10 spalio, 2022

Kaip užtikrinti keptuvės ilgaamžiškumą?

Vienas pagrindinių virtuvės įrankių – keptuvė. Jų šiandieninėje virtuvėje galima rasti ne vieną. Juolab, kad pasirinkimas šiomis dienomis jų yra begalinis. Virtuvės pasaulis tikrai neleis tuo suabejoti. Išties  kokybiškas kepimo įrankis kainuoja nemažai.  Tad, savaime suprantama, jog norisi, kad jis tarnautų kuo ilgiau. Deja, vien gerų norų nepakanka. Keptuves reikia tinkamai naudoti ir prižiūrėti. Taigi, šiek tiek plačiau apie tai.

Pirmi veiksmai po pirkimo ir kaip teisingai kepti

Daugelis galvoja, kad naują keptuvę užtenka praplauti po tekančiu vandeniu. Užtikriname – taip nėra. Nepagailėkite laiko tinkamam įrankio paruošimui būsimam naudojimui. Naują kepimo indą išplaukite šiltu vandeniu, sausai iššluostykite ir vidinę dalį ištepkite aliejumi arba riebalais. Tuomet vėl sausai išvalykite keptuvę. Štai dabar jau galima čirškinti kepsnius.

Maistą keptuvėje geriausia ruošti ant silpnos ugnies. Jeigu visgi tam tikrų patiekalų gaminimui reikalinga stipresnė ugnis, tuomet ja kaitinkite keptuvę vos keletą minučių. Nuolatos didele liepsna veikiama keptuvė greitai praras savo apsauginį neprisvylančios dangos sluoksnį, tad ruošiamas maistas gali imti svilti, prikepti. Vargu ar tai padės sukurti kulinarinius šedevrus. O jums reiks skubėti pirkti naujo kepimo indo.

Labai svarbu keptuvės ilgaamžiškumui išlaikyti yra tai,  kokius pagalbinius indus naudosite gamindami maistą. Tinka tik mediniai ar plastikiniai šaukštai ir mentelės. Jie nebraižo paviršiaus. Žinoma būtina perskaityti instrukciją. Galbūt jūsų pasirinktai keptuvei tinka ir metaliniai įrankiai. Pasikartosime, tai turi būti parašyta instrukcijoje, o ne pasakyta viską žinančios draugės ar kaimynės. Kitaip keptuvė  labai greitu laiku bus subraižytu paviršiumi.

Kaip prižiūrėti keptuvę po naudojimo?

Labai svarbu yra tinkamai sutvarkyti keptuvę ir po jos naudojimo. Na, apie tai, kad nevalia palikti bent parai stovėti keptuvę su joje gamintu maistu ar riebalų likučiais, tikriausiai, nė nereikia sakyti. Taigi, leiskite keptuvei atvėsti ir tuomet šiltu vandeniu išplaukite maisto likučius. Tikrai nepakenks jeigu sausai nusausinus ją vėl ištepsite nedideliu kiekiu aliejaus ir švariai nuvalysite.

Kaip nepasiklysti keptuvių įvairovėje?

Kad ir kruopščiai prižiūrėsime savo keptuves, jeigu jos bus nekokybiškos,  ilgaamžiškumo tikrai neverta tikėtis jokiu atveju. Tad galima drąsiai teigti, jog bene svarbiausias dalykas kepimo indų ilgaamžiškumui užtikrinti – garantuota jų kokybė. Šiandien pačios populiariausios ir tikrai kokybiškos, nors ir nepigios, yra aliuminio ir ketaus keptuvės. Pirmosios yra dengtos nelimpančia danga,  itin populiarios ir prieinamos mažesniems  biudžetams. O investavus į naujos kartos ketaus  keptuvę, tikrai galima pasijausti tarsi gaminant prabangaus restorano virtuvėje. Jos pasižymi  atsparumu dideliam karščiui ir gebėjimu šilumą išlaikyti kuo ilgiau. Taip pat ketaus keptuvėse labiau pasiskirsto karštis, todėl  maistas iškepa tolygiai visoje keptuvėje, o ne vien tik jos centre. Labai svarbi detalė – keptuvės rankena. Ji turi būti patogi rankai, o medžiaga neįkaistanti ir nesukelianti problemų nukepti keptuvę nuo kaitlentės.  Beje, turėtumėte žinoti, jog galima įsigyti keptuvių su nuimamomis rankenomis. Tuomet vieni niekai keptuvę paversti patogiu puodu troškiniui gaminti. Juolab, kad beveik visos turi ne ką mažiau kokybiškus dangčius.

Ką reikėtų žinoti apie aliuminio ir ketaus keptuvių priežiūrą?

Galima išskirti tokius aspektus:

  • Ketaus keptuvių nerekomenduojama valyti šiuolaikinėmis priemonėmis. Indą panaudojus, tiesiog reikėtų pakaitinti ant ugnies ir nuplauti šiltu vandeniu. Tokia keptuvė nemėgsta, kai joje pernelyg ilgai laikomas maistas. Ketaus danga gali pradėti rūdyti.
  • Aliuminio indų negalima perkaitinti, antraip jie gali deformuotis. Be to, jeigu ant šio virtuvės įrankio paviršiaus priskrebo maisto likučiai, jokiu būdu negramdykite jų aštriais daiktais. Na, tikriausiai ši taisyklė svarbi bet kokios medžiagos keptuvėms.

 

 


4 gegužės, 2025

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) skelbia rengsianti mokymus apie biosaugą. Pasak institucijos, užkrečiamų ligų klausimas šiame sektoriuje yra esminis, […]

2 gegužės, 2025

Žiniasklaidos laisvės padėtis pasaulyje blogesnė nei kada nors anksčiau, teigiama penktadienį paskelbtame naujausiame nevyriausybinės organizacijos „Reporteriai be sienų“ (RSF) pasauliniame […]

Alytaus rajono savivaldybės merė Rasa Vitkauskienė
30 balandžio, 2025

Alytaus rajono merė Rasa Vitkauskienė trečiadienį po pietų atvyko į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) būstinę Kaune. Kiek vėliau pranešta, kad […]

28 balandžio, 2025

Reaguodama į balandžio 27 d. Vilniaus regiono atliekų rūšiavimo gamykloje įvykusį gaisrą ir galimus iššūkius dėl atliekų tvarkymo, Vilniaus rajono […]

27 balandžio, 2025

Vilniuje sekmadienį tūkstančiai dalyvavo Katedros aikštėje vykusiame proteste prieš planuojamą nekilnojamojo turto (NT) mokestį „NE gyvenamojo būsto mokesčiui!“.  Dar neprasidėjus […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

24 balandžio, 2025

Trečiadienį su savivaldybių merais susitikusi krašto apsaugos ministrė Dovilė Šakalienė aptarė šalies saugumo situaciją, planuojamus pokyčius ir regionų vaidmenį visuotinėje […]

24 balandžio, 2025

Miško kaina Lietuvoje yra nuolat kintantis rodiklis, priklausantis nuo daugelio veiksnių. Pastaraisiais metais miškų rinkos tendencijos rodo stabilų augimą, tačiau […]

23 balandžio, 2025

Pagerbiant iškilų Jo Šventenybės Popiežiaus Pranciškaus atminimą, Vyriausybės nutarimu šį šeštadienį, balandžio 26 d., Lietuvoje skelbiamas gedulas. Trečiadienio posėdyje priimtas […]

23 balandžio, 2025

Vilniaus miesto savivaldybėje trečiadienį pristatytas sostinės evakuacijos planas. Šis planas, kuris rengtas, remiantis Ukrainos, JAV miestų patirtimis, skirtas karinės invazijos, […]

23 balandžio, 2025

Ukrainoje žuvusiam Tomui Valentėliui nuspręsta skirti aukščiausią Krašto apsaugos sistemos apdovanojimą, sako krašto apsaugos ministrė Dovilė Šakalienė.  „Šiandien priėmiau sprendimą, […]

Arkivyskupas Gintaras Grušas. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
21 balandžio, 2025

Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas sako, kad popiežiaus Pranciškaus mirtis antrąją šv. Velykų dieną skatina tikėjimą prisikėlimu. Arkivyskupo teigimu, […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

15 balandžio, 2025

Šakių rajone du neblaivūs vyrai su savimi nešėsi karo laikų sprogmenį. Pirmadienio pavakare, 16 val. 32 min., buvo gautas pranešimas, kad […]

Ąžuolyno bibliotekoje atrastas unikalus leidinys
11 balandžio, 2025

Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus, Baroko epochos poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (1595–1640) vardu pavadintas asteroidas „Sarbievius“. Asteroidą atrado VU Fizikos fakulteto […]

10 balandžio, 2025

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas paskyrė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui, Europos Parlamento (EP) nariui Vyteniui Povilui Andriukaičiui […]

10 balandžio, 2025

Siekiant didinti šalies saugumą, gynybos stiprinimo plėtros sprendimai – būtini, o juos efektyviausiai įgyvendinsime tik turėdami nuolatinį dialogą tarp atsakingų […]

Nida Grunskienė. ELTA / Josvydas Elinskas
9 balandžio, 2025

Vadinamosiose „čekiukų“ baudžiamosiose bylose, susijusiose su nepagrįstu savivaldybių lėšų panaudojimu tarybos narių veiklai, įtarimų dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo […]

5 balandžio, 2025

Lietuvos muitinės pareigūnai Šalčininkų kelio poste sulaikė kontrabanda per Lietuvą gabentą varpą, kurį slapta vežė Moldovos Respublikos pilietis, pranešė Muitinės […]

1 balandžio, 2025

Ministrui pirmininkui tikinant, jog su šalies merais diskutuoja apie galimybes steigti naują kariuomenės poligoną, Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Andrius […]

Regionų naujienos