28 gruodžio, 2022

Julija Steponavičiūtė pasakoja apie laimę teikiantį maistą ir dalinasi gurmanišku receptu

Tinkamai paruoštas ir reikiamais ingredientais papildytas maistas gali sumažinti nerimą, suteikti emocinį komfortą bei pagerinti psichologinę sveikatą. Tai rodo ne tik moksliniai tyrimai, bet ir praktinė patirtis, kurios rezultatus patvirtina maisto tinklaraštininkė Julija Steponavičiūtė. Ji pataria, ką valgyti, norint patirti džiaugsmą, kokie produktai šį jausmą suteikia, ir dalinasi gurmaniško teriyaki lašišos bei ryžių dubenėlių su Briuselio kopūstais receptu.  

Esame tai, ką valgome

Patiekalai, gausūs tekstūromis ir spalvomis. Toks maistas, sako J. Steponavičiūtė, maisto mylėtojų atpažįstama kaip „Kitchen Julie“, jai pačiai teikia didžiausią laimės jausmą. Todėl maisto tinklaraštininkė mėgsta įprastus patiekalus papildyti netikėtais ingredientais, kurie žaismingai paįvairina lėkščių turinį.

„Savo visaverčių pietų neįsivaizduoju be daržovių ir sriubos. Pastaroji mano komfortiško maisto sąraše užima itin aukštą vietą – ypač keliaujant. Apskritai, kurdama patiekalų receptus, gamindama, visada pagalvoju apie tai, koks maistas gali suteikti laimės. Todėl kiekvienas skonis, visų pirma, kupinas džiaugsmo man pačiai. Manau, labai svarbi yra patiekalo visuma. Ne tik jo patiekimas, skonis ar išvaizda, o bendras rezultatas“, – pažymi maisto tinklaraštininkė.

Toks patiekalas, anot J. Steponavičiūtės, veikia kaip jutiminė terapija. Taigi tinklaraštininkei labai artimas yra holistinis požiūris į žmogaus sveikatą. Tai, jos teigimu, reiškia, kad maistas ir mūsų savijauta yra labai glaudžiai susiję.

„Suprantu, kaip stipriai per skrandį esame veikiami valgomų produktų. Todėl savo kasdienę mitybą stengiuosi kruopščiai apgalvoti. Rūpinuosi, kad gaučiau pakankamai produktų, kurie palaiko sveiką žarnyno mikrobiotos – jame esančių mikroorganizmų ląstelių – balansą. Tai yra kokybiškos gyvensenos ir sveikatos garantas“, – teigia J. Steponavičiūtė.

Lepinasi ne tik pačios ruoštu maistu

Paklausta, ar gamindama specialiai vieną ar kitą laimės suteikiantį produktą įtraukia į savo receptus, „Kitchen Julie“ šypsosi turinti keletą savo favoritų. Todėl pačios ruoštiems patiekalams ji stengiasi naudoti daug šviežių žolelių, svogūnų, salotų, česnakų ir citrinos sulčių.

„Tai ingredientai, kurie natūraliai gerina žarnyno sveikatą. Kartu – suteikia laimės jausmo. Todėl, jei tik leidžia recepto konceptas, stengiuosi, kad patiekalai būtų maistingi. Tačiau maistą pati ruošiu ne visada. Mėgstu save ir palepinti, užsisakyti kokybiškų patiekalų iš mylimų restoranų bei kavinių į namus. Labiausiai patinka vietnamietiška virtuvė, pagal geriausias itališkas tradicijas ruoštos picos. Kartais renkuosi ir klasikinius indiškus patiekalus“, – pasakoja J. Steponavičiūtė.

Maisto pristatymo platformos „Wolt“ vadovė Baltijos šalims Liis Ristal, patvirtina, kad lietuviai, norintys save palepinti maistu, renkasi Azijos virtuvę. Šių šalių virtuvę atstovaujantys restoranai šiemet buvo vieni populiariausių lietuvių pasirinkimų platformoje.

„Lietuviai turi gerą skonį ir mėgsta kokybišką maistą, todėl juos nuolatos savo kulinariniais šedevrais džiugina tiek jau pamėgtos vietos, tiek naujai įsikūrę restoranai. Norime, kad jų kasdienis darbas būtų įvertintas, o klientai turėtų progą balsuodami padėkoti už savo favoritų pastangas. Taigi šiemet vėl rengiame jau tradiciniais tapusius „Wolt“ restoranų apdovanojimus. Visi už savo favoritus iki gruodžio 31 d. galės balsuoti 9 kategorijose. Taip programėlės vartotojai gauna galimybę reitinguoti restoranus, kuriuose labiausiai mėgsta pusryčiauti, pietauti ar ragauti desertus, ir juos pagirti už visų metų įdirbį“, – kalba L. Ristal.

Dalinasi laimės kupinu receptu

Steponavičiūtė kviečia išmėginti ir savo jėgas virtuvėje ir dalinasi gurmanišku teriyaki lašišos bei ryžių dubenėlių su Briuselio kopūstais. Pasak jos, šis receptas yra itin lengvai paruošiamas, o patiekalo skonis išties suteiks laimės.

Mokslininkų tyrimai rodo – nerimą gali mažinti tam tikri maisto produktai, turintys magnio, cinko, omega-3 riebiųjų rūgščių, probiotikų, triptofano, B grupės vitaminų, antioksidantų. Viso to ir kupinas ir šis patiekalas.

 Teriyaki lašišos ir ryžių dubenėliai su Briuselio kopūstais

2 lašišos dubenėlių porcijoms reikės:

  • 300 g šviežios lašišos,
  • 2 šaukštų pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus
  • 2–3 šaukštų sezamų sėklų aliejaus
  • 250 g Briuselio kopūstų
  • trečdalio stiklinės baltų arba rudų basmati ryžių
  • 250–500 ml vištienos arba daržovių sultinio
  • jūros druskos pagal skonį
  • patiekimui – šviežio agurko arba špinatų lapų, žiupsnelio smulkintų džiovintų arba šviežių aitriųjų paprikų, žaliosios citrinos, saujelės skrudintų sezamų sėklų

Teriyaki padažui reikės:

  • ketvirčio stiklinės klasikinio japoniško sojos padažo
  • 4 šaukštų klevų sirupo
  • 2 šaukštų ryžių acto (galima keisti obuolių arba baltojo vyno actu)
  • 1 šaukštelio česnakų miltelių
  • 1 šaukšto kukurūzų krakmolo

Gaminimas:

  1. Ryžius nuplaukite po šaltu tekančiu vandeniu, išvirkite švelniai pasūdytame vandenyje arba į vandenį įmaišykite sultinio – ryžiai virdami įsigers papildomo skonio.
  2. Paruoškite lašišą, sumaišykite visus padažo ingredientus, išskyrus kukurūzų krakmolą. Nedideliame indelyje sumaišykite krakmolą su keliais šaukštais padažo iki vientisos konsistencijos. Sumaišykite padažą su krakmolo mišiniu ir užpilkite juo lašišą.
  3. Nuplaukite daržoves, agurkus supjaustykite plonomis riekelėmis, Briuselio kopūstus perpjaukite perpus. Tada įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberkite kopūstus, apkepkite, kol švelniai paruduos. Įpilkite šiek tiek vandens arba sultinio ir uždenkite dangčiu. Troškinkite vidutiniame karštyje 10 minučių, kol kopūstai suminkštės. Atidenkite, leiskite likusiai drėgmei išgaruoti ir kopūstams dar kartą apskrusti. Pasūdykite pagal skonį.
  4. Įkaitinkite didelę keptuvę, įpilkite sezamų aliejaus, įdėkite lašišą odele žemyn. Kepkite vidutiniame karštyje, kol odelė apskrus, tuomet apverskite. Apkepkite 1–2 minutes, supilkite teriyaki padažą. Kaisdamas jis pradės tirštėti. Kaitinkite lašišą padaže dar 5 minutes, vis apšlakstydami padažu.
  5. Paruoškite dubenėlius: dėkite ryžius, Briuselio kopūstus, lašišą, agurkus. Keptuvėje likusį padažą išpilkite ant lašišos. Lašišą apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, o agurkus – šlakeliu sezamų aliejaus. Viską apibarstykite sezamų sėklomis bei aitriaisiais pipirais.

Skanaus!


17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

8 balandžio, 2024

Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje […]

4 balandžio, 2024

Kai kalbama apie važiavimą motociklu, šalmas nėra tik saugos įranga – tai geriausia motociklininko apsauga negailestingame asfalto ir greičio pasaulyje. […]

4 balandžio, 2024

Prabangaus svetingumo srityje siekis sukurti nepamirštamą pirmąjį įspūdį svečiams yra meno forma. Didėjant konkurencijai, prabangūs kurortai nuolat ieško naujoviškų būdų, […]

4 balandžio, 2024

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurios metu buvo organizuojamos sportinės mankštos […]

3 balandžio, 2024

Sveiki ir laimingi santykiai – juos turėti nori visi, tačiau, ar juos sukurti bei palaikyti yra labai sunki užduotis? Pats […]

29 kovo, 2024

Per Velykas išvykdami lankyti artimųjų pasiimame tiek daiktų, kad jų talpinimas į automobilį tampa tikru išbandymu. Bagažinės ne visada pakanka, […]

29 kovo, 2024

Didieji prekybos tinklai skelbia Velykų sekmadienį durų neatversiantys – sutrumpintu laiku dirbs tik dalis budinčių bei autonominės parduotuvės. Tačiau Vilniaus, […]

28 kovo, 2024

Artėjant moksleivių pavasario atostogoms dalis šeimų kartu su atžalomis planuoja keliones į užsienį. Psichologė atkreipia dėmesį, kad išvykos į svečias […]

26 kovo, 2024

Savaitgalio išvykos įgauna pagreitį! Telšių regiono lyderis – Žemaitijos turizmo informacijos centras – kviečia jus į viešnagę Telšiuose ir Telšių rajone […]

25 kovo, 2024

Pastaraisiais metais ėmė sparčiai populiarėti termo rūbai. Tai funkcionali apranga, pasižyminti termoreguliacinėmis savybėmis. Ji skirta palaikyti komfortiškai kūno temperatūrai esant […]