4 kovo, 2025

Užgavėnių blynai – gardi šventės tradicija

Užgavėnės – tai viena smagiausių lietuviškų švenčių, kupina triukšmo, linksmybių ir, žinoma, gardžių blynų! Šią dieną reikia sočiai prisivalgyti, kad per visą gavėnią netektų badauti. Pasak tradicijos, kuo daugiau blynų suvalgysi, tuo geresni metai laukia. Todėl šiandien kviečiame ne tik prisiminti Užgavėnių papročius, bet ir pasigaminti ypatingai skanius lietuviškus blynus pagal mūsų receptą!

Užgavėnių tradicijos Lietuvoje

Užgavėnių šventė – tai žiemos išvarymo metas, kai žmonės persirengia velniais, raganomis, ubagais, žydais ir kitais personažais, vaikšto po namus, prašo vaišių ir dainuoja linksmus pokštus. Šventės kulminacija – Lašininio ir Kanapinio kova, simbolizuojanti besibaigiančią žiemą ir artėjantį pavasarį. Užgavėnių vakarą taip pat sudeginama Morė – didelė lėlinė iš šiaudų, kuri įkūnija visus žiemos vargus ir rūpesčius.

Užgavėnės yra įtrauktos į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą.

Svarbiausias šios dienos patiekalas – blynai. Jie gali būti kepami įvairiai: ploni kaip nėriniai arba purūs ir minkšti, su varške, obuoliais, moliūgais ar net mieliniai. Dalinamės vienu iš pačių skaniausių Užgavėnių blynų receptų!

Purūs mieliniai blynai su cinamonu

Reikės:

  • 500 ml šilto pieno

  • 25 g šviežių mielių (arba 7 g sausų mielių)

  • 2 valg. šaukštų cukraus

  • 1/2 arb. šaukštelio druskos

  • 2 kiaušinių

  • 300 g kvietinių miltų

  • 1 arb. šaukštelio cinamono

  • 1 arb. šaukštelio vanilinio cukraus

  • 2 valg. šaukštų sviesto

  • Aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Mieles ištirpinkite šiltame piene, įdėkite cukraus ir palikite 10 minučių, kad suaktyvėtų.

  2. Į dubenį suberkite miltus, druską, cinamoną ir vanilinį cukrų.

  3. Įmuškite kiaušinius, supilkite mielių mišinį ir išplakite iki vientisos masės.

  4. Ištirpintą sviestą supilkite į tešlą ir išmaišykite.

  5. Uždenkite tešlą ir palikite šiltai apie 1 valandą, kol ji pakils.

  6. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite nedidelius blynelius iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos.

  7. Patiekite su medumi, uogiene ar grietine!

Tokie purūs, kvapnūs ir minkšti blynai taps tikra Užgavėnių šventės puošmena. Linkime gardaus šventimo ir linksmų Užgavėnių!


10 liepos, 2025

Dauguma mūsų puikiai žino, kaip svarbu švariai nuvalyti grindis ar nuplauti rankas. Tačiau paviršių dezinfekavimas – vis dar dažnai nuvertinamas […]

8 liepos, 2025

Praėjus beveik septyniems šimtmečiams po mirties Kazimieras Didysis iškovojo pergalę šiais laikais – per Lenkijos istorijos muziejaus suorganizuotą balsavimą jam […]

6 liepos, 2025

Sekmadienį Birštone baigėsi intensyvus sporto savaitgalis, sutraukęs šimtus žiūrovų iš visos Lietuvos. Čia net keturias dienas vyko Lietuvos–Latvijos karšto oro […]

6 liepos, 2025

Minint karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, Lietuvoje ir pasaulyje sugiedota Tautiška giesmė.  Ši akcija vyksta jau 16-ą kartą.  Sekmadienio vakarą prie tradicinės […]

4 liepos, 2025

Stoviu virtuvėje ir žiūriu į savo šaukštų stalčių. Kai kurie šaukštai tokio amžiaus, kad galėčiau jų gimtadienį švęsti. Rimtai – […]

4 liepos, 2025

Zarasuose minėdami Gedulo ir vilties dieną, aplankėme ir susipažinome su Visuomeninio muziejaus ekspozicijomis (adresas: D. Bukonto g. 10, Zarasai). Šis […]

3 liepos, 2025

Šį pavasarį trijose Šalčininkų rajono mokyklose vykusiuose kūrybiniuose užsiėmimuose 12–18 metų jaunuoliai bendradarbiavo su profesionaliais aktoriais. Projekto „Receptas kultūrai“ dalyviai […]

3 liepos, 2025

Prasidėjo Pasaulio lietuvių sporto žaidynių bėgimo šventė – „Bėgam maudytis“, kur apie 200 bėgimo entuziastų varžosi 10 kilometrų distancijoje. Šiemet […]

3 liepos, 2025

Lietuvos muitinė sako, kad nors atostogos egzotiškuose kraštuose yra puikus metas pailsėti ir parsivežti prisiminimų, tačiau kai kurie jų gali […]

2 liepos, 2025

Nacionalinis plėtros bankas ILTE skyrė kiek daugiau nei pusę milijono eurų paskolą Kėdainių rajone esančio Kalnaberžės dvaro atnaujinimui. Pasak projektą […]

30 birželio, 2025

Ar kada nors pasvajojai, kad sodo darbai vyktų greičiau ir be didesnio vargo? Kad nereikėtų lupti nugaros kasdien, o lysvės […]

„FIXUS Mobilis“ nuotr.
27 birželio, 2025

Kultūros infrastruktūros centro (KIC) Kultūros paveldo objektų priežiūros ir konsultavimo grupės „FIXUS Mobilis“ įgyvendinamas edukacinis projektas „PASIDAIRYK PATS“ (oficialus pavadinimas […]

27 birželio, 2025

Vilniaus koncertų ir sporto rūmai – išskirtinės architektūros ir istorinės atminties objektas – šiandien išgyvena tylų irimo procesą. Neeksploatuojamo pastato […]

Vilnius
26 birželio, 2025

Ruošiantis sostinėje pradėti keleivinę laivybą Nerimi, savivaldybė skelbia, kad pirmieji elektriniai laivai jau išbandyti. Testiniai plaukimai vykdomi Rygoje, kur laivai […]

26 birželio, 2025

Pica su BBQ padažu – tai ne tik maistas, bet ir išskirtinis skonis. Ši kombinacija sužavėjo net pačius išrankiausius gurmanus […]

26 birželio, 2025

Šiandien Lietuvos įstatymuose atsiranda daug pakeitimų, susijusių su lošimų pramone. Reikalas tas, kad žmonės nori linksmintis internete, todėl jie renkasi […]

Nuotr. PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock
26 birželio, 2025

Šiltuoju metų laiku grilio patiekalai dažnai praturtina kasdienį valgiaraštį. Tačiau net ir geriausia mėsa ar daržovės gali nuvilti, jei trūksta […]

25 birželio, 2025

Socialdemokratams registravus siūlymą naikinti vadinamąją desovietizacijos komisiją, pastarosios nariai nusprendė savo noru atsistatydinti iš pareigų. Pasak komisijai vadovaujančio Vito Karčiausko, […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
25 birželio, 2025

2025 m. Birželio 23 d. Kaune, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos atstovai su Lietuvos sąjūdžio, Lietuvos žmogaus teisių gynimo sąjungos, LLKS, […]

24 birželio, 2025

Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Audrius Klišonis teigiamai vertina socialdemokratų iniciatyvą naikinti vadinamąją desovietizacijos komisiją, perduodant sprendimo galią dėl įvairių totalitarinius […]

Regionų naujienos