Alkani neliksite – Radviliškio kraštą geriausia pažinti jį ragaujant!

Populiarumo rekordus mušantis gastronominis turizmas gali tapti puikiu kelionės kelrodžiu. Rinktis, kur keliauti pagal pilvą? Kodėl gi ne! Štai kuo vaišina ir kuo lepina Radviliškio kraštas. Kas ragavo – susižavėjo ir dar norėjo.
Radviliškio miestas suklestėjo nutiesus geležinkelį, o Radviliškio krašto turtingos lygumos leido plėstis ūkiams. Šiandien savam ir svečiui galima pasiūlyti originalių skonių, sveikų užkandžių ar pačių gardžiausių desertų – viskas užauginta ir pagaminta čia.
Kokia vasara be ledų?!
Turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ sukūrė net specialų žemėlapį, kuriuo vedami keliautojai gali paragauti pačių netikėčiausių skonių ledų. Radviliškio krašte – net dvi sodybos, kurios svečius vaišina vasariškais sušalusiais skoniais.
„Molinė saulėgrąža“ matosi jau nuo kelio Panevėžys–Šiauliai, o vasarą čia ir ryškios saulėgrąžos kelia galvas. Būtent iš saulėgrąžų šeimininkai svečiams prigamina puikių saldėsių. Ir ledų!
Chalvos skonio ledai ir žiemą primena vasarą, o vasarą – atgaivina. Gelsva jų spalva tarsi geros vasaros prisiminimas. Jei norisi ir pačios chalvos, jos galima įsigyti sodyboje veikiančioje suvenyrų krautuvėlėje.
Jei chalva kiek per saldu – gal patiks citrininiai šeivamedžio skonio ledai? Jų paragauti galima sodyboje „Panekelpių kaimas“. Visiška gamtos ramybė, vanduo, pieva ir visi šeivamedžio skoniai: nuo žiedų gėrimo iki uogų džemo.
O kur visko nusipirkti?
Radviliškio centre veikia maža Radviliškio krašto augintojų produkcijos krautuvėlė. Dailus „Šlėvės ūkio“ ženklas skelbia, kad čia „gyvena“ uogos ir vaisiai. Ir viskas iš jų – sultys, džemai, cukatos, arbatos. Rabarbarų cukatos? Vynuogių sultys? Ir ne tik. Čia ir klasikinės obuolių sultys, ir patys obuoliai ir sezoninės daržovės.
Beje, patį ūkį taip pat galima aplankyti – rengiamos ekskursijos!
Krautuvėlėje vietos randa ir gardūs „Suri suri“ sūriai – kepti, saldūs ar aštrūs. Visada švieži, nes jų prigaminama nedaug ir jie neužsilaiko šaldytuve. P.S. rekomenduojame sūrio burbuliukus prieskonių aliejuje. Jos gerai tepasi ant beigelių, kuriuos kepa greta veikiančioje arbatinėje-kepyklėlėje. Pusryčių idėja, m?
Velnių malūne – net žydiški skoniai
Šeduvos malūnas šiemet mini 120 jubiliejų, jame restoranas veikia nuo 1967 m., tiesa, 2000 metais jis kėlėsi lyg sfinksas ir iki šiol traukia tiek vietinius, tiek svečius.
Vieni čia vyksta sentimentų vedini, kiti naujų skonių atrasti. Šiemet Šeduva taps didelio turistinio įvykio liudininke – duris atvers Šeduvos žydų istorijos muziejus „Dingęs štetlas“. Pažinti kultūrą padės ekspozicijos, o kol dar muziejus užrakintas, „Šeduvos malūne“ galima užsisakyti degustacinę vakarienę „Izraelio skoniai“. Būtina atminti – užsisakyti reikia iš anksto, planuokite kelionę atsakingai.
Seni nauji skoniai – ką verta prisiminti?
Išgirtos Radviliškio krašto derlingos žemės išaugina kokybiškas daržoves. O jau kas vėliau su jomis vyksta – šeimininkių išmonės reikalas. Geros šeimininkės iš Pociūnėlių pagalvojo, kad gi burokėlis yra tikrasis daržo karalius, jo skoniai gali žaisti su druska ir kažkuo saldžiu, iš burokėlio net arbata puiki išeina.
Taip atsirado ir edukacinė programa „Burokėlių rojus“. Nuo šaltų užkandžių iki gardžių mini keksiukų. Ir dar kartą reikia savęs paklausti – čia tikrai burokėliai?
Tos pačios gudrios šeimininkės susijungė į bendrą kulinarinį maršrutą „Seni nauji skoniai“, kviečiantį atrasti Vidurio Lietuvos skonius.
Bet jeigu jus traukia prie klasikos ir nieko geriau nėra už gerą kumpį su troškintais kopūstais – ieškokite kelio į „Skėmių traktierių“. Ten ir armonika groja, ir šeimininkės programą visą sudėlioja, o jau kumpio gardumas, lėkščių didumas, skonių įvairumas – puota ne kitaip. O prieš Kalėdas į traktierių reikia vykti meduolių kepti ir puošti.
Nepamirštama bulvė
Tiek visokiausių daržovių ir Lietuvoje auga, bet mes nė dienos be bulvės bent vienos negalime. Na, žalios jos negrauši, patiekalų iš jos irgi daug prigalvota. Radviliškiečiai neišradinėjo dviračio ir pasiūlė kugelio. Tokio netipiško. Kepto įmantriose pačių pasigamintose krosnyse.
Kur bus kepamas kugelis – galima ir kepėjų paklausti, galima ir jų soc. tinklo paskyroje „Kugelinė“ pasiteirauti ar pamatyti pranešimą. Kugelio iškepama daug, bet greit nelieka. Vasaros savaitgaliais juos sutikti galima sodyboje „Molinė saulėgrąža“ arba miestelių šventėse.
Pilvo šventė arba Kam patinka rožinė?
Galima švęsti miestų gimtadienius, galima sveikinti jūrą, galima ir kokiam nors patiekalui sugalvoti šventę ir į ją sukviesti visus ir to maisto, ir tam tikros spalvos mylėtojus.
Ar jau supratote apie ką mes? Šaltibarščių gaminimo čempionatas Pakiršinio dvare šiemet įvyks jau šeštąjį kartą. Rožine spalva apsirengia damos, rožinės sriubos prigaminama kartais ir 50 rūšių (1000 litrų). Šventė – rugpjūčio 9 dieną.