rugpjūčio 12, 2016
Alvydas Januševičius / 15min.lt
Šilalėje moka pagamint „meškos šūdukų“ iš duonos ir kanapių

Šilalės bibliotekoje žadėjo pavaišinti „meškos šūdukais“. Galima sakyti ir „kakučiai“, tačiau tai jau nebus taip žemaitiškai. Žinojome tik tiek, kad tai senovinis receptas, paimtas iš neseniai sudarytos knygos „Pasmuokavuok, kap skane“. Ir vėl žemaitiškai. Lietuviai siūlytų paragauti.

15min, bendradarbiaudama su nauju kelionių Lietuvoje informacijos portalu kulturoskeliai.eu, tęsia kelionę, kurios tikslas – paskanauti Lietuvos regionų įdomių patiekalų bei atrasti kitus Lietuvos paveldo lobius.

Rusnės žuvienė – jau vakarykštis reikalas. Nauja diena turi savybę atsinešti ir savo alkį. Ką šiandien skanausime ir kur vyksime?

Pakeliui į Jurbarką Šilalės bibliotekos darbuotojai pasiūlė užsukti paskanauti patiekalų su kanapėmis kiek neįprastais ir negirdėtais pavadinimais – skamba, lyg jie būtų nevalgomi.

Taip – patiekalai būtent su tokiomis kanapėmis, apie kurias ir pagalvojote. Tomis, kurių galima nusipirkti daugelyje parduotuvių – kanapių sėklomis.

Šilalės viešosios bibliotekos metodininkė Stefa Minutaitė perspėjo, kad jai reikia pasiruošti bent poros valandų. Labai svarbu nusipirkti kanapių, nes jų ne visada būna ir ne visur. Nebus kanapių – nebus ir „meškos šūdukų“.

Ar teisingai nugirdome? Būtent taip vadinasi patiekalas, kurį turėsime netrukus skanauti. Bibliotekoje S.Minutaitė pasitiko su šypsena – sėkmingai gavo kanapių. Dabar mums beliko tik pasigaminti ir paragauti to skanėsto gurmanišku vardu.

„Aš jums pagaminsiu du patiekalus iš kanapių. Abu jie atrodo panašiai, tačiau vienas yra saldus, o kitas – sūrus. Abu receptai gauti iš mūsų senųjų gyventojų.

Kanapės mūsų senosioms šeimininkėms buvo labai svarbios. Jei kitur Kūčioms gaminamas aguonų pienas, tai pas mus – kanapių“, – kalba bibliotekininkė, jau dėliodama reikiamus produktus.

Pradedame. Ant stalo jau paruošti ingredientai. Pagrindinis – paprasta sutrupinta juoda duona. Kavamale sumalame ant keptuvės šiek tiek paspragintas kanapių sėklas. Ilgai malti nereikia – porą kartų spust, ir viskas.

Jei norime „meškos šūduko“, tuomet nusilupame, išdarinėjame bei supjaustome obuolį. tuomet sumaišome maltas kanapes, trupintą duoną ir obuolį. Įdedame šiek tiek cukraus ir minkome rankomis. Kitaip obuolys nepersitrins – gauta masė bus per sausa ir nesulips.

Vėliau iš gautos masės tiesiog suminkomi gumuliukai. Štai jums ir „meškos šūdukai“. Bibliotekininkė spėja, kad tokius anksčiau dažniausiai pagamindavo vaikams. Tikėtina, kad kažką panašaus gaminosi ir piemenukai.

Čiulkis – labai panašus skanėstas, tačiau vietoje obuolio reikėtų dėti smulkiai supjaustytą svogūno galvą, o vietoje cukraus – žiupsnelį druskos. Skonis – visiškai kitoks. O ir gumulėlis sulimpa šiek tiek sunkiau – svogūnas gerokai sausesnis už obuolį.

Abu minėti receptai sugulė kulinarinio paveldo knygoje „Pasmuokavuok, kap skane“. Ją sudarė bibliotekos darbuotojai, patys ėję pas pagyvenusius žmones ir iš jų spaude senovinių receptų paslaptis. Dar jų čia galima rasti devynias galybes.

Paragaujame gana tradicinio skonio patiekalų. Reikia pripažinti, kad kanapės sėklos – nepelnytai užmirštas reikalas. Kanapės žmogui dažnai atstodavo mėsą.

Prieš išvykdami, pažymime keletą taškų Kelionių kultūros keliais tinklalapyje. Šilalė – gražus miestas, o aplinkui tikrai yra ką pažiūrėti.

Kaltinėnų kalvarija, Medvėgalio kalnas ir daugybė piliakalnių, kurie, anot kai kurių istorikų, sudaro Žemaitijos širdį. Kur mesi akmenį, ten – grožis. Net važiuodami Tauragės link, buvome priversti sustoti pasimėgauti Pagramančio panorama nuo piliakalnio.

Kiekvienas jūsų galite keliauti ir daryti tą patį – žymėti savo keliones nurodytame kelionių puslapyje. Taip padėsite ir kitiems daugiau pamatyti. Kaip naudotis svetaine, galima išmokti, pažiūrėjus video straipsnio apačioje.

Share Button


vasario 14, 2020

Peržvelgus paskutiniųjų kelių nacionalinių „Eurovizijos“ atrankų finalų dainų autorių sąrašus, galima stebėti tendenciją, kad jame daugėja lietuviškų pavardžių. Tai pastebi […]

sausio 20, 2020

Pirmiau nei televizija į televizijos režisieriaus Gintaro Kudabos gyvenimą atėjo fotografija. Fotografuoti Gintaras pradėjo dar pirmoje klasėje, keliaudamas drauge su […]

sausio 15, 2020

Dienos šviesą išvydo naujausias legendinio „Urvinio žmogaus“ kūrėjų darbas – komedija apie kiekvienam lietuviui iki skausmo pažįstamus, kuriozų kupinus kaimynų […]

gruodžio 5, 2019

2019 m. lapkričio 29-30 d. Šilalėje įvyko I Respublikinis suaugusiųjų choras maratonas. Renginys suteikė galimybę klausytojams per 1 parą dalyvauti […]

gruodžio 4, 2019

Paskutinę lapkričio popietę, Obelyno pagrindinės mokyklos pradinių klasių mokiniai, pakvietė senelius ir prosenelius  į jaukią šventę „Pas močiutę gera, pas […]

lapkričio 27, 2019

2020 metai – Žiurkės metai. Linkime pakliūti į turistinius pelėkautus! Išsigraužkite naujus atradimų kelius ir mėgaukitės turistiniais pasiūlymais ir atradimais […]

lapkričio 22, 2019

Nuo 2012-ųjų Lietuvoje rodomas muzikins šou „X faktorius“ žiūrovams pristatė tūkstančius talentingų žmonių ir išugdė ne vieną šlovės spinduliais pasidžiaugti […]

lapkričio 6, 2019

Dažnai, pokerio kambariai atsiranda labai greitai. Jų pasiūla yra didelė, taigi gali būti sunku atskirti kokybišką nuo apgaulingos. Pokerio kambarių […]

lapkričio 4, 2019

Spalio mėnesį  minima atšvaitų diena, primena, jog pasikeitus oro sąlygoms ir anksti temstant, daugėja eismo įvykių, kuriuose nukenčia pėstieji, todėl […]

spalio 28, 2019

„Esu girdėjęs daug variacijų ir sąstatų, bet tai skambėjo ypač artimai, organiškai, įdomiu formatu“, – pirmieji aktoriaus ir dainų atlikėjo […]