15 vasario, 2021

Bulvių sėklos – eksperimentams žemės ūkio darbuose ir virtuvėje

Jei reikėtų įvardinti lietuvių mėgiamiausią daržovę, iš daugelio lūpų sutartinai sklistų tas pats pavadinimas. Tai – bulvė! Nors dažno virtuves užkariauja ir egzotiškesni patiekalai, tačiau savo lyderiaujančių pozicijų neapleidžia ir jo didenybė bulvių. Tiesa, faktas, jog bulvių veislės skiriasi tarpusavyje, akivaizdus net ir nedideliam gurmanui. Skonis, spalvas, tekstūra, tinkamumas vienam ar kitam patiekalui gaminti. Tai – pagrindiniai požymiai, pagal kuriuos, ragaudami bulvę, galime atspėti pastarosios veislę. Tad straipsnio tema – pagrindinės bulvių veislės, dažniausiai atsiduriančios lietuvių lėkštėje. Tikime, jog, perskaitę ir įsisavinę naują informaciją, nuo šiol bulves pirksite tikslingai, o ne griebsite pirmą pasitaikiusį variantą prekybos centre. Ir cepelinai ar bulvių košė kiekvieną kartą pavyks tobulai!

„Vineta“ – NR.1 ant lietuvių stalo

„Vineta“, kalbant apie šios vegetacijos periodą, priklauso ankstyvųjų bulvių veislei. Jei norite ne tik naudotis kitų darbo vaisiais, bet ir patys turite planų išbandyti savo jėgas žemės ūkyje, bulvininkystės „karjeros“ pradžiai drąsiai rinkitės šią veislę. Nereikli dirvožemiui, nebijanti tokių nepalankių augalams veiksnių kaip maras, sausra ir panašiai bei visada žadanti vidutinį ar gausų derlių. Dėl tokio tvirto „charakterio“, ši bulvė puikiai augs ir ekologiniuose ūkiuose. „Vineta“ – taip pat puikiai sandėliuojama veislė: savas, puikiai išsilaikiusias bulves tikrai valgysite, kaip sakoma, iki šviežių.

Kokiu pavidalu patiekti šias bulves savo skrandžiui? Tai – vidutiniškai krakmolinga bulvė, sukrintanti į miltų pavidalo tekstūrą, tad idealiausiai tinka bulvių košei gaminta. Išvirta išlaiko estetiką ir nepapilkėja, tad derės ir prie šaltibarščių dubenėlių. Tiesa, šios rūšies bulvėse esančio krakmolo pakaks ir tvirtiems cepelinams pagaminti.

„Jelly“ – bulvė, subalansuota keptų bulvyčių mėgėjams

Tai – vidutinio vėlyvumo, itin derlinga bulvė, visų pirma sužavinti savo estetiška prekine išvaizda. Visas bulvių derlius užauga panašaus dydžio (vidutiniai ar dideli gumba), tad idealiai tinka pakavimui. Derliaus, patręšus žemę bei esant pakankamai drėgmei, galima tikėtis gerokai didesnio nei vidutinio. Puikiai tinka sandėliavimui.

Prapjovus gelsvą, ovalios formos gumbą, pasitinka geltonas minkštimas. Jei mėgstate gruzdintuvėje skrudintas bulvytes „fri“, rinkitės būtent „Jelly“ veislę. Tobulas skonis garantuotas! Idealiai tinka ir orkaitėje keptoms bulvėms: šios tiesiogine prasmes ištirps burnoje ir papirks gomurį švelniu, maloniu skoniu.

„Laura“ – viena plačiausiai kulinarijoje pritaikoma bulvių veislė

Dirvožemio atžvilgiu šiek tiek reikli, bet, išpildžius visus „įgeidžius“, atnešanti itin gausų, vidutinio ankstyvumo derlių bulvių veislė. Didelis gumbas rausvos spalvos odele ir gelsvu vidumi – tikras bulvių grožio etalonas!

Tačiau tikroji „Lauros“ vertė išryškėja kulinarijoje bei analizuojant jos sudėtį (aukšta maistinė vertė, nedidelis cukraus kiekis). Savo rūsyje turėdami šią bulvę, alkani tikrai nebūsite! Net lietuvių tarpe populiariausi bulviniai patiekalai (cepelinai, kugelis, bulviniai blynai), bet ir jau minėtos bulvytės „fri“, bulvių salotas, sriuba ar garnyras: visi patiekalai puikiai pavyks ir bus tobulo skonio!

„Anuschkaׅ“ – „dietinė“ bulvė

Tai – bulvių sėkla, verta dėmesio ne tik dėl savo nuotaikingo pavadinimo, bet ir reprezentatyvios išvaizdos ir puikios maistinės vertės. Ši, labai ankstyvos veislė bulvė, geriausiai auga vidutinio derlingumo bei derlingoje, drėgnoje dirvoje. Norite sulaukti įspūdingo dydžio gumbų? Padaiginkite sėklą prieš sodinimą ir, pasodinę, pridenkite plėvele. Sandėliuojama puikiai išsilaiko. „Anuschka“ – salotinė bulvė, idealiai tinkanti ne tik figūra besirūpinantiems, bet ir diabetu sergantiems žmonėms.

Šios ir kitos bulvių sėklos – saka.lt interneto svetainėje laukia tiek besiverčiančių profesionaliais žemės ūkio darbais, tiek ir norinčių išbandyti savo jėgas šioje veikloje. Aišku, galite įsigyti jau užaugintų pasirinktos veislės bulvių ir leistis į kulinarinius eksperimentus virtuvėje.

 

 

 

 

 

 

 

 


16 balandžio, 2021

Du didieji miestai – Vilnius ir Kaunas – vis dar išlieka pagrindiniais vidinės migracijos centrais šalyje ir traukia norinčiuosius ištrūkti […]

15 balandžio, 2021

Kiekvieną dieną Lietuvoje registruojama po kelias dešimtis tūkstančių mažaverčių siuntų iš ne Europos Sąjungos (ES) valstybių. Nuo liepos 1 d. […]

15 balandžio, 2021

Lietuvos įmonės vis daugiau dėmesio skiria savo tvarumui, todėl siekia naudoti iš atsinaujinančių išteklių gaunamą energiją. Tačiau tai darant verslui […]

14 balandžio, 2021

Šiandien Seimo Antikorupcijos komisija posėdyje nagrinėjo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) veiklos skaidrumo užtikrinimą ir korupcijos rizikas įvežamos mėsos […]

14 balandžio, 2021

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) primena, kad gyventojai, kurie 2020 m. vykdė individualią veiklą, įtrauktą į […]

12 balandžio, 2021

Konkurencijos taryba išnagrinėjo informaciją dėl Kauno miesto savivaldybės skirtos paramos M.A.M.A. renginio organizatoriams ir paragino savivaldybę įteisinti suteiktą paramą, kad […]

12 balandžio, 2021

Jeigu jiems kažkas skolingi, žmonės dažniausiai elgiasi dvejopai. Vieni labai aršiai reaguoja į skolininkus ir nuolat jiems primena apie turimus […]

9 balandžio, 2021

2020-ieji, pasaulinės pandemijos metai, nacionalinės plėtos įstaigai „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) buvo iššūkių ir tuo pačiu sparčios plėtros metai […]

8 balandžio, 2021

Ketvirtadienį, balandžio 8 d., įvyko naujojo Smiltynės perkėlos kelto korpuso blokų sujungimo ceremonija. Šiuo įvykiu pažymėtas naujas laivo statybos etapas. […]

7 balandžio, 2021

Valstybė ir savivaldybės, dalyvaudamos įmonių ir viešųjų įstaigų valdysenoje, ne visada užtikrina, kad jų veikla būtų pagrįsta gerojo valdymo principais, […]

7 balandžio, 2021

Siekiant užtikrinti saugią ir nepertraukiamą Palangos oro uosto veiklą bei išvengti skrydžių ribojimų dėl susidėvėjusios infrastruktūros, šio oro uosto lėktuvų […]

Asmeninio archyvo nuotr.
7 balandžio, 2021

Keturių Jungtinėje Karalystėje studijuojančių vilniečių komanda nusprendė atgaivinti lietuvių kultūroje naudotus elementus. Taip gimė prekinis ženklas „nebaltas“, kurio drabužiai apjungia […]

3 balandžio, 2021

Nuo 2020 m. liepos 1 d. ėmus taikyti vadinamąjį automobilių taršos mokestį Lietuvoje pastebimai mažiau užregistruojama įvairių rūšių transporto priemonių, […]

3 balandžio, 2021

Artėjant Velykoms retas pirkėjas iš parduotuvės išeina nenusipirkęs bent kelių dešimčių kiaušinių. Bet ar iš tiesų ši prekė nuo parduotuvių […]

2 balandžio, 2021

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) atmetė kino filmų platintojos „Theatrical Film Distribution“ skundą ir patvirtino Konkurencijos tarybos išvadas, kad bendrovė […]

Verslo psichologė Laura Rimkutė
31 kovo, 2021

Automatizacija šiandien jau yra tapusi neatsiejama verslo dalimi – tokie  sprendimai palengvina ir pagreitina daugybę veiklos procesų. Nors automatizuoti sprendimai […]

31 kovo, 2021

Verslumo ir eksporto plėtros agentūra „Versli Lietuva“, siekdama užtikrinti verslumo skatinimo paslaugų prieinamumą visoje šalyje, kovo 31 d. atidarė šešis […]

30 kovo, 2021

Dalis pirkėjų tikriausiai iki šiol prisimena paskutiniąsias šventes pandemijos laikotarpiu, kai norėdami įsigyti ar atsiimti internetu užsakytų prekių, buvo priversti […]

27 kovo, 2021

Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA) baigė kvietimo pagal priemonę „Gatvių apšvietimo modernizavimas“ paraiškų priėmimą. Paraiškas pateikė 13 šalies savivaldybių administracijų […]

25 kovo, 2021

Auto stiklų keitimas – tai išmintingas pasirinkimas visiems, norintiems įbrėžtą, įtrūkusį ir įdaužtą automobilio stiklą pakeisti nauju. Nepažeistas automobilio stiklas […]