sausio 12, 2018
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija
Akrilamido kiekis maisto produktuose turi būti mažinamas

Nuo 2018 m. balandžio 11 d. visoje Europos Sąjungoje įsigalioja reglamentas, nurodantis maisto produktų gamintojams reikšmingai sumažinti jų gaminamuose produktuose susidarančios sveikatai kenksmingos medžiagos – akrilamido, kiekius. Prie naujojo reglamento prisitaikyti privalės keptus, gruzdintus, skrudintus maisto produktus ar viešojo maitinimo patiekalus gaminančios įmonės, taip pat ir tam tikras maistinių augalų (bulvių, javų) veisles auginantys ūkininkai.

Europos maisto saugos tarnybai (EFSA) patvirtinus ankstesnius vertinimus, kad akrilamidas maisto produktuose gali didinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis visų amžiaus grupių vartotojams,  Europos Komisija (EK) nustatė mažesnius leistinus akrilamido kiekius rizikinguose maisto produktuose bei patvirtino šio teršalo mažinimo priemones produktų gamybos metu.

Dažniausiai vartojami produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas – keptos, gruzdintos bulvytės, bulvių traškučiai, kava (akrilamidas susidaro skrudinant pupeles), sausainiai, krekeriai, vafliai, meduoliai, trapučiai, traški ar minkšta duona ir kt.

EK dokumente numatyta, kad rizikingų produktų gamintojai privalės nuolat stebėti akrilamido kiekius jų gaminamoje produkcijoje, atrinkti mėginius ir analizuoti tyrimų rezultatus, o nustačius didesnius nei leistini kiekius, privalės taikyti reglamente nurodytas akrilamido mažinimo priemones. Pavyzdžiui, duonos ir kitų kepinių gera gamybos praktika rodo, kad pailginus mielių fermentacijos trukmę, reguliuojant kepimo temperatūrą ir laiką, vizualiai vertinant gaminių spalvą (apskrudimą), akrilamido kiekį galutiniuose produktuose galima ženkliai sumažinti.

Viešojo maitinimo įmonės, siekdamos mažinti akrilamido kiekius kepamuose patiekaluose, ypač gruzdinant bulvytes, turės taikyti spalvos paletes/vadovus. Tyrimai patvirtino, kad kuo šviesesnės gruzdintos bulvytės, tuo akrilamido kiekis mažesnis, todėl vartotojams jos neturi būti teikiamos tamsios ar stipriai sukepintos. Tokia pati taisyklė galioja ir gaminant skrudintą duoną.

Akrilamidas – kancerogeninė medžiaga, susiformuojanti iš natūraliai produktuose esančio laisvojo asparagino (amino rūgšties) ir cukrų, kai bulvių, grūdų produktai, kava ir kavos pakaitalai apdorojami aukštoje temperatūroje (gruzdinami, skrudinami ar kepami krosnyje).

Daugiau apie akrilamidą skaitykite čia: http://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/akrilamidas

Share Button

sausio 22, 2019

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad 2019 m. sausio 21 d. NVSC specialistai rekomendavo Kauno ir Panevėžio miestų, Prienų, […]

sausio 2, 2019

Jei paskutiniąją besibaigiančių metų dieną norite įprasminti kilniu darbu, Nacionalinis transplantacijos biuras kviečia pasirašyti sutikimą donoro kortelei gauti. Šitaip papildysite […]

gruodžio 28, 2018

Tai jau tapo keista tradicija – metų pabaigoje kaip iš gausybės rago pasipila ateinančių metų prognozės ir pranašystės. Ir pranašaujama […]

gruodžio 17, 2018

Kalėdinis laikotarpis jau seniai tapo didelio pelno švente prekybininkams. Puiku yra tai, kad kalėdiniu laikotarpiu esame dosnesni ir pagalvojame ne […]

gruodžio 12, 2018

Visi turime vienokių ar kitokių odos problemų: išsausėjusi oda, įvairūs bėrimai ir kt. Todėl kartais prireikia apsilankyti pas dermatologą. Iš […]

gruodžio 10, 2018

Vaikams, kaip ir suaugusiems, svarbu, kad dantys būtų sveiki, gražūs ir švarūs. Vaiką reikėtų pirmą kartą nuvesti pas odontologą, kai […]

gruodžio 5, 2018

Šiuolaikinių žmonių mityba orientuojama išskirtinai į mėgavimąsi skoniu. Todėl atsirado daugybė sintetinių skaniklių, skonio stipriklių, kurie suteikia gero skonio iliuziją. […]

gruodžio 5, 2018

Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo ir kitų teisės aktų pakeitimams, kuriais taisoma […]

gruodžio 1, 2018

Manoma, jog žmogaus sielos grožį parodo tai, kaip jis elgiasi su gyvūnais. Smagu stebėti, kaip šeimininkai savo augintiniais rūpinasi, kaip […]

lapkričio 30, 2018

Gyvename kasdien vis labiau modernėjančiame pasaulyje, kuriame elektromagnetiniai laukai, sklindantys iš buitinių elektros prietaisų, radijo ir televizijos stočių, kompiuterių ir […]