gegužės 31, 2019
Rimantė Kurkauskaitė
Birštono gyventojai ir lankytojai išrinko gardžiausius kurorto patiekalus

Gegužės mėnuo Birštone buvo dedikuotas gastronomijos naujovių pristatymui ir gardžiausio patiekalo rinkimams. Artėjant vasaros sezono pradžiai, dauguma kurorto maitinimo vietų atnaujina savo meniu – tradiciškai buvo skelbiamas ir kulinarinis konkursas. Tačiau kitaip nei iki šiol, šiemet konkursui pateiktus patiekalus vertino ne profesionali komisija, o patys kavinių ir restoranų lankytojai. 

Varžėsi 9 įvairų kategorijų patiekalai

Birštono kulinariniame konkurse varžėsi 7 maitinimo įstaigos, lankytojų vertinimui pateikusios 9 įvairių kategorijų patiekalus. Viešbutis–restoranas „Royal SPA Residence“ kvietė ragauti šamą su karštomis salotomis, apelsinais ir morkų kremu.

„Šiame naujame mūsų patiekale yra daug lietuviškos virtuvės bruožų, bet tai pat ir europietiško stiliaus idėjų. Žinoma, patiekalo pagrindas yra šamas – žuvis, kurią daug metų žvejai gaudo Nemuno pakrantėje, net ir pačiame Birštone“, – konkursinį patiekalą pristato „Royal SPA Residence“ restorano virtuvės šefė Daiva Saulienė.

Komplekso „Vytautas Mineral SPA“ restoranas „MOON“ konkursui pateikė ėrienos kumpio kepsnį. Kaip teigia restorano virtuvės šefas Darius Dabrovolskas, didžiausias šio patiekalo akcentas – ypatinga ėriena iš Naujosios Zelandijos. Siekiant išlaikyti mėsos struktūrą ir unikalų skonį, ji marinuojama itin trumpai, o garnyrui naudojamas klasikinis derinys – aromatingas sultinio padažas, avinžirniai ir žalios daržovės.

Restoranas „Old Town Grill“ konkurse dalyvavo net su dviem patiekalais – ant žarijų kepta brandinta jautienos išpjova ir neįprastu būdu ruošiamu tiramisu desertu. Restorano virtuvės šefas Mantas Rudžionis neslepia: „Geram restoranui vien tik gerų patalpų neužtenka. Reikia gerų puodų, talentingų rankų, kurios juos valdytų, ir neišblėstančios meilės, idėjų bei užsidegimo tam, ką darai“. Tokia filosofija atsispindi daugelyje restorano patiekalų, čia dažni netikėti sprendimai ir skonių kombinacijos.

Lankytojai taip pat vertino viešbučio-kavinės „Audenis“ paruoštą burokėlių sorbetą, mėsainių baro „Bir. Bur. Bar“  naujovę – „Cielą ešerį“, kavinės „Sušinė“ mėgstamiausius sušius ir du vasariškus „Saulės terasos“ patiekalus – varškės desertą ir sangrijos gėrimą.

Už patikusius patiekalus buvo galima balsuoti specialioje elektroninėje balsavimo sistemoje, dalintis atsiliepimais socialiniuose tinkluose. Kaip rodo balsavimo rezultatai, už savo favoritus balsavo ne tik lietuviai, bet ir svečiai iš užsienio šalių – Airijos, Italijos, Vokietijos, Švedijos, JAV, Jungtinių Arabų Emyratų, Tailando.

Konkurso laimėtojas surinko daugiau nei pusę visų balsų

Suskaičiavus visus rezultatus, absoliučiu konkurso nugalėtoju tapo restorano „Old Town Grill“ patiekalas „Brandinta jautienos išpjova“, surinkęs 53 % balsų. Antrąją vietą su 43 % balsų užsitikrino to paties restorano desertas „Dekonstruotas tiramisu“. Trečiąją vietą organizatoriai šiemet skyrė dviem patiekalams, surinkusiems panašų balsų skaičių – restorano „MOON“ ėrienos kepsniui (23 % balsų) ir „Royal SPA Residence“ šamui (22 % balsų). 

Šį vasaros sezoną Birštone veiks apie 30 maitinimo vietų – nuo lauko kavinių iki prabangių restoranų. Virtuvėms vadovaujantys šefai vieningai tvirtina, kad Birštone kokybiško maitinimo pasiūla kasmet didėja, restoranų meniu papildo ambicingos ir drąsios naujovės. Dauguma kavinių ir restoranų lankytojų nemažai keliauja, jų gastro turizmo patirtis labai didelė, todėl siekiant nustebinti, reikia rimtai padirbėti. Kulinarines naujoves diktuoja lankytojų pageidavimai, geriausios tarptautinės patirtys, sezoninės virtuvės filosofija, o taip pat ir ekologinės idėjos. Netrukus visos šių metų Birštono gastro turizmo naujovės nuguls į kasmetinį Birštono kulinarinį žemėlapį, kuris jau trečius metus iš eilės padeda atrasti naujus kurorto skonius.

 

Share Button


lapkričio 12, 2019

Lapkričio 11 d. Kauno Jono ir Petro Vileišių mokykloje vyko „Istorijos pamoka kitaip“, kurioje buvo pristatoma Vyčio paramos fondo parengta […]

lapkričio 8, 2019

spalio 31 d.  Kaune Vilijampolės seniūnijoje buvo organizuojami  vieši renginiai skirti Vilijampolės prijungimo prie Kauno 100-mečiui paminėti.  Pirmasis renginys prasidėjo […]

lapkričio 8, 2019

Lapkričio 7 dieną Lietuvos ambasadorė Kroatijoje Jūratė Raguckienė dalyvavo iškilmingame Birštono ir Lipiko miestų bendradarbiavimo sutarties pasirašyme. Pasirašymo ceremonijoje Birštono […]

lapkričio 7, 2019

Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnytėlė jau daugiau kaip 100 metų neveikia kaip maldos namai, o dabar prikeliama visuomenės poreikiams. Mano […]

lapkričio 7, 2019

Kauno transporto istorija yra bene įdomiausia Lietuvoje – tarpukariu laikinojoje sostinėje automobilizacija plito greičiau nei bet kuriame kitame šalies mieste. […]

lapkričio 7, 2019

Lapkričio 7 d.  Kauno regioniniame valstybės archyve  vyko socialinių artefaktų parodos „Sporto sąjūdis Laikinojoje sostinėje“ atidarymas. Kauno regioninis valstybės archyvo direktorius […]

lapkričio 6, 2019

Lapkričio 6 d. Lietuvos sporto muziejuje KTU Maisto mokslo ir technologijos katedros prof. hahil. dr. Romas Gružauskas skaitė viešą paskaitą  […]

lapkričio 6, 2019

Lapkričio 1 d. Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos (LLKS), Lietuvos sąjūdžio Kauno Tarybos bei Kovo 11-osios gatvės bendrijos atstovai kartu su […]

lapkričio 6, 2019

Kėdainių kultūros centro Vilainių skyriaus vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Volungė“ (vadovė Virginija Čereškienė-Beviršė) iš IX tarptautinio festivalio-konkurso „Samocviti“ (Lvovas, Ukraina) […]

lapkričio 4, 2019

Socialiniuose tinkluose užvirusi diskusija dėl Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios ir jos aplinkos sutvarkymo darbų prasidėjo šiek tiek per anksti. […]