30 kovo, 2025
Keliauk Lietuvoje

GASTROlėms po Lietuvą – žemėlapis „Skaniausi Lietuvos miestai“

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami ne tik žemaičių blynai. Nacionalinė turizmo skatinimo agentūra VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ kartu su turizmo informacijos centrais pristato patiekalų, kurie yra tapę savotiškais miestų simboliais, žemėlapį „Skaniausi Lietuvos miestai“. Jis skirtas visiems vietiniams turistams, kurie neįsivaizduoja kelionių po Lietuvą be ragavimo ir regioninės virtuvės atradimų. O terminas „GASTROliuoti“ nuo šiol – oficialus naujažodis, apibūdinantis keliavimą ieškant degustacinių patirčių.

Teminį žemėlapį „Skaniausi Lietuvos miestai“ galite rasti ČIA.

„Tarptautinio gido „Michelin“ įvertinimai atskleidė Lietuvos gastronominio turizmo potencialą, bet tai yra tik pradžių pradžia. Mums svarbu, kad gastronominės iniciatyvos bei patirtys turistų laukia ne tik Vilniuje, bet ir šalies regionuose. Lietuva išsiskiria autentišku kulinariniu paveldu bei daugiametėmis tradicijomis. Esame viena nedaugelio Europos valstybių, kurios turime trumpą kelią nuo lauko iki stalo ir galime mėgautis vietiniais produktais bei, žinoma, mūsų bendruomenių kūrybiškumu, svetingumu bei entuziazmu. Tikiu, kad šis naujasis gastronomijos žemėlapis paskatins keliautojus atrasti Lietuvos regionus ir daugiau keliauti“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministrė Agila Barzdienė.

„Prie gastronominio turizmo bumo Lietuvoje prisidėjo teminiai žemėlapiai tokie kaip „Šaltibarščių potvynis“, „Ledų žemėlapis. Skoniai, nuo kurių galima ištirpti“ bei, žinoma, 2019 m. išleistas „GASTROliavimo gidas“, kuris tapo itin populiariu. Daugelis vietinių turistų keliavo pagal jį norėdami paragauti dilgėlių ledų, apelsinų sriubos ar pieno šampano. Pagal naujausius tyrimus, gastronominis turizmas visame pasaulyje išlieka viena populiariausių turizmo šakų, tad artėjantis keliavimo sezonas – puiki proga iš naujo atrasti skonių stoteles įvairiuose mūsų šalies regionuose“, – skanausią metų naujieną pristato Nacionalinės turizmo skatinimo agentūros VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vietinio turizmo ekspertė Neringa Sutkaitytė.

Pagal VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ pernai atliktą Vietinio turizmo tyrimą, net 39 proc. respondentų lankymąsi restoranuose bei kavinėse laiko pagrindine kelionių po Lietuvą veikla. 13 proc. keliaudami labiausiai nori išbandyti naujus skonius, patiekalus, o kas aštuntas – paragauti tradicinių to krašto virtuvės patiekalų. Maistui ir gėrimams vidutiniškai lietuviai keliaudami išleidžia 24 proc. visos kelionės po Lietuvą išlaidų, t.y. apie 39 eur. Kaip kelionės metu nepatenkintą gastronominį lūkestį 13 proc. vietinių turistų nurodė informacijos apie maitinimo įstaigas trūkumą, ypač apie lankomo regiono (Aukštaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos, kt.) virtuvės patiekalus. Tai ir paskatino GASTROliavimo gido Nr. 2 „Skaniausi Lietuvos miestai“ sudarymą.

Grobas, kakorai, kleckai, juodas sūris, valgomi paveikslai, košeriniai ledai, atominė pica… Tai – tik dalis skonių 51 Lietuvos savivaldybėje, pristačiusioje išskirtiniausius patiekalus, gėrimus arba valgomas lauktuves. Teminiame žemėlapyje – ne tik istorinės virtuvės pavyzdžiai, turintys ilgas tradicijas, kulinarinis paveldas, bet ir kūrybiški bei žaismingi pasiūlymai gurmanams, kuriems keliaujant neduoda ramybės klausimas „O kur čia pavalgyti?“. Nuo šiol lankomas vietoves identifikuoti padės ir ragavimo patirtys vietos kavinėse, restoranuose, sodybose ar gastronominėse edukacijose.

Pavyzdžiui, su kraupia miesto legenda susijusios budelio sriubos galite paragauti tik Skuode, ir niekur kitur. Mineraliniu vandeniu praturtintas ledų kokteilis arba šaltibarščiai tiekiami tik mineralais garsėjančiame Birštono kurorte. Alaus krašte Biržuose garuoja ne tik alaus sriuba, bet ir gaminamas pirmasis pasaulyje šokoladas ne iš kakavos pupelių, o gilių. Pasvalį garsina patiekalai iš krekenų, Radviliškį – šeivamedžio limonadas, o Rokiškį – atgimusios „karvutės“.

Beje, nacionalinės turizmo skatinimo agentūros VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ žodžių žaismo pagrindu sukurti ir pradėti vartoti terminai „GASTROlės“ bei „GASTROliuoti“ buvo įtraukti į Lietuvių kalbos naujažodžių duomenyną kaip žodžiai, apibūdinantys keliavimą ieškant degustacinių patirčių.

 


3 liepos, 2025

Šį pavasarį trijose Šalčininkų rajono mokyklose vykusiuose kūrybiniuose užsiėmimuose 12–18 metų jaunuoliai bendradarbiavo su profesionaliais aktoriais. Projekto „Receptas kultūrai“ dalyviai […]

3 liepos, 2025

Prasidėjo Pasaulio lietuvių sporto žaidynių bėgimo šventė – „Bėgam maudytis“, kur apie 200 bėgimo entuziastų varžosi 10 kilometrų distancijoje. Šiemet […]

3 liepos, 2025

Lietuvos muitinė sako, kad nors atostogos egzotiškuose kraštuose yra puikus metas pailsėti ir parsivežti prisiminimų, tačiau kai kurie jų gali […]

Vilnius
26 birželio, 2025

Ruošiantis sostinėje pradėti keleivinę laivybą Nerimi, savivaldybė skelbia, kad pirmieji elektriniai laivai jau išbandyti. Testiniai plaukimai vykdomi Rygoje, kur laivai […]

26 birželio, 2025

Pica su BBQ padažu – tai ne tik maistas, bet ir išskirtinis skonis. Ši kombinacija sužavėjo net pačius išrankiausius gurmanus […]

26 birželio, 2025

Šiandien Lietuvos įstatymuose atsiranda daug pakeitimų, susijusių su lošimų pramone. Reikalas tas, kad žmonės nori linksmintis internete, todėl jie renkasi […]

Nuotr. PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock
26 birželio, 2025

Šiltuoju metų laiku grilio patiekalai dažnai praturtina kasdienį valgiaraštį. Tačiau net ir geriausia mėsa ar daržovės gali nuvilti, jei trūksta […]

23 birželio, 2025

Ieškodami pigių skrydžių daugelis mūsų pirmiausia atsiverčia Wizzair svetainę – juk tai viena populiariausių pigių skrydžių bendrovių Europoje. Tačiau žinoti, […]

21 birželio, 2025

Birželio 18-ąją Šiaulių amfiteatrą pripildė jaunimas, susirinkęs į jau penktus metus organizuojamo festivalio „Šiauliai gyvai“ koncertą. Miesto centre šėlo daug […]

17 birželio, 2025

Šį savaitgalį Vilniuje jau septynioliktą kartą įvyko tarptautinės sportinių pramoginių šokių varžybos „Vilnius Dance Festival 2025“, subūrusios šokėjus iš viso […]

16 birželio, 2025

Prienai žengia dar vieną žingsnį tapdami patrauklia stotele keliautojams – miesto centre, prie pat tilto per Nemuną, įrengta nauja pontoninė […]

Puikios nuotaikos turnyro metu / Manto Daškevičiаus nuotr.
16 birželio, 2025

Birželio 11 dieną Kauno technologijų mokymo centro Socialinių paslaugų skyriaus stadione įvyko ketvirtasis integracinis dailiosios lyties profesijų futbolo turnyras  „Mano […]

15 birželio, 2025

Lietuva – šalis, turinti ne tik gražią gamtą ir turtingą istoriją, bet ir architektūrinius objektus, kuriuos verta pamatyti kiekvienam keliautojui. […]

11 birželio, 2025

Populiarumo rekordus mušantis gastronominis turizmas gali tapti puikiu kelionės kelrodžiu. Rinktis, kur keliauti pagal pilvą? Kodėl gi ne! Štai kuo […]

11 birželio, 2025

Lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai rinkdamiesi kelionių kryptį, tačiau skirtingų kartų lūkesčiai vis labiau išsiskiria, teigia vietinio turizmo tyrimą užsakiusi nacionalinė […]

8 birželio, 2025

Birželio 6 d. Birštone atidarytas naujas konceptualus viešbutis „LAJOS“. Naujasis objektas išsiskiria iš kitų kurorto apgyvendinimo vietų orientacija į verslo […]

5 birželio, 2025

Birželio 3 dieną Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos futbolo aikštėje įvyko trečiojo integracinio futbolo čempionato „Futbolas visiems“ trečias etapas. 2024/25 metų čempionatas […]

4 birželio, 2025

Vakar Klaipėdos rajonas žengė žingsnį į naują kultūrinį ir kūrybinį etapą – duris atvėrė atnaujintas Gargždų kultūros centras. Visą bendruomenę […]

1 birželio, 2025

Šeštadienį sostinės gatves užliejo rožinė spalva, mat mieste jau trečius metus rengiamas Šaltibarščių festivalis „Vilnius Pink Soup Fest“. Pirmą kartą […]

28 gegužės, 2025

Avalynė daug pasako apie stilių ir gyvenimo būdą. Laisvalaikio batai moterims šiandien neapsiriboja vien komfortu ar praktiškumu – jie tampa […]

Regionų naujienos