29 kovo, 2017

Mitybos specialistas: kartais riebalų vartojimą geriau ne riboti, o didinti

Neretai renkantis mėsą bijoma joje esančių gyvūninių riebalų kiekio, ypač tai akcentuojama lyginant kiaulieną su vištiena ir kalbant apie svorio metimą. Vis dėlto, mitybos ir sveikatingumo specialistas Artūras Sujeta tikina, kad yra atvejų, kai riebalų vartojimą geriau ne riboti, o didinti.

A.Sujeta teigia, kad riebalai atlieka be galo svarbias funkcijas mūsų organizme, nuo endokrininio – hormonų veiklos stabilumo užtikrinimo iki imuniteto stiprinimo. Jis vardija, kad žmogaus organizmui riebalai būtini kaip:

  • energijos šaltinis;
  • polinesočiųjų riebiųjų rūgščių šaltinis;
  • riebaluose tirpstančių vitaminų šaltinis.

„Sočiosios riebiosios rūgštys – gyvuliniai riebalai, sviestas — turėtų būti ribojamim jei žmogus turi polinkį į padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje, nėra  fiziškai aktyvus bei gali greitai nutukti. Tokiems žmonėms yra būtinos taip vadinamos mononesočiosios rūgštys ir polinesočiosios rūgštys, jų gausu daržovių aliejuje, piene, žuvyje“, aiškina specialistas.

Ilgina galiojimą – trumpina gyvenimą

Visiems be išimties šiuolaikinėje visuomenėje gyvenantiems žmonėms, pasak A. Sujetos, yra rekomenduojama riboti cukraus vartojimą, kurio gausu įvairiuose padažuose, patiekiamose šalia mėsos patiekalų, pavyzdžiui, keptų vištienos sparnelių.  Mitybos specialistai neabejoja, kad būtent cukrus yra vienas labiausių nutukimą bei aukštą kraujo spaudimą lemiančių veiksnių.  Tiesa, nereikėtų pamiršti ir tikrai pavojingos riebalų rūšies – transriebalų. Trans arba kitaip – hidrinti riebalai, pakeisti, pritaikyti pramoniniam naudojimui, prailgina produkto tinkamumo vartoti terminą ir gerokai patrumpina mūsų kokybiško gyvenimo trukmę. Taigi, neturint rimtų sveikatos problemų – per aukšto cholesterolio kiekio, nutukimo ar panašiai, riboti „švarių“ (ne trans) riebalų specialistas nerekomenduoja.

Paukštienos riebalai nebūtinai pavojingi

Pasak specialisto, paukštienoje esantys riebalai yra ne mažiau svarbūs mūsų organizmui, nei šioje mėsoje esantys baltymai. „Šimte gramų vištienos yra gausu vitamino A, kuris labai svarbus ne tik stipriems dantims, geram regėjimui, odai, bet taip pat reikalingas imunitetui, apsaugai nuo laisvųjų radikalų žalingo poveikio. Šis vitaminas taip pat yra tirpus riebaluose“, aiškina A. Sujeta.

Jis pamini, kad yra nemažai naujų mokslinių tyrimų, teisinančių net ir sočiuosius riebalus. Pavyzdžiui, amerikiečių atlikta analizė parodė, kad sočiųjų riebalų įtraukimas į mitybos racioną ir jų vartojimo padvigubinimas ar net patrigubinimas nelėmė tiriamųjų cholesterolio lygio kraujyje padidėjimo. Kita Amerikoje atlikta mokslinė analizė, publikuota prestižiniame mokslo žurnale „Plos one“, dar 2014 metais pateikė tuos pačius rezultatus net metaboliniu sindromu sergančių asmenų grupėje.  „Turint omenyje, kad vištiena apskritai laikoma mažai riebalų turinti mėsa, pavojingai viršyti riebalų kiekį vartojant šią mėsą apskritai yra sunkiai įmanoma“, aiškina A. Sujeta.

Šimte gramų vištienos yra apie 15 g riebalų,  iš kurių sotieji sudaro vos 3,23 g,  polinesotieji – 2,93 g, o mononesotieji riebalai – 6,44 g. Cholesterolio tokioje mėsoje gali būti apie 81 mg, tačiau valgant mėsą saikingai ir laikantis bendrų sveikos gyvensenos principų, jis bus tik į naudą.

Nepralenkiamas energijos šaltinis

Būtent paukštienoje esantys riebalai visada bus vertingi sportuojančiam žmogui vien todėl, kad pati paukštiena yra mėgstama ir rekomenduojama mėsa aktyviai gyvenantiems žmonėms. A. Sujeta sako, kad išskirti riebalų naudą sportuojantiems labiausiai galima kalbant apie energijos šaltinį. „Apie 65 kg sveriantis žmogus, turintis apie 12 proc. bendros riebalinės masės (o tai yra gana mažai kalbant apie vyrus ir labai mažai kalbant apie moteris) panaudojęs savo kūne visus energijos resursus iš angliavandenių, gautų apie 2500 kalorijų, kurių užtektu nubėgti maždaug 40 km. O panaudojus riebalų atsargas, susidarytų daugiau nei 70 000 kcal – šių kalorijų teoriškai užtektų nubėgti daugiau nei tūkstančiui kilometrų, žinoma, tiek bėgti mums tikrai nereikia, tačiau kaip energijos šaltinis žmogaus kūnui riebalai yra nepralenkiami“, pateikdamas pavyzdį juokauja specialistas. Todėl riebalai kaip energijos šaltinis tinka visiems žmonėms, tarp jų ir tiems, kurie mažina savo kūno svorį.


19 balandžio, 2024

Nors orai šiluma nelepina, tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo didysis tulpių žydėjimas jau pasirengęs tikram spalvų sprogimui: trečiąją […]

19 balandžio, 2024

Po Lietuvos žiedinių savivaldybių merų kreipimosi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį dėl nepritarimo rengiamai pacientų pavėžėjimo pertvarkai ministerija šią […]

19 balandžio, 2024

Kazlų Rūda pristatė bene pirmąjį Lietuvoje virtualų savivaldybės teritorijos žemėlapį, kuriame vienoje vietoje galima rasti lankytinas vietas, poilsio objektus, prekybos […]

Lietuvos suaugusiųjų rinktinė Europos čempionate / LSŠF nuotr.
18 balandžio, 2024

Prie stulbinančių Lietuvos sportininkų pasiekimų prisidėjo ir mūsų šalies šokėjai. Per pastarąsias kelias dienas Pasaulio sportinių šokių federacija (WDSF) surengė […]

17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

17 balandžio, 2024

Asociacija „Demencija Lietuvoje“ ir pasaulinė organizacija „Alzheimer‘s Disease International“ vykdo su demencija susijusių nuostatų tyrimą. Numatoma, kad demencijos sindromo poveikis […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

15 balandžio, 2024

Spuogais serga ne vien paaugliai brendimo laikotarpiu. Pastaruoju metu ryškėja ir nauja spuogų rūšis, kuri puola suaugusius. Ji kankina dvidešimtmečius, […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

12 balandžio, 2024

Ketvirtadienį į Alytaus policiją kreipėsi Vilniaus teritorinė ligonių kasa, kuri pranešė apie, kaip įtariama, apgaulės būdu iš biudžeto įgytus daugiau […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

8 balandžio, 2024

Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje […]

Arūnas Dulkys. ELTA / Dainius Labutis
5 balandžio, 2024

Penktadienį žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie prieš kelias savaites įvykusią jaunos Kauno klinikų slaugytojos savižudybę, Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys žada […]

4 balandžio, 2024

Kai kalbama apie važiavimą motociklu, šalmas nėra tik saugos įranga – tai geriausia motociklininko apsauga negailestingame asfalto ir greičio pasaulyje. […]