11 birželio, 2015

Dėl ryžių ir krabų skonio salotų susirgusiųjų skaičius auga

Panevėžio visuomenės sveikatos centras (toliau – Centras) praneša, kad iš VšĮ Panevėžio Respublikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gavo daugiau skubių pranešimų apie susirgimus ūmiomis žarnyno infekcijomis. Medikų pagalbos jau prireikė 23 asmenims, iš jų – 7 vaikams. Visi susirgusieji nurodė namuose valgę prekybos centre Maxima LT, UAB (Klaipėdos g. 92, Panevėžys) pirktas ryžių ir krabų skonio lazdelių salotas. Įtariama, kad ligoniai galėjo užsikrėsti salmonelioze. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informavo, kad 2015-06-09 patikrino minėtą prekybos centrą. Laboratoriniam ištyrimui buvo paimti 3-jų pavadinimų maisto produktų ir nuoplovų mėginiai ir nurodė atlikti kulinarijos cecho bei skyriaus patalpų, įrangos ir inventoriaus generalinį valymą ir dezinfekciją. Epidemiologinis tyrimas tęsiamas toliau.

Centro duomenimis, 2015 m. sausio – gegužės mėn. Panevėžio apskrityje buvo užregistruoti 27 salmoneliozės atvejai. Praėjusiais metais Panevėžio apskrityje buvo užregistruoti 143 susirgimai salmonelioze, kur sergamumo rodiklis siekė 6,03 atv./10 tūkst. gyv., tuo tarpu Lietuvoje sergamumas šia liga buvo beveik 2 kartus mažesnis – 3,28 atv./10 tūkst. gyv. (962 susirgimai).

Centro specialistai primena, kad salmoneliozės profilaktikai svarbu laikytis saugaus maisto tvarkymo taisyklių: laikytis švaros (visada plauti rankas prieš maisto ruošimą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, pasinaudoję tualetu ir prieš valgį, o visus virtuvės paviršius, įrankius, indus, kurie buvo naudoti maisto rošimui, kruopščiai išplauti); atskirti žaliavą nuo paruošto maisto (atskirai laikyti žalią mėsą, paukštieną, žuvį nuo kitų maisto produktų, jų dorojimui naudoti atskiras lenteles ir peilius, arba po sąlyčio su šiuo maistu juos gerai nuplauti vandeniu su indų plovikliu ir išdžiovinti. Šaldytuve svarbu laikyti maistą taip, kad jis nesiliestų su žaliava); termiškai gerai apdoroti maistą (gerai išvirti arba iškepti gyvūlinį maistą, iš mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas); tinkamai laikyti maistą (nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val., nedelsiant atvėsinti nesuvartotą arba greitai gendantį maistą, o karštus patiekalus iki pateikimo svarbu laikyti ne žemesnėje kaip 60 °C temperatūroje); rinktis šviežią ir nesugedusį maistą (maisto gaminimui vartoti tik švarų geriamąjį vandenį, nevartoti nepasterizuoto arba nevirinto pieno ir jo produktų, kruopščiai nuplauti vaisius ir daržoves, ypač vartojamus be šiluminio apdorojimo).


7 kovo, 2024

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai kasmet vykdydami erkių stebėseną pasirinktose Lietuvos vietovėse mato, kad erkės aktyvios nuo pat kalendorinio […]

21 rugsėjo, 2023

Susirgimų erkiniu encefalitu skaičius Lietuvoje yra didžiausias Europoje, skelbia Vilniaus visuomenės sveikatos biuras „Vilnius sveikiau“. Europos ligų prevencijos ir kontrolės […]

13 rugsėjo, 2023

Dauguma Lietuvos gyventojų vartoja viešai tiekiamą geriamąjį vandenį, kuris yra patikimai apsaugotas nuo taršos, jo kokybė yra griežtai reglamentuota ir […]

GMP tarnybos atidarymas
6 liepos, 2023

Liepos 1 d. oficialiai darbą pradėjo naujoji nacionalinė Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnyba. Per nepilnus dvejus metus įgyvendinus greitosios pagalbos […]

29 birželio, 2023

Birželio 29 d., ketvirtadienį, Sveikatos apsaugos ministerijoje pirmą kartą Lietuvos vaistininkystės istorijoje pasirašytas visuotinis Lietuvos vaistininkų profesinės etikos kodeksas. Kodeksą […]

5 gegužės, 2023

Penktadienį gauti pranešimai apie dar 3 legioneliozės atvejus, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). Du atvejai užfiksuoti Kauno rajone ir […]

Arūnas Dulkys lankėsi Plungėje
23 kovo, 2023

Pirmadienį, kovo 20 d., sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys lankėsi Plungės gydymo įstaigose: greitosios medicinos pagalbos stotyje, dviejose pirminės sveikatos […]

Arūnas Dulkys Rokiškyje
22 vasario, 2023

Rokiškio gydymo įstaigose apsilankęs sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys akcentavo, kad turi būti užtikrintas bendradarbiavimas tarp pirminės ir antrinės grandies […]

6 vasario, 2023

Biržų pilyje įvyko iškilmingi „Metų specialisto“ apdovanojimai, skirti išreikšti padėką visuomenės sveikatos specialistams, savo darbais ir iniciatyvomis reikšmingai prisidėjusiems prie […]

17 sausio, 2023

Paskelbti šalyje vykusios viktorinos „Ligų prevencija: žinoti ir tikrintis“ nugalėtojai. Puikias žinias apie ligų prevencijos programas, atsakydamos į klausimus, pademonstravo […]

3 lapkričio, 2022

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento Plungės skyriaus specialistai primena, kad patalpose mikroklimatą lemia trys pagrindiniai […]

4 rugpjūčio, 2022

Sveikatos apsaugos ministerija informuoja apie dar du patvirtintus beždžionių raupų atvejus Lietuvoje. Beždžionių raupai diagnozuoti 20–29 m. ir 30–39 m. […]

21 liepos, 2022

Nuo rugpjūčio 1-osios sudaroma galimybė pasiskiepyti antrąja sustiprinančiąja COVID-19 vakcinos doze Lietuvos gyventojams, susiduriantiems su didesne sunkios ligos rizika. Toks […]

8 liepos, 2022

Seimui pritarus sveikatos reformai per artimiausius penkerius metus sveikatos sistemą sustiprins daug naujovių: nuo naujų gydytojų etatų iki modernių diagnostikos, […]

SAM apžvelgia COVID-19
21 birželio, 2022

Lietuvoje dominuojanti Covid-19 ligos Omikron atmaina pastarosiomis savaitėmis vėl kilstelėjo sergamumo rodiklius, tačiau Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai ramina: atvejų […]

22 vasario, 2022

Nuo trečiadienio, vasario 23 d., izoliuotis turės tik tie asmenys, kurie gaus teigiamą PGR tyrimo arba antigeno testo atsakymą ar […]

8 vasario, 2022

Atsisakyta medicininės reabilitacijos paslaugų skyrimo pagal siuntimams planuojamas lėšas (kvotas), praneša Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK). Sutartinė […]

29 sausio, 2022

Daug metų Lietuvoje dantų protezavimo kompensavimas buvo opi problema – savo eilės žmonės kartais laukdavo po kelerius metus. Pastaraisiais metais […]

29 sausio, 2022

Pastarosiomis dienomis sparčiai augant COVID-19 ligos atvejų skaičiui (paskutinių 7 dienų vidurkis parai – 7185 nauji atvejai), padidėjo ir testavimo […]

28 sausio, 2022

2022 m. vasario 1 d. visoje Europos Sąjungoje (ES) įsigalios atnaujinta ES Skaitmeninių COVID pažymėjimų išdavimo tvarka. Pagal pilną vakcinacijos […]