21 gruodžio, 2023

Maisto tinklaraštininkė Amelija: apie kokybiškų produktų svarbą, vaikystės skonius ir neįsivaizduojamą gyvenimą be pieno

Pasaulis jau daugiau nei du dešimtmečius seka įvairius maisto tinklaraštininkus, kurie su žmonėmis noriai dalijasi receptų paslaptimis, įgūdžiais virtuvėje ir pasakojimais apie maistą. Maisto tinklaraščių krikštatėviu laikomas amerikietis Jim Leff, kuris dar 1997 m. internete ėmė pasakoti apie tai, ką jis valgo pietums bei dalintis maisto nuotraukomis. Į Lietuvą ši mada atėjo maždaug prieš 15 metų, o dabar ne vienas maisto tinklaraštininkas yra subūręs milžiniškas gerbėjų auditorijas. Dažnai tokios socialinių tinklų personos daro didelę įtaką žmonių valgymo įpročiams. Ne išimtis ir viena populiariausių šalies maisto tinklaraštininkių – Amelija Kuzmarskė.

Maisto tinklaraštininkės prioritetas – produktų kokybė

A. Kuzmarskės sekėjų armija „Instagram“ socialiniame tinkle išties įspūdinga – jos maisto kelionę ir asmeninį gyvenimą šiame socialiniame tinkle stebi daugiau nei 100 tūkst. sekėjų. Influencerės karjerą trijų vaikų mama pradėjo 2018 m., kai gimus jauniausiai dukrai, pajuto vidinį norą dalintis motinystės keliu ir iššūkiais. Vėliau Amelija atrado ir kitą nišą, kurią padiktavo jos pomėgis maisto gaminimui. Moteris pasakoja, kad jai malonumą kelia neragautų produktų ragavimas, naujų skonių atradimas ir eksperimentai virtuvėje. Jau ne vienus metus šiais džiaugsmais ji dalinasi ir su sekėjais. „Mėgstu gaminti paprastą, bet neprastą maistą”, – sako influencerė. Galbūt todėl ir maisto kokybei ji skiria didžiulį dėmesį.  „Noriu, kad aš ir mano artimieji būtų sveiki. Todėl visada stengiuosi atsirinkti sveikesnius produktus. Tikiu, kad nuo maisto kokybės ir pasirinkimų, priklauso žmogaus sveikata, savijauta bei, žinoma, patiekalo skonis”, – pasakoja A. Kuzmarskė.

Maisto tinklaraštininkės meilė maistui susijusi ir su jos atsiminimais iš vaikystės. „Pamenu, kaip per mano gimtadienį, birželį, mama man nuskindavo pirmųjų braškių darže. Skaniausia jas būdavo valgyti sutrintas su šiek tiek cukraus ir užpiltas šaltu pienu. Net saldu prisiminti tą pienišką pirmųjų daržo braškių skonį iš vaikystės”, – prisimena moteris.

Be pieno savo šaldytuvo neįsivaizduoja

Ji sako, kad ir dabar naminis maistas – jos šeimos mitybos pamatas. Amelija pasakoja labai mėgstanti kepti sausainius, keksus, pyragus, bandeles ar duoną. Nenuostabu, kad šalia visų kitų produktų jos šaldytuve, ypatingai svarbią vietą ten užima pienas. „Mūsų šaldytuve pieno galima rasti visada. Savaitgaliais su šeima mėgstame kepti blynus ar vaflius. Mano vaikai apskritai labai mėgsta pieną, todėl be jo neįsivaizduoju ne tik savaitgalio, bet ir apskritai savo šaldytuvo”, – tvirtina garsi moteris.

Kadangi tai neatsiejama Amelijos šeimos raciono dalis, pieno kokybei ji taip pat skiria didžiulį dėmesį. „Pas močiutę gerdavau kaimišką pieną, nes ji turėjo karvę. Tačiau gyvenant dabartinį gyvenimą, gauti tokio pieno man būtų sudėtinga. Todėl dabar renkuosi kokybiškiausią pieną, kokį žinau, ir pasakysiu atvirai, man tai yra „Dvaro” pienas. Kai atrandu kokybišką ir tinkamą produktą, nematau prasmės ieškoti kitų”, – pripažįsta moteris. Šio pieno gamintojai taip pat pabrėžia ypatingą svarbą skiriantys kokybei. Pienas yra superkamas iš didžiųjų modernių ūkių, kuriuose karvės yra auginamos geriausiomis sąlygomis. Tad ir toks produktas – kur kas vertingesnis, mat turi daugiau baltymų, didesnę maistinę vertę ir yra daug švaresnis.

Pienas, išsaugojęs vertinguosius baltymus

Vertinantys kokybišką pieną puikiai žino, koks turi būti jo skonis, tačiau kokybiškas pienas turi pasižymėti ir savo išsaugotomis maistinėmis savybėmis. Kadangi „Dvaro“ pienas yra pasterizuojamas žemoje temperatūroje, tai padeda išlaikyti  maistinę ir biologinę vertes, o svarbiausia –  išsaugoti vertinguosius baltymus. Toks pienas visada yra natūralaus, šviežio, gaivaus skonio.  Žema pasterizacijos temperatūra –  tik vienas iš veiksnių, užtikrinančių išskirtinę „Dvaro“ pieno kokybę, pabrėžia AB Pieno žvaigždės filialo Panevėžio pienas gamybos vadovė Ernesta Juškevičienė

Kadangi didelį dėmesį skiria perkamo produkto kokybei, maisto tinklaraštininkė A. Kuzmarskė pripažįsta ir pati apsilankiusi įmonės gamykloje. „Mačiau visą pieno kelią – nuo jo pristatymo iki jo išvežimo į prekybos vietas. Mane sužavėjo gamyklos modernumas bei žmonės, kurie ten dirba”, – pasakoja Amelija.

Maisto tinklaraštininkė A. Kuzmarskė tikina, kad kiekvienas žmogus savo maisto racioną turėtų pildyti pagal savo prioritetus. „Šiais, greitos informacijos laikais, labai sunku nepasimesti tarp įvairių tyrimų, straipsnių ir nurodymų, kas yra sveika, o ko reikėtų vengti. Aš skaitau patikimą informaciją, ją tikrinu ir pritaikau savo poreikiams”, – pasakoja daugiau nei 100 tūkst. sekėjų turinti influencerė.


2 gegužės, 2025

Žiniasklaidos laisvės padėtis pasaulyje blogesnė nei kada nors anksčiau, teigiama penktadienį paskelbtame naujausiame nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) pasauliniame […]

28 balandžio, 2025

Reaguodama į balandžio 27 d. Vilniaus regiono atliekų rūšiavimo gamykloje įvykusį gaisrą ir galimus iššūkius dėl atliekų tvarkymo, Vilniaus rajono […]

27 balandžio, 2025

Vilniuje sekmadienį tūkstančiai dalyvavo Katedros aikštėje vykusiame proteste prieš planuojamą nekilnojamojo turto (NT) mokestį „NE gyvenamojo būsto mokesčiui!“.  Dar neprasidėjus […]

27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

26 balandžio, 2025

Kai kiekviena minutė svarbi, tradiciniai siuntimo būdai ne visada atitinka lūkesčius. Tokiais atvejais puiki išeitis – express siuntos, kurios leidžia […]

26 balandžio, 2025

Apie tvarią energetiką, klimato kaitos problemas ir nuolat augančias elektros kainas internete rašoma nuolat – tai tikrai ne naujiena. Tačiau […]

25 balandžio, 2025

Namų tvarkymas žmonėms sukelia labai skirtingas emocijas. Vieniems tai yra vienas nemėgstamiausių darbų, o kitiems – savotiška meditacija leidžianti pailsėti […]

24 balandžio, 2025

Trečiadienį su savivaldybių merais susitikusi krašto apsaugos ministrė Dovilė Šakalienė aptarė šalies saugumo situaciją, planuojamus pokyčius ir regionų vaidmenį visuotinėje […]

24 balandžio, 2025

Miško kaina Lietuvoje yra nuolat kintantis rodiklis, priklausantis nuo daugelio veiksnių. Pastaraisiais metais miškų rinkos tendencijos rodo stabilų augimą, tačiau […]

23 balandžio, 2025

Pagerbiant iškilų Jo Šventenybės Popiežiaus Pranciškaus atminimą, Vyriausybės nutarimu šį šeštadienį, balandžio 26 d., Lietuvoje skelbiamas gedulas. Trečiadienio posėdyje priimtas […]

23 balandžio, 2025

Sveikatos apsaugos ministerija teikia įstatymų pakeitimus, kuriais siekia pagerinti sveikatos paslaugų prieinamumą, suteikiant galimybę medikams teikti nuotolines paslaugas dirbant už […]

23 balandžio, 2025

Vilniaus miesto savivaldybėje trečiadienį pristatytas sostinės evakuacijos planas. Šis planas, kuris rengtas, remiantis Ukrainos, JAV miestų patirtimis, skirtas karinės invazijos, […]

23 balandžio, 2025

Ukrainoje žuvusiam Tomui Valentėliui nuspręsta skirti aukščiausią Krašto apsaugos sistemos apdovanojimą, sako krašto apsaugos ministrė Dovilė Šakalienė.  „Šiandien priėmiau sprendimą, […]

Arkivyskupas Gintaras Grušas. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
21 balandžio, 2025

Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas sako, kad popiežiaus Pranciškaus mirtis antrąją šv. Velykų dieną skatina tikėjimą prisikėlimu. Arkivyskupo teigimu, […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

15 balandžio, 2025

Šakių rajone du neblaivūs vyrai su savimi nešėsi karo laikų sprogmenį. Pirmadienio pavakare, 16 val. 32 min., buvo gautas pranešimas, kad […]

13 balandžio, 2025

Vykdant sveikatos apsaugos sistemos reformą sveikatos centrų pagrindu, Garliavoje duris atvėrė iš esmės atsinaujinęs Garliavos medicinos centro ir LSMU Kauno […]

Ąžuolyno bibliotekoje atrastas unikalus leidinys
11 balandžio, 2025

Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus, Baroko epochos poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (1595–1640) vardu pavadintas asteroidas „Sarbievius“. Asteroidą atrado VU Fizikos fakulteto […]

10 balandžio, 2025

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas paskyrė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui, Europos Parlamento (EP) nariui Vyteniui Povilui Andriukaičiui […]

Regionų naujienos