6 kovo, 2018

Apibendrinti druskos kiekio Lietuvoje parduodamuose maisto produktuose tyrimų rezultatai

Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos, sumažinus suvartojamos druskos kiekį iki 5 g per parą, pasaulyje per metus būtų išsaugota apie 2,5 milijono žmonių gyvybių. Daugumoje pasaulio ir Europos šalių druskos suvartojama gerokai daugiau nei rekomenduojama.

Prisidedant prie druskos suvartojimo mažinimo iniciatyvų bei siekiant įvertinti druskos kiekį Lietuvos rinkai teikiamuose maisto produktuose, Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute (toliau – Institutas) nuo 2012 m. buvo vykdomi druskos kiekio tyrimai įvairiuose maisto produktuose, atliekama jų rezultatų analizė bei viešinami gauti rezultatai. Tuo siekiama atkreipti vartotojų, specialistų ir politikų dėmesį į per didelio druskos kiekio vartojimo problemą, tuo pačiu skatinti maisto pramonę gaminti produktus su mažesniu druskos kiekiu.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per parą suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos (tai atitinka 2 gramus natrio), tačiau Europos Komisijos atliktas tyrimas parodė, kad daugumoje Europos Sąjungos šalių druskos suvartojama 8-12 g per parą. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro 2013-2014 metais atliktas suaugusių ir pagyvenusių Lietuvos gyventojų faktinės mitybos ir mitybos įpročių tyrimas parodė, kad tik 41,5 procentų Lietuvos gyventojų nesūdo jau pagamintų patiekalų, o beveik visada, net neragaudami, maistą papildomai sūdo net 6,8 procentai.

Per gausus natrio vartojimas siejamas su padidėjusiu kraujospūdžiu, o pastarasis – su didėjančia kraujotakos sistemos ir inkstų ligų rizika. Įrodyta, kad, sumažinus druskos (natrio) suvartojimą, kraujospūdis mažėja. Daugėjant lėtinių neinfekcinių ligų mažėja gyvenimo trukmė, prastėja gyvenimo kokybė; valstybėms tai reiškia ir darbo jėgos trūkumą bei didžiules sveikatos priežiūros išlaidas. Sumažinti suvartojamos druskos kiekį siekia dauguma šalių.

Instituto specialistai apibendrino 2015 m. – 2017 m. atliktų virš 1000 maisto produktų druskos tyrimų rezultatus ir pateikė juos visuomenei. Institute tirti mėginiai buvo atrinkti valstybinės kontrolės metu, taip pat maisto verslo operatorių savikontrolės tikslais.

Žemiau pateikiami suvestiniai duomenys apie druskos kiekį įvairiuose maisto produktuose, parduodamuose Lietuvoje:

Maisto produktas                     Mediana, g / 100 g             Vidurkis, g / 100 g

Duona                                                      0,94                                    0,88

Batonas                                                    0,8                                      0,8

Visi sūriai                                                 1,42                                    1,45

Fermentiniai sūriai                                    1,51                                    1,5

Varškės sūriai                                           0,62                                    0,67

Mėsos gaminiai (išskyrus dešras)             1,93                                    2,55

Virtos dešros                                            1,75                                    1,86

Karštai rūkytos dešros                             1,92                                    2,05

Šaltai rūkytos dešros                               3,99                                    4,16

Sumuštiniai                                              1,46                                    1,42

Mėsos patiekalai                                      0,55                                    0,66

Žuvies gaminiai                                        2,92                                    3,91

Šaltai rūkyta žuvis                                    1,8                                      2,31

Karštai rūkyta žuvis                                  2,55                                    2,79

Vytinta žuvis                                            10,53                                  10,81

Majonezas                                                1,42                                    1,43

Pomidorų padažas                                   2,18                                    2,15

 

Apibendrinę tyrimų duomenis, Instituto specialistai teigia:

1. Druskos kiekis vienos maisto produktų grupės skirtinguose produktuose yra labai įvairus, pvz., dešrose druskos kiekis skiriasi 2,5-3,2 karto.

2. Mėsos ir žuvies gaminių mediana dauguma atvejų yra mažesnė nei vidurkis, tai reiškia, kad yra sūrių gaminių, dėl kurių didėja vidurkio reikšmė.

3. Pagal Institute atliktus tyrimus, duonoje vidutiniškai druskos yra 0,88 g / 100 g. Juoda duona yra kiek sūresnė (1,07 g / 100 g) nei šviesi (0,94 g / 100 g). Druskos kiekis batone vidutiniškai yra 0,8 g / 100 g.

4. Fermentiniuose sūriuose druskos vidutiniškai yra 1,5 g / 100 g (nuo 0,75 iki 2,13 g / 100 g). Daugiausiai druskos yra sūriuose su mėlynuoju pelėsiu (vidutiniškai 3,2 g / 100 g), mažiausiai – varškės sūriuose (0,67 g / 100 g).

5. Daugiausia druskos yra šaltai rūkytuose (vidurkis – 4,23g / 100 g), vytintuose (vidurkis – 3,79g / 100 g) ir sūdytuose (vidurkis – 3,77 g / 100 g) mėsos gaminiuose, mažiausias – tokiuose gaminiuose kaip vyniotiniai, slėgtainiai ir kiti kulinarijos mėsos gaminiai (vidurkis – 1,64 g / 100 g). Karštai rūkytuose mėsos gaminiuose yra beveik dvigubai mažiau druskos nei šaltai rūkytuose.

6. Vidutinis nustatytas druskos kiekis dešrose yra 2,53 g / 100 g. Druskos kiekis dešrose svyruoja nuo 1,3 g / 100 g iki 6,35 g / 100 g, t. y. skiriasi beveik 5 kartus. Vertinant pagal atskiras dešrų kategorijas, druskos kiekis svyruoja 2,5-3,2 karto. Mažiausiai sūrios – virtos dešros (vidutiniškai druskos 1,86 g / 100 g), sūriausios šaltai rūkytos (vidutiniškai druskos 4,16 g / 100 g) ir vytintos dešros (vidutiniškai druskos 4,29 g / 100 g).

7. Vidutinis druskos kiekis šaltai, karštai rūkytuose ir sūdytuose žuvies gaminiuose yra 2,97 g / 100 g.

8. Vytintos žuvies produktuose druskos vidutiniškai yra 10,81 g / 100 g, t.y. daugiausiai iš visų tirtų maisto produktų.

9. Visuose tirtuose gatavuose maisto produktuose – sumuštiniuose – druskos kiekis gana panašus ir vidutiniškai yra 1,42 g / 100 g.

10. Institute tirtuose mėsos patiekaluose (daugiausia skirtuose vaikų maitinimui ugdymo įstaigose) vidutiniškai rasta druskos 0,66 g / 100 g. Didžiausias patiekale (kiaulienos kepsnyje) nustatytas druskos kiekis buvo 1,63 g / 100 g.

11. Įvairių rūšių majoneze druskos kiekis skiriasi daugiau nei 3 kartus ir vidutiniškai yra 1,43 g / 100 g.

12. Įvairių rūšių pomidorų padaže druskos kiekis skiriasi beveik 4 kartus ir vidutiniškai yra – 2,15 g / 100 g.

13. Pagal Institute atliktus tyrimus, tiek akmens, tiek Himalajų druskoje druskos koncentracija vienoda – vidutiniškai 98,4 g / 100 g .

14. Palyginus druskos kiekį 2010-2012 m. ir 2015-2016 m. Institute tirtuose maisto produktuose, matoma, kad druskos kiekis iš esmės nesikeitė šių maisto produktų grupėse: duonos (tiek šviesios, tiek tamsios), šaltai rūkytos dešros, vyniotinių ir panašių gaminių, sūdytos ir silpnai sūdytos žuvies gaminių, majonezo, pomidorų padažų. Druskos kiekis sumažėjo šaltai rūkytos žuvies gaminiuose (39 %), karštai rūkytose dešrose (24 %), batonuose (20 %), virtose dešrose (11 %). Druskos kiekis didėjo vytintos žuvies gaminiuose (48 %), karštai rūkytos žuvies gaminiuose (25 %).

15. Lietuvoje trūksta duomenų apie tai, kurie maisto produktai yra pagrindiniai druskos šaltiniai. Institute atlikti tyrimai rodo, kad 100 g šaltai rūkyto ar vytinto mėsos gaminio (pvz., kumpio ar skilandžio) yra per 80 %, karštai rūkytos žuvies – 55,8 %, o pirktame sumuštinyje (pakuotėje per 200 g) – daugiau nei pusė (57 %) per parą rekomenduojamo suvartoti druskos kiekio.

Europos Komisijos atlikto tyrimo duomenimis, daugumoje Europos Sąjungos šalių duona, grūdų produktai ir kepiniai yra vieni pagrindinių druskos šaltinių – su šiais produktais suvartojama nuo 19,1 % (Ispanijoje) iki 28 % (Prancūzijoje) visos druskos. Svarbūs druskos šaltiniai (neskaitant duonos) daugumoje ES šalių taip pat yra mėsos ir pieno (įskaitant sūrius) produktai.

Vartotojai skatinami skaityti parduodamų maisto produktų etiketes – fasuotų maisto produktų ženklinime privaloma nurodyti druskos kiekį (jis pateikiamas 100 g, skysčiams – 100 ml produkto). Neretai iš pažiūros visai nesūrūs produktai, tokie kaip duona, sūris, virta dešra ar trikampis sumuštinis turi gana daug druskos.

Instituto specialistai primena, kad siekiant išvengti su per dideliu kraujo spaudimu susijusių ligų – širdies ir kraujagyslių sistemos ligų, insulto, šlapimo išskyrimo sistemos ligų, svarbu per dieną suvartoti ne daugiau kaip 5 g druskos. 5 gramai druskos – tai mažiau nei vienas arbatinis šaukštelis, įskaitant druską iš visų šaltinių, t.y. ir gaunamą su jau paruoštais maisto produktais (pvz., duona). Palaipsniui mažinant suvartojamos druskos kiekį, greitai priprantama prie mažiau sūraus maisto.

Maisto produktų gamintojai raginami keisti maisto produktų sudėtį (reformuliuoti), kad juose būtų mažiau druskos, cukrų ir riebalų (ypač sočiųjų ir transriebalų). Tai vienas iš efektyviausių būdų, kad vartotojai turėtų galimybę pasirinkti sveikatai palankius maisto produktus.

2018 m. sausio 18 d. Sveikatos apsaugos ministerija ir maisto produktų gamintojai pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, kuriuo įsipareigojo gerinti maisto produktų sudėtį – mažinti cukraus, druskos ir riebalų kiekį juose, siekiant užtikrinti geresnę ir sveikesnę jų sudėtį.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto informacija

 


21 kovo, 2024

Nors daugelis džiaugiasi atėjusiu pavasariu ir skuba planuotis įvairias veiklas lauke, ne vienam apsilankymas gamtoje primena apie ne itin malonią […]

20 kovo, 2024

„Galbūt išgelbėjau keturias gyvybes ir tikrai esu laiminga, galėdama dirbti šį darbą“, – sako marijampolietė Vytautė Švedienė, viena iš 13 […]

19 kovo, 2024

Siekiant optimalios sveikatos ir geros savijautos, daug dėmesio skiriama holistinės praktikos integravimui į mūsų kasdienybę. Tarp šių praktikų masažo terapija […]

19 kovo, 2024

Šešių Lietuvos žiedinių savivaldybių vadovai nepritaria Sveikatos apsaugos ministerijos rengiamai pertvarkai, pagal kurią nuo šių metų liepos 1 dienos savivaldybės […]

18 kovo, 2024

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) farmacijos mokslininkai sukūrė ypatingos sudėties skystą muilą, kuris išsyk atskleidžia, ar rankos – taisyklingai išmuilintos […]

14 kovo, 2024

Psichologinių krizinių įvykių skambučių centras (Skambučių centras) jau teikia psichologinę pagalbą asmenims, kurie patiria savižudybės grėsmę arba savižudybės grėsmė kyla […]

13 kovo, 2024

Pirmosios odos priežiūros priemonės buvo gana paprastos. Pavyzdžiui, senovės egiptiečiai naudojo alyvuogių aliejų, žoleles ir kiaušinius, drėkina odą ir suteikia […]

7 kovo, 2024

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai kasmet vykdydami erkių stebėseną pasirinktose Lietuvos vietovėse mato, kad erkės aktyvios nuo pat kalendorinio […]

5 kovo, 2024

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai po gautų pranešimų dėl galimai nesaugaus, nekokybiško maisto, patiekto Kauno J. P. Vileišių mokyklos […]

4 kovo, 2024

Lietuvoje kartojasi istorijos apie netinkamą sveikatos priežiūros įstaigų ir jų padalinių vadovų elgesį bei galimus mobingo atvejus. Daug kalbėta apie […]

29 vasario, 2024

Neretai tam tikrose situacijose turime baimių. Aišku, daugelis gali sakyti, kad paprastai kažko bijo vaikai, tačiau ir suaugę žmonės turi […]

28 vasario, 2024

Atkurti prarastą šypseną šiais laikais tikrai įmanoma gana paprastai. O gyventi ne tik be kelių, tačiau ir be vieno danties […]

27 vasario, 2024

Ugdymo įstaigos vis aktyviau domisi galimybėmis vaikus maitinti ekologiškais bei pagal nacionalinę maisto kokybės (NKP) sistemą pagamintais produktais. Šiais metais […]

26 vasario, 2024

CBD aliejus yra produktas, gautas iš kanapių augalo, kuris pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo. CBD arba kanabidiolis yra kanapių augaluose esantis […]

22 vasario, 2024

Lietuvos gyventojų meilė varškei užkoduota dar senovėje, o ir dabar jos populiarumas neblėsta dėl universalumo bei maistingųjų medžiagų. Tą prabrėžia […]

Simona Bieliūnė / Sauliaus Žiūros nuotr.
21 vasario, 2024

Rūpinantis vaikų ir jaunimo gera savijauta bei gyvenimo kokybe, siekiant padėti atpažinti sveikatos sunkumus ir tikslingai nukreipti pagalbos, sostinėje jauni […]

14 vasario, 2024

Jonavos ligoninė gimdančioms moterims pasiūlė naujovę – susilaukti kūdikio čia galima tarsi spalvotam sapne. Tokį pojūtį sukuria ligoninėje pradėta taikyti […]

13 vasario, 2024

Visuomenei ir ekspertų komisijai buvo pasiūlytas 60 vaistinių augalų sąrašas, iš kurio viešo balsavimo būdu išrinktas nugalėtojų penketukas bei komisijos […]

12 vasario, 2024

Sveikata – tai mūsų didžiausias turtas, ir šiuolaikinėje rinkoje pasirodo vis daugiau produktų, skirtų jos priežiūrai. Tačiau kaip išsirinkti iš […]

9 vasario, 2024

Jei pastebėjote, kad vasarį prasčiau išsimiegate, nesistebėkite. Didžiojoje Britanijoje atliktas didelės apimties „The Great British Sleep Survey“ tyrimas parodė, kad […]