3 vasario, 2017

Užsieniečiai nerado atitikmens lietuviškam cepelinui

Yra manančių, kad lietuviški didžkukuliai nėra tas patiekalas, kuriuo galime didžiuotis. Visgi dažnas lietuvis bent kartą metuose pasiduoda mažai nuodėmei suvalgydamas porciją cepelinų viešint savaitgalį pas mamą ar vartant meniu lietuviškos virtuvės restorane. Tuo tarpu beveik 7 iš 10-ies lietuvių didžiuodamiesi pristato cepeliną, kaip svarbiausią nacionalinį patiekalą – rodo „Bernelių užeigos“ inicijuota apklausa, kurioje dalyvavo 1700 respondentų.

Didžkukuliai neišbraukti iš lietuvių valgiaraščio    

Be abejonės, lietuvišką virtuvę geriausiai apibūdina bulviniai patiekalai, tačiau šiuolaikinės šeimos valgiaraštyje jiems atsiranda vis mažiau vietos. Juos išstumia įvairiausi itališki cacciatore, ispaniškos quesadillos ar fajitos – patiekalai, apie kuriuos mūsų mamos ar močiutės – cepelinų ar balandėlių meistrės  –  net girdėt negirdėję. Visgi nacionalinė virtuvė nėra pamiršta. Apklausos duomenimis, net 42,3 procentai lietuvių bent kartą metuose namuose gamina didžkukulius, o tarp dažniausiai ruošiamų lietuviškų patiekalų patenka šaltibarščiai (juos gamina net 75 procentai respondentų), bulvių plokštainis (65,8%), balandėliai (47,8%) bei barščiai (44,5%). Rečiausiai namuose gaminami vėdarai, kurie garuoja tik ant kas penktos šeimos stalo.

Didžkukulių gaminimo procesas nėra lengvas, net jei bulvės tarkuojamos ne ranka,  tačiau receptą lengvai išporintų net du trečdaliai lietuvių. Remiantis apklausa, skaniausias  įdaras lietuviams – iš mėsos, kur kas mažiau įvardijo spirgučius, grybus ar varškę.

Paduodama milijoninė cepelinų porcija

Beveik 26 % respondentų nurodė cepelinus valgantys pas tėvus ar draugus, tuo tarpu 32 % apklaustųjų juos valgo nebent restoranuose ar užeigose. „Maistas kaip mada: kyla ar slūgsta susidomėjimas vienais ar kitais patiekalais, bet cepelinas visada lieka cepelinu.  Juos dažnai valgo ne tik patys tautiečiai bet ir grįžtantys iš užsienio emigrantai ar svečiai iš užsienio,“ – sako restoranų tinklo „Bernelių užeiga“ gamybos vadovė Rasa Vasiliauskaitė, pridurdama, jog per dieną visuose restoranuose parduodama apie 200 porcijų didžkukulių. Restoranas tikisi šiomis dienomis parduoti milijoninę cepelinų porciją – tiek virtuvės meistrai rankomis pagamino ir pardavė per 17 veiklos metų. Čia cepelinai gaminami pagal daugiau nei šimtmetį išsaugotas tradicijas, todėl jiems suteiktas tautinio paveldo sertifikatas.

Šis įvykis netikėtai sutapo ir su Pasauline cepelinų diena, kuri jau ketvirtus metus iš eilės inicijuojama pirmąjį vasario sekmadienį. Taigi vasario 5-ąją cepelinus ragaus po pasaulį išsibarsčiusios lietuvių bendruomenės. „Cepelinas yra tautiškumo simbolis, tad bendruomenės turi progą susitikti, pabendrauti ir kartu prisiminti cepelinų kvapą bei skonį. Kiekvienas gamina kaip moka ar kaip išmokė tėvai ar seneliai, vaišina ne tik tautiečius, bet ir kaimynus, kartu pristatydami ir Lietuvą. Šią tradiciją  siekiame palaikyti ir Lietuvoje,“- pasakoja tautinį paveldą puoselėjančio restorano šefė R. Vasiliauskaitė.

Didžiausia mįslė – cepelino pagaminimas

Nors istorikai ginčijasi, ar cepeliną būtų galima vadinti svarbiausiu tautinio paveldo patiekalu, o  jo atsiradimo ištakų bando ieškoti vokiečių virtuvėje,  daugelis lietuvių nedvejodami cepeliną pristato kaip pagrindinį nacionalinės virtuvės patiekalą.  Net 72,8 %. apklausos dalyvių svečius iš užsienio pirmiausiai pavaišina cepelinais, 9,2 % – šaltibarščiais ir likusieji – kitais tautiniais patiekalais.

„Sulaukiame labai daug turistų, kurie atvyksta pas mus paragauti nacionalinės virtuvės patiekalų. Iš tiesų cepelinas nėra „lengvas“ patiekalas, kai kam nepatinka jo išvaizda ar riebumas, tačiau didžioji dalis svečių įvertina labai teigiamai, – pasakoja R. Vasiliauskaitė. – Tai dėkingas patiekalas, nes cepelinus su varškės ar grybų įdaru gali valgyti vegetarai. Jais vaišinasi ir svečiai iš musulmoniškų kraštų“.

Švęsdamas Pasaulinę cepelinų dieną, restoranas užsimojo atlikti nedidelį eksperimentą ir išgirsti, kaip cepelino skonį vertina svečiai iš skirtingų šalių ir kultūrų. Vieni cepelinui nerado nė vieno atitikmens su savo šalių virtuvių patiekalais, kiti juos baldė lyginti su koldūnais, lenkiškais pyragėliais su mėsa „pierogy“. Prancūzai juos lygino su bulvių ir sūrio apkepu „tartiflette“ ir žuvies ar maltos mėsos virtinukais „quenelles“. Visgi daugiausiai klausimų kėlė, kaip cepelinai pagaminti: vieni spėjo, kad bulvių tarkis sutvirtintas miltais, kiti – sūriu. Kaip užsieniečiai pirmą kartą ragavo cepelinus, žiūrėkite video reportaže.


17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

8 balandžio, 2024

Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje […]

4 balandžio, 2024

Kai kalbama apie važiavimą motociklu, šalmas nėra tik saugos įranga – tai geriausia motociklininko apsauga negailestingame asfalto ir greičio pasaulyje. […]

4 balandžio, 2024

Prabangaus svetingumo srityje siekis sukurti nepamirštamą pirmąjį įspūdį svečiams yra meno forma. Didėjant konkurencijai, prabangūs kurortai nuolat ieško naujoviškų būdų, […]

4 balandžio, 2024

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurios metu buvo organizuojamos sportinės mankštos […]

3 balandžio, 2024

Sveiki ir laimingi santykiai – juos turėti nori visi, tačiau, ar juos sukurti bei palaikyti yra labai sunki užduotis? Pats […]

29 kovo, 2024

Per Velykas išvykdami lankyti artimųjų pasiimame tiek daiktų, kad jų talpinimas į automobilį tampa tikru išbandymu. Bagažinės ne visada pakanka, […]

29 kovo, 2024

Didieji prekybos tinklai skelbia Velykų sekmadienį durų neatversiantys – sutrumpintu laiku dirbs tik dalis budinčių bei autonominės parduotuvės. Tačiau Vilniaus, […]

28 kovo, 2024

Artėjant moksleivių pavasario atostogoms dalis šeimų kartu su atžalomis planuoja keliones į užsienį. Psichologė atkreipia dėmesį, kad išvykos į svečias […]

26 kovo, 2024

Savaitgalio išvykos įgauna pagreitį! Telšių regiono lyderis – Žemaitijos turizmo informacijos centras – kviečia jus į viešnagę Telšiuose ir Telšių rajone […]

25 kovo, 2024

Pastaraisiais metais ėmė sparčiai populiarėti termo rūbai. Tai funkcionali apranga, pasižyminti termoreguliacinėmis savybėmis. Ji skirta palaikyti komfortiškai kūno temperatūrai esant […]