19 kovo, 2024

Vienas garsiausių Lietuvos šefų R. Ščesnavičius papasakojo, kokį sviestą renkasi savo patiekalams

Sviestas plačiai naudojamas visame pasaulyje. Nuo paprasto sviesto užtepimo ant duonos riekės, iki šio produkto naudojimo kepant įvairius desertus, gaminant makaronų, žuvies bei kitus patiekalus. Daugiausiai sviesto pernai sunaudojo Indijos gyventojai – beveik 7 mln. tonų, o antroje vietoje įsitaisė Europos Sąjunga. Bendrijos gyventojai, tarp jų ir lietuviai, suvartojo beveik 2 mln. tonų sviesto. Nenuostabu, kad šis produktas nugula ant stalų paprastų gyventojų namuose, tačiau nuolat yra naudojamas ir geriausių Lietuvos šefų virtuvėse. Legendinis kulinaras Robertas Ščesnavičius atskleidė savo mėgstamą receptą, kuriame sviesto naudojimas – būtinas.

4000 receptų sukūręs R. Ščesnavičius atskleidė, kada be sviesto jis niekaip neišsiverstų – gaminant fundamentalųjį, klasikinį bešamelio padažą. „Šis padažas labai universalus, mes, kulinarai, laikome jį baziniu. Jį galima pritaikyti visur – prie mėsos, žuvies, miltinių patiekalų, daržovių apkepų ir panašiai. Bešamelio padažas labai elegantiškas, tačiau lengvai pagaminamas. O sviestas – neatsiejama bešamelio gamybos dalis”, – pasakoja garsusis virtuvės šefas.

Šis padažas išrastas Prancūzijoje ir pavadintas jį sukūrusio markizo Luis de Bechamel vardu. Jis buvo Prancūzijos karaliaus Liudviko XIV virtuvės valdytojas. Tiesa, egzistuoja bent kelios skirtingos šio padažo atsiradimo istorijos, tačiau, ko gero, niekas nesiginčytų dėl vieno fakto – bešamelio gamyba prasideda būtent nuo sviesto.

R. Ščesnavičius pasakoja, kad sviestą naudoja nuolat ir atskleidė, kokį renkasi jis. Pasak kulinaro, renkantis sviestą jam svarbiausi du aspektai – skonis ir kokybė. „Pats visąlaik naudoju „DVARO” sviestą. Jį rasite ir mano namuose, ir mano darbe. Šio sviesto skonis tikrai ypatingas, jis kvapnus ir be to, tepasi labai lengvai”, – pabrėžia kulinaras.

Bešamelio padažo receptas

Jums reikės:

25 g „DVARO” 82 proc. riebumo sviesto

25 g miltų

300 ml „DVARO“ 3,5 proc. riebumo pieno

1 svogūno

Druskos

Juodųjų pipirų

Žiupsnelio muskato riešuto

Petražolių

Lauro lapo

Čiobrelio šakelės

Sviestą išlydykite keptuvėje. Svarbu sviesto neužkaitinti per daug. Tuomet į sviestą dėkite miltus. Jie padažui suteikia riešutų skonį. Tik tuomet po truputį pilkite riebų pieną ir viską maišykite ant nedidelės ugnies. Tai ir yra bešamelio padažo pagrindas į kurį dėkite norimus priedus.

„Tai gali būti svogūnas, druska, juodieji pipirai. Į keptuvę taip pat galite įdėti, pavyzdžiui, petražoles, lauro lapą ir čiobrelio šakelę, tai suteikia padažui išskirtinį kvapą ir skonį. Šių ingredientų net nereikia pjaustyti, nes galiausiai viską prakošiame sieteliu. Toks padažas labai tiks prie vištienos patiekalų, tačiau priklausomai nuo pasirinktų papildomų ingredientų, galite paruošti skirtingo skonio bešamelio padažą. Juk šis padažas toks universalus, kad dedamas net ir į desertus”, – savo paslaptimis dalijasi R. Ščesnavičius.

 

 


22 liepos, 2024

Tikriausiai pritarsite, kad šiuolaikiniame pasaulyje, siuntos nuo durų iki durų tapo esmine tiek verslo, tiek asmeninių reikalų dalimi. Žmonės tikisi […]

22 liepos, 2024

Katalizatoriaus tarnavimo laikas priklauso nuo įvairių veiksnių, tokių kaip: automobilio tipas ir modelis: skirtingų markių ir modelių automobilių katalizatoriai tarnauja […]

21 liepos, 2024

Namų kondicionieriai yra nepakeičiamas komforto šaltinis karštomis vasaros dienomis, tačiau daugelis ignoruoja jų tinkamą priežiūrą. Nors šie įrenginiai gali suteikti […]

18 liepos, 2024

Daugeliui virtuvė yra bene svarbiausia namų dalis, neretai vadinama jų širdimi. Ši erdvė pokalbiams suburia šeimą, čia valgome, dalinamės istorijomis, […]

18 liepos, 2024

Namų kvapai gali būti daugiau nei tiesiog malonus aromatas – jie gali suteikti įžvalgų į namų šeimininkų ir gyventojų asmenybę […]

17 liepos, 2024

Geoterminis šildymas tampa vis populiaresniu pasirinkimu, kai ieškoma tvarių ir efektyvių būdų šildyti savo namus bei verslo patalpas. Šis šildymo […]

17 liepos, 2024

Pastaraisiais metais būsto rinkos dinamika daugelyje šalių tapo iššūkiu jauniems žmonėms, kurie siekia įsigyti nuosavą būstą. Sparčiai kilęs būsto kainų […]

16 liepos, 2024

Grindų danga yra svarbus interjero elementas, kuris ne tik apibrėžia erdvės stilių, bet ir daro įtaką kasdieniam komfortui, ypač tais […]

9 liepos, 2024

Tinkleliai nuo vabzdžių yra paprastas, tačiau veiksmingas sprendimas, siekiant apsaugoti savo namus nuo nepageidaujamų vabzdžių. Vis dėlto, prieš juos įsigyjant […]

9 liepos, 2024

Vieni didžiausių vasaros malonumų – saulės vonios ir maudynės jūroje – gali tapti netikėtu nemalonumu plaukams. Tinkamai nepasiruošus vasaros pramogoms, […]

3 liepos, 2024

Vyriausybė nutarė sudaryti galimybes daugiabučiams namams, kuriems pagal Daugiabučių namų modernizavimo programą teikiama parama, pritaikyti rūsio patalpas atlikti priedangos rolę. […]

28 birželio, 2024

Koronaviruso pandemija negrįžtamai pakeitė žmonių įpročius. Vienas iš tokių – pandeminiu laikotarpiu internetinė prekyba Lietuvoje ir visame pasaulyje šovė į […]

26 birželio, 2024

Įvairūs tyrimai ir nekilnojamojo turto (NT) ekspertų įžvalgos jau ne vienus metus rodo – perkamo būsto plotas nuolat mažėja. Taip […]

25 birželio, 2024

Lauko apšvietimas suteikia daug naudos. Jis gali apšviesti jūsų kelią iki lauko durų. Jis gali padėti pamatyti, kas skambina naktį […]

25 birželio, 2024

Natūrali oda ir dirbtinė oda – dvi medžiagos, kurios pakaitomis naudojamos rankinių, diržų, piniginių, baldų, batų bei kitų interjero detalių […]

25 birželio, 2024

Elektros instaliacijos keitimas – nemaža investicija, tačiau ji būtina, jei rūpinatės savo namų saugumu. Jo nepaisymas gali sukelti trumpąjį jungimą, […]

21 birželio, 2024

Šiaurės rytų Ispanijos Barselonos miestas planuoja iki 2028 metų pabaigos uždrausti atostogoms skirtų butų nuomą, taip drastiškai siekdamas išspręsti didelę […]

20 birželio, 2024

Susižeidę ar sunegalavę daugelis nutuokiame, ką reikėtų pirmiausia, bet nelaimė mūsų išmaniajam dažnai kelia daugiau klausimų, nei atsakymų. Artėjantį ilgąjį […]

20 birželio, 2024

Vasara – linksmybių, saulės ir lauko pramogų metas. Deja, tačiau kylant oro temperatūrai kyla ir dehidratacijos, su karščiu susijusių ligų […]

19 birželio, 2024

Tikras prancūzas, italas ar ispanas niekad nepraleis progos pasididžiuoti savo krašto sūriais, kurių ragavimas išties gali prilygti kulinarinei kelionei po […]