22 gruodžio, 2017

Sveikos, Kalėdos: nematyti, apelsinais kvepiantys receptai jūsų šventėms

Kūčios daugumai lietuvių asocijuojasi su silke ar kūčiukais, Kalėdos – su mandarinais, o Naujieji – su balta mišraine. Atėjo laikas išbandyti ką nors naujo!

„Rimi“ šių metų šventinius patiekalus siūlo pagardinti apelsinų aromatu.

Vienas populiariausių šventinių patiekalų visame pasaulyje yra įvairiai paruoštas kalakutas. Didžiojoje Britanijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose per Kalėdas suvalgoma per 30 milijonų keptų kalakutų! Lietuvoje keptas kalakutas nuo seno žinomas kaip iškilmingų švenčių patiekalas, tačiau jo receptą yra išbandžiusi toli gražu ne kiekviena šeimininkė. Ypatingai džiugu, kad kalakutiena ne tik skani, bet ir yra viena naudingiausių sveikatai mėsos rūšių, iš kurios galima pagaminti įvairiausių patiekalų, įtiksiančių išrankiausiam skoniui.

Kalakutiena pasižymi didele įvairove – galima rinktis šviesesnę, liesesnę, tamsesnę ar riebesnę. Pastaroji gali pakeisti net kiaulieną. Kalakutą rekomenduojama rinktis pagal tai, kiek žmonių jis skirtas. Visada geriau rinktis didesnį, nes iš kepto kalakuto likučių vėliau galima pagaminti puikių užkandžių.

Kad kalakutas iškeptų greičiau, jį išmirkykite 4 litruose vandens su 250 gramų druskos. Iš pradžių druską ištirpinkite litre vandens jį kaitindami iki užvirimo. Taip pat galite įdėti lauro lapų, pipirų, gvazdikėlių, kadagio uogų, apelsinų, citrinų žievelių. Supylę likusį virintą atvėsusį vandenį, užpilkite šiuo marinatu kalakutą, kad šis būtų visiškai apsemtas. Laikykite 12-24 val. šaldytuve.

„Sveikos, Kalėdos“ keptas kalakutas su citrusiniais vaisiais ir žolelėmis (užteks 16-ai asmenų, gaminimo trukmė – 4 val.)

Sviestui su citrusais ir žolelėmis reikės:

  • 1 didelio apelsino
  • 1 didelės citrinos
  • 3 susmulkintų skiltelių česnako
  • 4 šaukštų susmulkintų šviežių šalavijų
  • 3 šaukštų susmulkintų šviežių rozmarinų
  • 3 šaukštų susmulkintų šviežių čiobrelių
  • 2 nubrauktų šaukštų druskos
  • 1 šaukšto pipirų
  • 200 g kambario temperatūros nesūdyto sviesto

Patiekalui reikės:

  • 5 kg kalakuto
  • 3 didelių apelsinų
  • 1 citrinos
  • 9 rūgštesnių obuolių
  • 100 g šaldytų spanguolių
  • 1 česnako galvutės
  • 5 šakelių šalavijų
  • 2 šakelių rozmarinų
  • 5 šakelių čiobrelių
  • Jūros druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Ruošdami sviestą, tiesiog sudėkite visas jam gaminti skirtas sudedamąsias dalis į indą ir gerai išmaišykite. Kol kas indą su sviestu padėkite į šalį.

Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių temperatūros. Vandeniu nuplaukite kalakutą, taip pat ir vidų. Nusausinkite odą ir guldykite kalakutą ant grotelių, įdėtų į didelę kepimo skardą. Kalakuto vidų prikimškite susmulkintais: 1 apelsinu, 1 citrina, 1 obuoliu, česnaku ir žolelėmis.

Ranka atsargiai po kalakuto oda visą mėsą (krūtinėlę, kojas ir kt.), kiek tik pasiekiate, ištrinkite paruoštu sviestu su citrusais ir žolelėmis. Svarbu, kad sviestu padengtumėte visą kalakutą po oda.

Krūtinėlę ir kojas pabarstykite druska ir pipirais. Kalakuto kojas suriškite virtuvine virvute.

Dėkite kalakutą su skarda į žemiausią orkaitės vietą ir kepkite apie 30 min. 250 laipsnių temperatūroje. Tad sumažinkite kaitrą iki 175 laipsnių ir kepkite 2,5-3 val. Šalia kalakuto kepkite 4 obuolius (jie turi būti perpjauti pusiau, sėklos – išimtos), kol šie taps minkšti tarsi košė. Tada obuolius išimkite ir šaukštu išgremžkite visą minkštimą, sumaišykite jį su spanguolėmis. Šią košę naudokite kaip pagardą prie kalakuto.

Likus 20 min. iki kalakuto kepimo pabaigos, į orkaitę sudėkite likusius apelsinus ir obuolius (jie turi būti supjaustyti į 4 dalis, sėklos – išimtos). Juos vėliau patiekite šalia kaip garnyrą. Išimkite kalakutą iš orkaitės ir uždenkite folija. Prieš pjaustydami mėsą, palikite kalakutą ramybėje apie 30 min. Garnyrui taip pat galite patiekti keptų bulvyčių, virtų grikių arba daržovių.

 

„Sveikos, Kalėdos“ apelsinų pyragas su spanguolėmis (užteks 12-14 asmenų, gaminimo trukmė – 2 val. 20 min.)

Reikės:

  • 2 apelsinų
  • 100 g rudojo cukraus
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių
  • 200 gramų migdolų miltų
  • 5 kiaušinių
  • 100 g džiovintų spanguolių
  • 100 g baltojo šokolado
  • 1 šaukšto aliejaus
  • 2 šaukštų maltų linų sėmenų
  • 30 g spanguolių papuošimui

Gaminimas:

Nuplaukite apelsinus, užpilkite juos vandeniu, kad apsemtų, ir virkite 70 minučių ant mažos ugnies (du kartus, vis užvirus vandeniui, jį pakeiskite ir virkite iš naujo). Apvirtus apelsinus supjaustykite gabalais ir sutrinkite smulkintuvu, atvėsinkite.

Kiaušinių baltymus su 50 g cukraus išplakite iki standžių putų. Likusį cukrų suberkite į indelį su kiaušinių tryniais ir išsukite, kol cukrus ištirps, o masė taps puri. Į gautą masę sudėkite paruoštą apelsinų masę, suberkite kepimo miltelius, migdolų miltus ir džiovintas spanguoles.

Tada atsargiai šluotele įmaišykite (jokiu būdu neplakite!) kiaušinių baltymus, į bendrą masę dėdami jų po nedaug.

Kepimo formą ištepkite aliejumi ir pabarstykite miltais linų sėmenimis. Į formą sukrėskite pyrago masę ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-70 min., atsižvelgdami į kepimo formos dydį ir gylį. Iškepę pyragą, leiskite jam atvėsti neišėmę iš formos.

Karšto vandens vonelėje ištirpinkite baltąjį šokoladą ir užpilkite plonu sluoksniu ant pyrago. Papuoškite spanguolėmis.

Skanaus!


25 balandžio, 2024

Šiemet vietinė rinkliava už automobilių statymą mokamose parkavimo vietose Palangoje nedidės, ketvirtadienį nusprendė Palangos savivaldybės taryba. Skelbiama, kad į Palangą […]

24 balandžio, 2024

Regis, kuo galėtum nustebinti lietuvį, pasiūlęs pasivaikščioti miške. Miškai, medžio artumas, sakoma, mums tiesiog į kraują įaugę. Vis dėlto savaitgalį […]

23 balandžio, 2024

Šių metų duomenimis, „Android“ išlieka populiariausia operacine sistema pasaulyje, todėl jos atnaujinimų laukia milijonai vartotojų. Nors iki oficialaus „Android 15“ […]

22 balandžio, 2024

Beveik pusę amžiaus skaičiuojanti, ne vienam aukšto lygio sportininkui pagrindus paklojusi Kauno ledo arena ruošiasi transformacijai. Iki šiol čia plušėję […]

19 balandžio, 2024

Rašytiniuose šaltiniuose Utenos vardas paminėtas 1261 m., kai Lietuvos karalius Mindaugas laiške kalavijuočių ordinui už suteiktą pagalbą perleido Utten žemes. […]

19 balandžio, 2024

Nors orai šiluma nelepina, tačiau Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo didysis tulpių žydėjimas jau pasirengęs tikram spalvų sprogimui: trečiąją […]

19 balandžio, 2024

Kazlų Rūda pristatė bene pirmąjį Lietuvoje virtualų savivaldybės teritorijos žemėlapį, kuriame vienoje vietoje galima rasti lankytinas vietas, poilsio objektus, prekybos […]

Lietuvos suaugusiųjų rinktinė Europos čempionate / LSŠF nuotr.
18 balandžio, 2024

Prie stulbinančių Lietuvos sportininkų pasiekimų prisidėjo ir mūsų šalies šokėjai. Per pastarąsias kelias dienas Pasaulio sportinių šokių federacija (WDSF) surengė […]

17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

8 balandžio, 2024

Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje […]

4 balandžio, 2024

Kai kalbama apie važiavimą motociklu, šalmas nėra tik saugos įranga – tai geriausia motociklininko apsauga negailestingame asfalto ir greičio pasaulyje. […]