14 gegužės, 2015

Pietums lietuviai taupo: restoranuose valgo tik 1 iš 10

Kasdieniams pietums lietuviai linkę taupyti ir renkasi namuose gamintą maistą arba mažiausiai kainuojančius dienos pietų pasiūlymus, nors didžiausią dėmesį skiria maisto skoniui. Dienos pietų įpročių tyrimas parodė, kad 4 iš 10 lietuvių pietus atsineša į darbą arba grįžta pavalgyti į namus. Pietauti į kavinę ar restoraną mieste sako einantys 7 procentai gyventojų, bet ir jie dažniausiai renkasi mažiausiai, iki 5 eurų, kainuojančius dienos pietų pasiūlymus, rodo „Čili picos“ inicijuotas reprezentatyvus dienos pietų įpročių tyrimas.

„Tyrimas parodė, kad darbo dienomis nepietauja tik 6 proc. apklaustų dirbančiųjų. Pietūs yra svarbi darbo dienos dalis ne tik dėl būtinybės pavalgyti, tai reikalinga kokybiška pertrauka tarp darbų. Matome, kad darbo dienomis pietus kolegos dažniausiai valgo kartu arba tai būna galimybė susibėgti su netoliese dirbančiais draugais, šeimos nariais, susitikti su partneriais ar klientais. Kiekvienam restoranui dienos pietūs yra galimybė patenkinti įvairiapusius svečio poreikius, formuoti nuomonę apie restorano maistą, jo skonį ir kokybę, aptarnavimą bei kurti teigiamą emociją,” – teigia “Čili picos” tinklo direktorė Giedrė Kvedaravičienė.

Prioritetas – namuose gamintiems pietums

Tyrimas parodė, kad 22 proc. dirbančiųjų maistą į darbą atsineša iš namų, o 15 proc. per pietų pertrauką pavalgyti grįžta į namus. Pirmenybę namuose gamintam maistui dažniau teikia mažesnių miestų ir kaimo vietovių gyventojai, gaunantys vidutines ir didesnes pajamas.

Darbovietės kavinėje ar valgykloje kasdien pietauja kas penktas respondentas (19 proc.), o iš darbo aplinkos ištrūksta ir pietus miesto kavinėje ar restorane pasirenka 7 proc. apklaustųjų. Specialius dienos pietų meniu siūlančias kavines, picerijas ar restoranus dažniau renkasi 36-45 m. aukštąjį išsilavinimą turintys ir vadovaujančias pareigas užimantys didmiesčių gyventojai.

Nepietaujantys darbo dienomis teigia 6 proc. dirbančių gyventojų. Kitų būdų papietauti randa 4 proc. apklaustųjų.

Svarbiausia ne kaina, bet skonis

„Čili picos“ dienos pietų įpročių tyrimas parodė, kad dauguma gyventojų didžiausią dėmesį skiria per pietus valgomų patiekalų skoniui. Skonį kaip pagrindinį kriterijų, renkantis dienos pietus, nurodė 49 proc. apklaustųjų. Kainos reikšmė menkesnė – ji svarbiausia 16 proc. gyventojų. Didelį dėmesį gyventojai skiria ir patiekalų sudėčiai. Ją kaip pagrindinį kriterijų įvardijo 13 proc. respondentų.

Beveik kas dešimtam gyventojui (9 proc.) svarbi galimybė pasirinkti iš kelių patiekalų, dar 4 proc. pirmiausiai ieško greito maisto patiekimo. Aplinka, kurioje valgo, ir aptarnavimo kokybė svarbi 2 proc. atsakiusiųjų. 7 proc. nurodė dienos pietus pasirenkantys pagal kitus kriterijus.

Nors kaina, tyrimo duomenimis, daugumai nėra sprendimą, kur pietauti ir ką valgyti, nulemiantis faktorius, absoliuti dauguma gyventojų kasdieniams pietums renkasi mažiausiai kainuojantį pasiūlymą. 7 iš 10 (70 proc.) apklaustųjų teigia papietaujantys už 5 eurus ar mažiau. Ši dienos pietums skiriama suma nepriklauso nei nuo gaunamų pajamų dydžio, nei nuo užimamų pareigų.

Kiek daugiau, nuo 5 iki 10 eurų, dienos pietums išleidžia 14 proc. didmiesčiuose gyvenančių ir didesnes nei vidutines pajamas gaunančių gyventojų. Daugiau nei 10 eurų pietums darbo dienomis skiria 1 proc. apklaustųjų. Kad pietūs jiems nieko nekainuoja, nurodo 15 proc. respondentų.

„Tyrimas atskleidė, kad dienos pietų kainai gyventojai teikia mažesnę reikšmę nei maisto skoniui, tačiau kartu matome, kad dauguma renkasi mažiausiai kainuojančias pietų alternatyvas. Tai yra tam tikras iššūkis kavinėms ir restoranams: pasiūlyti skanius pietus už priimtiną kainą. Dienos pietūs nėra pagrindinis restoranų  pajamų šaltinis. Kaip matome iš tyrimo, didesnė dalis dirbančiųjų renkasi namų maistą ar darbo vietoje esančią kavinukę ar valgyklą. Tačiau specialūs restoranų dienos pietų meniu yra galimybė ugdyti klientų lojalumą. Jeigu papietauti su kolegomis atėję svečiai bus patenkinti maisto kokybe, skoniu, aplinka ir aptarnavimu, tikėtina, kad ir po darbo ar savaitgalį jie užsuks į tą patį patikrintą restoraną kartu su šeima ar draugais. Todėl per dienos pietus restoranai visada stengiasi pasiūlyti ir įvairų, ir skanų, ir kokybišką maistą už patrauklią kainą,“ – teigia „Čili picos“ tinklo vadovė.

Dienos pietūs didmiesčio centro ir senamiesčio kavinėse bei restoranuose vidutiniškai kainuoja 4-6 EUR. Į šią kainą dažniausiai įeina sriuba ir salotos arba sriuba ir karštas patiekalas, kartais gėrimas ar mini desertas. Mažesnių miestų prestižinėse vietose dviejų patiekalų pietus galima gauti ir už 3-4 EUR.

Reprezentatyvią šalies gyventojų apklausą apie dienos pietų įpročius „Čili picos“ užsakymu „Spinter tyrimai“ atliko šių metų kovą. Apklausti 1011 gyventojų.


Sraigtiniai kompresoriai – technologija, kuri taupo energiją
8 gegužės, 2025

Suslėgto oro pasaulis galbūt neskamba taip įspūdingai kaip naujos technologijos išmaniuosiuose telefonuose, bet pramonėje jis yra ne mažiau svarbus. Oro […]

8 gegužės, 2025

Vilniuje esančiame „Ozo“ biurų parke greitai sužibės naujas vardas – „Simbiocity“. Lietuvos investicinė bendrovė „Baltic Opportunity“, valdoma „Lords LB Asset […]

7 gegužės, 2025

Pradedamos virš 35 mln. eurų vertės viešbučio komplekso „Marina Nida“ statybos. Projektą plėtoja bendrovės „Kenova“ ir UAB „Marina Nida“. Generaliniu […]

4 gegužės, 2025

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skelbia rengsianti mokymus apie biosaugą. Pasak institucijos, užkrečiamų ligų klausimas šiame sektoriuje yra esminis, […]

1 gegužės, 2025

Ketvirtadienį minint Tarptautinę darbo dieną, profesinės sąjungos Vilniuje surengė kasmetines eitynes. Per šimtą renginyje dalyvavusiųjų atstovų reikalavo demokratijos darbe ir […]

28 balandžio, 2025

Skurdas ir nelygybė Lietuvoje – augančios žemės ūkio paramos koncentracijos pasekmė: Jaunieji ūkininkai ragina permąstyti ES paramos paskirstymą Lietuva išlieka […]

26 balandžio, 2025

Kai kiekviena minutė svarbi, tradiciniai siuntimo būdai ne visada atitinka lūkesčius. Tokiais atvejais puiki išeitis – express siuntos, kurios leidžia […]

26 balandžio, 2025

Daugelis verslų, pradėję naudoti Google Ads, tikisi greito rezultato – padidėjusio lankytojų srauto ir sparčiai augančių pardavimų. Visgi, realybė dažnai […]

24 balandžio, 2025

Miško kaina Lietuvoje yra nuolat kintantis rodiklis, priklausantis nuo daugelio veiksnių. Pastaraisiais metais miškų rinkos tendencijos rodo stabilų augimą, tačiau […]

23 balandžio, 2025

Auksas antradienį pirmą kartą viršijo 3 500 dolerių už unciją ribą po JAV prezidento Donaldo Trumpo paskelbtų tarifų ir aštrios […]

23 balandžio, 2025

Aukso kainos antradienį vėl pasiekė rekordines aukštumas, doleris išliko stabilus, o akcijų rinkos svyravo. Nerimą kurstė naujausias JAV prezidento Donaldo […]

Kodėl verta investuoti laiką į kokybišką sporto projektų rašymą
23 balandžio, 2025

Norint gauti finansavimą sporto ar sveikatingumo iniciatyvai, vien geros idėjos nepakanka. Svarbiausia – gebėti šią idėją tiksliai ir įtaigiai perteikti […]

Į ką atkreipti dėmesį perkant malkų skaldyklę internetu
23 balandžio, 2025

Malkų skaldymas – tai ne tik rutina, bet ir nemažai fizinių pastangų reikalaujantis darbas. Ypač tai aktualu tiems, kurie gyvena […]

Ką būtina žinoti prieš nuomojantis automobilį Vilniuje
23 balandžio, 2025

Automobilių nuoma Vilniaus mieste – vis dažnesnis pasirinkimas tiek vietinių gyventojų, tiek miesto svečių tarpe. Nesvarbu, ar automobilio prireikia verslo […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

„Lidl Lietuva“ pelnė patraukliausio darbdavio apdovanojimą prekybos ir pardavimų srityje bei pateko tarp 50-ies geriausių šalies darbdavių bendrame reitinge. Nugalėtojai […]

15 balandžio, 2025

Startuolis – tai ne tik naujas verslas, bet ir nauja idėja, drąsūs sprendimai bei inovatyvus požiūris į rinką. Būtent todėl […]

8 balandžio, 2025

Balandžio 8 d. Ignalinos rajono savivaldybėje vyko Verslo forumas, kurį organizavo Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai. Rūmų generalinis direktorius […]

Kiek galite sutaupyti įsirengę saulės elektrinę su APVA parama / pexels.com nuotr.
7 balandžio, 2025

Įsirengti saulės elektrinę su APVA (Aplinkos projektų valdymo agentūros) parama – tai ne tik puiki galimybė sumažinti elektros sąskaitas, bet […]

5 balandžio, 2025

Pirmasis šių metų ketvirtis pažymėtas išaugusiu įvykusių viešųjų Turto banko aukcionų skaičiumi, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Per […]

Regionų naujienos