18 sausio, 2023

Baltijos šalių gyventojų mitybos įpročiai: lietuvius pavergė wok‘ai, latviai saugo cepelinų pozicijas, estai – traškios vištienos fanai

Nors Baltijos šalys yra kultūriškai artimos, tačiau, kalbant apie populiariausius maisto ir restoranų pasirinkimus, į akis krenta nemažai skirtumų. Juos atspindi maisto ir kitų prekių užsakymo į namus platformos duomenys, kurie rodo, kad lietuviai iš kitų Baltijos šalių gyventojų išsiskiria meile azijietiškiems wok stiliaus patiekalams, latviai polinkiu pasimėgauti cepelinais, o  estai – silpnybe gruzdintai vištienai.

Šie patiekalai atitinkamoje šalyje pernai buvo tarp trijų dažniausiai į namus užsakinėtų patiekalų, o kitose į trejetuką nepateko. Lietuvių užsakymuose taip pat dažniau atsiduria garuose virtos bao bandelės, latvių – gruzdintos bulvytės ir picos, o estai už kaimynus yra didesni suši mėgėjai.

Nepaisant šių skirtumų, iš „Wolt“ programėlės duomenų akivaizdu, kad užsakinėdami maistą į namus visų Baltijos šalių gyventojai pirmenybę teikia greitai pasisotinti ir pasilepinti leidžiantiems patiekalams. Tą puikiausiai iliustruoja faktas, kad tarp pačių populiariausių užsakymų į namus visose trijose Baltijos šalyse yra kebabai ir mėsainiai su sūriu. Pastarųjų per programėlę lietuviai ir estai pernai užsisakė beveik po milijoną, o latviai – netoli pusės milijono.

„Silpnybė greitam maistui šiandien turbūt yra universalus dalykas, o mėsainiai ir kebabai ar picos yra tapę neatsiejama miestų maisto kultūros dalimi. Visgi pažvelgus atidžiau išryškėja ir tam tikri regioniniai skirtumai, specifiniai gyventojų skoniai ir prioritetai. Pavyzdžiui, įdomu tai, kad Latvijoje joks greito maisto patiekalas, kad ir koks populiarus bebūtų, nenukonkuruoja tradicinės virtuvės pasididžiavimo – cepelinų. Savo ruožtu lietuviai, regis, yra atviresni azijietiškiems skoniams“, – sako „Wolt“ Baltijos šalių vadovė Liis Ristal.

Anot L. Ristal, Lietuvių prieraišumą wok patiekalams rodo ne tik užsakymų duomenys, bet ir kasmetinių „Wolt“ vartotojų mėgstamiausių restoranų apdovanojimų rezultatai. „Pasaulio skonių“ kategorijoje pirmąją vietą 2022-aisis iškovojo vartotojų favoritu išliekantis restoranas „Dou Asia“, o „Metų debiuto“ kategorijoje antroji vieta atiteko „Dirty Wok“.

Beje, vienintelė jį aplenkusi ir ryškiausiu metu debiutu tapusi šeimos kebabinė „Azerai“, triumfavo ir „Pasilepinimo akimirkoms“ kategorijoje, kurioje įveikė praėjusių metų nugalėtoją mėsainių restoraną „Meatbusters“ bei kebabinę „Wraperia Suppa Kebs“. Tai tik patvirtina, kad kebabai ir mėsainiai užima ypatingą vietą mėgstančių skaniai pavalgyti lietuvių širdyse.

Kiek kitokios tendencijos Baltijos šalyse vyrauja užsisakant maistą į darbą. Maisto pristatymo platformos duomenys rodo, kad lietuviai į biurus dažniausiai užsisako keptą vištienos krūtinėlę, salotas su rūkyta kiauliena ir Havajų stiliaus poke dubenėlius su lašiša. Latvijoje populiariausi pasirinkimai yra vištienos kotletas, kebabas ir wok kiaušininiai makaronai. Estai darbe labiausiai mėgsta pasistiprinti mėsainiais su sūriu, korėjietišku bibimbap dubeniu su traškia vištiena ir itališka pasta carbonara.

„Iš populiariausių pasirinkimų pietums darbe galima spręsti, kad kasdienėje mityboje lietuviai prioritetą teikia lengvesniam ir sveikesniam maistui. Tą patvirtina ir vartotojų balsai mėgstamiausių restoranų rinkimuose – „Pietų“ kategorijoje pirmoji vieta atiteko dviem maitinimo įstaigoms – tai salotų restoranui „Fresh Post“ ir tinklui „iLunch“. Tad bendrai galima susidaryti įspūdį, kad lietuviai siekia savotiško balanso – laisvalaikiu mėgsta pasilepinti greitu maistu, kebabais, mėsainiais, o kasdien pietums dažniau renkasi paprastesnį, mažiau apsunkinantį maistą“, – mintimis dalijasi L. Ristal.

Ristal taip pat pastebi, kad maisto užsakymas į biurus tampa vis populiaresnis visose trijose Baltijos šalyse.


31 kovo, 2023

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį visuomenei pristatė šių metų liepos mėnesį Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo logotipą. Pagrindinis logotipo […]

31 kovo, 2023

Šalia Lietuvos esanti nesaugi Baltarusijos atominė elektrinė kelia didelę grėsmę, todėl pasiruošti ir žinoti kaip elgtis joje įvykus branduolinei avarijai […]

31 kovo, 2023

Nekilnojamojo turto (NT) tema visada buvo ir yra viena aktyviausiai gvildenamų aktualijų. Tik ekspertai atviri – situacija rinkoje nuolat kinta, […]

31 kovo, 2023

Pastaraisiais metais ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvos keliuose elektromobilių skaičius nuosekliai auga. Nepaisant šių rinkos tendencijų, dalis vairuotojų tokių […]

30 kovo, 2023

Persikėlimas į naujus namus yra vienas labiausiai jaudinančių gyvenimo įvykių. Tačiau keliantis į nuosavą būstą tenka spręsti ir daug naujų, […]

29 kovo, 2023

Kovo 28 d. Ispanijos  Lloret de Mar mieste, Sant Roma bažnyčioje baigėsi tarptautinis chorų konkursas „Auksiniai Montserrat balsai“ (Golden voices […]

29 kovo, 2023

Kiekvienam svarbu, kad baldas būtų ne tik patogus, bet ir stilingas, derėtų namų interjere. Tad renkantis fotelį labai svarbu atkreipti […]

29 kovo, 2023

Šiandien kelionės lėktuvu tapo mūsų kasdienybe – skrydžių bilietus įsigyjame planuodami atostogas, su verslu susijusias keliones, lankome užsienyje gyvenančius draugus […]

29 kovo, 2023

Spinta – baldas, be kurio sunkiai galėtume įsivaizduoti savo namus. Tad jos pasirinkimas yra gan svarbi ir atsakinga užduotis. Spintų […]

28 kovo, 2023

Seimas nusprendė 2023 m. Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – skirti Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui Česlovui Juršėnui ir Ukrainos […]

28 kovo, 2023

Šių dienų televizoriai, rodos, pasiekė lygį, kai tobulėti nebėra kur. Beveik visi jie ploni it skustuvas ir mūsų akis jau […]

27 kovo, 2023

Kovo 24 d. Berlyno Kultūros forumo (Kulturforum) ir Taikomosios dailės muziejaus (Kunstgewerbemuseum) salėse atidaryta tarptautinė paroda „Retrotopija. Dizainas socialistisnėms erdvėms“ […]

Aistė Bružaitė ir Nobutaka Nobutaka Jošidzava
27 kovo, 2023

Kovo 24 d. MUZA Kawasaki simfoninės salės Susitikimų auditorijoje įvyko koncertas „Lietuvių ir japonų kompozitorių kūriniai“, kuriame skambėjo šiuolaikinių kompozitorių […]

27 kovo, 2023

Puiku, kad atsiranda vis daugiau pačių įvairiausių daiktų, kurie gali padėti mums kasdienėje buityje. Kai anksčiau galėjome apsieiti vos su […]

L. Tamošiūno nuotr.
26 kovo, 2023

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas tvirtina, kad Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimas apie branduolinio ginklo dislokavimą Baltarusijoje iki šių metų […]

24 kovo, 2023

Galbūt jūs visada buvote iš tų, kurie planuoja iš anksto – pasigamina papildomą lazanijos keptuvę ir padedate ją į šaldiklį […]

24 kovo, 2023

Mediniai turėklai terasoms turi klasikinę išvaizdą, todėl jie niekada neišeina iš mados. Jie turi keletą privalumų, todėl yra populiarus namų […]

24 kovo, 2023

Daugelis lietuvių nėra patenkinti savo darbo užmokesčiu ir vis dažniau nusprendžia emigruoti. Koronaviruso pandemija smarkiai pakenkė ekonomikai, o tai neigiamai […]

24 kovo, 2023

Rekuperatorių gamintojai žada biudžetui palankų vėdinimo sprendimą, kuris taupo energiją ir nereikalauja sudėtingo montavimo. Tačiau norint teisingai pasirinkti, svarbu atidžiai […]

Mirga Gražinytė - Tyla
24 kovo, 2023

Kovo 22 d. Briuselio Henry Le Boeuf salė, projektuota žymiojo belgų architekto Viktoro Hortos, prisipildė nuostabių klasikinės muzikos garsų – […]