spalio 26, 2015
Indrė Lašinytė, Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka
Aukštaitiška zacirka „Židinio“ bibliotekoje

Rudenišką spalio pavakarę panevėžiečiai rinkosi į „Židinio“ (Nemuno g. 76) biblioteką. Čia jau tradicija tapo spalio pabaigoje, minint Pasaulinę maisto dieną, organizuoti ne tik informatyvų, bet ir skanų, tiesiogine to žodžio prasme, renginį.

„Kadangi šie metai paskelbti Etnografinių regionų metais, biblioteka įgyvendina projektą „Aukštaitiška dėlionė“. Šiandieninis mūsų susitikimas būtent ir yra viena šio projekto sudedamųjų dalių, padedantis geriau pažinti ne tik savo šalies, bet ir gimtojo krašto kulinarinį paveldą. O su šiuo paveldu mus supažindins Vilniaus universiteto profesorius, lietuviškos virtuvės žinovas ir knygos „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ autorius Rimvydas Laužikas“ – taip renginį pristatė bibliotekos vedėja I. Kartanienė.

Iš pirmo žvilgsnio galėtų pasirodyti, kad profesoriaus skaitoma paskaita turėtų būti nuobodi. Tačiau kur tau! Jau nuo pat pirmųjų žodžių R. Laužikas savo pasakojimu prikaustė visų dėmesį. Renginyje tarsi vyko savotiška istorinės virtuvės rekonstrukcija, atgaivinant kulinarinio didikų paveldo bruožus, atskleidžiant mitybos madas ir mitus, aptariant Lietuvos kulinarijos paveldo ribas.

Ką valgė ir gėrė Lietuvos didikai bei valstiečiai, kaip formavosi mūsų nacionalinė virtuvė ir kokius patiekalus iš tiesų turėtume vadinti nacionaliniais. Šiuos (ir ne tik!) atsakymus apie Lietuvos istorinę virtuvę mums atskleidė R. Laužikas.

„Mes labai menkai pažįstame savo kulinarijos paveldą. Lietuviška virtuvė – tai gerokai daugiau nei spirgai ir cepelinai. Be bulvinių patiekalų, gausu įvairių žvėrienos, daržovių, grūdinės kultūros valgių, gardžių desertų ir gėrimų. Valdovų stalai mažai kuo tesiskyrė nuo įtakingiausių Europos karalių. Į Lietuvą buvo vežamos austrės, valgomos sraigės, oranžerijose auginami figmedžiai, apelsinmedžiai, žinomi tokie vaisiai, daržovės, prieskoniai ir kiti produktai, kuriuos mes atrandame tik dabar“ – pasakojo svečias.

Aistringu, daug išmanančio žmogaus tonu, susirinkusiems jis pateikė dar negirdėtų, unikalių ir intriguojančių „perliukų“ / duomenų apie mūsų tautos virtuvę. Paskaitos metu sužinojome ne tik apie LDK valdovų, didikų valgymo įpročius, bet ir apie to meto patiekalų gaminimo tradicijas ir įvairovę. Iš R. Laužiko lūpų galėjome sužinoti dar ne vieną įdomybę. Pavyzdžiui apie pirmąjį lietuvio – Radvilo Našlaitėlio susidūrimą su bananais; apie stalo skirstymą į valdovo ir tarnų puses; apie serviravimą, priklausiusį nuo svečio rango (jei nesi toks kilmingas, galėjai tikėtis tik servetėlės, apie šakutę, peilį, net kalba nėjo). Taip pat išgirdome, jog Vladislovo IV Vazos sūnaus mirties priežastis buvo pusryčiams patiektas arbūzas ir alaus sriuba; kad didesnį pieno kiekį galima išlaikyti jo paviršiuje sudaiginus avižas; o tokį desertą, kaip žalias agurkas su šviežiu medumi, išrado kunigaikštis Jogaila. Svečias pateikė ir keletą įdomių senovinių receptų.

Sužinojus tiek faktų, kurie, beje, paremti istoriniais dokumentais, senosiomis kulinarinėmis knygomis ir archeologiniais tyrinėjimais, iškart matyti, kad šis mokslininkas ir rašytojas, yra sukaupęs daugybę žinių, tuo aistringai domisi.

Renginio metu nacionalinius aukštaitiškus valgius pristatė Panevėžio M. Rimkevičaitės technologinės mokyklos maisto ruošimo specialybės mokiniai – G. Janušauskaitė, I. Kalvaitis, I. Vėrikaitė. Jie pažymėjo, jog mūsų krašto virtuvė garsi paprastumu, skonį suteikia pats produktas. Vyrauja du pagrindiniai ingredientai – vanduo ir grūdai, kuriais varijuojant patiekalų įvairovė tampa milžiniška: blynai, kakorai, kukulaičiai, virtiniai, šaltanosiai, ragaišiai, sriubos…

O po tokios detalios ir įdomios pažinties su Lietuvos maisto ir valgymo kultūros istorija, beliko tik pereiti prie skaniosios renginio dalies. Visi iki soties galėjo pasimėgauti M. Rimkevičaitės technologinės mokyklos mokytojų D. Vitkauskienės, D. Matuliauskienės ir N. Stribienės pagamintais 19-tame amžiuje populiariais aukštaitiškais patiekalais.

Kaip renginio pradžioje sakė R. Laužikas „kulinarija – tai vienintelis menas, kurio kūrinius privaloma naikinti, kad perprastume jį. Tad nieko nelaukę, vaišinomės ragaišiu, mieliniais žagarėliais, ragavome šaltanosių (virtinukų) su mėlynėmis bei grybais, skrylių su aguonomis ir sirupu, mielinių blynų su serbentų uogiene, gardžiavomės mieliniu pyragu su troškintais kopūstais, gėrėme obuolių sultis su kmynų nuoviru.

   

Share Button


liepos 8, 2020

Baigėsi dar vieni mokslo metai Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijoje. Abiturientai ruošiasi ir laiko egzaminus, kiti moksleiviai išvyko į mokomąsias […]

birželio 17, 2020

Kas yra performansas? Kaip jis kuriamas? Koks menininko santykis su žiūrovu? Apie tai vakar (06.17) buvo kalbama Panevėžio miesto dailės […]

birželio 15, 2020

Šiemet mezgimo mėgėjai susirinko Senvagės saloje, kur birželio 12-ąją vyko iniciatyva skirta Pasaulinei mezgimo viešumoje dienai. Šeštą kartą Lietuvoje ir […]

birželio 15, 2020

Panevėžio rajono savivaldybėje pirmą kartą išbandomas dalyvaujamasis biudžetas – naujas piliečių iniciatyvų skatinimo būdas, kai vietos bendruomenės ir pavieniai gyventojai […]

birželio 15, 2020

Praėjusią savaitę Seimas priėmė naujos redakcijos Regioninės plėtros įstatymą, kuriuo  numatoma Regionų plėtros taryboms suteikti juridinio asmens statusą ir savarankiškus […]

birželio 10, 2020

Panevėžio rajono Vadoklių kultūros centro pasakotojas Dovydas Butkus sėkmingai pasirodė Aukštaitijos regiono pasakotojų konkurse „Buva karto“. Renginys, kurį organizavo Pakruojo […]

birželio 5, 2020

Šiandien Panevėžio miesto savivaldybės meras Rytis Račkauskas įteikė kalbininko Petro Būtėno premiją. Šiemet ji skirta 5-osios  gimnazijos I klasės mokiniui […]

birželio 5, 2020

Panevėžyje viešėjo Šiaulių miesto savivaldybės Sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas, sporto įstaigų atstovai, Pakruojo rajono savivaldybės meras Saulius Margis, mero […]

birželio 2, 2020

Pirmąją vasaros dieną per šalį nuvilnijo muzikinė padėkos akcija „Ačiū, Lietuva“. Joje gausiai dalyvavo ir Panevėžio rajono savivaldybės kultūros įstaigos. […]

birželio 2, 2020

Panevėžio rajono savivaldybėje didinami pagalbos pinigai už tėvų globos netekusių vaikų globą (rūpybą) šeimose. Socialiniams globėjams (rūpintojams), globėjams (rūpintojams) giminaičiams, […]

birželio 2, 2020

Mokslo metams artėjant į pabaigą Panevėžio rajono savivaldybėje vyko virtualus mokytojų susitikimas „Ačiū, Mokytojau, už pamokas“. Zoom platformoje organizuotame renginyje, […]

birželio 2, 2020

Prie vandens ir nuotekų tinklų prisijungti norintys nepasiturintys Panevėžio rajono gyventojai galės kreiptis į Savivaldybę piniginės paramos. Tokį sprendimą priėmė […]

gegužės 31, 2020

„Nors mes negalime varžytis su Ignalinos, Molėtų ar kitu ežerų krašto rajonu, bet įdomių vietų, kurias verta aplankyti, Panevėžio rajone […]

gegužės 27, 2020

Šiandien miesto Garbės piliečio, vieno iš J. Miltinio dramos teatro įkūrėjų, aktoriaus ir režisieriaus Vaclovo Blėdžio atminimą pagerbė Panevėžio miesto […]

gegužės 27, 2020

Panevėžio Smėlynės bibliotekos kolektyvas dar ankstyvą pavasarį apsisprendė dalyvauti respublikiniame konkurse „Mano žalioji palangė“. Konkursą organizavo Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo […]

gegužės 25, 2020

Aida Vasiliauskaitė – dziudo sportininkė, Raimundo Sargūno sporto gimnazijos auklėtinė – abiturientė. Šiandien jūsų dėmesiui pokalbis su ja. Kur gimei, […]

gegužės 18, 2020

Švelnėjant karantinui Panevėžio miesto dailės galerija kviečia šeimas su vaikais į edukacinę kūrybinę programą „Smagūs žaidimai keramikos kieme“. Užsiėmimai vyks […]

gegužės 14, 2020

Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka jungiasi prie asociacijos  „Langas į ateitį“  iniciatyvos „Projektas „Prisijungusi Lietuva“ ir biblioteka augina e. skautą“ […]

gegužės 11, 2020

LR Vyriausybei toliau švelninant karantino reikalavimus, Panevėžio miesto savivaldybės viešoji biblioteka nuo gegužės 11 d. (pirmadienio) vėl priima lankytojus savo […]

gegužės 7, 2020

Mintara Labanauskienė – plaukimo trenerė, mokytoja metodininkė. Šiuo metu Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijoje treniruoja jaunuosius plaukikus. Kaip prasidėjo jūsų […]