sausio 12, 2018
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija
Akrilamido kiekis maisto produktuose turi būti mažinamas

Nuo 2018 m. balandžio 11 d. visoje Europos Sąjungoje įsigalioja reglamentas, nurodantis maisto produktų gamintojams reikšmingai sumažinti jų gaminamuose produktuose susidarančios sveikatai kenksmingos medžiagos – akrilamido, kiekius. Prie naujojo reglamento prisitaikyti privalės keptus, gruzdintus, skrudintus maisto produktus ar viešojo maitinimo patiekalus gaminančios įmonės, taip pat ir tam tikras maistinių augalų (bulvių, javų) veisles auginantys ūkininkai.

Europos maisto saugos tarnybai (EFSA) patvirtinus ankstesnius vertinimus, kad akrilamidas maisto produktuose gali didinti riziką susirgti onkologinėmis ligomis visų amžiaus grupių vartotojams,  Europos Komisija (EK) nustatė mažesnius leistinus akrilamido kiekius rizikinguose maisto produktuose bei patvirtino šio teršalo mažinimo priemones produktų gamybos metu.

Dažniausiai vartojami produktai, kuriuose gali susidaryti akrilamidas – keptos, gruzdintos bulvytės, bulvių traškučiai, kava (akrilamidas susidaro skrudinant pupeles), sausainiai, krekeriai, vafliai, meduoliai, trapučiai, traški ar minkšta duona ir kt.

EK dokumente numatyta, kad rizikingų produktų gamintojai privalės nuolat stebėti akrilamido kiekius jų gaminamoje produkcijoje, atrinkti mėginius ir analizuoti tyrimų rezultatus, o nustačius didesnius nei leistini kiekius, privalės taikyti reglamente nurodytas akrilamido mažinimo priemones. Pavyzdžiui, duonos ir kitų kepinių gera gamybos praktika rodo, kad pailginus mielių fermentacijos trukmę, reguliuojant kepimo temperatūrą ir laiką, vizualiai vertinant gaminių spalvą (apskrudimą), akrilamido kiekį galutiniuose produktuose galima ženkliai sumažinti.

Viešojo maitinimo įmonės, siekdamos mažinti akrilamido kiekius kepamuose patiekaluose, ypač gruzdinant bulvytes, turės taikyti spalvos paletes/vadovus. Tyrimai patvirtino, kad kuo šviesesnės gruzdintos bulvytės, tuo akrilamido kiekis mažesnis, todėl vartotojams jos neturi būti teikiamos tamsios ar stipriai sukepintos. Tokia pati taisyklė galioja ir gaminant skrudintą duoną.

Akrilamidas – kancerogeninė medžiaga, susiformuojanti iš natūraliai produktuose esančio laisvojo asparagino (amino rūgšties) ir cukrų, kai bulvių, grūdų produktai, kava ir kavos pakaitalai apdorojami aukštoje temperatūroje (gruzdinami, skrudinami ar kepami krosnyje).

Daugiau apie akrilamidą skaitykite čia: http://vmvt.lt/maisto-sauga/verslui/akrilamidas

Share Button

liepos 20, 2018

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad dėl vakarų Latvijoje kilusių miško ir durpyno gaisrų šiaurės Lietuvoje tvyro smogas. Paprastai, esant […]

liepos 18, 2018

 „Imunodeficitai – labai retos ligos, – sako Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centro vadovė dr. Jelena Rascon, –  ir tai yra […]

liepos 12, 2018

Oda – tai mūsų apsauginis barjeras, dažnai atspindintis ir organizmo būklę, įvairius sveikatos sutrikimus. Visgi ir ji pati gali susirgti […]

liepos 4, 2018

70 vaikų, visą likusį gyvenimą turėsiančių skaičiuoti vartojamus angliavandenius ir leistis insuliną, susirinko į stovyklą Šventojoje. Čia paaugliams bei mažiesiems […]

liepos 4, 2018

Reguliari fizinė veikla – tai neatsiejama geros savijautos dalis. Visgi dažnam iš mūsų jai vis dar pritrūksta laiko. Išeitimi tapti […]

liepos 3, 2018

Sostinės gatvėse kursuoja troleibusas su informacija, skatinančia gyventojus, auginančius nepilnamečius vaikus, laiku pasirūpinti jų sveikatos patikra ir pažymėjimu. Vilniaus teritorinė […]

birželio 28, 2018

Mokyklas ir nuolatines studijas baigiantiems jaunuoliams kiekvieną vasarą tampa ypač aktuali  jų draustumo privalomuoju sveikatos draudimu tema. Vilniaus teritorinė ligonių […]

birželio 27, 2018

Seksologai pastebi, kad labiausiai seksualiai atsipalaiduojama liepos ir rugpjūčio mėnesiais, o vasarą vaistinėse išauga skubiosios kontracepcijos priemonių pardavimai. Tai – […]

birželio 25, 2018

Sudžiūvęs sūris, susiraukšlėjęs pomidoras ar šaldytuvo kamputyje užmirštas pakelis pieno, kurio galiojimas yra „ant ribos“, į šiukšliadėžę keliauja be gailesčio. […]

birželio 21, 2018

Šiemet gerokai anksčiau prasidėjusi ir karštesnė nei įprastai vasara leidžia dažniau ir ilgiau mėgautis saulės voniomis. Visgi odos gydytojai pataria […]