25 gegužės, 2022

Sriubos: šio valgio nauda ir svarbiausi ruošimo principai

Nors sriubos dažnai asocijuojasi su lengvu patiekalu, kuris patiekiamas prieš pagrindinį valgį, tačiau jos taip pat gali būti pakankamai sočios ir net pakeičiančios pietus ar vakarienę. Priežasčių, kodėl sriubas vertėtų valgyti reguliariai, tikrai nestinga, todėl apžvelgsime pagrindinius šio valgio privalumus bei aptarsime svarbiausius sriubų ruošimo principus.

Kodėl sriubas vertėtų valgyti dažniau?

  • Sveikatos specialistai teigia, kad sriubos turi gydomųjų savybių. Tai – ganėtinai lengvai virškinamas valgis, kuris gali būti valgomas sergant tam tikromis ligomis ar ką tik pasveikus. Sriuba įprastai yra ruošiama iš įvairių daržovių, kurios pasižymi itin dideliu vitaminų kiekiu, taigi, toks patiekalas gali aprūpinti organizmą vitaminais ir kitomis naudingomis medžiagomis;
  • Sriuba – tai vienas tų patiekalų, kurį gali drąsiai valgyti besilaikantys dietos. Teigiama, kad šiame patiekale yra aminorūgščių, kurios padeda deginti riebalus. Kad ir kokia soti būtų paruošta sriuba, tikėtina, kad ji turės gerokai mažiau kalorijų nei daug angliavandenių turintys patiekalai, taigi, kontroliuoti kūno svorį bus gerokai paprasčiau;
  • Sriubos padeda palaikyti organizmo skysčių santykį bei skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą, todėl jas rekomenduojama valgyti kaip pirmąjį patiekalą. Tokį valgį organizmas labai gerai įsisavina, todėl organizmas yra paprasčiau aprūpinamas įvairiomis būtinomis maistinėmis medžiagomis;
  • Sriubų receptų gali būti tikrai daug, todėl kiekvienas mūsų gali atrasti savo mėgstamiausią. Palanku ir tai, kad paruošti sriubą yra ne tik labai paprasta, bet taip pat ir nebrangu, taigi, toks pasirinkimas tikrai gali puikiai pasiteisinti.

Svarbiausi sriubų ruošimo principai

  • Rinkitės tik šviežius, gerai nuvalytus ir nuplautus maisto produktus. Nors verdant sriubą kartais nusprendžiama naudoti pavytusias daržoves, tačiau sriuba bus naudingiausia tada, jei naudosite šviežius produktus;
  • Sriubos skoniui gali turėti įtakos įvairių ingredientų stambumas, o visi produktai į vandenį turi būti dedami tokia tvarka, kad jie nepervirtų. Pavyzdžiui, jei į sriubą dėsite morkas ir bulves, pirmiau reikėtų dėti morkas – jos verda ilgiau už bulves;
  • Sriubos sūdymas turėtų būti atliekamas tada, kai šis patiekalas baigia virti, tačiau svarbu nepavėluoti, nes priešingu atveju maisto produktai nespės jos sugerti. Druską, kaip ir kitus prieskonius, patartina berti tada, kai iki sriubos virimo pabaigos lieka maždaug 3-7 minutės;
  • Verdant sriubą svarbu nuolatos ją ragauti, ir sekti, kaip keičiasi jos skonis bei konsistencija;
  • Sriubą geriausia valgyti ką tik išvirtą. Jei sriubą vėliau šildysite, jos skonis nebus toks puikus kaip ką tik išvirtos.

Išvirti skanią sriubą tikrai nėra labai sudėtinga: jei seksite konkrečiame recepte pateiktas rekomendacijas, galite net neabejoti, kad tai padės pasiekti pačių geriausių rezultatų.  Pritaikyti sriubos receptą pagal savo skonį taip pat nėra labai sudėtinga: svarbiausia nepamiršti laikytis pagrindinių šio patiekalo ruošimo principų, ir tai leis mėgautis tikrai puikiu patiekalo skoniu.

 


29 balandžio, 2025

Septyniems Lietuvos paplūdimiams suteikta teisė šią vasarą iškelti Mėlynąsias vėliavas – švarios ir saugios aplinkos simbolius. Apie tokį sprendimą Lietuvą […]

27 balandžio, 2025

Kasdien eidami per laukus ar žvilgtelėję į daržų pakraščius, dažnai nė nesusimąstome, kad po kojomis mindome tikrus gamtos lobius. Kiaulpienė, […]

26 balandžio, 2025

Kai kiekviena minutė svarbi, tradiciniai siuntimo būdai ne visada atitinka lūkesčius. Tokiais atvejais puiki išeitis – express siuntos, kurios leidžia […]

26 balandžio, 2025

Apie tvarią energetiką, klimato kaitos problemas ir nuolat augančias elektros kainas internete rašoma nuolat – tai tikrai ne naujiena. Tačiau […]

25 balandžio, 2025

Namų tvarkymas žmonėms sukelia labai skirtingas emocijas. Vieniems tai yra vienas nemėgstamiausių darbų, o kitiems – savotiška meditacija leidžianti pailsėti […]

24 balandžio, 2025

2025 m. kovo 21 d. Lietuvos futbolo rinktinė pradėjo atranką į 2026 m. FIFA pasaulio futbolo čempionatą. Rungtynės Varšuvoje baigėsi […]

23 balandžio, 2025

Balandžio 23-ąją, tikrąją Jurginių dieną, Pasakų parke suskambo vaikų juokas, dainos ir pavasario šauksmas – čia susirinko būrys mažųjų palangiškių, kad […]

Nugalėtojų taurė keliama į viršų
23 balandžio, 2025

Balandžio 22 dieną Ringaudų daugiafunkcėje sporto aikštelėje įvyko pirmasis mergaičių futbolo turnyras „Ringaudų taurė 2025“, kuriame varžėsi penkios komandos: dvi […]

21 balandžio, 2025

Šešios Lietuvos vietovės: Niūronys, Marcinkonys, Merkinė, Palūšė, Plateliai ir Žagarė pretenduoja tapti geriausiais turizmo kaimais pasaulyje. Jos pateikė savo kandidatūras […]

18 balandžio, 2025

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.), artėjant tradiciniam festivaliui „Tulpių žydėjimo šventė“, žiedus išskleidė ir saulei […]

16 balandžio, 2025

Europos kino akademija paskelbė papildžiusi Europos kino kultūros lobių (Treasures of European Film Culture) sąrašą dar vienuolika Europos kinui svarbių […]

16 balandžio, 2025

Elektriniai dviračiai (e-dviračiai) pastaraisiais metais išpopuliarėjo neįtikėtinai sparčiai, tapdami ne tik madinga naujove, bet ir itin universalia transporto bei laisvalaikio […]

16 balandžio, 2025

LTG grupės keleivių vežimo bendrovė „LTG Link” Velykų atostogų laikotarpiu kviečia traukiniauti ir vykdo specialią akciją – balandžio 20–27 d. […]

9 balandžio, 2025

Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pristatyta 2026 m. Lietuvos moksleivių dainų šventės tema, kūrybinės grupės ir svarbiausios įsibėgėjančio pasiruošimo detalės. Šventė […]

31 kovo, 2025

Geros naujienos šiauliečiams. „Kavos Draugas“ plečiasi ir atidaro jau šeštąją fizinę parduotuvę Lietuvoje – šįkart Šiauliuose. Nuo šiol bus dar […]

30 kovo, 2025

Panevėžys garsus ne tik Čičinsko kepsniu, Raseiniai – ne tik Viduklės koldūnais, Trakai – ne tik kibinais, o Telšiuose skanaujami […]

28 kovo, 2025

Norint namuose užtikrinti komfortą ir šilumą su mažesnėmis sąnaudomis, vis dažniau pasirenkami elektriniai šildymo katilai. Tai ekonomiškas, ekologiškas ir modernus […]

Pavel Kulikov nuotr.
26 kovo, 2025

Šį savaitgalį į Lietuvos jūrų muziejų atgabenti pirmieji šiemet pajūryje rasti išsekę Baltijos pilkųjų ruonių jaunikliai: vienas iš Smiltynės, kitas […]

25 kovo, 2025

Įsileisti į namus mielą šuniuką – tai ne tik džiaugsmas, bet ir atsakomybė. Augintinio priežiūra gali pasirodyti paprasta, bet iš […]

25 kovo, 2025

Tobulai lygūs, glotnūs ir sveikai atrodantys plaukai – daugelio merginų svajonė. Tačiau kasdienis plaukų tiesinimas karštais įrankiais vargina ir ilgainiui […]

Regionų naujienos