13 birželio, 2017

Kaip išvengti žarnyno infekcijų iškylaujant gamtoje?

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamentas informuoja, kad prasidėjus vasarai ir sušilus orams, prasideda iškylų į gamtą sezonas, todėl, kaip ir kasmet, galima tikėtis per maistą plintančių infekcinių ligų pagausėjimo. Atšilus orams pradėti registruoti susirgimai asmenims, kurie sugrįžę po poilsio gamtoje. 2017 m. per pirmuosius penkis mėnesius Kauno apskrityje jau užregistruoti  6262 užkrečiamųjų ligų atvejai, iš kurių per maistą, vandenį ir aplinką plintančių užkrečiamųjų ligų diagnozuota 2546. Užkrečiamųjų ligų struktūroje tai sudarė 41 procentą nuo visų registruojamų užkrečiamųjų ligų atvejų (atmetus sergamumą gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis). Atitinkamai 2016 metais per tą patį laikotarpį buvo registruoti 4045 atvejai užkrečiamųjų ligų iš viso, kai per maistą, vandenį ir aplinką plintančių užkrečiamųjų ligų buvo 2131 ir tai sudarė 40 procentų nuo visų registruotų užkrečiamųjų ligų atvejų (be gripo ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijų).

Su maistu ir vandeniu į organizmą gali patekti įvairiausių žarnyno bakterijų – salmonelių, streptokokų, stafilokokų, jersinijų, kampilobakterijų, listerijų ir kt.bakterijų.

Ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų simptomai ir kitos savybės

Ūmios žarnyno užkrečiamosioms ligoms būdingi simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo, skrandžio ir galvos skausmas, aukšta temperatūra, bendras organizmo silpnumas, svaigulys bei vangumas. Persirgus šia liga susiformuoja trumpalaikis imunitetas. Kiekvieną kartą užsikrėtus vėl sergama. Silpnesnės imuninės sistemos, vyresnio amžiaus žmonėms bei kūdikiams gali išsivystyti rimtos komplikacijos.

Pavojai tykantys gamtoje     

Iškylaujant gamtoje pavojų kelia poilsiavietės ir maudymosi vietų higieninė būklė. Karštomis dienomis atviruose vandens telkiniuose besimaudantys žmonės turėtų žinoti, kad neprižiūrimuose vandens telkiniuose gali būti patogeninių mikroorganizmų, kurie patekę į žmogaus organizmą, (tai yra maudynių metu gurkštelėjus tokio vandens), tampa bakterijų sukeliamų ūmių žarnyno infekcijų (salmoneliozes, šigeliozės, žarnyno lazdelės sukeltos infekcijos) bei virusų sukeliamų  žarnyno infekcijų, taip pat  žarnyno pirmuonių bei kirminų sukeltų žarnyno užkrečiamųjų ligų priežastimi. Tokiame atvirame vandens telkinyje rankų, vaisių ir daržovių, bei stalo inventoriaus bei indų plovimas taip pat gali tapti užsikrėtimo ūmia žarnyno užkrečiamąja liga priežastimi.

Maudyklų vandens kokybę įtakoja ir paplūdimių aplinka. Neleistina, kai paplūdimių maudyklose plaunamos autotransporto priemonės, maudomi gyvūnai. Pagrindinė paviršinio vandens telkinių užterštumo priežastis – į šiuos telkinius patenkanti tarša su nepakankamai išvalytomis ar nevalytomis miestų, miestelių, pramonės įmonių ir kaimų nuotekomis, taip pat išsklaidyta tarša iš gretimų teritorijų. Iškylaujant vandens užterštumas didžiąja dalimi priklauso ir nuo pačių besimaudančiųjų. Pasirenkant iškylai vietą patartina įvertinti stovyklavietę, joje laikytis asmens higienos taisyklių, nesimaudyti pajutus žarnyno užkrečiamosios ligos simptomus, nemaudyti tuose pačiuose telkiniuose savo augintinių.

Tinkamiausias maistas išvykai į gamtą

Dažnai apsinuodijama gamtoje nepakankamai iškeptais mėsos kepsniais ant laužo bei greitai gendančiu maistu: karštai rūkyta mėsa, žuvimi, dešra, pieno produktais, kreminiais gaminiais.  Ruošiantis išvykoms, būtina pasirūpinti, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir saugus. Vežantis į gamtą maistą, būtina numatyti gabenimo ir laikymo gamtoje sąlygas (turėti automobilinius šaldytuvus ar šaltkrepšius). Žmonės užsikrečia, kai vartoja netinkamai apdorotus gyvūninės kilmės produktus, kai užteršia jau paruoštus vartojimui produktus. Norint išvengti ligos, reikia įsitikinti, kad mėsa, kurią valgome, yra tinkamai paruošta (pavyzdžiui Salmonelės žūsta aukštoje temperatūroje – mėsos viduje gamybos metu turi būti pasiekta ne žemesnė kaip 85°C temperatūra). Tvarkant žalius gyvūninės kilmės produktus būtina pasirūpinti, kad būtų išvengta paruošto vartojimui produkto užteršimo. Perkant paruoštus vartojimui negreit gendančius produktus, taip pat patartina įvertinti jų kokybę bei galiojimo laiką.

Kad išvengtume užsikrėtimo mikroorganizmais verta žinoti, kad žarnyno užkrečiamųjų ligų sukėlėjai patekę į maistą ir esant palankioms sąlygoms, greitai dauginasi, nekeisdami nei produkto skonio, nei išvaizdos.

Pramogaujant ar iškylaujant gamtoje, kad sumažintume užsikrėtimo ūmiomis žarnyno užkrečiamosiomis ligomis riziką, rekomenduojama:

  • Apsirūpinti geriamuoju vandeniu, priemonėmis rankų priežiūrai ir asmens higienai palaikyti (drėgnos servetėlės, vanduo).
  • Negalima gerti netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų telkinių vandens.
  • Nepamiršti įvertinti stalo įrankius ir indus, geriausia pasirinkti vienkartinius.
  • Neplauti daržovių, vaisių, uogų atviruose vandens telkiniuose.
  • Iškylose gamtoje pasirinkti negreitai gendančius ir saugius produktus.
  • Paruoštus vartojimui produktus laikyti tinkamoje temperatūroje (ne aukštesnėje kaip +6°C kulinarijos gaminius ir +8°C pieno produktus).
  • Kepant mėsą ant laužo, svarbu, kad ją  gerai iškepti: pavojingos bakterijos žus, kai temperatūra gabalo viduje bus ne žemesnė kaip 80°C-90°C. Mėsa gabalo viduje neturi būti rausva – priešingu atveju galime susirgti salmonelioze, kampilobakterioze,  listerioze ir kitomis bakterijų sukeliamomis žarnyno infekcijomis.
  • Ypač rizikinga pirkti pieną pakelėse, iš privačių atsitiktinių asmenų, supiltą į abejotino švarumo talpas ir laikomą kelias valandas aplinkos temperatūroje.
  • Maudantis reikėtų stengtis negurkštelėti atviro telkinio vandens.

 

Pajutus žarnyno ligos požymius, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją.


28 balandžio, 2024

Rokiškio rajono savivaldybė patvirtino naują finansinės paramos gydytojams skyrimo tvarką, pagal kurią į rajoną dirbti atvyksiantiems specialistams numatoma 15 tūkst. […]

27 balandžio, 2024

Mokslininkai praneša, kad uodų pernešamos ligos – maliarija ir dengės karštligė – sparčiai plinta visame pasaulyje. Jos plinta ir kai […]

26 balandžio, 2024

Jeigu reikalingos šeimos gydytojų ir odontologų paslaugos, apsilankykite šeimos klinikoje. Čia dirbantys specialistai atskubės Jums į pagalbą įvairiais atvejais – […]

26 balandžio, 2024

Mūsų sveikata didele dalimi priklauso nuo to, kaip maitinamės ir kokias medžiagas gauname. Ar visas, ar pakankamai? Žmogaus organizmas yra […]

25 balandžio, 2024

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė ketvirtadienio vakarą pasveikino iniciatyvos „Blossom of Hope“ („Sužydėjusi viltis“), skirtos atkreipti dėmesį į krūties vėžio ankstyvosios […]

25 balandžio, 2024

Trečiadienio vakarą Kauno valstybiniame muzikiniame teatre audringi plojimai skambėjo ne tik artistams, bet ir į sceną žengusiems medikams. Iškilmingai paminėta […]

25 balandžio, 2024

Vilniaus Rotušėje 16-ą kartą įteikti „Auksinės mediko širdies“ apdovanojimai labiausiai sveikatai nusipelniusiems gydytojams, slaugytojams ir sveikatos apsaugos darbuotojams. Pirmą kartą […]

25 balandžio, 2024

Balandžio 24 d., trečiadienį, Briuselyje (Belgija) Lietuva, atstovaujama sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, pasirašė Tarpusavio supratimo memorandumą dėl bendradarbiavimo ir […]

24 balandžio, 2024

Regis, kuo galėtum nustebinti lietuvį, pasiūlęs pasivaikščioti miške. Miškai, medžio artumas, sakoma, mums tiesiog į kraują įaugę. Vis dėlto savaitgalį […]

19 balandžio, 2024

Po Lietuvos žiedinių savivaldybių merų kreipimosi į sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį dėl nepritarimo rengiamai pacientų pavėžėjimo pertvarkai ministerija šią […]

17 balandžio, 2024

Asociacija „Demencija Lietuvoje“ ir pasaulinė organizacija „Alzheimer‘s Disease International“ vykdo su demencija susijusių nuostatų tyrimą. Numatoma, kad demencijos sindromo poveikis […]

15 balandžio, 2024

Spuogais serga ne vien paaugliai brendimo laikotarpiu. Pastaruoju metu ryškėja ir nauja spuogų rūšis, kuri puola suaugusius. Ji kankina dvidešimtmečius, […]

12 balandžio, 2024

Ketvirtadienį į Alytaus policiją kreipėsi Vilniaus teritorinė ligonių kasa, kuri pranešė apie, kaip įtariama, apgaulės būdu iš biudžeto įgytus daugiau […]

9 balandžio, 2024

Kultūros ministerija kartu su Sveikatos apsaugos ministerija pradeda įgyvendinti Socialinio recepto projektą, kuris vyks 13-oje Lietuvos savivaldybių. Šįmet projektas bus […]

Arūnas Dulkys. ELTA / Dainius Labutis
5 balandžio, 2024

Penktadienį žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie prieš kelias savaites įvykusią jaunos Kauno klinikų slaugytojos savižudybę, Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys žada […]

3 balandžio, 2024

Besivystant žarnų išemijai gelbėjant pacientės gyvybę Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pirmą kartą Lietuvoje atlikta pasaito ir vartų venų perkutaninė trombektomija su […]

3 balandžio, 2024

Kartais geriausią rezultatą atnešančios grožio priemonės gali būti gan paprastos, natūralios, žinomos ir naudojamos jau ne vieną šimtmetį. Viena žymiausių […]

1 balandžio, 2024

Japonijos kapitalo įmonė „Saisei LT“, kovą atidariusi medicinos kliniką Vilniuje, derasi dėl maisto papildų gamyklos statybų Alytuje, praneša „Verslo Žinios“ […]

21 kovo, 2024

Nors daugelis džiaugiasi atėjusiu pavasariu ir skuba planuotis įvairias veiklas lauke, ne vienam apsilankymas gamtoje primena apie ne itin malonią […]

20 kovo, 2024

„Galbūt išgelbėjau keturias gyvybes ir tikrai esu laiminga, galėdama dirbti šį darbą“, – sako marijampolietė Vytautė Švedienė, viena iš 13 […]