3 lapkričio, 2016

Artūras Sujeta: „Ne visas greitai paruošiamas maistas blogas. Reikia tik mokėti išsirinkti“

Vyrauja nuomonė, jog šiuolaikinio žmogaus gyvenimo ritmas tampa vis greitesnis. Tačiau pastarųjų dešimtmečių moksliniai žmonių sveikatos tyrimai rodo visai ką kita. Panašu, kad kalbėdami apie greitą gyvenimo ritmą iš tiesų kalbame apie didelį informacijos srautą dėl šiuolaikinių išmaniųjų technologijų bei sumažėjusią fizinę veiklą. Dažnas mūsų kiekvieną darbo dieną praleidžia prie kompiuterio,  sėdimoje pozicijoje, vartojame vis daugiau riebaus ir saldaus maisto, tokiu būdu didindami lėtinių ligų atsiradimo riziką, neretai pradedame tukti. Žmogui  svarbu ne tik daug judėti, bet ir valgyti naudingųjų maisto medžiagų turintį maistą, atsižvelgiant  į jo kaloringumą.  Ar greitai paruošiamas maistas gali būti geras? Į svarbiausius klausimus apie tai atsako sveikos mitybos specialistas Artūras Sujeta.

Kodėl žmonės renkasi greitai paruošiamą maistą?

Greitai ir skaniai pavalgyti mėgstame visi. Nenuostabu, kad nesveiką, dažniausiai, keptą maistą, su įvairiais skonio stiprikliais žmonės ima rinktis vis dažniau. Tokiu būdu sutaupant ir taip brangaus laiko. Žmonių pasirinkimą, remiantis tyrimais, lemia ne tik skonis, bet ir kaina, vartojimo patogumas ar net pakuotės spalva. Tačiau kalbant apie greitai paruošiamą maistą tampa vis svarbiau rasti sveikatai naudingų alternatyvų ir žinoti, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį.

Ar tikrai viskas, kas yra greitai paruošiama – nesveika?

Svarbu atkreipti dėmesį, kad greitai paruošiamas maistas neturėtų visada būti klasifikuojamas tik pagal tai, kaip greitai galime jį suvartoti. Visiška tiesa, kad jis dažniausiai yra perdirbtas, būtent todėl jį lengva pašildyti ar kitaip paruošti greitam vartojimui. Greitu maistu galime pavadinti ir baltos duonos sumuštinį su majonezu, šonine, taip pat ir greitai paruošiamą košę. Tačiau jie mūsų sveikatą veikia visiškai skirtingai.

Kodėl košė geriau nei sumuštinis?

Sumuštinis yra šaltas ir alkio jausmas netrukus vėl sugrįš. O košė yra šilta, todėl ir sotumo jausmas išliks gerokai ilgiau. Tačiau renkantis greitai paruošiamą košę svarbu paskaityti jos sudėtį. Nes nors ir greitai paruošiamos, tačiau jų sudėtis gali labai skirtis.

Kas svarbiausia žiūrint į košės sudėtį etiketėje?

Svarbu atkreipti dėmesį į cukraus kiekį. Jis yra daugelio lėtinių ligų rizikos veiksnys, būtent cukrus yra vienas didžiausių sveikatos priešų renkantis greitai paruošiamą maistą. Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis sveikatai žalinga suvartoti daugiau kaip 50 g, o Amerikos širdies asociacija (American Heart Association) rekomenduoja apriboti papildomo cukraus vartojimą iki 25 g (6 arbatinių šaukštelių) per dieną moterims ir 38 g (9 arbatinių šaukštelių) vyrams, vaikams šis kiekis yra maždaug dvigubai mažesnis.

Ar gali cukrus būti „geras“?

Natūralu, kad pridėtinis cukrus yra didelis blogis, tačiau jei cukraus kiekis nurodytas bendrai, labai svarbu skirti cukraus rūšį, o cukrų yra įvairių: maltodekstrinas, gliukozė, fruktozė, laktozė, sacharozė, invertuotas cukrus. Priklausomai nuo to, ar jūsų pasirinktoje košėje yra papildomų priedų, pavyzdžiui, džiovintų vaisių, cukraus kiekis gali skirtis, tačiau tai nebūtinai bus blogas ženklas. Kitaip tariant, jei košės porcijoje, kurios jums užtenka pavalgyti, yra mažiau cukraus, tai jau yra geras ženklas. Optimalus cukraus kiekis vienoje porcijoje turėtų būti apie 10 g. Tokia košė naudingumu tikrai aplenks dešrainį ar sumuštinį su padažais, juolab, kad vien pastaruosiuose cukraus gali būti kur kas daugiau nei nustatyta norma.

Kas dar svarbu renkantis greitai paruošiamas košes?

Svarbus ir dirbtinių priedų kiekis. Skonio stiprikliai košėse gali suteikti joms net labai natūralų skonį, tačiau jų būti neturėtų. Puiki alternatyva yra liofilizuoti vaisiai – išdžiovinti specialiu metodu ir išlaikantys daug didesnę maistinę vertę. Be to, tai yra puiki atsvara dirbtiniams saldikliams ar skonio stiprikliams, kurie gali išprovokuoti įvairias alergines reakcijas.

Košėje turėtų būti nemažai maistinių skaidulinių medžiagų. Priešingai nei cukrų, skaidulų kiekis košėje didina jos vertę. Rinkitės avižines košes, kuriuose daugiau žarnynui būtinai reikalingų skaidulinių medžiagų. Jos ne tik pagerins virškinimą, bet teigiamai veiks kraujo cholesterolio apytaką ir suteiks didesnį sotumo jausmą.

Kiek reikia suvalgyti košės, kad nesijaustumėme alkani, bet ir nepersivalgytumėme?

Jei vartojate greitai paruošiamas košes, kurių porcijoje yra baltymų, maistinių skaidulų – sotumo jausmas truks ilgiau. Avižinės košės tam puikiai tinka ir dėl vandenyje tirpių skaidulų, augalinių baltymų, kurie lemia alkio-sotumo jausmą, kiekio. Lietuvoje atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad vidutiniam žmogui 70 g sausos masės greito paruošimo avižinės košės užtekdavo likti pakankamai sočiam iki 3-4 valandų. Ilgesnis sotumo jausmas yra persivalgymo profilaktika. Jei valgote nereguliariai, cukraus kiekis kraujyje gali labai ženkliai nukristi, o tai sukels nevaldomą norą valgyti bei padidins persivalgymo tikimybę, ir, žinoma, nesveiko maisto vartojimo riziką dienos eigoje.

Tai visgi, greitai paruošiamos košės gerai ar blogai?

Remiantis pasaulyje ir Lietuvoje atliktais moksliniais tyrimais, greito paruošimo košės yra pakankamai sveika ir puiki alternatyva norint greitai, skaniai ir nekenkiant sau pavalgyti. Vienas geriausių pasirinkimų man yra „Activus“ avižinė košė.


28 kovo, 2024

Artėjant moksleivių pavasario atostogoms dalis šeimų kartu su atžalomis planuoja keliones į užsienį. Psichologė atkreipia dėmesį, kad išvykos į svečias […]

26 kovo, 2024

Savaitgalio išvykos įgauna pagreitį! Telšių regiono lyderis – Žemaitijos turizmo informacijos centras – kviečia jus į viešnagę Telšiuose ir Telšių rajone […]

25 kovo, 2024

Pastaraisiais metais ėmė sparčiai populiarėti termo rūbai. Tai funkcionali apranga, pasižyminti termoreguliacinėmis savybėmis. Ji skirta palaikyti komfortiškai kūno temperatūrai esant […]

25 kovo, 2024

Šiemet ankstokai prasidėjęs motociklininkų sezonas į gatves atginė ir naujus iššūkius eismo dalyviams. Per žiemą primiršti vairavimo įgūdžiai pakiša koją […]

22 kovo, 2024

Vasaros saulė ir karštis gali būti pavojingi vaikams, todėl svarbu užtikrinti jų apsaugą nuo perkaitimo. Viena iš puikių apsaugos priemonių […]

Organizatorių nuotr.
20 kovo, 2024

Savaitgalį Utenoje vyko Lietuvos uždarų patalpų šaudymo iš lanko čempionatas. Utenos daugiafunkciniame sporto centre iš viso varžėsi per 120 dalyvių […]

19 kovo, 2024

Vilniaus miesto savivaldybė norėdama išsiaiškinti Vingio parko lankytojų įpročius ir vilniečių nuomonę apie Vingio parką, vasario mėnesį organizavo internetinę apklausą. […]

19 kovo, 2024

Šiauliuose surengtas vienas įdomiausių ir įsimintiniausių Lietuvos bėgimo taurės (LBT) etapų – nuotykių lenktynės „Aplink Rėkyvos ežerą“. Tai buvo ketvirtasis […]

Valdo Knyzelio nuotr.
15 kovo, 2024

Kovo 14 dieną Kauno technologijų mokymo centro Socialinių paslaugų skyriaus stadione įvyko integracinis futbolo turnyras  8 prieš 8 “KAFF taurė […]

14 kovo, 2024

Kovo 14-ąją į statomo Biržų Vlado Garasto sporto ir sveikatingumo centro pamatus buvo įkasta simbolinė Laiko kapsulė. Kapsulę su laišku ateities […]

11 kovo, 2024

Šiauliuose šį savaitgalį išdalinti Lietuvos standartinių ir Lotynų Amerikos šokių čempionato medaliai, o kartu – ir kelialapiai į šių metų […]

8 kovo, 2024

Mėgstate žaisti stalo žaidimus? Ar gali būti kas nuostabiau, kaip susitikti su draugais ar šeima, maloniai praleisti laisvalaikį išbandant savo […]

8 kovo, 2024

Penktadienį Vilniuje prasidėjo tradicinė Kaziuko mugė, skirta šiemet šimtmetį mininčiai Dainų šventei, ir į pagrindines senamiesčio gatves vėl sutraukusi dešimtis […]

„Padel Hub“ nuotrauka iš drono
8 kovo, 2024

Kaune balandžio mėnesį duris atvers viena didžiausių padelio ir skvošo arenų Lietuvoje. Nors daugiausiai dėmesio pastaruoju metu skiriama būtent šioms […]

8 kovo, 2024

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė ketvirtadienį Prezidentūroje pasveikino olimpinių žaidynių medalininkes. Sportininkių pagerbimo ceremoniją olimpinio judėjimo Lietuvoje 100-mečio proga surengė Lietuvos […]

7 kovo, 2024

Jau daugiau nei penkmetį Tauragėje organizuojamas „Menų Festas“ siekia užtikrinti, kad nemokama kokybiška kultūra pasiektų kiekvieną, o ypač – jaunimą. […]

7 kovo, 2024

Saulėtą ketvirtadienio vidurdienį 20 km nuo kranto į Baltijos jūrą panėrė Baltijos pilkoji ruonė Kaniukė. Ji beveik metus buvo reabilituojama […]

7 kovo, 2024

Pavasarį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodas Kaune pasitinka su visiškai nauja ekspozicija oranžerijoje: po naujai įrengtą, erdvią ir moderniai […]

4 kovo, 2024

Pirmąją pavasario dieną atidaryta ilgai laukta ir kurta Kazlų Rūdos savivaldybės Atvira jaunimo erdvė. Jurgio Dovydaičio progimnazijos teritorijoje, esančio pastato […]

1 kovo, 2024

Rankinės – tai ne tik funkcionalūs daiktai, skirti būtiniausiems daiktams nešiotis, bet ir galingi aksesuarai, galintys gerokai patobulinti ir paįvairinti […]