30 kovo, 2017

Patiekalus iš riebios ir sočios mėsos galima gaminti ir kitaip

Atėjus pavasariui imame galvoti apie liesesnį maistą, nes rūpinamės savo savijauta ir figūra. Tačiau nepulkite maitintis tik salotomis ar žaliavalgiškais kokteiliais. Mėgstamus patiekalus, neretai gaminamus iš riebios ir sočios mėsos, gaminti galima ir kitaip – parinkti jiems liesesnius ingredientus, pavyzdžiui liesesnę mėsą.

Žinoma virtuvės šefė ir grilio meistrė Halina Bovševič, net ir sukdamasi prie grilio, labai dažnai siūlo gaminti liesesnius patiekalus ir jiems naudoti liesesnę mėsą – pavyzdžiui, smulkintą vištieną. Mūsų šalyje iš maltos mėsos dažniausiai gaminami kotletai, kibinai, įvairūs kukuliai, balandėliai, o jų įdarui naudojamas kiaulienos faršas. Tačiau Halina teigia, kad net ir šiems tradiciniams patiekalams tinka malta vištiena, jei ji tinkamai paruošta.

Gaminti iš maltos vištienos geriau dėl kelių dalykų: visų pirma, tai liesesnė mėsa, o pavasarį daugelis susirūpina figūra ir dietomis. Antra, vištiena yra geriau virškinamas produktas, todėl maltos vištienos patiekalai tinka tiems, kas turi skrandžio problemų. Be to, iš maltos vištienos taip pat patogu gaminti patiekalus vaikams, kurie dar patys negali gerai sukramtyti mėsos.

Halina Bovševič pasakoja, kad sultingumas bei patiekalų skonis priklauso ir nuo to, iš kokios vištienos dalies gaminsite –vištienos filė ar šlaunelių mėsos. Smulkinta šlaunelių mėsa yra šiek tiek riebesnė, labiau tinkanti kepamiems patiekalams, be to, jos išraiškingesnis skonis. Ji tinkama, pavyzdžiui, kibinams, įvairioms tortilijoms ar koldūnams įdaryti, na o pačiai vištienai pagardinti tinka ne tik tradiciniai prieskoniai, bet ir egzotiškieji, tokie kaip šafranas.

Pati šefė labai mėgsta gaminti chinkalius, kurie yra su maltos vištienos įdaru – labiau dietiniu, taip pat chačapuri.

Na, o smulkinta vištienos filė – yra šiek tiek sausesnė, be to, yra liesesnė už šlaunelių mėsą. Tiesa, gaminant iš vištienos filė, ji pataria daugiau naudoti padažų. Smulkinta vištienos filė geriau formuojama, geriau sulimpa, tad tinkama gaminti įvairius kukulius, taip pat zrazus.

Halina neslepia, kad mėgsta ir eksperimentuoti, iš smulkintos vištienos ji gamina net keksiukus:

„Receptas labai paprastas: į vištieną reikia įdėti smulkiai pjaustytų cukinijų, paprikų, kitų daržovių, kurias turite, taip pat įpilti grietinėlės, įdėti krakmolo. Pati masė turi būti nei per tiršta, nei per skysta. Tuomet sudėti ją į keksiukų formeles. Kepti orkaitėje 185 laipsnių temperatūroje 15-20 min. Tokius keksiukus galite valgyti ir karštus, ir jau atvėsusius, o prie jų labai tiks įvairūs padažai ir salotos. Pats paprasčiausias padažas – iš trintų žolelių ir alyvuogių aliejaus. Tereikia sutrinti turimas prieskonines žoleles, įpilti alyvuogių aliejaus, įspausti citrinos, įpjaustyti česnako, įdėti druskos ir pipirų. Viską išmaišę patiekite šalia keksiukų,“ – teigia Halina.

Kitas populiarus ir mėgstamas patiekalas – liulia kebabai, kuriuos ji taip pat siūlo gaminti iš smulkintos vištienos. Ruošiant masę reikėtų nepamiršti įdėti kiaušinio, grietinėlės ir labai gerai išmušti pačią masę. Tuomet ji geriau laikysis ant iešmelio. Į pačią masę galite įdėti ir smulkinto svogūno, geriau sumalto. Ant iešmelių suformuotus lulia kebabus Halina kepa arba orkaitėje, padėjusi ant sviestinio popieriaus ir įjungusi grilio rėžimą, arba ant grilio. Dalindamasi patirtimi, grilio meistrė pasakoja apie naujovę – specialius silikoninius kepimo kilimėlius, dedamus ant grilio, tai priemonė, padedanti iškepti ne tik liulia kebabus, bet ir mėsainius, daržoves.

Užsukus svečiams virtuvės šefė gamina arba Kijevo kotletus, arba zrazus, na o kibinai – patiekalas, kuris yra labai praktiškas. Jis lengvai gaminamas, galima paruošti įvairius įdarus, juos galima valgyti ir šiltus, ir atvėsusius, o kai kurios šeimininkės jų pagamina daugiau ir paskui užšaldo.

Kitas patiekalas, kurį Halina siūlo pasigaminti – vištienos kukuliai. Tai gan paprastas, tradicinis patiekalas, tačiau kas kartą jį galima paruošti vis kitaip.


Halinos Bovševič receptai šiam pavasariui

Smulkintos vištienos filė kukuliai troškinti grietinėlėje su čiobreliais, morkų patale

4 porcijų kukuliams paruošti reikės:

450 g smulkintos vištienos filė
1 vnt. svogūno
1 vnt. saldžios raudonos paprikos
3 vnt. didelių morkų
50 g sviesto
200 g grietinėlės
2 vnt. kiaušinių
Poros riekelių batono
20 g šviežių čiobrelių (jei neturite, tiks ir džiovinti)
Druska, pipirai

Gaminame kukulius:

Į vištienos filė įmuškite kiaušinius, sudėkite porą batono riekelių, druskos, pipirų, čiobrelių lapelių, kubeliais pjaustytos paprikos ir pusę svogūno. Gerai išminkykite. Kitą pusę svogūno smulkiai supjaustykite, apkepkite svieste, kai jis suminkštės, dėkite ilgomis juostelėmis pjaustytą morką, įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite apie 10 min. Sudėkite čiobrelių šakeles ir maišant po truputį pilkite grietinėlę. Įberkite pipirų, druskos, sudėkite kukulius. Užvirus troškinkite ant mažos ugnies 15-20 minučių. Kukulius patiekite kartu su troškintomis morkų juostelėmis.

Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru

Kibinų tešlai paruošti reikės:

500 g miltų
1/2 arb. šaukštelio druskos
250 g šalto sviesto
200 g grietinės
2 didelių kiaušinių

Vištienos įdarui paruošti reikės:

450 g smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos
2 vnt. didelių svogūnų
1 valgomojo šaukšto sviesto
125 ml vandens arba sultinio
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
2 valgomųjų šaukštų grietinės
Maltų juodųjų pipirų

Kibinų  paviršiui  reikės:

 

1 didelio kiaušinio

 

Gaminame kibinus:

Į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą (galite įtarkuoti). Įtrinkite sviestą pirštais į miltus taip, kad neliktų sviesto gabalėlių.

Viduryje sviesto ir miltų mišinio padarykite duobutę. Kiaušinius gerai išmaišykite su grietine ir supilkite į duobutę. Viską gerai išmaišykite.

Suspauskite rankomis tešlą, kad neliktų sausų miltų ir susiformuotų tešlos rutulys. Porą kartų perminkykite, bet ne daugiau. Padėkite tešlą 30-40 minučių į šaldytuvą.

Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 3/4 svogūnų apkepkite svieste, likusius sudėkite į mėsą nekeptus. Paskui į maltą vištieną sudėkite apkeptus svogūnus, taip pat supilkite sultinį, grietinę, įberkite druskos, daug maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

Atvėsusią tešlą padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukus, kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad gautųsi kuo apvalesnė forma.

Ant iškočiotos tešlos gabaliuko dėkite kupiną šaukštą įdaro ir suspaudę tešlos kraštus, juos užraitykite.

Išplakite kiaušinį su trupučiu vandens. Kibinus dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, atidžiai aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Kepkite iki 185 C įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes, kol gražiai apskrus.


28 liepos, 2025

Viskas įskaičiuota kelionės – tai viena populiariausių kelionių formų, kurią vis dar lydi įvairūs mitai. Vieni šį kelionės tipą laiko […]

23 liepos, 2025

Kaip įprasta, įsibėgėjusią vasarą ir rugiapjūtės pradžią spalvingai paryškino tradicinė naminės duonos kepėjų šventė „Visur duona su pluta“. Didžiulė, bet […]

23 liepos, 2025

Ieškote sporto, kuris vienu metu stiprintų visą kūną, gerintų širdies veiklą ir degintų kalorijas? Atsakymas paprastas – jums reikalingas irklavimo treniruoklis. […]

21 liepos, 2025

Liepos 18-20 dienomis Ignalina šventė vasarą ir savo 159-ąjį gimtadienį. Šventės ,,Varom į Ignaliną“ renginiai išsibarstė po įvairias miesto erdves. […]

15 liepos, 2025

Į Vilnių ankstyvą rytą atvežtas pirmasis elektrinis keleivinis laivas „Rytas”, kuriuo netrukus bus pradedami bandomieji plaukimai Nerimi. Tai vienas paskutinių […]

6 liepos, 2025

Sekmadienį Birštone baigėsi intensyvus sporto savaitgalis, sutraukęs šimtus žiūrovų iš visos Lietuvos. Čia net keturias dienas vyko Lietuvos–Latvijos karšto oro […]

3 liepos, 2025

Šį pavasarį trijose Šalčininkų rajono mokyklose vykusiuose kūrybiniuose užsiėmimuose 12–18 metų jaunuoliai bendradarbiavo su profesionaliais aktoriais. Projekto „Receptas kultūrai“ dalyviai […]

3 liepos, 2025

Prasidėjo Pasaulio lietuvių sporto žaidynių bėgimo šventė – „Bėgam maudytis“, kur apie 200 bėgimo entuziastų varžosi 10 kilometrų distancijoje. Šiemet […]

3 liepos, 2025

Lietuvos muitinė sako, kad nors atostogos egzotiškuose kraštuose yra puikus metas pailsėti ir parsivežti prisiminimų, tačiau kai kurie jų gali […]

Vilnius
26 birželio, 2025

Ruošiantis sostinėje pradėti keleivinę laivybą Nerimi, savivaldybė skelbia, kad pirmieji elektriniai laivai jau išbandyti. Testiniai plaukimai vykdomi Rygoje, kur laivai […]

26 birželio, 2025

Pica su BBQ padažu – tai ne tik maistas, bet ir išskirtinis skonis. Ši kombinacija sužavėjo net pačius išrankiausius gurmanus […]

26 birželio, 2025

Šiandien Lietuvos įstatymuose atsiranda daug pakeitimų, susijusių su lošimų pramone. Reikalas tas, kad žmonės nori linksmintis internete, todėl jie renkasi […]

Nuotr. PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock
26 birželio, 2025

Šiltuoju metų laiku grilio patiekalai dažnai praturtina kasdienį valgiaraštį. Tačiau net ir geriausia mėsa ar daržovės gali nuvilti, jei trūksta […]

23 birželio, 2025

Ieškodami pigių skrydžių daugelis mūsų pirmiausia atsiverčia Wizzair svetainę – juk tai viena populiariausių pigių skrydžių bendrovių Europoje. Tačiau žinoti, […]

21 birželio, 2025

Birželio 18-ąją Šiaulių amfiteatrą pripildė jaunimas, susirinkęs į jau penktus metus organizuojamo festivalio „Šiauliai gyvai“ koncertą. Miesto centre šėlo daug […]

17 birželio, 2025

Šį savaitgalį Vilniuje jau septynioliktą kartą įvyko tarptautinės sportinių pramoginių šokių varžybos „Vilnius Dance Festival 2025“, subūrusios šokėjus iš viso […]

Puikios nuotaikos turnyro metu / Manto Daškevičiаus nuotr.
16 birželio, 2025

Birželio 11 dieną Kauno technologijų mokymo centro Socialinių paslaugų skyriaus stadione įvyko ketvirtasis integracinis dailiosios lyties profesijų futbolo turnyras  „Mano […]

8 birželio, 2025

Birželio 6 d. Birštone atidarytas naujas konceptualus viešbutis „LAJOS“. Naujasis objektas išsiskiria iš kitų kurorto apgyvendinimo vietų orientacija į verslo […]

5 birželio, 2025

Birželio 3 dieną Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos futbolo aikštėje įvyko trečiojo integracinio futbolo čempionato „Futbolas visiems“ trečias etapas. 2024/25 metų čempionatas […]

4 birželio, 2025

Vakar Klaipėdos rajonas žengė žingsnį į naują kultūrinį ir kūrybinį etapą – duris atvėrė atnaujintas Gargždų kultūros centras. Visą bendruomenę […]

Regionų naujienos