26 spalio, 2016
Rūta Averkienė, Varėnos rajono savivaldybės administracijos Bendrojo skyriaus vyr. specialistė

Septintojo Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalio uždaryme nominuoti geriausi kūrėjai

Varėnoje simbolines duris užvėrė visą mėnesį trukęs jau septintasis žymios kraštietės, iš Senosios Varėnos kilusios režisierės Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis.

Festivalio uždarymo renginys, vykęs Varėnos kultūros centre, prasidėjo aktorės Dalios Jankauskaitės, kompozitoriaus ir atlikėjo Andriaus Kulikausko bei birbynininko Kastyčio Mikiškos kūrybine programa „Su peteliške ant lūpų“.

Jį vainikavo iškilminga geriausių scenos   kūrėjų apdovanojimo ceremonija, kurios metu dvylikos festivalio nominacijų laureatams įteikti apdovanojimai – puikios menininkės Violetos Ganusauskienės kurtos skulptūros.

Šiųmečiame festivalyje buvo parodyta devyniolika ir suaugusiems, ir mažiesiems žiūrovams skirtų įvairių Lietuvos teatrų spektaklių. Juos vertino garbinga komisija: D. Tamulevičiūtės draugė, bendražygė, kraštietė docentė, teatro pedagogė, režisierė Elena Savukynaitė, Savivaldybės administracijos Kultūros ir sporto skyriaus vedėja Regina Svirskienė, pedagogės Joana Grigaitienė ir Gailutė Giedraitienė, scenaristas, režisierius, Dalios Tamulevičiūtės giminės atstovas Eugenijus Guntulionis ir komisijai vadovavęs dramos teatro režisierius, aktorius Algimantas Pociūnas. Jie atrinko, kas bus įvertinti festivalio nominacijomis.

Daugiausia prizų – net keturi – iškeliavo į Klaipėdos dramos teatrą, po du prizus išsivežė Cezario grupė ir Vilniaus teatras „Lėlė“.  Po vieną prizą iškeliavo į Klaipėdos jaunimo teatrą, Lietuvos nacionalinį dramos teatrą, Vilniaus mažąjį teatrą ir „Teatriuką“.

Nominacija „Geriausia spektaklio scenografija“ atiteko Neringai Keršulytei Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklyje „Atrask mane“, režisuotame Rolando Kazlo.

Nominacija „Geriausia jaunoji aktorė“ įvertinta Karolina Kontenytė už dukters Bertos vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Tėvas“, režisuotame  Mara Kimele.

Nominacijos „Geriausias jaunasis aktorius“ laimėtoju tapo aktorius Donatas Želvys už šauktinio vaidmenį  Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje  „Šauktiniai“, režisuotame Pauliaus Pinigio.

Nominacija „Geriausia antraplanė aktorė“  įvertinta aktorė Dalia Storyk už motinos vaidmenį Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektaklyje „Intymūs pokalbiai“, režisuotame Vytauto Rumšo.

Nominacija „Geriausias antraplanis aktorius“ įvertintas aktorius Mantas Vaitiekūnas  už labdario vaidmenį Vilniaus mažojo teatro spektaklyje „Bedalis ir labdarys“, režisuotame Gabrielės Tuminaitės.

„Geriausia aktore“ pripažinta Aldona Bendoriūtė už žmonos Lauros vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Tėvas“, režisuotame Mara Kimele.

„Geriausio aktoriaus“ nominacija įvertintas Darius Meškauskas už tėvo Adolfo vaidmenį Klaipėdos dramos teatro spektaklyje „Tėvas“, režisuotame Mara Kimele.

„Geriausia režisiere“ nominuota Mara Kimele (Latvija) už Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Tėvas“.

Nominacija „Geriausias spektaklis vaikams“ skirta  „Teatriukui“ už spektaklį „Žalia gyva“, režisuotą Agnės Sunklodaitės.

Nominacija „Talentingiausia lietuvių klasikos interpretacija“ įvertintas Cezario grupės spektaklis  „Tamošius Bekepuris“, kurio režisierius Cezaris Graužinis.

„Geriausiu spektakliu“ pripažintas Vilniaus teatras „Lėlė“ spektaklis „Atrask mane“, režisuotas Rolando Kazlo.

„Žiūrovų simpatijų“  nominaciją pelnė Cezario grupės spektaklis „Tamošius Bekepuris“.

Dalios Tamulevičiūtės giminės prizas įteiktas kraštiečiui aktoriui Daliui Skamarakui, šiame festivalyje vaidinusiam dviejuose spektakliuose – Keistuolių teatro spektaklyje „Heraklis“ ir Knygos teatro spektaklyje „Pakalnučių metai“.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta, sveikindamas festivalio dalyvius su gražia švente, sakė: „Turėjome puikų, aristokratišką mėnesį, nes Varėnos kultūros centre vyko tikra dvasios puota. Visą mėnesį jautėmės teatro kritikais, vertintojais. Scenoje buvo visko – juoko, džiaugsmo, rimties, ir spektakliai dažniausiai nenuvylė. Šiandien apdovanosim geriausius kūrėjus, tačiau kviečiu paploti visiems, kurie vaidino šioje scenoje festivalio metu. Dėkoju ir Varėnos publiką visą mėnesį džiuginusiems aktoriams, ir ištikimiems  teatro mylėtojams. Dalios Tamulevičiūtės profesionalių teatrų festivalis yra labai prasmingas, nes geresnio būdo žymiai režisierei „sugrįžti“ į gimtinę sugalvoti neįmanoma. Jis Varėnos krašto teatro mylėtojams labai reikalingas, ir tai liudijo gausiai lankomi spektakliai. Tikiuosi, kad jis kaskart bus geresnis ir brandesnis“.

Režisierius Algimantas Pociūnas, festivalio komisijai pirmininkaujantis jau penktus metus, sakė, kad šis festivalis išskirtinis tuo, jog puoselėja lietuvišką dramaturgiją, toks ir buvo festivalio tikslas.  Jis padėkojo visiems, kurie ryžosi atvažiuoti į Varėną vaidinti iš įvairių Lietuvos teatrų. „Septintasis festivalis įrodė savo svarbą. Džiaugiuosi, kad šiais metais nebuvo atsitiktinių spektaklių. Dėkoju komisijai, kuri visą mėnesį kantriai dirbo. Tikiu, kad atrinkome geriausius spektaklius, o juos įvertinti buvo labai atsakingas darbas“.  Jis dėkojo visiems varėniškiams – ir festivalio organizatoriams, ir žiūrovams – už nuoširdumą ir betarpiškumą.

Festivalio uždarymo šventėje dalyvavo ir aktorius Remigijus Vilkaitis, kuris, būdamas kultūros ministru, inicijavo Dalios Tamulevičiūtės premijos įsteigimą, o šiais metais buvo Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso komisijos pirmininkas.

Geriausia festivalio aktore pripažinta Aldona Bendoriūtė, dėkodama už įvertinimą, prisipažino: „Džiaugiuosi, kad gyvenime teko laimė būti mokomai Dalios Tamulevičiūtės. Ir pirmame aktoriaus meistriškumo kurse, ir po dešimties metų pertraukos aš jos bijojau, bet kartu ir labai džiaugiausi dėl kiekvieno jos griežto, bet teisingo žodžio. Ir vėliau, kai jos nebetekome, po premjerų pagalvodavau: „O ką pasakytų Dalia?“. Ačiū, kad padrąsinot. Ačiū už įvertinimą“.

Geriausiu festivalio aktoriumi nominuotas Darius Meškauskas pripažino, kad iš septynis kartus suvaidinto spektaklio „Tėvas“ Varėnoje buvo pats geriausias. „Teatre kiekvieną kartą vaidini iš naujo. Todėl labai svarbus susitikimas su žiūrovais. Žiūrovams šiame procese skiriama ne mažesnė funkcija nei aktoriams. Jūs, Varėnos publika, tikrai labai padėjote, kad suprastume, kaip iš tikrųjų šį spektaklį reikia vaidinti“.

Viena iš Dalios Tamulevičiūtės „auksinio dešimtuko“ aktorių Dalia Storyk pasidžiaugė, kad į Varėną važiuoja nuo pirmojo festivalio ir važiuos visada su didžiausiu malonumu. „Noriu būti šio puikaus projekto, kuris neleidžia pamiršti mylimos režisierės,  dalimi“.

Aktorius Dalius Skamarakas, atsiimdamas Dalios Tamulevičiūtės giminės prizą – Šviesos Angelą, kurį iš vilnos sukūrė režisierės pusbrolis Algirdas Guntulionis su žmona Onute, šmaikštavo, kad savo gimtinėje pamažu tampa mažu pranašėliu.

Aktorius Paulius Čižinauskas, spektaklyje „Tamošius Bekepuris“ suvaidinęs pagrindinį vaidmenį, atsiimdamas „Žiūrovų simpatijų“ prizą, sakė, kad jei bent kiekvienas kultūros centras surengtų po tokį festivalį kaip Varėna, kultūra Lietuvoje būtų daug aukštesniame lygyje.

Po iškilmingos festivalio uždarymo ceremonijos teatralai neskubėjo skirtytis – jie turėjo puikią progą pabendrauti.

Festivalis, tradiciškai prasidėjęs rugsėjo 30-ąją, režisierės gimimo dieną,  jautria gaida nuskambėjusiu minėjimu Dalios Tamulevičiūtės gimtinėje Senojoje Varėnoje, kurio metu apdovanotas 2016 m. Dalios Tamulevičiūtės lietuvių autorių scenos meno kūrinių konkurso laimėtojas – Lietuvos rusų dramos teatras už aktoriaus Aleksandro Špilevojaus lietuvišką pjesę „Neišmoktos pamokos“, visus teatro mylėtojus sukvies kitąmet.


27 balandžio, 2024

Šiandien oficialiai baigtas vienijančio kūrybiškumo centro „Pragiedruliai“ projekto II etapas. Rekonstruotoje poeto, aktyvisto, teisininko, visuomenės veikėjo Juozo Čerkeso-Besparnio sodyboje įsikūrusiame […]

27 balandžio, 2024

Palangos kurorto muziejaus kieme atidaryta skiautinių paroda „Jorės vėjyje“. Kiemelio šeimininkai, Palangos kurorto muziejaus direktorė Virginija Paluckienė, parodos atidarymo metu […]

26 balandžio, 2024

Lietingas balandžio 24 d. vakaras Panevėžio „Šaltinėlio“ bibliotekoje buvo neeilinis: kupinas džiaugsmingo šurmulio, ryškių spalvų, gėlių aromato. Ir viso to […]

26 balandžio, 2024

2024 m. balandžio 25 d. Šiaulių kultūros centro Didžiojoje koncertų salėje vyko Motinos dienai skirtas renginys „Gerumo sparnai“. Pavasariu alsuojantis […]

25 balandžio, 2024

Poetė, literatūrologė ir filosofijos mokslų daktarė Ieva Rudžianskaitė išrinkta šių metų Maironio premijos laureate. Tokiam komisijos sprendimui pritarė šią savaitę posėdžiavusi […]

25 balandžio, 2024

Lietuvos architektų rūmų Tarybos sprendimu šiais metais rūmų garbės ženklas „Žiedas“ skiriamas architektui, architektūros istorikui, profesoriui Jonui Minkevičiui. Apdovanojimas įteiktas […]

Vygaudo Juozaičio nuotr.
23 balandžio, 2024

Šiandien kultūros ministras Simonas Kairys pasveikino šalies bibliotekininkų bendruomenę Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės proga ir paskelbė geriausius 2023 metų bibliotekininkus. S. Kairys […]

23 balandžio, 2024

60-osios tarptautinės Venecijos meno bienalės metu įvyko lietuvių režisieriaus Jono Meko paskutinio kino filmo „Requiem“ peržiūra. Videoinstaliacija buvo rodoma netoli […]

22 balandžio, 2024

Laukiamiausias rajono bibliotekininkų renginys įvyko. Balandžio 22 dieną paaiškėjo, kas tapo geriausia rajono metų bibliotekininkė. Ja išrinkta Jurbarko rajono savivaldybės […]

22 balandžio, 2024

Balandžio 20 dieną Jurbarko kultūros centras buvo kaip niekad gyvas ir garsus – čia vyko repsublikinis šokių konkursas „Emocijos 2024“. […]

21 balandžio, 2024

60-ojoje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje Lietuvos nacionalinis dailės muziejus pristatė Pakui Hardware (Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda) ir Marijos Teresės […]

21 balandžio, 2024

Įspūdingu gala koncertu pasaulio publikai atsivėrė naujieji Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rūmai. Gala koncertas apjungė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro orkestrą, […]

Rolando Parafinavičiaus nuotr.
20 balandžio, 2024

2024 m. balandžio 19 d. prie Šiaulių miesto centrinio parko estrados vyko šimtmetį mininčios Lietuvos dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ […]

19 balandžio, 2024

Rašytiniuose šaltiniuose Utenos vardas paminėtas 1261 m., kai Lietuvos karalius Mindaugas laiške kalavijuočių ordinui už suteiktą pagalbą perleido Utten žemes. […]

19 balandžio, 2024

Šią savaitę 230-ąjį jubiliejų švenčiančiuose Druskininkuose atidengti skulptoriaus R. Inčirausko sukurti atminimo suoleliai Druskininkams nusipelniusiems žmonėms: M. K. Čiurlioniui, K. […]

18 balandžio, 2024

Seimas į atmintinų dienų sąrašą įrašė 3 naujas – jaunimo darbuotojams, lituanistinėms mokykloms ir mecenatystei skirtas dienas. Jaunimo darbuotojo diena […]

17 balandžio, 2024

Šiandien prie Panevėžio rajono savivaldybės administracijos pastato vyko šimtmetį šiemet mininčios Lietuvos dainų šventės įamžinimui skirto ąžuoliuko sodinimo akcija. Medelį […]

17 balandžio, 2024

Jubiliejinis festivalis Rokiškyje dovanojo emocijas ir puikų laiką ne tik žiūrovams, bet ir suteikė kūrybos džiaugsmo bei patirčių festivalio dalyviams. […]

17 balandžio, 2024

„NuSPACES. Branduolinės erdvės: atominio kultūros paveldo bendruomenės, materialumai ir vietovės“ yra tarptautinis mokslo projektas, 2021–2024 m. vykdytas trijose šalyse – […]

17 balandžio, 2024

Balandžio 15 dieną Telšių kultūros centras tradiciškai atvėrė savo duris ne tik kultūros mylėtojams, bet ir visiems, norintiems šią dieną […]