14 kovo, 2017

Vištienos sparneliai: kai ką svarbaus pamiršome

Baltymai – vienas svarbiausių maistinių elementų. Vištiena – puikus gyvūninių baltymų šaltinis. Sportininkai ir sveikos mitybos šalininkai dažniausiai renkasi krūtinėlę, nes ji liesa ir nekaloringa, tačiau neverta pamiršti ir kitų vištienos dalių. Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta atskleidžia, kuo naudingi vištienos sparneliai ir kaip geriausia juos valgyti.

Ar vištienos sparneliai – sveikos mitybos dalis?

Pasaulyje egzistuoja įvairios mitybos strategijos, kuriomis žmonės daugiau ar mažiau vadovaujasi dėl geografinės gyvenamosios padėties, klimato sąlygų, religinių įsitikinimų, valstybės ekonominės padėties ir t.t. Mitybą lemiančių faktorių yra išties labai daug. Lietuvių mityboje vištienos sparneliai neabejotinai gali būti sveika dienos raciono dalimi. Apskritai, jau gana ilgą laiką sveikos gyvensenos ir mitybos specialistai skelbia, kad, ypatingai vyrai, per dažnai vartoja riebią, rūkytą mėsą, o jos sveikesnė alternatyva gali būti paukštiena. Nepaisant to, kad balta paukštienos mėsa, tokia kaip vištienos krūtinėlė, laikoma išskirtinai dietine, mažai kaloringa ir turinčia daug baltymų, nereikia pamiršti ir kitų vištienos dalių.

Sparneliai gali būti ne tik naudingas, bet ir skanus patiekalas kiekvienam. Tačiau tik tuo atveju, jei jie bus tinkamai paruošti. Milžiniškas ir esminis skirtumas tarp perkeptų vištienos sparnelių bare ir namie gamintos sriubos su vištienos sparneliais ar garuose ruoštos vištienos mėsos.

Kokios naudingosios medžiagos yra vištienos mėsoje ir kuo jos svarbios mūsų organizmui?

Vištienos mėsoje yra mažai riebalų ir gausu kūnui reikalingų baltymų, kuriuose esančios amino rūgštys visiškai atitinka žmogaus poreikius, būtent dėl šios savybės vištieną dažnai vartoja sportuojantys žmonės. Be baltymų vištienoje, ypač sparnelių dalyje, yra ir kolageno, glicino, hialurono rūgšties, cholesterolio (jo gausu odelėje). Šios paukštienos aminorūgščių vertė prilygsta jautienai. Tiesa, tamsesnę sparnelių mėsos spalvą paprasčiausiai lemia didesnis mioglobino kiekis.

Dažnai bijome cholesterolio – o gal jis naudingas?

Cholesterolis išties naudingas.  Žmogaus organizmui reikia cholesterolio dėl įvairių  priežasčių. Puikiai žinoma, kad cholesterolis yra ypač svarbus žmogaus organizmo riebalas. Jis naudojamas visų ląstelių sienelių statyboje, steroidinių hormonų gamyboje, vitamino D, tulžies rūgšties sintezėje. Organizmas cholesterolio gauna su maistu, pavyzdžiui, 100 g vištienos yra 88 mg cholesterolio, o tai yra mažiau nei trečdalis paros normos.

Kolagenas – ar šios maisto medžiagos žmogus gauna pakankamai?

Toli gražu ne visada. Žmogaus organizme kolagenai sudaro apie 25 % visų kūno baltymų. Norėdami papildyti kolageno atsargas, rinkitės žuvį, vištieną, varškę, kiaušinių baltymus ir t.t. Vištienos sparneliai puikiai tiks norint gauti šios medžiagos dar daugiau ne vien dėl to, kad gyvūninės kilmės maiste gausu baltymų, kurių didelę dalį sudaro kolagenas. Sparnelyje taip pat yra net trys sąnariai. Jungiamieji mėsos audiniai bei kremzlės yra ypač turtingos kolageno, todėl būtent ši paukštienos dalis yra vertingiausia kolageno atžvilgiu.

Šios maisto medžiagos gausu žmogaus odoje, kauluose, kremzlėse, sausgyslėse, raiščiuose, raumenyse, dantyse ir dantenose, akies ragenoje, kraujagyslėse, vidaus organuose bei audiniuose. Savaime suprantama, kad kolagenas būtinas ir jo negali trūkti. Jo sintezę lėtina dėl amžiaus vykstantys hormoniniai pokyčiai (menopauzės metu oda netenka elastingumo ir tamprumo kelis kartus greičiau), neigiami išorės veiksniai (rūkymas, ultravioletiniai saulės spinduliai, užteršta aplinka). Palaipsniui nykstant kolageno sugebėjimui sugerti ir išlaikyti vandenį, oda praranda elastingumą, mažėja sąnarių lankstumas ir paslankumas. Sveika ir subalansuota mityba bei žalingų įpročių atsisakymas neabejotinai padeda išlaikyti tinkamas kolageno atsargas.

Tai ar visi vištienos sparneliai yra sveiki?

Viskas priklauso nuo to, kaip ir kokios formos jūs juos vartojate, pavyzdžiui, kelios mokslinės studijos rodo realų vištienos sultinio teigiamą poveikį žmogaus imuninei sistemai, o tai ypač aktualu kalbant apie pavasario peršalimo bangas. Žinoma, jei nuolat valgysime keptus sparnelius su daug druskos, tikrai nepadėsime savo organizmui, tačiau vartodami juos virtus ar paruoštus garuose su natūraliais prieskoniais, galime ne tik skaniai pavalgyti, bet ir stiprinti savo organizmą.  


15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

15 balandžio, 2024

Spuogais serga ne vien paaugliai brendimo laikotarpiu. Pastaruoju metu ryškėja ir nauja spuogų rūšis, kuri puola suaugusius. Ji kankina dvidešimtmečius, […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

12 balandžio, 2024

Ketvirtadienį į Alytaus policiją kreipėsi Vilniaus teritorinė ligonių kasa, kuri pranešė apie, kaip įtariama, apgaulės būdu iš biudžeto įgytus daugiau […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

8 balandžio, 2024

Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje […]

Arūnas Dulkys. ELTA / Dainius Labutis
5 balandžio, 2024

Penktadienį žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie prieš kelias savaites įvykusią jaunos Kauno klinikų slaugytojos savižudybę, Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys žada […]

4 balandžio, 2024

Kai kalbama apie važiavimą motociklu, šalmas nėra tik saugos įranga – tai geriausia motociklininko apsauga negailestingame asfalto ir greičio pasaulyje. […]

4 balandžio, 2024

Prabangaus svetingumo srityje siekis sukurti nepamirštamą pirmąjį įspūdį svečiams yra meno forma. Didėjant konkurencijai, prabangūs kurortai nuolat ieško naujoviškų būdų, […]

4 balandžio, 2024

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurios metu buvo organizuojamos sportinės mankštos […]

3 balandžio, 2024

Besivystant žarnų išemijai gelbėjant pacientės gyvybę Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pirmą kartą Lietuvoje atlikta pasaito ir vartų venų perkutaninė trombektomija su […]

3 balandžio, 2024

Sveiki ir laimingi santykiai – juos turėti nori visi, tačiau, ar juos sukurti bei palaikyti yra labai sunki užduotis? Pats […]

3 balandžio, 2024

Kartais geriausią rezultatą atnešančios grožio priemonės gali būti gan paprastos, natūralios, žinomos ir naudojamos jau ne vieną šimtmetį. Viena žymiausių […]

1 balandžio, 2024

Japonijos kapitalo įmonė „Saisei LT“, kovą atidariusi medicinos kliniką Vilniuje, derasi dėl maisto papildų gamyklos statybų Alytuje, praneša „Verslo Žinios“ […]

29 kovo, 2024

Per Velykas išvykdami lankyti artimųjų pasiimame tiek daiktų, kad jų talpinimas į automobilį tampa tikru išbandymu. Bagažinės ne visada pakanka, […]