2 vasario, 2018
Dovilė Joneliūnienė

Profesoriai atskleidžia, kuo skiriasi ekologiški riešutai ir sėklos nuo neekologiškų

Skanu, maistinga, patogu – riešutus, sėklas ar džiovintus vaisius dažnai renkamės ne tik kaip vertingą užkandį, bet ir norėdami pagrindiniams patiekalams suteikti turtingesnį skonį. Tačiau ar kada susimąstėte, kuo šios gamtos dovanos skiriasi nuo ekologiškų? Pagrindinius skirtumus pateikia VU Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos katedros vedėjas, prof. Rimantas Stukas ir Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas, KTU prof. Pranas Viškelis.

Pasauliniai tyrimai ir profesoriai atskleidžia įdomius faktus apie ekologiškus, arba kitaip – organiškus maisto produktus.

Daugiau vitaminų

Ar žinojote, kad būtent riešutų apvalkale slypi antioksidantai (fenoliai, flavonoidai, polifenoliai)? ,,Žemės ūkio ir maisto chemijos žurnalo“ (en. Journal of Agricultural and Food Chemistry“) tyrimai parodė, kad porcijoje migdolų yra panašus kiekis polifenolių kaip ir puodelyje virtų brokolių. Tačiau tam, kad gautume didžiausią naudą, verta rinktis ekologiškus riešutus, kurių apvalkale yra išlikusios visos naudingosios medžiagos, o patys riešutai būtų neapdoroti ir be cheminių medžiagų.

,,Pasaulinio gijimo centro“  dr. Edward Group teigia, kad ekologiškų vaisių ir daržovių sudėtyje yra 27 proc. daugiau vitamino C, 21.1 proc. daugiau geležies, 29.3 daugiau magnio, 13,6 proc. daugiau fosforo, 18 proc. daugiau polifenolių.

Be nervų sistemą veikiančių pesticidų

Dr. Edward Group įsitikinęs, kad ekologiški produktai žymiai sveikesni, nes juose nerasime GMO (genetiškai modifikuotų organizmų), cheminių trąšų, konservantų ir pesticidų, galinčių paveikti mūsų sveikatą, nervinę sistemą.

Jo poziciją sustiprina Harvardo Čano mokyklos Aplinkos sveikatos profesorius Filipas Grandjean, kuris teigia, kad trys JAV atliktų tyrimų mokslininkai nustatė, kad pesticidai kenkia vaikų smegenims. Dėl šios priežasties produktų su pesticidais turi vengti ne tik vaikai, bet ir besilaukiančios moterys.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ekologiški riešutai, sėklos, džiovinti vaisiai ar kiti produktai nuo neekologiškų skiriasi ne tik apdorojimo būdu. Pasak prof. R. Stuko, ar produktas ekologiškas, nulemia auginimo sąlygos ir medžiagos, kurios gali būti randamos tos grupės produktuose. Jei produktas ekologiškas, jame negali būti jokių teršalų pesticidų, sunkiųjų metalų, radioaktyvaus užteršumo, nitratų pertekliaus bei sintetinių maisto priedų. Ekologiškas maistas užauginamas ekologiniame ūkyje, kuris privalo būti sertifikuotas kaip ekologiškas.

,,Kalbant apie ekologišką maistą svarbu pabrėžti, kad jame nerasime jokių kenksmingų medžiagų. Valgydami tokį produktą, pastebėsime, kad išryškėja ir natūralus jo skonis. Reikia pažymėti, kad sveikatos požiūriu, ekologiški riešutai, sėklos ar džiovinti vaisiai turi daugiau privalumų negu neekologiški. Ypač, jei riešutus valgo vaikai, kuriuos norime apsaugoti nuo chemikalų bei alergiški žmonės. Būna atvejų, kad žmonės mano, jog yra alergiški riešutams, tačiau ekologiškų riešutų pamato, kad alergijos požymių nėra“,  sako R. Stukas.

Biologiškai natūralūs

Prof. Prano Viškelio teigimu, teigimu, didžiausias skirtumas tas, kad neekologiški produktai gali būti sulfituojami (su konservantais), o ekologiški tikrai nebus taip apdoroti. Tai didžiausias privalumas tiems, kurie nori valgyti natūralų ir sveikesnį maistą. ,,Riešutai chemiškai neapdorojami, jų spalva nekinta. Tiek ekologiški, tiek neekologiški, jie ypač naudingi dėl juose esančių riebalų rūgščių.  Džiovinant uogas, vaisius, gali būti naudojamos papildomos medžiagos, kad būtų ryškesnė spalva. Tačiau reikia pabrėžti, kad bet kokiu atveju, džiovintos uogos biologiškai yra be galo vertingos, jose gausu vitamino C, antioksidantų, flavonoidų, ir kitų medžiagų. Tik nepamirškime, kad naudingų medžiagų koncentracija džiovintose uogose ir vaisiuose žymiai didesnė nei šviežiuose. Jei suvalgysime šimtą gramų razinų, toks kiekis atstos kilogramą vynuogių“, teigia P. Viškelis.

Tausojantys aplinką

R. Stukas įsitikinęs – kuo daugiau bus auginama ekologiškų produktų, tuo mažiau bus teršiama aplinka. Natūraliai net neekologiški produktai gali tapti geresnės kokybės, jei tausosime aplinką. ,,Ekologiškų produktų gamybos idėja turi platesnę reikšmę – tiek aplinkos tausojimo, tiek rūpinimosi savo sveikata“, sako R. Stukas.

Kurie riešutai, sėklos ir džiovinti vaisiai naudingiausi?

Tiek riešutai, tiek džiovinti vaisiai ar sėklos pasižymi naudingomis savybėmis, kurios išlieka tiek ekologiškuose, tiek neekologiškuose produktuose. Kuriuos ir kodėl verta rinktis?

Migdoluose yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios gali padėti sumažinti širdies ligų riziką. Be to, šie riešutai yra galingi antioksidantai, turtingi vitaminu E.

Anakardžiai – puikus geležies, magnio ir cinko šaltinis. Šie mikroelementai svarbūs imuninei sistemai ir geram regėjimui, todėl tai puikus užkandis ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.

Graikiniuose riešutuose gausu antioksidantų, padedančių apsaugoti organizmą nuo priešlaikinio senėjimo, širdies ligų.

Lazdyno riešutuose yra daug baltymų ir sveikų riebalų. Todėl šie riešutai puikiai tinka vegetarams, veganams bei sportuojantiems žmonėms. Vitaminas B, esantis lazdyno riešutuose atlieka svarbus geram virškinimui.

Džiovinti vaisiai taip pat ne tik gardūs, bet ir naudingi: razinose gausu kalio, kuris svarbus hipertenzijos, mėšlungio, širdies sutrikimų prevencijai. Džiovinti abrikosai kupini vitaminų A, C kurie svarbūs mūsų regėjimui, grožiui bei imuninei sistemai, virškinimui.

Saulėgrąžų sėklos – vitamino E, antioksidantų, karotino šaltinis, cinko, vario, geležies ir vitamino B šaltinis. Valgydami moliūgų sėklas organizmą praturtinsime baltymais, geležimi, kalciu, selenu, vitaminu B. Sezamų sėklos naudingos dėl jose esančio kalcio, vario, cinko, skaidulų, tamino, vitamino B6.

Šių sveikų užkandžių įvairovė išties didelė. Ir kaip teigia pašnekovai, jei norime gyventi sveikai, verta rinktis ekologiškus, natūraliai skoningus maisto produktus.


17 balandžio, 2024

Šią savaitę „Vilniaus vandenys“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybe sostinėje pradeda lauko gertuvių sezoną. Miesto gyventojai ir jo svečiai galės […]

16 balandžio, 2024

Antradienį Lietuvos radijo ir televizijos centras (Telecentras) atidarė atnaujintas Vilniaus televizijos bokšto erdves skirtos verslui ir poilsiui. Kaip teigė atidarymo […]

15 balandžio, 2024

Nuo balandžio 1 dienos populiaraus maršruto Vilnius–Ryga traukinys papildomai stoja Jonavoje ir Kėdainiuose. Bilietų pardavimai startavo kovo 15 d. Per […]

13 balandžio, 2024

Šeštadienį sostinėje vyko tradicinės Fiziko Dienos (FiDi) renginiai. Šiais metais Vilniaus universiteto (VU) studentai ją surengė jau 56 kartą. Renginio […]

12 balandžio, 2024

Pakruojo dvare sukurtas unikalus gamtos ir meno dermės projektas – įkurtas pirmasis šalyje Varnėnų miestas. Čia tradiciniu būdu, ant senovinių […]

11 balandžio, 2024

Kūryba. Ramybė. Įkvėpimas. Tai tik keli žodžiai, kurie puikiai apibūdina rašytojų rezidencijų programą „Parašyta Molėtų krašte“ (Writing@Moletai), kuri šiais metais […]

9 balandžio, 2024

Narcizų žydėjimo šventė – pati gražiausia pavasario šventė Druskininkuose. Triskart keitę šventės datą, pagaliau garsiai skelbiame – Druskininkai žydi! Šįmet […]

9 balandžio, 2024

Atskirtis tarp mokslininkų ir visuomenės mažėja – Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Piliečių mokslo centras tiesia tiltus tarp mokslo […]

9 balandžio, 2024

Lietuvoje pradedama įgyvendinti darbotvarkė „Tvari mokykla 2023“. Planuojama, kad iki 2030 m. visos mūsų šalies mokyklos taps tvarios arba žengs […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

8 balandžio, 2024

Savo jėgomis baseiną su SPA zona Nemuno saloje pastatęs Kaunas tęsia vandens sporto statinių plėtrą visame mieste. Praėjusių metų pabaigoje […]

4 balandžio, 2024

Kai kalbama apie važiavimą motociklu, šalmas nėra tik saugos įranga – tai geriausia motociklininko apsauga negailestingame asfalto ir greičio pasaulyje. […]

4 balandžio, 2024

Prabangaus svetingumo srityje siekis sukurti nepamirštamą pirmąjį įspūdį svečiams yra meno forma. Didėjant konkurencijai, prabangūs kurortai nuolat ieško naujoviškų būdų, […]

4 balandžio, 2024

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurios metu buvo organizuojamos sportinės mankštos […]

3 balandžio, 2024

Sveiki ir laimingi santykiai – juos turėti nori visi, tačiau, ar juos sukurti bei palaikyti yra labai sunki užduotis? Pats […]

29 kovo, 2024

Per Velykas išvykdami lankyti artimųjų pasiimame tiek daiktų, kad jų talpinimas į automobilį tampa tikru išbandymu. Bagažinės ne visada pakanka, […]

29 kovo, 2024

Didieji prekybos tinklai skelbia Velykų sekmadienį durų neatversiantys – sutrumpintu laiku dirbs tik dalis budinčių bei autonominės parduotuvės. Tačiau Vilniaus, […]

28 kovo, 2024

Artėjant moksleivių pavasario atostogoms dalis šeimų kartu su atžalomis planuoja keliones į užsienį. Psichologė atkreipia dėmesį, kad išvykos į svečias […]

26 kovo, 2024

Savaitgalio išvykos įgauna pagreitį! Telšių regiono lyderis – Žemaitijos turizmo informacijos centras – kviečia jus į viešnagę Telšiuose ir Telšių rajone […]

25 kovo, 2024

Pastaraisiais metais ėmė sparčiai populiarėti termo rūbai. Tai funkcionali apranga, pasižyminti termoreguliacinėmis savybėmis. Ji skirta palaikyti komfortiškai kūno temperatūrai esant […]