10 liepos, 2017

Piknikų sezonui įsibėgėjant: kaip tinkamai laikyti duoną?

Vasara – tai piknikų ir sumuštinių sezonas, tačiau maisto laikymui netinkamos oro sąlygos – drėgmė, šiluma, saulės kaitra – dažnai sugadina jų kokybę. Neteisingai pakuojant ir gaminant sumuštinius duona sudrėksta, todėl sumuštiniai praranda savo išvaizdą ir skonį. Kepyklos  gamybos vadovas Tadas Aleknavičius pataria, kaip teisingai laikyti ir rinktis duoną, kad atvėrę pikniko krepšį išvengtumėte nemalonumų.

Pasirinkite geriausią duonos rūšį

Pirmasis ir svarbiausias sumuštinio ingredientas – duona, todėl, anot T. Aleknavičiaus, būtent nuo jos pasirinkimo priklausys, kiek ilgai sumuštinis išlaikys savo formą, išliks tvirtas ir nepraras savo skonio.

„Jeigu jums nepatinka, kai sumuštinių duona ištyžta ir peršlampa, rinkitės kietesnę duonos rūšį, pavyzdžiui, ruginę duoną arba porcijines duoneles, kurios dėl savo formos puikiai apsaugos bet kokius ingredientus, įdedamus į duonelių vidų. Jeigu vis tik mėgstate įprastą pjaustytą batoną, prieš ruošdami sumuštinį, galite jį šiek tiek paskrudinti, kad išgarintumėte dalį drėgmės. Net ir trumpas duonos paskrudinimas sukuria traškesnę plutelę, kuri neleidžia kitų ingredientų drėgmei prasiskverbti ir taip sumuštinis ilgiau išlaiko savo formą ir skonį“, – teigia T. Aleknavičius. 

Vietoje paprastos duonos taip pat galite rinktis traškias džiovintos duonos alternatyvas – jos pritaikytos iškyloms ir yra atsparesnės drėgmei, lėčiau genda.

Sandariai įpakuokite sumuštinius

Ne mažiau svarbus duonos laikymo aspektas – tinkamas supakavimas. Pakuodami savo sumuštinius įsitikinkite, kad jūsų pikniko krepšyje jie atsidurs pačiame viršuje ir nebus suspausti. Ta pati taisyklė galioja ir duonos kepalams. Nuo suspaudimo išgelbės ir plastikinė arba stiklinė dėžutė, kurioje laikomi sumuštiniai išsaugos savo formą. Tačiau T. Aleknavičius pataria sumuštinių įpakavimui nesirinkti dažnai tokiais atvejais naudojamos folijos.

„Sumuštiniai arba duonos riekelės, įvynioti į foliją ar vienkartinį plastikinį maišelį, greitai sudrėksta ir praranda savo skonį. Geriau sumuštinius ar duonos riekeles pakuoti į kepimo popierių ar sumuštinių popierinius maišelius – jie leis duonai „kvėpuoti“, tad ši ne taip greitai suminkštės“, – pataria kepyklos atstovas.

Dar geresnis būdas apsaugoti duonos skonį – sumuštinių neruošti namuose, o visus ingredientus ir duoną supakuoti atskirai, o sumuštinį pasigaminti tik prieš pat ruošiantis valgyti.

Saugokite duoną nuo pelėsio

T. Aleknavičius teigia, kad ruošiantis į pikniką gamtoje svarbu pagalvoti apie vasarą itin aktualią problemą – duonos pelėsį. Gamtoje nėra galimybės laikyti duoną tinkamose sąlygose ir temperatūroje – didesnė drėgmė ir karštis gali lemti greitesnį duonos pelijimo procesą, kuris neišgelbės net skaniausio ir geriausiai paruošto sumuštinio.

Anot gamybos vadovo, ruošiantis ilgesnėms kelionėms ar piknikams gamtoje, dauguma duona apsirūpina iš anksto. Vis dėlto T. Aleknavičius pataria, kad geriau reikėtų rinktis duoną mažesnėse pakuotėse ir suvartoti ją per vieną-dvi dienas.

„Jeigu vis dėlto tenka apsirūpinti duonos atsargomis iš anksto, galite ją laikyti šaldytuve, šaldiklyje ar šaltkrepšyje. Tačiau tokiomis sąlygomis duona gali prarasti savo įprastą skonį bei kvapą. Norint „grąžinti“ duonos traškumą ir aromatą, prieš vartojant riekeles galima paskrudinti orkaitėje ar skrudintuve, o šių sąlygų neturint – pakaitinti ant griliaus“, – pataria T. Aleknavičius.

Gamybos vadovas teigia, kad vasarą labai svarbu atkreipti dėmesį ir į duonos laikymo sąlygas. Būdami gamtoje duoną laikykite drėgmei atspariame maišelyje arba suvyniokite ją į sausą ir švarų rankšluostį bei laikykite vėsioje vietoje. Jokiu būdu nelaikykite vietose, kur duona galėtų gauti tiesioginių saulės spindulių.

„Jei netyčia suvalgėte supelijusios duonos gabaliuką – neišsigąskite, mažas kiekis žmogaus organizmui nepakenks, tačiau geriau laikytis šių patarimų ir pelėsio išvengti. Juk vasara – pats geriausias laikas mėgautis pramogomis gamtoje, tad kuo geriau pasiruošite namuose – tuo linksmiau praleisite laiką“, – rekomenduoja T. Aleknavičius.


19 balandžio, 2024

Rašytiniuose šaltiniuose Utenos vardas paminėtas 1261 m., kai Lietuvos karalius Mindaugas laiške kalavijuočių ordinui už suteiktą pagalbą perleido Utten žemes. […]

19 balandžio, 2024

Nors orai šiluma nelepina, tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo didysis tulpių žydėjimas jau pasirengęs tikram spalvų sprogimui: trečiąją […]

19 balandžio, 2024

Kazlų Rūda pristatė bene pirmąjį Lietuvoje virtualų savivaldybės teritorijos žemėlapį, kuriame vienoje vietoje galima rasti lankytinas vietas, poilsio objektus, prekybos […]

Lietuvos suaugusiųjų rinktinė Europos čempionate / LSŠF nuotr.
18 balandžio, 2024

Prie stulbinančių Lietuvos sportininkų pasiekimų prisidėjo ir mūsų šalies šokėjai. Per pastarąsias kelias dienas Pasaulio sportinių šokių federacija (WDSF) surengė […]

17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

8 balandžio, 2024

Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje […]

4 balandžio, 2024

Kai kalbama apie važiavimą motociklu, šalmas nėra tik saugos įranga – tai geriausia motociklininko apsauga negailestingame asfalto ir greičio pasaulyje. […]

4 balandžio, 2024

Prabangaus svetingumo srityje siekis sukurti nepamirštamą pirmąjį įspūdį svečiams yra meno forma. Didėjant konkurencijai, prabangūs kurortai nuolat ieško naujoviškų būdų, […]

4 balandžio, 2024

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurios metu buvo organizuojamos sportinės mankštos […]

3 balandžio, 2024

Sveiki ir laimingi santykiai – juos turėti nori visi, tačiau, ar juos sukurti bei palaikyti yra labai sunki užduotis? Pats […]

29 kovo, 2024

Per Velykas išvykdami lankyti artimųjų pasiimame tiek daiktų, kad jų talpinimas į automobilį tampa tikru išbandymu. Bagažinės ne visada pakanka, […]