12 spalio, 2018
Berta Čaikauskaitė

Maisto ekspertė pataria, kaip sėkmingai pasigaminti Benedikto kiaušinį

Savaitgalio rytais dažnas gyventojas leidžia sau pasimėgauti lėtais ir gardžiais pusryčiais. Kai nereikia skubėti, į virtuvę neretai atkeliauja vėlyvųjų pusryčių karalius – Benedikto kiaušinis, pagamintas iš paskrudintos angliškos bandelės, be lukšto virto kiaušinio, kumpio ir nuodėmės verto olandiško (angl. hollandaise) padažo. Nors sklando mitas, jog šio patiekalo pagaminimas yra labai sudėtinga užduotis, prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilma Juodkazienės teigimu, Benedikto kiaušinį pasigamins kiekvienas, turintis šiek tiek daugiau laiko ir kantrybės.

Pirmieji ragautojai – kilminga ponia ir turtingas akcininkas

Tiksli Benedikto kiaušinio kilmės istorija nėra žinoma, tačiau išskiriamos dvi pagrindinės šio patiekalo atsiradimo versijos. Pasak maisto ekspertės V. Juodkazienės, apie šį kiaušinį kalbėta jau prieš 150 metų, o pirmasis jo paminėjimas siejamas su amerikietiško restorano „Delmonico‘s“ nuolatine lankytoja ponia LeGrand Benedict.

„Delmonico‘s“ yra vienas pirmųjų restorano tinklų Amerikoje, įsteigtas dar XIX a. pradžioje. Pasakojama, kad ištikima šio restorano lankytoja, ponia LeGrand Benedict, kartą išragavo visus valgiaraščio patiekalus, todėl paprašė virtuvės šefo ją nustebinti ir pagaminti naują, tik jai skirtą, patiekalą,“ – pasakoja V. Juodkazienė ir priduria, kad šefo sugalvota improvizacija virto visame pasaulyje žinomu Benedikto kiaušinių receptu.

„Virtuvės šefas perpus perpjovė anglišką mielinę bandelę ir ją švelniai paskrudino. Tuomet kiaušinius be lukšto išvirė taip, kad trynių vidus išliktų skystas. Pagaminęs olandišką padažą, ant šviežiai skrudintų bandelių šefas uždėjo kumpio griežinėlius, be lukšto išvirtus kiaušinius ir gausiai juos apliejo padažu. Taip gimė Benedikto kiaušiniai,“ – pasakoja maisto ekspertė.

Antroji Benedikto kiaušinio kilmės istorija yra susijusi su labai netikėtu dalyku – pagiriomis. 1894 m. buvęs Niujorko akcijų biržos tarpininkas Lemuel Benedict, nuklydo į „Waldorf“ viešbučio restoraną, kuriame, kankinamas pagirių, užsisakė skrudintos sviestinės duonelės, be lukšto virtų kiaušinių, traškios šoninės ir didelę porciją olandiško padažo. Virtuvės šefas Oscar Tschirky, buvo sužavėtas šiuo deriniu ir, jį šiek tiek patobulinęs, įtraukė į restorano meniu, patiekalą pavadinęs Benedikto kiaušiniais.

Kaip išvirti kiaušinius be lukšto ir pagaminti olandišką padažą?

Pagaminti Benedikto kiaušinius nėra sudėtinga. Sunkiausia proceso dalis – sėkmingai išvirti kiaušinius be lukšto bei pagaminti kokybišką ir skanų olandišką padažą. V. Juodkazienė dalijasi receptu, kuriame detaliai paaiškina, kaip visa tai padaryti.

Benedikto kiaušinio gamybai jums reikės:

2 vn. kiaušinių

1 v. š. baltojo vyno acto

Olandiškam padažui:

2 a. š. baltojo vyno acto

2 a. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių

3 kiaušinio trynių

125 g sviesto

Gaminimas:

Pirmiausia paruoškite olandišką padažą. Supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis ir baltojo vyno actą į nedidelį dubenį, sudėkite kiaušinio trynius ir viską išplakite iki lengvai putojančios masės. Indą su kiaušinio tryniais pastatykite virš puodo su verdančiu vandeniu (dubenėlis neturi liestis su vandeniu) ir maišykite trynių masę kol sutirštės. Padalinkite sviestą į gabalėlius ir juos po vieną sudėkite į trynių masę. Nepamirškite nuolat maišyti – masė turi būti vientisa ir tiršta. Jeigu pastebite, kad paviršiuje susidaro gumulėliai, o tekstūra tampa nebe glotni, nuimkite dubenį nuo kaitros ir dar kelias minutes intensyviai maišykite. Pagardinkite druska bei pipirais ir dar kartą išmaišykite. Gautą padažą laikykite šiltai iki tol, kol paruošite kiaušinius.

Išvirkite kiaušinius. Užvirkite didelį puodą vandens ir į jį įpilkite du valgomuosius šaukštus baltojo vyno acto. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo vos burbuliuotų. Tuomet paimkite šaukštą ir juo maišykite vandenį taip, kad viduryje susiformuotų nedidelis sūkurys. Ištraukite šaukštą ir, kol vandenyje dar matosi sūkurys, po vieną sudėkite kiaušinius be lukšto. Virkite apie 4 minutes tol, kol kiaušinio tryniai pasidengs balta plėvele, o jų vidus išliks skystas. Paruoštus kiaušinius atsargiai ištraukite plokščiu šaukštu ir sudėkite ant lėkštės, iš kurios vėliau juos būtų patogu paimti.

Pikantiški Benedikto kiaušinių receptai

Žinodami, kaip išvirti kiaušinius ir pasigaminti olandišką padažą, lengvai pagaminsite galutinį Benedikto kiaušinio variantą. Nors klasikiniame recepte pagrindinis ingredientas yra kumpis, V. Juodkazienės teigimu, galite eksperimentuoti su priedais ir išbandyti įvairias Benedikto kiaušinio versijas.

„Švelniai apskrudinkite bandelę, ant jos dėkite norimus priedus – kumpį, lašišą, kepintus špinatus ir kt., – ant viršaus uždėkite be lukšto virtą kiaušinį, o pabaigoje viską apliekite olandišku padažu,“ – sako maisto ekspertė.

Benedikto kiaušiniai Kalifornijos stiliumi

Jums reikės:

2 pusiau perpjautų angliškų bandelių

4 griežinėlių skrudintos šoninės

4 be lukšto virtų kiaušinių

1 sunokusio avokado

1 sunokusio pomidoro

0,5 stiklinės paruošto olandiško padažo

Gaminimas:

Pagaminkite olandišką padažą ir išvirkite kiaušinius kaip nurodyta prieš tai pateiktame recepte. Nulupkite avokadą ir supjaustykite jį plonais griežinėliais. Plonais griežinėliais supjaustykite ir pomidorą. Švelniai paskrudinkite bandeles, ant kiekvienos jų dėkite griežinėlį šoninės, du griežinėlius pomidorų, vieną kiaušinį ir du plonus avokado griežinėlius. Viską užpilkite olandišku padažu. Skanaus!

Benedikto kiaušiniai su aštriomis kiaulienos dešrelėmis

Jums reikės:

2 pusiau perpjautų pikantiško skonio angliškų bandelių

2 keptų aštrių kiaulienos dešrelių

4 be lukšto virtų kiaušinių

1 sunokusio avokado

1 v. š. smulkintų svogūno laiškų

0,5 stiklinės paruošto olandiško padažo

0,25 a. š. aitriųjų pipirų (padažui)

0,25 a. š. rūkytos paprikos prieskonių (padažui)

Druskos ir pipirų

Gaminimas:

Pagaminkite olandišką padažą (į trynius suberkite aitriuosius pipirus ir rūkytos paprikos prieskonius) ir išvirkite kiaušinius kaip nurodyta maisto ekspertės pateiktame recepte. Iškeptas dešreles perpjaukite pusiau ir dar kartą perpjaukite išilgai. Švelniai paskrudinkite bandeles, ant jų dėkite po du dešrelių gabalėlius, be lukšto virtą kiaušinį, jį pabarstykite druska bei pipirais ir galiausiai viską apliekite olandišku padažu. Ant viršaus užbarstykite šviežiai smulkintų svogūnų laiškų. Skanaus!


28 balandžio, 2025

Reaguodama į balandžio 27 d. Vilniaus regiono atliekų rūšiavimo gamykloje įvykusį gaisrą ir galimus iššūkius dėl atliekų tvarkymo, Vilniaus rajono […]

27 balandžio, 2025

Vilniuje sekmadienį tūkstančiai dalyvavo Katedros aikštėje vykusiame proteste prieš planuojamą nekilnojamojo turto (NT) mokestį „NE gyvenamojo būsto mokesčiui!“.  Dar neprasidėjus […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

24 balandžio, 2025

Trečiadienį su savivaldybių merais susitikusi krašto apsaugos ministrė Dovilė Šakalienė aptarė šalies saugumo situaciją, planuojamus pokyčius ir regionų vaidmenį visuotinėje […]

24 balandžio, 2025

Miško kaina Lietuvoje yra nuolat kintantis rodiklis, priklausantis nuo daugelio veiksnių. Pastaraisiais metais miškų rinkos tendencijos rodo stabilų augimą, tačiau […]

23 balandžio, 2025

Pagerbiant iškilų Jo Šventenybės Popiežiaus Pranciškaus atminimą, Vyriausybės nutarimu šį šeštadienį, balandžio 26 d., Lietuvoje skelbiamas gedulas. Trečiadienio posėdyje priimtas […]

23 balandžio, 2025

Vilniaus miesto savivaldybėje trečiadienį pristatytas sostinės evakuacijos planas. Šis planas, kuris rengtas, remiantis Ukrainos, JAV miestų patirtimis, skirtas karinės invazijos, […]

23 balandžio, 2025

Ukrainoje žuvusiam Tomui Valentėliui nuspręsta skirti aukščiausią Krašto apsaugos sistemos apdovanojimą, sako krašto apsaugos ministrė Dovilė Šakalienė.  „Šiandien priėmiau sprendimą, […]

Arkivyskupas Gintaras Grušas. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
21 balandžio, 2025

Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas sako, kad popiežiaus Pranciškaus mirtis antrąją šv. Velykų dieną skatina tikėjimą prisikėlimu. Arkivyskupo teigimu, […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

15 balandžio, 2025

Šakių rajone du neblaivūs vyrai su savimi nešėsi karo laikų sprogmenį. Pirmadienio pavakare, 16 val. 32 min., buvo gautas pranešimas, kad […]

Ąžuolyno bibliotekoje atrastas unikalus leidinys
11 balandžio, 2025

Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus, Baroko epochos poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (1595–1640) vardu pavadintas asteroidas „Sarbievius“. Asteroidą atrado VU Fizikos fakulteto […]

10 balandžio, 2025

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas paskyrė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui, Europos Parlamento (EP) nariui Vyteniui Povilui Andriukaičiui […]

10 balandžio, 2025

Siekiant didinti šalies saugumą, gynybos stiprinimo plėtros sprendimai – būtini, o juos efektyviausiai įgyvendinsime tik turėdami nuolatinį dialogą tarp atsakingų […]

Nida Grunskienė. ELTA / Josvydas Elinskas
9 balandžio, 2025

Vadinamosiose „čekiukų“ baudžiamosiose bylose, susijusiose su nepagrįstu savivaldybių lėšų panaudojimu tarybos narių veiklai, įtarimų dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo […]

5 balandžio, 2025

Lietuvos muitinės pareigūnai Šalčininkų kelio poste sulaikė kontrabanda per Lietuvą gabentą varpą, kurį slapta vežė Moldovos Respublikos pilietis, pranešė Muitinės […]

1 balandžio, 2025

Ministrui pirmininkui tikinant, jog su šalies merais diskutuoja apie galimybes steigti naują kariuomenės poligoną, Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Andrius […]

31 kovo, 2025

Šalies vadovai ir ministrai reiškia užuojautą dėl trijų dingusių Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) karių žūties. Prezidentas Gitanas Nausėda tikina – […]

31 kovo, 2025

Kasmet technologijų entuziastai laukia naujausių išmaniųjų telefonų modelių, o Apple iPhone serija išlieka viena populiariausių pasirinkimų rinkoje. Vienas naujausių modelių […]

30 kovo, 2025

Suskaičiavus Panevėžio miesto mero rinkimų antrojo turo balsus, paaiškėjo, kad juos laimėjo politinio komiteto „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ kandidatė Loreta Masiliūnienė. Pirminiais […]

Regionų naujienos