14 rugpjūčio, 2024
Rita Piščikaitė

Šventinis Žolinės stalas: neapsieisite be kopūsto

Per Žolinę senovės lietuviai švęsdavo ne tik javapjūtės pabaigtuves, bet ir dėkodavo dievams už derliaus gausumą bei laukų derlingumą. Tai buvo metas, skirtas atsipūsti nuo sunkaus vasaros darbo, susirinkti drauge ir pasidalinti džiaugsmu dėl to, ką pavyko užauginti.

Kaip ir per Šv. Kūčias, Žolinės šventėje svarbią vietą užėmė ritualai ir papročiai, susiję su gamtos ciklais bei bendruomenės gyvenimu.

Vienas iš tokių papročių –  dvylika patiekalų iš ką tik surinkto derliaus gėrybių, simbolizuojančių metų mėnesius ir jų suteiktas dovanas. Viskas, kas pateko ant šventinio stalo, turėjo būti iš savų laukų ar sodų, taip pabrėžiant ryšį su žeme ir dėkingumą už jos teikiamas gėrybes.

Dzūkijoje Žolinė dar vadinama Kopūstine, nes šios šventės metu buvo ypač svarbūs patiekalai iš baltagūžių kopūstų. Kopūstas, būdamas vienas pagrindinių ir plačiai auginamų daržovių, tapo simboliniu šventės patiekalu. Dažniausiai buvo ruošiami rauginti kopūstai, kopūstienė, troškinti kopūstai su mėsa ar grybais.

Norinčius surengti šventinę Žolinės vakarienę, kviečiame susipažinti su Kopūstinės meniu. Šie patiekalai ne tik primins senolių papročius, bet ir suteiks galimybę pasimėgauti autentiškais, sezoniniais lietuviškais skoniais.

 

Senoviniai rauginti kopūstai

Ingredientai:

5 kg baltagūžių kopūstų
5 morkos
4 šaukštai druskos
2 šaukštai kmynų

Paruošimas:

Nuimkite kopūstų viršutinius lapus ir nupjaukite jų kotus. Kopūstus supjaustykite plonomis juostelėmis, o nuskustas morkas sutarkuokite per burokinę tarką. Supjaustytas daržoves apibarstykite druska ir kmynais. Į rauginimui paruoštą indą, sudėkite daržovių mišinį dalimis ir grūskite iki kol išsiskirs kopūstų sultys. Susluoksniavus kopūstus, uždenkite su lėkšte ir suspauskite uždedant sunkų akmenį ar vandens pripildytą sunkų stiklainį.
Kopūstus patariama rauginti 4-6 dienas kambario temperatūroje, kasdien raugą pabandant mediniu pagaliuku, kad išeitų raugimo metu susidariusios dujos. Išraugtus kopūstus patariama laikyti stiklainiuose vėsioje vietoje, pavyzdžiui, šaldytuve ar rūsyje.

 

Senovinė kopūstienė

Ingredientai:

1 kg rūkytų šonkaulių
1,5 l vandens
500 g raugintų kopūstų  (puikiai tiks kopūstai paruošti pagal senovinį receptą)
200 g rūkytos kiaulienos šoninės
1 morka
4-5 bulvės
2 svogūnai
4 skiltelės česnako
2 lauro lapai
Aliejus
Druska
Malti juodieji pipirai
Grietinė pagardinimui

Paruošimas:

Į puodą įpilkite aliejaus ir gerai šiek tiek apskrudinkite rūkytus šonkaulius, kad atsiskleistų jų aromatas. Tuomet supjaustykite rūkytą šoninę ir sudėkite kartu su šonkauliais. Smulkiai supjaustytus svogūnus, česnakus ir morkas suberkite į puodą. Taip pat sudėkite raugintus kopūstus bei supjaustytas bulves. Užpilkite viską vandeniu ir įdėkite lauro lapus. Pagardinkite kopūstienę druska ir pipirais pagal skonį. Sriubą virkite ant silpnos kaitros apie valandą. Išvirusią sriubą galite pagardinti grietine.

 

Troškinti rauginti kopūstai su dešrelėmis

Ingredientai:

500 g raugintų kopūstų (puikiai tiks kopūstai paruošti pagal senovinį receptą)
4-5 rūkytos dešrelės
1 svogūnas
1 morka
2 skiltelės česnako
Aliejus
2 šaukštai pomidorų padažo
2 lauro lapai
Vanduo
Druska
Malti juodieji pipirai

Paruošimas:

Keptuvėje pakepinkite smulkintą morką ir svogūną. Raugintus kopūstus sudėkite į puodą, jei kopūstai per rūgštūs, nuplaukite kelis kartus po tekančiu vandeniu. Įpilkite apie 1 stiklinę vandens, kad kopūstai būtų lengvai apsemti. Įdėkite 1 šaukštą aliejaus, išmaišykite ir troškinkite apie 10 minučių. Kai kopūstai suminkštėja, sudėkite pakepintas morkas su svogūnais, lauro lapus, susmulkintą česnaką ir 1 šaukštą aliejaus, troškinkite 15 minučių vis pamaišant. Galiausiai sudėkite supjaustytas dešreles, pomidorų padažą, įberkite pagal skonį druskos ir pipirų, įpilkite truputėlį vandens ir viską troškinkite dar 10 minučių. Patiekite su virtomis bulvėmis.

 

Balandėliai su grybais

Ingredientai:

1 baltagūžis kopūstas
500 g mėgstamų miško grybų
1 stiklinė ryžių
1 svogūnas
1 valg. šaukštas aliejaus
2-3 skiltelės česnako
žiupsnelis džiovintų čiobrelių
žiupsnelis džiovintų bazilikų
1/2 šaukštelio druskos
1/2 šaukštelio maltų pipirų
žiupsnelis rūkytos paprikos miltelių

Padažui:
1 stiklinė vandens
1/2 stiklinės pomidorų padažo
1 vidutinio dydžio morka
druska
malti pipirai
žiupsnelis rūkytos paprikos miltelių

Paruošimas:

Išvirkite ryžius, kaip nurodyta ant pakuotės. Kol išvirę ryžiai vėsta, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir sudėkite smulkintą svogūną. Kai svogūnas taps skaidrus ir minkštas, suberkite smulkintus česnakus, mėgstamus grybus, paprikos miltelius, čiobrelį, baziliką, druską ir pipirus. Ant nedidelės kaitros patroškinkite apie 10 min.
Paruoškite padažą. Pomidorų padažą ir vandenį supilkite į prikaistuvį, įberkite druskos ir pipirų pagal skonį, rūkytos paprikos miltelių ir mišinį pavirkite kelias minutes.
Kopūsto lapus trumpai apvirkite, kol jie suminkštės ir bus galima lengvai juos atskirti. Prieš vyniojant balandėlius itin svarbu nupjauti storąją lapo koto dalį. Kepimo indą patepkite dalimi virto padažo ir įberkite pusę tarkuotos morkos.
Ryžius sumaišykite su grybų mase ir į kiekvieną kopūsto lapą dėkite po 3 šaukštus įdaro, balandėlius suvyniokite ir dėkite į kepimo indą susukimo žyme į apačią. Uždenkite likusią sutarkuotos morkos mase ir užpilkite likusiu padažu.
Kepimo indą galite pridengti folijos lakštu ar dangčiu ir įdėjus į orkaitę kepti 200 laipsnių temperatūroje apie 45 min.

Komentarai (0)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


8 spalio, 2024

Spalio 5 d. Žemaitijoje įvyko įspūdingas visai šeimai skirtas renginys „Miško burtai“, pritraukęs rekordinį skaičių dalyvių – daugiau nei 1100. Pusdienį […]

7 spalio, 2024

ANTAŠAVA (Kupiškio r.). Šv. Hiacinto (Jackaus) parapijos žmonės šiemet rinkęsi į titulinius atlaidus šį kartą juos išvydo išskirtinius – kartu […]

7 spalio, 2024

2024-10-05 Druskininkuose, Vytauto gatvėje, minint Tarptautinę mokytojų dieną, buvo  atidengtas atminimo ženklas, sukurtas pagal autentišką artefaktą (skulptorius prof. Alfonsas Vaura),  […]

6 spalio, 2024

Savivaldybėse siūloma steigti Istorinio atminimo įamžinimo komisijas. Tai numatančias įstatymo pataisas įregistravo Seimo Kultūros ir Socialinių reikalų ir darbo komitetų […]

4 spalio, 2024

Šiandien Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas susitiko su Lietuvos Respublikos ambasados Šveicarijos Konfederacijoje ministru patarėju Ernestu Grabažiu. Vizito metu buvo […]

Vilkijos FK ''Vilkija'' komanda trečio etapo ir reguliaraus sezono nugalėtojai su treneriu Oleh Fedorchak
3 spalio, 2024

Spalio 3 dieną, Kauno technologijų mokymo centro Socialinių paslaugų skyriaus stadione finišavo visus vienijantis futbolo čempionatas „Futbolas visiems“, kuriame varžėsi […]

3 spalio, 2024

Klaipėdoje užbaigti Neringos skvero atnaujinimo bei pėsčiųjų ir dviračių tako, jungiančio Šilutės plentą ir Taikos prospektą, statybos darbai. Klaipėdos miesto […]

3 spalio, 2024

Kauniečiai ir miesto svečiai kviečiami į unikalią kosminę patirtį – parodą „Kosmopark“, kuri veiks prekybos miestelyje „Urmas“, Rytinėje galerijoje, 17 […]

LGGRTC darbuotojų nuotr.
3 spalio, 2024

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro darbuotojai sostinės gyventojus ir svečius pakvietė į iškilmingą renginį, kuris buvo skirtas paskutiniems […]

2 spalio, 2024

Klaipėdos valdžia užsimojo mieste steigti dar vieną jaunimo centrą. Naujos viešosios įstaigos įgyvendinimo planus ji argumentuoja nepakankamu jau esamo Atviro […]

2 spalio, 2024

Fotogalerija „Dubingiai kaip atviras muziejus“ – menotyrininkės dr. Aurelijos Rusteikienės sumanymas ir dovana miestelio gyventojams bei svečiams „Dubingiai – mažoji […]

2 spalio, 2024

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro (LGGRTC) vadovas Arūnas Bubnys ragina Desovietizacijos komisiją priimti naują išvadą dėl kontraversiškai vertinamo […]

30 rugsėjo, 2024

Rugsėjo 27 dieną Druskininkuose pasibaigusiame Europos SPA ir Balneologijos kongrese Lietuva sulaukė ypatingo pripažinimo. Mūsų šalies sanatorijos ir SPA centrai […]

30 rugsėjo, 2024

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicinė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija savivaldybei pateikė siūlymą Salomėjos Nėries gatvę pervadinti į Adolfo […]

30 rugsėjo, 2024

Įvykdžius Nacionalinės koncertų salės rangos darbų pirkimo procedūras, derybas ir galutinių pasiūlymų vertinimą, išrinktas šios moderniausios Baltijos šalių koncertų salės […]

28 rugsėjo, 2024

Šeštadienį, Justiniškėse, Šypsenų alėjoje susirinko keli šimtai vilniečių – šeimos su vaikais, paaugliai, vyresnio amžiaus žmonės.  Gausus būrys talkininkų vos […]

27 rugsėjo, 2024

Marijampolės savivaldybėje greta Gavaltuvos kaimo tvenkinio įrengta nauja poilsio oazė. Kaip pranešė Marijampolės savivaldybė, šis projektas buvo įgyvendintas per programą […]

27 rugsėjo, 2024

VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ švenčia 125-asias veiklos metines. Rugsėjo paskutinėmis savaitės dienomis jubiliejiniai renginiai ir nemokamos pramogos vyks Panevėžyje, Anykščiuose […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
27 rugsėjo, 2024

Kaune paminėtos Lietuvos diplomato, žvalgo, 1923 m. „Klaipėdos sukilimo“ karinio vado, dviejų Vyčio Kryžiaus ordinų kavalieriaus Jono Polovinsko-Budrio (1889-1964) mirimo […]

26 rugsėjo, 2024

Sporto lošimai yra viena iš labiausiai paplitusių azartinių žaidimų formų, kuri įtraukia milijonus sporto entuziastų visame pasaulyje. Ši pramoga leidžia […]