sausio 12, 2018
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija
Akrilamido kiekis maisto produktuose turi būti mažinamas

Nuo 2018 m. balandžio 11 d. visoje Europos Sąjungoje įsigalioja reglamentas, nurodantis maisto produktų gamintojams reikšmingai sumažinti jų gaminamuose produktuose susidarančios sveikatai kenksmingos medžiagos – akrilamido, kiekius. Prie naujojo reglamento prisitaikyti privalės keptus, gruzdintus, skrudintus maisto produktus ar viešojo maitinimo patiekalus gaminančios įmonės, taip pat ir tam tikras maistinių augalų (bulvių, javų) veisles auginantys ūkininkai.

Europos maisto saugos tarnybai (EFSA) patvirtinus ankstesnius vertinimus, kad akrilamidas maisto produktuose gali didinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis visų amžiaus grupių vartotojams,  Europos Komisija (EK) nustatė mažesnius leistinus akrilamido kiekius rizikinguose maisto produktuose bei patvirtino šio teršalo mažinimo priemones produktų gamybos metu.

Dažniausiai vartojami produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas – keptos, gruzdintos bulvytės, bulvių traškučiai, kava (akrilamidas susidaro skrudinant pupeles), sausainiai, krekeriai, vafliai, meduoliai, trapučiai, traški ar minkšta duona ir kt.

EK dokumente numatyta, kad rizikingų produktų gamintojai privalės nuolat stebėti akrilamido kiekius jų gaminamoje produkcijoje, atrinkti mėginius ir analizuoti tyrimų rezultatus, o nustačius didesnius nei leistini kiekius, privalės taikyti reglamente nurodytas akrilamido mažinimo priemones. Pavyzdžiui, duonos ir kitų kepinių gera gamybos praktika rodo, kad pailginus mielių fermentacijos trukmę, reguliuojant kepimo temperatūrą ir laiką, vizualiai vertinant gaminių spalvą (apskrudimą), akrilamido kiekį galutiniuose produktuose galima ženkliai sumažinti.

Viešojo maitinimo įmonės, siekdamos mažinti akrilamido kiekius kepamuose patiekaluose, ypač gruzdinant bulvytes, turės taikyti spalvos paletes/vadovus. Tyrimai patvirtino, kad kuo šviesesnės gruzdintos bulvytės, tuo akrilamido kiekis mažesnis, todėl vartotojams jos neturi būti teikiamos tamsios ar stipriai sukepintos. Tokia pati taisyklė galioja ir gaminant skrudintą duoną.

Akrilamidas – kancerogeninė medžiaga, susiformuojanti iš natūraliai produktuose esančio laisvojo asparagino (amino rūgšties) ir cukrų, kai bulvių, grūdų produktai, kava ir kavos pakaitalai apdorojami aukštoje temperatūroje (gruzdinami, skrudinami ar kepami krosnyje).

Daugiau apie akrilamidą skaitykite čia: http://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/akrilamidas

Share Button

balandžio 19, 2018

Jau įpusėjo balandžio 3 dieną prasidėjęs Sveikuolių 30 dienų iššūkis be cukraus. Vykstantis jau trečią kartą, jis sulaukė didelio dėmesio […]

balandžio 19, 2018

Dar šių metų kovo tryliktą dieną mes, dešimt pacientų po kepenų transplantacijos, kreipėmės atviru laišku į sveikatos apsaugos ministrą ir […]

balandžio 13, 2018

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai įspėja – Lietuvos vaistams atsparios tuberkuliozės gydymo rezultatai  – prasčiausi Europoje, daugėja ir TB […]

balandžio 12, 2018

Ilgą laiką mados pasaulyje gyvenusios, fotografijos ir mados renginių režisierės Egle Kislovski gyvenime – naujas posūkis. Sudėtingą paauglystę išgyvenusi moteris […]

balandžio 11, 2018

Nuovargio priepuoliai, galvos ar širdies skausmai, silpnumas, drebulys, karščiavimai be aiškios priežasties, staiga slinkti pradėję plaukai, gausus prakaitavimas. Visus šiuos […]

balandžio 9, 2018

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos pareigūnai atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimų korupcinių nusikaltimų VšĮ Nacionaliniame kraujo centre. Ikiteisminiam tyrimui […]

balandžio 6, 2018

Pasaulinę sveikatos dieną sostinės Rotušėje išdalyti tradiciniai „Auksinės mediko širdies“ apdovanojimai. Vilniaus meras Remigijus Šimašius visų vilniečių vardu dėkojo miestiečių […]

balandžio 6, 2018

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) nurodo, kad net 80% visų susirgusių žmonių, kurie kreipiasi pagalbos į medikus yra diagnozuojamos lėtinės neinfekcinės […]

kovo 26, 2018

Tradicinis šv. Velykų stalas neįsivaizduojamas be margučių ir kitų šventinių patiekalų, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos […]

kovo 23, 2018

Gavėnios pasninkui gyventojus pakvietusi chemijos mokslų daktarė, 86 m. Ksavera Vaištarienė džiaugiasi puikiais rezultatais. Facebook tinkle specialiai sukurtoje „30 dienų […]