso kainos antradienį vėl pasiekė rekordines aukštumas, doleris išliko stabilus, o akcijų rinkos svyravo. Nerimą kurstė naujausias JAV prezidento Donaldo […]

Kodėl verta investuoti laiką į kokybišką sporto projektų rašymą
23 balandžio, 2025

Norint gauti finansavimą sporto ar sveikatingumo iniciatyvai, vien geros idėjos nepakanka. Svarbiausia – gebėti šią idėją tiksliai ir įtaigiai perteikti […]

Į ką atkreipti dėmesį perkant malkų skaldyklę internetu
23 balandžio, 2025

Malkų skaldymas – tai ne tik rutina, bet ir nemažai fizinių pastangų reikalaujantis darbas. Ypač tai aktualu tiems, kurie gyvena […]

Ką būtina žinoti prieš nuomojantis automobilį Vilniuje
23 balandžio, 2025

Automobilių nuoma Vilniaus mieste – vis dažnesnis pasirinkimas tiek vietinių gyventojų, tiek miesto svečių tarpe. Nesvarbu, ar automobilio prireikia verslo […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

„Lidl Lietuva“ pelnė patraukliausio darbdavio apdovanojimą prekybos ir pardavimų srityje bei pateko tarp 50-ies geriausių šalies darbdavių bendrame reitinge. Nugalėtojai […]

16 balandžio, 2025

Balandžio 16 d. Bukiškyje, Vilniaus rajone, įvyko simbolinės naujo prekybos ir paslaugų centro statybų pradžios kapsulės įkasimo ceremonija. Renginyje dalyvavo […]

Regionų naujienos