22 rugsėjo, 2018
Berta Čaikauskaitė

Rudens derliaus užkandžiai vaikams: nuo morkų keksiukų iki moliūgų humuso

Ruduo – metas, kai stalą puošia lietuviškų daržovių derlius. Dar rugsėjo pradžioje ūkininkai nurenka įvairius šakniavaisius – morkas, burokus, ridikus, o artėjant spaliui – moliūgus bei kopūstus. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės teigimu, iš lietuviško daržo gėrybių galima pagaminti daug įvairių sveikų ir skanių užkandžių, o šviežios daržovės – geriausia, ką tėvai gali pasiūlyti į mokyklą kasdien skubančioms savo atžaloms.

Į darželį ar mokyklą – su dėžute naminio maisto

Daugeliui tėvų ruošiant priešpiečius vaikams kyla klausimas – ką pagaminti, kad vaikas ne tik nusineštų į mokyklą ar darželį, bet ir suvalgytų? Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, įtikti vaikams siūlant įvairias daržoves ir vaisius – nėra lengva užduotis.

„Padėti vaikams pažinti daržoves ir vaisius bei tokiu būdu paskatinti mažuosius jų valgyti daugiau mums padeda jau trečius metus iš eilės vykdomas socialinės atsakomybės projektas „Sodinčius“. Šiais metais skubame į pagalbą tėveliams, todėl sukūrėme specialias užkandžių dėžutes – „Sveikatronus“, kuriuose pavaizduotos daržovės – herojės, tokios kaip pomidoras, brokolis, obuolys, morka ir avietė, simbolizuoja daržovių ir vaisių supergalias. Norėdami, kad vaikai į šias dėžutes įsidėtų sveikus užkandžius, daržovėms, vaisiams ir uogoms davėme specialius pavadinimus, pvz., „morkatronas“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

Morkas, anot maisto ekspertės V. Juodkazienės, valgyti ypač naudinga kiekvienam mokyklinio amžiaus vaikui. Nors įprasta užkandžiauti šviežias, šiaudeliais supjaustytas morkas, maisto ekspertė sako, kad iš šios daržovės galima pagaminti kur kas originalesnių užkandžių, pavyzdžiui, morkų keksiukus.

„Morkų keksiukai tikrai nustebins mokyklinuką. Norint pagaminti sveikuoliškus keksiukus, svarbiausia nenaudoti daug cukraus – saldumo užteks iš pačių morkų. Be to, siūlyčiau naudoti speltos miltus, tuomet tešlos skonis ir tekstūra bus geresni,“ – pataria V. Juodkazienė.

Gardūs ir purūs morkų keksiukai

Jums reikės:

 

1,5 stiklinės speltos miltų

0,5 a. š. valgomosios sodos

Žiupsnelio druskos

1 a. š. cinamono

1/3 stiklinės cukraus

1/16 a. š. saldžiosios stevijos

0,5 stiklinės obuolių tyrės

1/3 stiklinės alyvuogių arba kokosų aliejaus

2 a. š. obuolių acto

2 a. š. vanilės ekstrakto

200 g tarkuotų morkų

 

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepimo formelėmis išklokite keksiukų kepimo skardą. Visus sausus ingredientus išmaišykite vidutinio dydžio dubenyje ir trumpam atidėkite. Didesniame inde sumaišykite visus skystus ingredientus, taip pat ir morkas. Tuomet iš lėto pilkite skystų ingredientų masę į sausų ingredientų masę. Gautą keksiukų mišinį supilkite į kepimo formeles. Keksiukus kepkite apie 20 minučių, kol švelniai apskrus. Ištraukus leiskite atvėsti. Skanaus!

Granolos kąsneliai su morkomis

V. Juodkazienė taip pat siūlo vaikams pagaminti ir granolos kąsnelius, kurių sudėtyje – tarkuotos morkos.

„Nors granolą dažniausiai gaminame iš avižų, riešutų, ar džiovintų vaisių, į ją galima įdėti ir šviežių morkų. Granolos kąsnelius lengva paruošti, – tereikia sulipdyti visus ingredientus į rutuliukus, kuriuos labai smagu ir skanu valgyti,“ – teigia maisto ekspertė.

Jums reikės:

 

1,5 stiklinės nesmulkintų avižinių dribsnių

1/3 stiklinės skaldytų karijų riešutų

1 v. š. maltų linų sėmenų

3/4 migdolų sviesto

3 v. š. medaus

1/4 a. š. malto cinamono

3/4 stiklinės grubiai tarkuotų morkų

1/3 stiklinės razinų

 

Gaminimas:

Dideliame dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, karijų riešutus ir linų sėmenis. Sudėkite migdolų sviestą, medų, cinamoną ir viską gerai išsukite. Įmaišykite tarkuotas morkas ir razinas. Paimkite du valgomuosius šaukštus masės ir iš jos formuokite rutuliukus. Jei masė limpa prie rankų – patepkite jas aliejumi. Suformuotus rutuliukus sudėkite ant didelės lėkštės, išklotos kepimo popieriumi, ir palikite sustingti šaldytuve bent vienai valandai. Šiuos granolos kąsnelius šaldytuve galima laikyti net savaitę. Skanaus!

Sotesnei dienai – kotletai su burokėliais

Daugelis vaikų gana skeptiškai žiūri į burokėlius – dažnai jiems nepatinka jų kvapas ar tamsi spalva. Visgi, šioje daržovėje gausu vitaminų ir skaidulų, kurios reikalingos augančiam organizmui. V. Juodkazienė siūlo pagaminti sotų priešpiečių dėžutės užkandį – vieno kąsnio kotletus, kuriose itin lengva paslėpti burokėlius.

Vieno kąsnio kotletai su burokėliais, žirniais ir bulvėmis – indiškos virtuvės įkvėptas receptas, pritaikytas vaikams. Šiame užkandyje mažiau prieskonių, o dėl sudėtyje esančių bulvių, kotletai būna labai minkšti ir juos malonu valgyti. Patiekalas puikiai tinka ir vegetarams,“ – sako maisto ekspertė ir dalijasi receptu.

Jums reikės:

 

1 vidutinio išvirto ir nulupto dydžio burokėlio

2 išvirtų ir nuluptų didelių bulvių

0,5 smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno

1 a. š. saldžiosios paprikos prieskonių

Druskos pagal skonį

1 stiklinės džiūvėsėlių

0,5 stiklinės šaldytų žirnelių

 

Gaminimas:

Bulvių trintuvu sutrinkite bulves ir burokėlį, kol masė taps panaši į košę. Į ją sudėkite gerai smulkintą svogūną, prieskonius ir duonos trupinius. Rankomis išmaišykite visą masę, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Suberkite žirnelius ir dar kartą pamaišykite. Tuomet paimkite po nedidelį kiekį masės ir formuokite norimo dydžio kotletus (skaniausi maži, vos vieno ar kelių kąsnių). Kotletus kepkite 180 laipsnių karštumo orkaitėje, apie 15 minučių. Skanaus!

Moliūgų humusas – receptas, kuris patiks ir vaikams

Moliūgas – tikras rudens derliaus karalius. Ši ryški daržovė dažniausiai naudojama sriuboms, troškiniams, ar pyragams gaminti, tačiau pasak maisto ekspertės, moliūgas yra puikus ingredientas ruošiant ir užkandžius vaikams, pavyzdžiui, humusą.

„Moliūgas net gerai žinomiems patiekalams suteikia išskirtinį skonį. Vaikams galite pagaminti moliūgų humusą – jį galės valgyti su šviežiomis morkomis, salierų ar agurkų šiaudeliais, duoniukais,“ – siūlo V. Juodkazienė.

Jums reikės:

 

2 skardinių virtų avinžirnių

425 g naminės moliūgų tyrės

2 v. š. sezamų pastos

2 česnako skiltelių

1 a. š. druskos

1,5 v. š. šviežiai spaustų citrinos sulčių

1 a. š. malto kumino

1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus

1/4 a. š. maltos saldžiosios paprikos

 

Gaminimas:

Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maišytuvą ir išsukite iki vientisos masės. Jai masė per tiršta – įpilkite dar alyvuogių aliejaus. Skanaus!


28 balandžio, 2025

Reaguodama į balandžio 27 d. Vilniaus regiono atliekų rūšiavimo gamykloje įvykusį gaisrą ir galimus iššūkius dėl atliekų tvarkymo, Vilniaus rajono […]

27 balandžio, 2025

Vilniuje sekmadienį tūkstančiai dalyvavo Katedros aikštėje vykusiame proteste prieš planuojamą nekilnojamojo turto (NT) mokestį „NE gyvenamojo būsto mokesčiui!“.  Dar neprasidėjus […]

27 balandžio, 2025

Įsibėgėjus pavasariui, ir augalams pradėjus barstyti žiedadulkes, Higienos instituto Sveikatos stiprinimo centro specialistai parengė rekomendacijas alergiškiems žmonėms, kaip sumažinti žiedadulkių […]

24 balandžio, 2025

Trečiadienį su savivaldybių merais susitikusi krašto apsaugos ministrė Dovilė Šakalienė aptarė šalies saugumo situaciją, planuojamus pokyčius ir regionų vaidmenį visuotinėje […]

24 balandžio, 2025

Miško kaina Lietuvoje yra nuolat kintantis rodiklis, priklausantis nuo daugelio veiksnių. Pastaraisiais metais miškų rinkos tendencijos rodo stabilų augimą, tačiau […]

23 balandžio, 2025

Pagerbiant iškilų Jo Šventenybės Popiežiaus Pranciškaus atminimą, Vyriausybės nutarimu šį šeštadienį, balandžio 26 d., Lietuvoje skelbiamas gedulas. Trečiadienio posėdyje priimtas […]

23 balandžio, 2025

Vilniaus miesto savivaldybėje trečiadienį pristatytas sostinės evakuacijos planas. Šis planas, kuris rengtas, remiantis Ukrainos, JAV miestų patirtimis, skirtas karinės invazijos, […]

23 balandžio, 2025

Ukrainoje žuvusiam Tomui Valentėliui nuspręsta skirti aukščiausią Krašto apsaugos sistemos apdovanojimą, sako krašto apsaugos ministrė Dovilė Šakalienė.  „Šiandien priėmiau sprendimą, […]

Arkivyskupas Gintaras Grušas. Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
21 balandžio, 2025

Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas sako, kad popiežiaus Pranciškaus mirtis antrąją šv. Velykų dieną skatina tikėjimą prisikėlimu. Arkivyskupo teigimu, […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

15 balandžio, 2025

Šakių rajone du neblaivūs vyrai su savimi nešėsi karo laikų sprogmenį. Pirmadienio pavakare, 16 val. 32 min., buvo gautas pranešimas, kad […]

Ąžuolyno bibliotekoje atrastas unikalus leidinys
11 balandžio, 2025

Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus, Baroko epochos poeto Motiejaus Kazimiero Sarbievijaus (1595–1640) vardu pavadintas asteroidas „Sarbievius“. Asteroidą atrado VU Fizikos fakulteto […]

10 balandžio, 2025

Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – parlamentas paskyrė Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui, Europos Parlamento (EP) nariui Vyteniui Povilui Andriukaičiui […]

10 balandžio, 2025

Siekiant didinti šalies saugumą, gynybos stiprinimo plėtros sprendimai – būtini, o juos efektyviausiai įgyvendinsime tik turėdami nuolatinį dialogą tarp atsakingų […]

Nida Grunskienė. ELTA / Josvydas Elinskas
9 balandžio, 2025

Vadinamosiose „čekiukų“ baudžiamosiose bylose, susijusiose su nepagrįstu savivaldybių lėšų panaudojimu tarybos narių veiklai, įtarimų dėl sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo […]

5 balandžio, 2025

Lietuvos muitinės pareigūnai Šalčininkų kelio poste sulaikė kontrabanda per Lietuvą gabentą varpą, kurį slapta vežė Moldovos Respublikos pilietis, pranešė Muitinės […]

1 balandžio, 2025

Ministrui pirmininkui tikinant, jog su šalies merais diskutuoja apie galimybes steigti naują kariuomenės poligoną, Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) prezidentas Andrius […]

31 kovo, 2025

Šalies vadovai ir ministrai reiškia užuojautą dėl trijų dingusių Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) karių žūties. Prezidentas Gitanas Nausėda tikina – […]

31 kovo, 2025

Kasmet technologijų entuziastai laukia naujausių išmaniųjų telefonų modelių, o Apple iPhone serija išlieka viena populiariausių pasirinkimų rinkoje. Vienas naujausių modelių […]

30 kovo, 2025

Suskaičiavus Panevėžio miesto mero rinkimų antrojo turo balsus, paaiškėjo, kad juos laimėjo politinio komiteto „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ kandidatė Loreta Masiliūnienė. Pirminiais […]

Regionų naujienos