16 rugsėjo, 2016

Rudens desertų karalius – obuolių pyragas kitaip

Jei reiktų rinkti rudens desertų karalių, neabejotinai tai būtų obuolių pyragas. Šio skanumyno receptų galima suskaičiuoti galybes. Įsipilkite šiltos arbatos į termo-puodelį ir įsidėkite obuolių pyrago į priešpiečių dėžutę – o ko ne tobulas planas po darbo ar savaitgaliui pasivaikščioti su draugais.

Kiekviena šeimininkė turi savo mėgstamų receptų, tačiau siūlome įvertinti ir galbūt niekada negamintų pyragų. Ar teko kada ragauti nesaldaus obuolių pyrago? Anot įvairių šaltinių, senovėje cukrus būdavo labai brangus, tad jis į kepinius pradėtas dėti šik šiais laikais.

Esant daugiau nei 8000 skirtingų rūšių obuolių, tikrai kiekviena šeimininkė išsirinks mėgstamiausius ir labiausiai tinkančius jų pyragui. Galbūt dėl to, kad visame pasaulyje obuolių yra tiek daug, žmonės jų nemažai ir suvartoja – sakoma, kad vidutiniškai per metus žmogui tenka 65 obuoliai. Tai puikus užkandis bet kuriuo metu. Rudens metas jų tikrai nepagaili, tad jeigu obuolių turite daug, siūlome jums pasirinkti obuolių pyragus, kuriems pagardinti parinkti papildomi ingredientai tik dar labiau paįvairina šio rudens karaliaus skonį.

  1. Obuolių ir bananų fantazija

Jums reikės: 3 kiaušinių, 150 g cukraus, 120 g paprasto jogurto, 160 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 citrinos, 5 obuolių, 1 banano.

Gaminimas: Gerai išsukite cukrų ir kiaušinius. Į masę supilkite jogurtą, išmaišykite. Suberkite miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite. Pasiruoškite obuolius – juos nulupkite, išsėklinkite ir supjaustykite kubeliais arba skiltelėmis. Juos apipilkite citrinos sultimis ir sudėkite nutarkuotą citrinos odelę ir viską išmaišykite. Paruoštus obuolius ir plonais griežinėliais supjaustytą bananą sudėkite į tešlą, atsargiai išmaišykite ir supilkite į sviestu pateptą kepimo formą. Kepkite apie 45 minutes iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

  1. Juodasis obuolių pyragas su šokoladu

Jums reikės:

Tešlai: 90 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų, 3 valgomųjų šaukštų kakavos, 125 g sviesto, 5 valgomųjų šaukštų cukraus, pusės valgomojo šaukšto vanilės ekstrakto, 1 valgomojo šaukšto šalto vandens ir 2 kiaušinių.

Įdarui: 7 vidutinio dydžio obuolių, 25 g sviesto, žiupsnelio cinamono, 50 g juodojo šokolado, trupučio cukraus.

Gaminimas: 100 g sviesto paliekame sušilti iki kambario temperatūros. Į dubenį įsijojame miltus ir kakavą. Išmaišome ir sudedame sviestą. Galime plakti plaktuvu, kol gausis trupiniai. Sudėkime cukrų ir kiaušinius., vanilės ekstraktą ir vandenį. Išmaišykite, kol galėsite iš tešlos suformuoti rutulį. Nedidelę dalį tešlos atidėkite šaldymui (30 min.) iš likusios iškočiokite blyną ir jį įdėkite į torto kepimo formą formą. Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Kol įkais pasiruoškite įdarą  – nulupkite nuo obuolių žieveles ir supjaustykite gabaliukais. Puode ištirpinkite įdarui paliktą sviestą, įdėkite šaukštelį cinamono, šokoladą. Viską pavirkite šiek tiek. Į tešla išlotą torto kepimo formą sudėkite įdarą. Iš likusios atšaldytos tešlos suformuokite dangtį pyragui.  Kepkite 35-40 minučių 175 laipsnių temperatūroje.

  1. Nesaldus ir nekeptas obuolių pyragas

Jums reikės: pusės stiklinės cukraus, 4 pakelių paprastų sausainių, 200 g sviesto, 3 valgomųjų šaukštų želatinos, 8-10 didelių obuolių.

Gaminimas: Obuolius sutarkuokite smulkia tarka. Išmirkykite želatiną obuolių sultyse. Iš išmirkytą želatiną supilti tarkuotus obuolius, išlydytą sviestą, cukrų. Į torto kepimo formą dedame sluoksnį netrupintų sausainių ir sluoksnį obuolių košės, taip sluoksniuojame iki pat viršaus. Paskutinį sluoksnį dedame košės ir papuošiame trupintais sausainiais. Pyragą palaikome šaldytuve kol sustings. Skanaus.

  1. Paprastasis ir greitasis obuolių pyragas

Jums reikės: 200 g „Kauno Grūdų“ „Ekstra“ miltų, 200 g sviesto, 200 g cukraus, 7 vidutinio dydžio obuolių.

Gaminimas: Sviestą ištirpiname, supilame miltus bei cukrų ir viską gerai išmaišome. Jeigu masė gaunasi per skysta – galime šiek tiek daugiau įberti miltų. Obuolius nulupame ir supjaustome riekelėmis. Jas sudedame į kepimo skardą. Jeigu labai mėgstate obuolius – galite jų dėti ir daugiau, keliais sluoksniais. Supilame paruoštą masę ir kepame orkaitėje apie 30 minučių, 180 laipsnių temperatūroje. Patiekti galite ir su vaniliniais ledais.


3 liepos, 2025

Šį pavasarį trijose Šalčininkų rajono mokyklose vykusiuose kūrybiniuose užsiėmimuose 12–18 metų jaunuoliai bendradarbiavo su profesionaliais aktoriais. Projekto „Receptas kultūrai“ dalyviai […]

3 liepos, 2025

Prasidėjo Pasaulio lietuvių sporto žaidynių bėgimo šventė – „Bėgam maudytis“, kur apie 200 bėgimo entuziastų varžosi 10 kilometrų distancijoje. Šiemet […]

3 liepos, 2025

Lietuvos muitinė sako, kad nors atostogos egzotiškuose kraštuose yra puikus metas pailsėti ir parsivežti prisiminimų, tačiau kai kurie jų gali […]

Vilnius
26 birželio, 2025

Ruošiantis sostinėje pradėti keleivinę laivybą Nerimi, savivaldybė skelbia, kad pirmieji elektriniai laivai jau išbandyti. Testiniai plaukimai vykdomi Rygoje, kur laivai […]

26 birželio, 2025

Pica su BBQ padažu – tai ne tik maistas, bet ir išskirtinis skonis. Ši kombinacija sužavėjo net pačius išrankiausius gurmanus […]

26 birželio, 2025

Šiandien Lietuvos įstatymuose atsiranda daug pakeitimų, susijusių su lošimų pramone. Reikalas tas, kad žmonės nori linksmintis internete, todėl jie renkasi […]

Nuotr. PeopleImages.com - Yuri A, Shutterstock
26 birželio, 2025

Šiltuoju metų laiku grilio patiekalai dažnai praturtina kasdienį valgiaraštį. Tačiau net ir geriausia mėsa ar daržovės gali nuvilti, jei trūksta […]

23 birželio, 2025

Ieškodami pigių skrydžių daugelis mūsų pirmiausia atsiverčia Wizzair svetainę – juk tai viena populiariausių pigių skrydžių bendrovių Europoje. Tačiau žinoti, […]

21 birželio, 2025

Birželio 18-ąją Šiaulių amfiteatrą pripildė jaunimas, susirinkęs į jau penktus metus organizuojamo festivalio „Šiauliai gyvai“ koncertą. Miesto centre šėlo daug […]

17 birželio, 2025

Šį savaitgalį Vilniuje jau septynioliktą kartą įvyko tarptautinės sportinių pramoginių šokių varžybos „Vilnius Dance Festival 2025“, subūrusios šokėjus iš viso […]

Puikios nuotaikos turnyro metu / Manto Daškevičiаus nuotr.
16 birželio, 2025

Birželio 11 dieną Kauno technologijų mokymo centro Socialinių paslaugų skyriaus stadione įvyko ketvirtasis integracinis dailiosios lyties profesijų futbolo turnyras  „Mano […]

8 birželio, 2025

Birželio 6 d. Birštone atidarytas naujas konceptualus viešbutis „LAJOS“. Naujasis objektas išsiskiria iš kitų kurorto apgyvendinimo vietų orientacija į verslo […]

5 birželio, 2025

Birželio 3 dieną Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos futbolo aikštėje įvyko trečiojo integracinio futbolo čempionato „Futbolas visiems“ trečias etapas. 2024/25 metų čempionatas […]

4 birželio, 2025

Vakar Klaipėdos rajonas žengė žingsnį į naują kultūrinį ir kūrybinį etapą – duris atvėrė atnaujintas Gargždų kultūros centras. Visą bendruomenę […]

1 birželio, 2025

Šeštadienį sostinės gatves užliejo rožinė spalva, mat mieste jau trečius metus rengiamas Šaltibarščių festivalis „Vilnius Pink Soup Fest“. Pirmą kartą […]

28 gegužės, 2025

Avalynė daug pasako apie stilių ir gyvenimo būdą. Laisvalaikio batai moterims šiandien neapsiriboja vien komfortu ar praktiškumu – jie tampa […]

27 gegužės, 2025

Ilgos valandos prie kompiuterio, nesvarbu, ar tai būtų intensyvios žaidimų sesijos, ar darbas iš namų, neišvengiamai veikia mūsų laikyseną ir […]

27 gegužės, 2025

Motociklas – tai ne tik transporto priemonė, bet ir gyvenimo būdo dalis. Todėl jo pasirinkimas dažnai tampa labai atsakingu sprendimu. […]

Tobuli antakiai kiekvieną dieną- permanentinio makiažo subtilybės
8 gegužės, 2025

Ar kada nors susimąstei, kiek tavo nuotaika priklauso nuo… antakių? Taip, būtent nuo jų! Net menkiausias pokytis jų formoje ar […]

29 balandžio, 2025

Septyniems Lietuvos paplūdimiams suteikta teisė šią vasarą iškelti Mėlynąsias vėliavas – švarios ir saugios aplinkos simbolius. Apie tokį sprendimą Lietuvą […]

Regionų naujienos