7 lapkričio, 2017

Lapkričio 8-oji paskelbta Europos sveikos mitybos diena

Sveika mityba priklauso nuo to, ar žmogus suvartoja tinkamą kiekį jam būtinų maisto medžiagų (baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, skaidulinių, mineralinių ir kt.). Pagrindiniai netinkamos mitybos padariniai – viršsvoris, nutukimas arba organizmo išsekimas, nualinimas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė ragina atkreipti dėmesį į tinkamą maisto tvarkymą, kad vartotoją pasiektų ne tik skanus, bet ir saugus maistas. Mūsų šalyje kasmet užregistruojama apie 20 tūkst. susirgimų žarnyno infekcinėmis ligomis, daugiau nei 70 proc. susirgusiųjų gydomi ligoninėse (ES šalyse šis procentas nesiekia 50). Sergamumas šiomis ligomis neturi tendencijos mažėti, o oficialioji statistika neatspindi realios situacijos, kadangi asmenys, sergantys lengvomis formomis, medicinos pagalbos dažniausiai nesikreipia. Didžiausi sergamumo rodikliai yra vaikų iki 5 metų amžiaus grupėse. Apie 70 proc. susirgusiųjų žarnyno infekcinėmis ligomis Lietuvoje užsikrečia namų aplinkoje. Deja pasitaiko atvejų, kai žmonės nukenčia nuo parduotuvėse pirkto ar viešojo maitinimo įmonėse vartoto maisto. Dažniausios protrūkių priežastys yra nesaugus maisto tvarkymas, maisto tvarkymo higienos nežinojimas ar asmens higienos reikalavimų pažeidimai.

Kokie registruoti protrūkiai Kauno apskrityje?

Kauno apskrityje, per 2017 metų sausio- spalio mėnesius atlikta šešių, dėl maisto tvarkymo įmonių kaltės įvykusių, ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkių epidemiologinė diagnostika. Vieno protrūkio infekcijos perdavimo rizikos veiksnys buvo namų gamybos tortas, atsineštas į kavinę ir pateiktas giminių susitikime vakarienės metu. Kito – į banketą atsineštas nežinomo gamintojo tortas be kokybę patvirtinančių dokumentų. Trečio protrūkio infekcijos perdavimo rizikos veiksnys buvo tortas, gamintas viename iš Kauno konditerijos cechų. Ketvirto protrūkio metu buvo įtartas bet kuris valgytas patiekalas, gamintas ir patiektas Kauno rajono kavinėje vykusių krikštynų metu. Neatmetama bet kurio patiekalo kryžminio užteršimo galimybė (ant žaliai mėsai ruošti skirto stalo tvarkomi iškepti kepsniai, neženklintas žalios mėsos tvarkymo inventorius, nešvarumai ant grindų, įrenginių, tinkamo galiojimo paviršių dezinfekcijos priemonių nebuvimas, atviros atliekų talpos ir kt.). Analizuojant protrūkio išplitimo priežastis, neatmetami ir papildomi infekcijos perdavimo rizikos veiksniai – patiekalų antrinis užteršimas dėl tinkamų sąlygų darbuotojų asmens higienai užtikrinti nebuvimas. Penkto protrūkio infekcijos perdavimo rizikos veiksnys – Kauno rajone gamintas ir išvežiojamas maistas. Papildomais rizikos veiksniais, galėjusiais prisidėti prie nesaugaus maisto pateikimo, galėjo būti didelis gaminančių maistą asmenų darbo krūvis, pažeidus patiekalams gaminti skirtų žaliavų laikymo trukmės ir temperatūros bei rankų higienos ir aplinkos nukenksminimo reikalavimus (vienoje pamainoje dirba 3 darbuotojai ir kasdien pagaminama iki 500 porcijų). Neatmetama ir maisto kryžminė tarša (švieži kopūstai buvo laikomi dėžėje nuo viščiukų broilerių filė, tuo pačiu keliu patenka žaliavos į sandėliavimo patalpas ir išnešami pagaminti patiekalai). Patogeninės bakterijos, galimai sukėlusios ūmios žarnyno infekcijos atvejus, į šviežių kopūstų salotas, kurios buvo vartotos be papildomo terminio apdorojimo, galėjo patekti nuo taros. Šešto registruoto protrūkio metu aptiktas salmoneliozės sukėlėjas, galėjęs įtakoti žaliavos taršą (sušaldytoje kiaulienos mentėje aptikta Salmonella Enteritidis), iš kurios ruoštas įdaras blyneliams su mėsa, galimai pažeidus temperatūrinį režimą.

Kaip išvengti per maistą plintančių ligų?

Per maistą plintančių ligų sukėlėjai ilgai išlieka gyvybingi išorinėje aplinkoje, o esant palankioms sąlygoms gali daugintis maisto produktuose. Daugelio bakterijų skaičius, esant palankioms sąlygoms maisto produkte per pusę valandos padvigubėja. Jei maistas laikomas šaltai, bakterijos nesidaugina, tačiau išlieka gyvybingos. Patogeniniai mikroorganizmai (pvz. salmoneliozės sukėlėjas ir kt.) jautrūs aukštos temperatūros poveikiui, todėl maistą, kuriame gali būti šių mikroorganizmų, reikia virti arba kepti.

Specialistai rekomenduoja būti atidiems perkant maisto produktus ir atkreipti dėmesį į gamintojų nurodytą galiojimo ar suvartojimo laiką, paisyti gamintojų nurodytų maisto laikymo sąlygų, saugiai gaminti maistą – tinkamai apdoroti karščiu, neužteršti vartojimui paruošto maisto, paisyti maisto gamybos technologijos reikalavimų, plauti rankas. Dažnas ir tinkamas rankų plovimas yra paprasčiausias ir saugiausias būdas pašalinti nuo jų užkrečiamųjų ligų sukėlėjus ir sumažinti riziką užsikrėsti per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis.

Minint Europos sveikos mitybos dieną, norisi palinkėti visiems: valgykim, kad gyventume, o ne gyvenkime, kad valgytume. Būkime sveiki!


24 liepos, 2025

Kaunas išlieka lyderiu švietimo srityje. Tai patvirtina šių metų abiturientų valstybinių brandos egzaminų rezultatai – net 1113 šimtukų. Įtemptą ir […]

8 liepos, 2025

Jau nuo liepos 5 d. Kauno rajono gyventojai gali parsisiųsti visiškai naują ir modernią mobiliają programėlę „Kauno rajonas“. Ji leis […]

8 liepos, 2025

Baigiantis „Žalgirio“ baseino nuomos terminui su „Kauno arena“, Kauno miesto savivaldybės taryba antradienį nusprendė perduoti sporto komplekso valdymą Kauno plaukimo […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
25 birželio, 2025

2025 m. Birželio 23 d. Kaune, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos atstovai su Lietuvos sąjūdžio, Lietuvos žmogaus teisių gynimo sąjungos, LLKS, […]

10 birželio, 2025

Akcinė bendrovė „Via Lietuva“ praneša, kad nuo šio pirmadienio, birželio 9 d., atvertas eismas rekonstruotu tiltu per Dubysą Ariogaloje, Raseinių […]

9 birželio, 2025

Darbo vizitus Lietuvos regionuose tęsiantis Ministras Pirmininkas Gintautas Paluckas šiandien kartu su švietimo, mokslo ir sporto ministre Raminta Popoviene ir […]

5 birželio, 2025

Gegužės 25 d. Palukščio dvaras virto ypatinga kultūros oaze – čia susibūrė gausi Raseinių rajono kultūros bendruomenė. Vyko Raseinių rajono […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
4 birželio, 2025

birželio 3 d. Kauno sąjūdiečiai ir jų rėmėjai prie buv. Kauno radijo gamyklos ,,Šilelis” pastato Savanorių pr., kur vykdavo Kauno […]

Išardyta spygliuota tvora
3 birželio, 2025

Pirmadienis Ąžuolyne prasidėjo darbingai – specialią techniką pasitelkusi bendrovė „Kauno švara“ pradėjo ardyti nelegaliai patekimą į teritoriją ribojančią spygliuotą tvorą […]

30 gegužės, 2025

Jau šį sekmadienį, birželio 1-ąją, Kaune oficialiai startuoja maudynių sezonas. Jam pasiruošta iš anksto: paplūdimiuose išvalytas ir išpurentas smėlis, sutvarkytos […]

27 gegužės, 2025

Kaišiadorių rajone užfiksuotas paukščių gripo protrūkis naminių paukščių laikymo vietoje, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).  Virusas patvirtintas Bačkonių […]

22 gegužės, 2025

Prieš trejus metus R. Kalantos gatvėje atidarius atnaujintus erdvius ir patogius namus benamystę išgyvenantiems asmenims, šią savaitę duris atvėrė dar […]

Ką turi žinoti artimieji organizuodami laidojimą Kaune
8 gegužės, 2025

Artimojo netektis – labai jautrus ir emociškai sunkus laikotarpis, kuriame tenka greitai priimti daugybę organizacinių sprendimų. Laidojimas Kaune, kaip ir […]

7 gegužės, 2025

Gegužės 2 d. Kaune, Mokslo ir inovacijų sklaidos centre „Mokslo sala“, įvyko prestižinis Pasaulinės robotų olimpiados nacionalinis turnyras. Lietuva jau […]

29 balandžio, 2025

Veiverių kultūros ir laisvalaikio centras kviečia į įspūdingą bendruomeniškumo šventę – gegužės 24 dieną miestelio parke vyks didžiulį būrį atlikėjų […]

11 balandžio, 2025

Pradžia – kaimas Žvelgti į Šiluvos istoriją – tai pažvelgti į miestelio ir šventovės simbolinį dialogą, turėjusį įtakos vietovės tapatybės […]

1 balandžio, 2025

Likus 275-ioms šių metų dienoms, Jonava pradeda švęsti 275-erių metų sukaktį. Šiandien, kovo 31-ąją, startavo gausus šventinių renginių ciklas, kuriame […]

Raimundo Kaminsko nuotr.
29 kovo, 2025

Kovo 27 d. Kaune, Aukštųjų Šančių karių kapinės vyko antisovietinio pasipriešinimo dalyvio, politinio kalinio, Lietuvos kariuomenės savanorio, visuomenininko, šaulio, Vyčio […]

27 kovo, 2025

Lietuvos oro uostai (LTOU) praneša, kad oficialiai baigtas Kauno oro uosto šiaurinio perono plėtros projektas, kuris pradėtas 2023 metų pabaigoje. […]

Senieji Kvesų karjerai
27 kovo, 2025

Ketvirtadienį posėdžiavusi Kauno rajono savivaldybės taryba vienbalsiai nepritarė UAB „GJ Magma“ planuojamai ūkinei veiklai – Kvesų smėlio ir žvyro telkinio […]

Regionų naujienos