sausio 12, 2018
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija
Akrilamido kiekis maisto produktuose turi būti mažinamas

Nuo 2018 m. balandžio 11 d. visoje Europos Sąjungoje įsigalioja reglamentas, nurodantis maisto produktų gamintojams reikšmingai sumažinti jų gaminamuose produktuose susidarančios sveikatai kenksmingos medžiagos – akrilamido, kiekius. Prie naujojo reglamento prisitaikyti privalės keptus, gruzdintus, skrudintus maisto produktus ar viešojo maitinimo patiekalus gaminančios įmonės, taip pat ir tam tikras maistinių augalų (bulvių, javų) veisles auginantys ūkininkai.

Europos maisto saugos tarnybai (EFSA) patvirtinus ankstesnius vertinimus, kad akrilamidas maisto produktuose gali didinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis visų amžiaus grupių vartotojams,  Europos Komisija (EK) nustatė mažesnius leistinus akrilamido kiekius rizikinguose maisto produktuose bei patvirtino šio teršalo mažinimo priemones produktų gamybos metu.

Dažniausiai vartojami produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas – keptos, gruzdintos bulvytės, bulvių traškučiai, kava (akrilamidas susidaro skrudinant pupeles), sausainiai, krekeriai, vafliai, meduoliai, trapučiai, traški ar minkšta duona ir kt.

EK dokumente numatyta, kad rizikingų produktų gamintojai privalės nuolat stebėti akrilamido kiekius jų gaminamoje produkcijoje, atrinkti mėginius ir analizuoti tyrimų rezultatus, o nustačius didesnius nei leistini kiekius, privalės taikyti reglamente nurodytas akrilamido mažinimo priemones. Pavyzdžiui, duonos ir kitų kepinių gera gamybos praktika rodo, kad pailginus mielių fermentacijos trukmę, reguliuojant kepimo temperatūrą ir laiką, vizualiai vertinant gaminių spalvą (apskrudimą), akrilamido kiekį galutiniuose produktuose galima ženkliai sumažinti.

Viešojo maitinimo įmonės, siekdamos mažinti akrilamido kiekius kepamuose patiekaluose, ypač gruzdinant bulvytes, turės taikyti spalvos paletes/vadovus. Tyrimai patvirtino, kad kuo šviesesnės gruzdintos bulvytės, tuo akrilamido kiekis mažesnis, todėl vartotojams jos neturi būti teikiamos tamsios ar stipriai sukepintos. Tokia pati taisyklė galioja ir gaminant skrudintą duoną.

Akrilamidas – kancerogeninė medžiaga, susiformuojanti iš natūraliai produktuose esančio laisvojo asparagino (amino rūgšties) ir cukrų, kai bulvių, grūdų produktai, kava ir kavos pakaitalai apdorojami aukštoje temperatūroje (gruzdinami, skrudinami ar kepami krosnyje).

Daugiau apie akrilamidą skaitykite čia: http://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/akrilamidas

Share Button
Komentarai (0)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


sausio 19, 2018

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai, vykdydami besiliečiančių su maistu gaminių ir medžiagų kontrolę, 2017 m. ištyrė 50 pavadinimų […]

sausio 18, 2018

Ministrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlomam naujam vaistų kainodaros projektui, kuriuo būtų reguliuojamos kompensuojamųjų vaistų priemokos. Tai reiškia, […]

sausio 18, 2018

Lietuvos startuolio „Fidens“ sukurta „ViLim Ball“ technologija padeda sumažinti vieną iš esensialinio tremoro simptomų – nekontroliuojamai drebančias rankas. Septyniais iš […]

sausio 18, 2018

Varėnos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras informavo, kad  Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijoje nustatytas  meningokokinės infekcijos atvejis. Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos direktorė Milda […]

sausio 18, 2018

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistai ragina gyventojus rūpintis savo sveikata, nedelsti ir profilaktiškai pasitikrinti dėl vėžio. […]

sausio 17, 2018

Devyni simptomai sieja gripą ir peršalimą. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad gripo simptomai prasideda staiga, o […]

sausio 16, 2018

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikai informuoja, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje didėja. 2-ąją šių […]

sausio 15, 2018

Nuo šių metų sausio 1-osios gydymo įstaigos pradėjo teikti naujas ambulatorines paslaugas – ultragarsinius tyrimus, kurių metu naudojama kontrastinė medžiaga, […]

sausio 15, 2018

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atlikta analizė rodo, kad šalies gydymo įstaigos sėkmingai pereina prie e. recepto rašymo, o kai kuriose […]

sausio 11, 2018

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė įsakymą, kuriuo į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių yra įtraukiami skiepai nuo B tipo meningokokinės […]