11 lapkričio, 2015
Jurgita Andriejauskaitė /15min.lt

Šiuolaikinis kulinarinis paveldas – tik su visokiausiais priedais ir dažikliais

Prekybos centre kulinarinio paveldo ženklu pažymėtų skanėstų, grybukų, įsigijusi klaipėdietė nustebo panagrinėjusi gaminio sudėtį. Moters teigimu, pirkdama grybukus iš skyrelio „Linkėjimai iš kaimo“ tikėjosi itin natūralaus, tarsi močiutės kepto skanėsto, o jame rado įvairiausių priedų. Kulinarijos paveldo ekspertai tikina, jog gaminys atitinka visus XXI amžiui keliamus reikalavimus.

Klaipėdietė grybukus įsigijo prekybos centre „Maxima“. Ji pasakojo prisiminusi močiutės keptus skanėstus ir panorėjusi saldaus išsirinko grybukus.

„Iš karto nuskubėjau link skyriaus „Linkėjimai iš kaimo“, kuriame išdėlioti mūsų ūkininkų gaminiai. Šiame skyriuje ant visų produktų puikuojasi lipdukai-emblemos „Lietuviško ūkio kokybė“.

Pagalvojau, kad gal kas nors iš mūsų ūkininkų vis dar gamina mano pamėgtus grybukus, laikydamasis senovinės gamybos principų ir iš kokybiškų lietuviškų produktų. Radau – sausainiai „Grybukai“, plastikinėje dėžutėje su lipduku „Lietuviško ūkio kokybė“, o ant lipduko, kuriame išvardintos sausainių sudedamosios dalys, pamačiau du ženklus: „AgroBalt 2012“ (atrodo kaip medalis) ir „Kulinarijos paveldo fondas“. Galvoju: „Oho, skamba rimtai, turėtų būti kokybiški sausainiai ir gal net ne prastesni už mano močiutės sausainius“, – laiške pasakoja klaipėdietė.

Namuose pirkėja teigė nustebusi atidžiau paskaičiusi grybukų sudėtį.

„Riebalų rūgščių mono – ir digliceridai, lecitinas, dažiklis, palmių riebalai, margarinas… Mano močiutė į grybukų tešlą dėdavo sviestą ir jokių gliceridų ir dažiklių nedėdavo, kiek prisimenu. Ir ką ten reikia dažyti? Juk grybukų koteliai balti, nes gaminami iš kiaušinių baltymų ir cukraus pudros, o kepurėlės rudos, nes gaminamos iš kakavos, baltymų ir cukraus pudros“, – rašo 15min.lt skaitytoja.

Smalsi moteris apie saldėsius paskaitė gamintojo puslapyje, čia rašoma, jog grybukų sudėtyje yra kvietiniai miltai, cukrus, kiaušiniai, kakavos milteliai, margarinas, palmių aliejus, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga – citrinos rūgštis.

„Gliceridai, lecitinas ir dažikliai nėra paminėti. Be to, grybukų gamintojo puslapyje rašoma, kad duona ir konditerijos gaminiai ir šiandien kepami tik iš natūralių žaliavų, nenaudojant dirbtinių puriklių ir tešlos pagerinimo priedų“, – rašo klaipėdietė.

Klausimų jai sukėlė ir tai, kad sudėtyje minimas palmių aliejus, o Kulinarinio paveldo gaminiai ruošiami tik iš lietuviškų žaliavų.

Nebe akmens amžius

Situaciją dėl grybukų 15min.lt išaiškino Kulinarijos paveldo fondo vadovė Birutė Imbrasienė. Anot jos, gamintojas pelnytai ženklina grybukus fondo lipduku.

„Kulinarijos paveldo ženklas nereiškia, jog produktas atkartojamas visu šimtu procentų. Anksčiau būdavo naudojami kiaulienos, avienos riebalai, dabar jų niekas nenaudoja saldumynams, nes jų niekas nevalgytų.

Dabar naudojami natūralūs riebalai, margarinas kepiniams naudojamas jau labai seniai. Išlikusi ta pati gaminimo technologija. Paveldas tai nereiškia, kad gaminama kaip XVI ar XVII amžiuje, dabar XXI amžius, kai kurie dalykai turi būti pakeisti, – aiškino B.Imbrasienė. – Palmių aliejus, gliceridai, dažiklis – visa tai yra margarino sudedamosios dalys. Anksčiau veterinarijos tarnyba reikalaudavo surašyti tik gaminiui naudojamus produktus, tad rasdavome: margarinas ir visa kita. Dabar surašomos visos sudedamosios dalys ir ne skliausteliuose prie margarino, o tiesiog eilute.“

Pasak žinovės, gamyboje persipina praeities kartų išmonė ir šiuolaikinės technologijos. B.Imbrasienė priminė, jog karyboje ir maisto pramonėje technologijos vystosi sparčiausiai, tad jos negali neatkeliauti ir gaminant paveldo gaminius.

„Juk dabar ne akmens amžius, derinama tai, kas naudota anais laikais ir dabar. Principas gamybos tas pats, bet produktas šiek tiek skiriasi. Juk ir duona anksčiau būdavo gaminama kitaip. Dabar nebe taip malama, rugiai švaresni, labiau išvalomi“, – sakė moteris.

Prekybos centro „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė teigė, kad skyriuje „Linkėjimai iš kaimo“ atsiduria produktai, kurie gaminami mažuose ūkiuose, kepyklėlėse.

„Į receptūras mes nesigiliname, nes vienas receptas gali būti taikytas Dzūkijoje, kitas – Aukštaitijoje. Mes tiekėjus įpareigojame pateikti dokumentus, atspindinčius, jog produktas turi paveldo ir kitus ženklus. Mūsų siekis, kad būtų užtikrinta įvairovė ir tai nebūtų masinės gamybos produktas“, – sakė R.Saulytė.


30 balandžio, 2024

Energetikos kompanija „European Energy“ sustabdė poveikio aplinkai vertinimą (PAV) Kretingos rajone ir ten gamyklos nebestatys, praneša bendrovės biuro Lietuvoje vadovas […]

Teisės firmos „Sorainen“ advokatė, ESG paslaugų grupės vadovė Vitalija Impolevičienė
30 balandžio, 2024

Žaliuoju kursu siekiama pertvarkyti Europos Sąjungą (ES) į modernią, efektyviai išteklius naudojančią ir konkurencingą ekonomiką, kurioje iki 2050 m. nebeliks […]

30 balandžio, 2024

Nuo 2022 metų kovo iki 2023 metų rugpjūčio apeidamos sankcijas Lietuvos įmonės į Rusiją eksportavo dvigubos paskirties prekių už mažiausiai […]

29 balandžio, 2024

Praėjusią savaitę iki raudonumo įkaitusiose dirbtinio intelekto (DI) lenktynėse debiutavo naujas žaidėjas – didžiausius pasaulio socialinius tinklus valdanti „Meta“. Bendrovė […]

29 balandžio, 2024

Siuntų terminalų tinklą „Smartpost“ valdanti „Smartpost Itella“, tęsdama strateginę plėtrą Baltijos šalyse, šių metų gegužę pradeda logistikos centro Estijoje statybas. […]

Andrius Romanovskis. Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
29 balandžio, 2024

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis įspėja, kad jeigu gynybos poreikiai bus finansuojami vien tik verslo mokesčiais, tai sukurs […]

27 balandžio, 2024

Statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas teigia, kad per 2023 m. Lietuvoje veikiančios statybos bendrovės užsienio rinkose įvykdė darbų, kurių vertė […]

26 balandžio, 2024

Pasaulinę intelektinės nuosavybės dieną, balandžio 26 d., iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje paskelbti geriausi registruoti 2023 metų prekių ženklai – „Lietuvai“, „Europai“ […]

25 balandžio, 2024

Atsižvelgdami į ūkininkų nuogąstavimus dėl ES bendrosios žemės ūkio politikos reikalavimų, EP nariai peržiūrėjo šiuo metu galiojančias taisykles ir nusprendė […]

25 balandžio, 2024

Tvarios miestų ir infrastruktūros plėtros bendrovė „YIT Lietuva“ Radviliškio rajone, Bebrujų kaime, statys modernų 52,6 mln. eurų vertės „Agrokoncerno grupės“ […]

25 balandžio, 2024

Darbdavys siūlo šalia pagrindinių pareigų padirbėti papildomai? Dažniausias klausimas – ar reikia sudaryti naują darbo sutartį? Ne, nereikia. Dėl darbo […]

24 balandžio, 2024

„Gyvenu Lietuvoje, noriu  suprasti žmones ir aplinką, kurioje gyvenu, jau daug išmokau, tačiau kalbėti dar ne visai drąsu“, – ukrainietė […]

23 balandžio, 2024

Įsibėgėjant pavasariui, keliuose auga susidūrimų su laukiniais gyvūnais skaičius. Tą lemia balandžio mėnesį prasidedanti gyvūnų migracija, kurios metu žvėrys dažniau […]

23 balandžio, 2024

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Nors iki oficialaus „Android 15“ […]

Gintarė Skaistė
22 balandžio, 2024

Finansų ministrė Gintarė Skaistė Jungtinių Amerikos Valstijų investuotojams Vašingtone pristatė Lietuvos „Fintech“ sektoriaus privalumus, tolesnę augimo kryptį ir pakvietė investuoti […]

Liubov Yarmoshenko nuotr.
22 balandžio, 2024

Demografinė situacija verčia keisti požiūrį į vyraujančią situaciją darbo rinkoje penkiasdešimtmečių ir šešiasdešimtmečių atžvilgiu. Užimtumo tarnyba pasidomėjo Lietuvos įmonėse ir […]

22 balandžio, 2024

Naujuoju „Švyturys-Utenos alus“ bei „Carlsberg“ Baltijos šalių finansų direktoriumi tapo Povilas Velička. Jis pakeitė šioje įmonėje daugiau kaip 23 metus […]

22 balandžio, 2024

Pirmadienį Nepriklausomybės aikštėje kelios dešimtys žmonių susirinko į protesto akciją, skirtą solidarizuotis su už prekyba kanapių produktais nuteistu Martynu Simanynu. […]

22 balandžio, 2024

Lietuvos pašto (LP) pajamos 2023 m. siekė 14,4 mln. eurų, o pelnas – 5,1 mln. eurų, praneša generalinis direktorius Rolandas Zukas. […]

22 balandžio, 2024

Balandžio 22 d. Inovacijų agentūra pradeda registraciją į trečius metus iš eilės vyksiančią verslumo įgūdžių programą „Startuok nuo 50+“. Ši […]