vasario 9, 2018
Užgavėnėms siūlo egzotiškus receptus ir gurmanišką blynų tortą

Įvairių pasaulio šalių restoranų virtuvėse dirbęs kulinaras Gediminas Abraškevičius sako, kad Užgavėnių proga verta paragauti ne tik tradicinių lietuviškų blynų, bet ir išmėginti mums neįprastus receptus iš kitų pasaulio virtuvių. O virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas siūlo pasimėgauti gurmanišku blynų tortu ir pateikia jo receptą.

„Blynai toks patiekalas, kur labai daug lemia ne tik tešla, iš kurios jie kepami, bet ir su kuo jie valgomi. Įprastai Lietuvoje blynai kepami iš kvietinių miltų ir vandens, dažnai pridedant į tešlą ir kiaušinių. Kartais dar šlakelis pieno ar kefyro. Populiariausi lietuviški blynų padažai turbūt bus grietinė ir uogienė, nesaldūs blynai dar būna pagardinami spirgučiais ar grybais“, – vardijo G. Abraškevičius.

Prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusio Centrinio Kauno turgaus prekybininkai sako, kad Užgavėnėms klientai išties ieško daugiausia tradicinių priedų blynams. Vaisių ir daržovių skyriuje perkamos bulvės bulviniams blynams, bananai, obuoliai, kriaušės – lietinių įdarams, o įvairios uogos – paprastų blynelių padažams ir papuošimui.

„Kadangi su klientais daugiau ar mažiau pasišnekam, tai taip, tikrai galiu pasakyti, kad prieš Užgavėnes žmonės ruošiasi. Vieni kepa bulvinius blynus, tai reikia bulvių, kad geriausiai tam patiekalui tiktų. Kiti į lietinius vynioja obuolių ar kriaušių skilteles, ypač pastarieji, pripažinkim, tikrai skanūs. Bananai tai jau klasika, be abejo. O dabar neseniai, po pertraukos, jau vėl turim šviežių braškių, tai žmonės bando, laukdami lietuviškų, po truputį šen bei ten panaudoti“, – pasakojo turguje vaisiais ir daržovėmis prekiaujantis Aurelijus.

Pieno produktų skyriuje prieš Užgavėnes nuperkama daugiau – varškės ir grietinės ir netgi mėsos – skyrius ta proga sulaukia specialiai atvykstančių klientų.

„Turiu tokį vieną pirkėją, kuris ne tik Užgavėnių proga, bet ir šiaip kartas nuo karto prašo parinkt kokį gražesnį gabalėlį lašinukų ar šoninės spirgučiams prie blynų. Jis išsipasakojo, kad valgo bent kartą per mėnesį paprastus blynus iš miltų, bet su spirgučiais ir grietine. Kaip jis sakė, tėvukas tokius valgė ir šimto metų sulaukė, tai ir jis į tą rekordą taiko“, – šypsodamasis istoriją prisiminė natūraliais kaimiškais rūkytos mėsos gaminiais prekiaujantis Irmantas.

Kulinaras G. Abraškevičius norintiems išbandyti ką nors naujo, įkvėpimo siūlo ieškoti kitų tautų virtuvėse.

„Tai laiko patikrinti receptai, kurie tikrai neturėtų nuvilti. Ačiū internetui, dabar per keletą sekundžių galima pasinerti į tolimiausių kraštų virtuvių paslaptis. Siūlyčiau išmėginti Azijoje populiarius blynus, kepamus iš žemės riešutų miltų, Meksikoje populiarius kukurūzų miltų blynelius. Amerikietiški blynai su pasukomis bus ypač purūs, ir, žinoma, nepamirškim juos pagardinti klevų sirupu. Dar įdomūs yra olandiški blynai, kuriems ypatingo traškumo suteikia riešutų sviestas“, – vardijo pašnekovas.

Žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas pritaria, kad tokiai dienai, kaip Užgavėnės blynai turi būti išskirtiniai savo skoniu ir pateikimu ir siūlo pasigaminti gurmanišką blynų tortą.

Ruslano Bolgovo Užgavėnių blynų torto tešlai reikės 250 g miltų, pusės litro pieno, 200 g grietinės, 50 g aliejaus, žiupsnelio druskos, šiek tiek cukraus, 5 g kepimo miltelių ir dviejų kiaušinių.

Viską sumaišę kepkite lietinius, o kad pagamintumėte tortą, jums reikės paruošti kremą. Kremui reikės: indelio „Nutella“, 2 indelių maskarponės sūrio ir vieno apelsino.

„Sumaišykite „Nutella“ ir maskarponės sūrį su pjaustytu apelsinu. Tuomet ant kiekvieno lietinio tepkite pasigaminto kremo ir dėkite blynus vieną ant kito, kol „užaugs“ norimo aukščio blynų tortas. Papuoškite jį uogomis ir karamelizuotais riešutais. Skanaus!“, – su receptu supažindino R. Bolgovas.

Share Button

vasario 25, 2019

Internetas daugeliui mūsų tapo neatskiriama gyvenimo dalimi. Čia labai patogu skaityti naujausias žinias, susirasti receptą vakarienei, peržiūrėti draugų nuotraukas, neišeinant […]

vasario 14, 2019

Šv. Valentino diena švenčiama vasario 14 dieną. Manoma, jog šios šventės pavadinimas kilo iš Romos vyskupo Valentino vardo.  Šv. Valentinas buvo Romos vyskupas, […]

vasario 13, 2019

Pirmi lažybų punktai šalyje duris atvėrė maždaug prieš 16 metų. Į tokią pramogą tautiečius atvedė viena iki šiol labai sėkmingai […]

gruodžio 9, 2018

Nesvarbu kokia yra jūsų mėgstamiausia pramoga namuose  – tai gali būti televizijos ar filmų žiūrėjimas, tam tikri žaidimai ar sporto […]

gruodžio 4, 2018

Tenka sutikti, kad išrinkti kalėdinę dovaną vaikinui ar vyrui nėra taip jau paprasta, ypač jei jis patenka į kategoriją „visko […]

spalio 24, 2018

Lietuvos gamtą galima apibūdinti keliais žodžiais – miškai, pievos, vandens telkiniai. Kalnų neturime, tačiau aktyviai pramogauti visgi norisi, todėl tenka […]

liepos 17, 2018

Vasarai įsigalėjus pravartu pasidomėti, kokia pasaulyje yra darbo ir poilsio balanso arba atostogų politika. Daugumoje industrinių valstybių darbo teisė – […]

birželio 8, 2018

Drąsiai galima sakyti, kad krikštynos yra viena gražiausių bei nuostabiausių švenčių, o dovanos tampa neatsiejama šios progos dalimi. Ilgą laiką […]

gegužės 29, 2018

Kiekvienas iš mūsų turime įgimtą poreikį pabūti vienumoje su savo mintimis ir pomėgiais. Mažas vaikas didžiąją dalį dienos yra stebimas […]

balandžio 20, 2018

Palanga – tai ne vien vasaros sostinė, čia įdomios ir išskirtinės pramogos jus pasitiks visus metus. Kelionei prie jūros nebūtina […]